Wednesday, October 19, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 4) nasi goncang & airirang souviner shop


Assalamualaikum....


mcm yg dijanjikan dlm entry sebelum ni, arini aku sambung kisah makan nasi goncang di nami island....org kata tak lengkap kalo ke nami tak merase nasi goncang...so gegeh le kami anak beranak mencari nasi goncang ni....



  • 28 sept. 2016 (rabu)
  • catatan perjalanan kami ke Nami Island, Dangdaemun & Arirang Souviner Shop, Doota Mall

*
*
*
*
*
*
V


lokasi cafe agak tersorok sikit....landmark die gallery winter sonata....lepas tu nanti nampak deretan cafe mcm pizza, asian cafe, picture book library bertentangan dgn gallery winter sonata tu... drama cafe ni di belakang sikit kafe2 tadi....aku berposak2 gak cari mula2nyer, mmg tak nampak...ye laa bukan die letak signboard besar2 pun nasi goncang ada disini kan hahahahah...mujur naik basikal so pusing2 jek laa area situ cari....depan cafe mcm dlm pic miamija posing tu...



tak ramai org...kat dalam ade laa dlm 2-3 family tgh makan...kiteorg nak lepak kat luar ni mkn



laki aku pi order...tak yah susah2..buat jek gaya nasi goncang pastu tunjuk jari 1 ...paham je dieorg kakaakakakaak... kiteorg order 1 je buat syarat nak rase sbb ikutkan kenyang lagi makan nasi arab/beriani brahims tadi...




tukang goncang mengenakan glove khas...



so goncang laa sesuka hati...shake2 ur bodyyy hahaahahah.....budak2 ni teruja je tgk...



tadaaaaaaa.... dah siap...budak2 ni rase sorang semulut terus lari kahkahkah...komen mia 'mcm nasi lemak basi' hahaahahaha....


nasi putih + kimchi + telur...not bad laaa...tapi bukan tekak aku...yg penting dah rase ...


laki aku ngan aku laa tekulat2 abiskan hahaahaha... tapi licin gak..tak membazirrrrrr kate kooo! hahahaahah


dlm pukul 2 lebih kami gerak ke luar area feri....nak kejar feri pukul 3...good bye nami...in sha Allah ade rezeki kami dtg lagi melawat kamuu...sob sob sob...siyes aku sedeh..sebab aku suke gileeee kat sini....tak puas lagi nak explore...kayuh basikal sambil squirrel kat kaki ko kutip kacang...omg!! best sgt moment tuh....



kami je dlm feri ....dok dlm plak...wifi laju ape lagi laju2 update pic kat ig dan fb kakakaakak...aku tak amik pocket wifi sepanjang disini...harapkan public free wifi jek...so far okey laaa...bersepah2 free wifi...laju2 plak tu....teknologi internet kat sini pada aku agak canggih laaa...tak kedekut provide free wifi...percaya tak, kat tengah2 bandar pun tetibe de free public wifi...laju plak tu...mmg best...


bergambar kenangan dgn feri nami island...sob sob sob....


terus kami cari taxi...tu ke gapyeong terminal balik...


syukur sgt cuaca tak hujan mcm semalam di everland...


dari gapyeong kami ke cheongyangni utk terus ke dangdaemun...soping timee!!!!...perjalanan agak lama so budak2 bantai tido....tgk dayyan tu...pengsan habis hahahaha


bergambar comel di stesyen train...auw!!..impian aku nak bergambar dekat kepala bullet train shinkansen di jepun....erm harap ade laa peluang ke jepun plak...


sampai di dangdaemun kami jalan2 di gerai2 di tepi jalan...cuci mate ajek...kalo malam lagi meriah...kami sampai dlm pukul 6 lebih...so ade lagi kedai2 yg tak bukak...beli egg bun....panas2 mkn dlm cuace sejuk2 mmg best...




byk gerai2 jual stokin...beli laa sikit buat kenangan, lg pun murah2 ...stokin korea kate kooo hahahaahah



kami dlm perjalanan ke doota mall sebenarnye...misi utk beli souvenir...punye laa elok cantik jambatan yg ade...di ajaknye aku lintas ikut laluan berliku ni....adoii layankan je laa anak2 oiiii....


bergambar di tengah2 kesibukan org balik kejer....


yeay sampai dah doota mall...kat sini ade satu kedai souvenir yg agak pemes di kalangan traveler malaysia...murah2 ....



arirang souvenir shop namenye...berada di tingkat 6 mall nie...semua ade dlm ni...sudu, fm, keychain, pen, tshirt ..ehhh mcm2 lagi laaaa...aku dah list siap2 ape nak di beli...


yg uniknyer kat sini, perempuan yg pakai baju putih ni pandai gile ckp melayu....hahaahah suke aku...senang nak berkomunikasi....die plak peramah...gigih die belajar ckp melayu sbb die kate customer melayu ramai dtg sini....


mcm2 ade kat sini...kalo sudu tu berjenis2 sudu....pening pale aku nak pilih hahaahahahah


biase ole2 yg pemes org beli fm, sudu, bookmark, penyepit kuku, memo holder, keychain...so aku borong yg tu jek...yg best kat sini beli 10 free 1....beli 10 keping tu dpt 1 free..ehh kire okeh la kan...harga plak sepeket tu dlm 7000won...ade jugak yg 8000won...sepeket dpt 10 ketul brg...mmg senang keje aku soping kat sini...dari nak beli satu2 item tu...leceh...


kedai tak besar mane...tapi semua ade...dari yg mahal sampai laa yg murah....


lame gak kiteorg kat sini...sebab aku nak beli terus siap2..mls nak ulang datang dah..ye laa mase kiteorg kat sini kan suntuk...byk gak kami membeli kat sini...sudu/chopstik korea jek 1 beg...berat oiiii.... so kami balik ke guesthouse naik taxi...kalo naik train agak membebankan nak angkut beg sudu tu hahaahahaha....



mlm tu kami balik awal jugak guesthouse....rehat2 ...pastu amik peluang basuh baju..masak2 utk dinner.... kat guesthouse ni basuh baju free jek...sabun semua disediakan...pakai dryer jek kene byr 3000won...okey le kan....kurang sikit bawak balik baju kotor...


ni area atas guesthouse ...ade tempat lepak2 utk smoker...kat sini jugak la tempatnye surau...bagus guesthouse ni siap ade surau utk muslim....tapi aku takdan snap....
maka tamatlah kami di hari ke 3 di bumi korea...nantikan update seterusnya.....xoxo!



22 celoteh sahabat

Errr..nasi goncang tu? Kekekee..kalau aku pun lari..

Best best..aku baca sambil hayati je la nak pegi sana belum mampu lagi :)

October 19, 2016 at 9:24 AM

alamak..ingat ns goncang tu menyelerakan...hahahaha
tp nasib baik la order 1 jek tau..
bestnya tempat shopink tu lieya...eh bila la dpt nak g korea nih

October 19, 2016 at 9:58 AM

selalu tengok nasi goncang kat dalam drama korea jew ... citer lieya memang ohsem dan lagi plak ngan gambau yang marbeles ... tak tau bila lah dpt pi Korea huhuhuhuhuuhhh

October 19, 2016 at 9:58 AM

akak rasa pun nanti tak leh la nak makan nasi goncang.. takut tak termakan.. dah la akak tak makan kuning telur kalau lembik2.. nanti nak try asian cafe tu la..

oo arirang souvinir shop ni dalam dotta mall ye.. ada gak baca kt blog, tp tak leh imagine cemana. ingatkan selalu orang beli souvinir kat namdaemun market aje.. lagi senang sebab kat situ penjual leh cakap melayu.. ok boleh masuk dlam list kalau sempat ke sana nanti.. sebab masa akak pun mcm pack jugak nanti tu..

senangkan kalau guesthouse ada sediakan kemudahan basuh dan keringkan. tak yah bawak balik banyak baju kotor..

October 19, 2016 at 9:59 AM

yeay dah update dahhhh!
excited nie tau nak baca....
bagus la akk nie...nieyl perasan selalu akk nak pegi memana pun...
mesti ada list...n jadual so,x bazir duit dan masa....
kena contohi akk nie....
alamak!nasi lemak basi?Ooohh...no bukan tekak nieyl jugak la tu...hihihi....
Okey peminat setia lieya latif menanti entry seterusnya...hihihi muahciket..

October 19, 2016 at 10:09 AM

nasi goncang tu nampak cam nasi goreng yg lembik2 la.. tu yg cam nasi basi.. hahaha.. ingatkan sedapppp.. huhu

October 19, 2016 at 10:10 AM

mcm mkn nasi kite gaul2 je kan ns goncang tuh hehehe...
tp nk jgk lah cube kan camne rasanya ns bergoncang2 tuh kan...

tgk ko jln2 korea nih, sana sini bersih je nengok kt korea tu yek...
even yg jual tepi jln pun bersih siap berapron bagai kan...

bab memborong suvenior mmg paling best la, comei2 je nengok brg2 kt kedai arirang tuh

October 19, 2016 at 10:12 AM

Dah tahu macam tu rupanya nasi goncang, tak nak order la bila ke korea nanti... hahaha, entah bila la nak sampai korea.. berangan dulu sambil2 baca cerita lieya...

Pasal wifi, louar negara mereka punya wifi mmg laju giler.. Kami hari tu, ambil masa juga nak adapt dgn wifi kat M'sia ni... Skrang baru boleh terima kenyataan dgn wifi yg sgt2 slow... huhuhu

Bagus pekerja tu, siap belajar bahasa melayu.. Mcm kedai souvenior kat London la.. Dah ramai sgt customer M'sia, penjual pun sampai fasih cakap melayu.. Rasa best jer kan bila kat negara orang, tiba2 penjual boleh cakap, "Mari beli.. mari beli.. murah.. murah"... hahahha

October 19, 2016 at 10:12 AM

Assalamualaikum Lieya,

Geram sungguh tengok bookshop tu, macam-macam ada..
Tak tahulah kalau saya ada sana, mau sehari suntuk duduk dalam tu..
Selain tu, saya suka tengok gambar-gambar Lieya melancong.. Terasa seronok di situ ;-)

October 19, 2016 at 10:56 AM

Hahahaha. Adoi macam nasi basi katanyaa. Aih baca entry ni makin membuak buak nak menyimpan duit nak berjalan. Heheheh :)

October 19, 2016 at 11:19 AM

rasa mcm nasi lemak basi?krik krik.. hehe

kita suka a baca lieya nye jalan cerita.. terasa mcm kita pon ada kat situ sekali.. jadi lah kan.. hahah

October 19, 2016 at 11:25 AM

wah bestnye dh smpi sanaaa ye....lieya gambar famili sapa yg ambk kot2 pasni blh guna utk sis ke sana...hihi

October 19, 2016 at 11:44 AM

hehe... lawakla mia ni... susah2 cari nasi goncang... rupanya rasa nasi lemak basi yer.. mujur order 1 je kan...

October 19, 2016 at 12:22 PM

teringin sesangt nk gi nami island. nak peluk bae yong jun.. (gambar pon jadilah
0.. heheh

October 19, 2016 at 1:18 PM

beria singgah nak tengok lieya makan nasi goncang..gitu eh rasanya, patut beria depa-depa yang dah pernah pi makan nasi goncang berpesan suruh try, kan..tapi tak dinafikan ada juga yang betul-betul suka :)

October 19, 2016 at 2:04 PM

YAYY..DAH TAMAT KOREAN STORY..LEH LA SYORKAN BLOG LIEYA KAT COUSIN..DIA NAK G KOREA TU,, LEH CEDOK ILMU.. SORY TULISAN BESOR SEBAB DAH NAK HABIS TAIP BARU SEDOR..HAHAHA

October 19, 2016 at 3:50 PM

Unik pula nasi goncang tu...klau bdk2 x suka...konpom x sedap lieya...

Seronok pula bercuti kat korea ni...ada rezeki nk dtg sini laaaa

October 19, 2016 at 8:41 PM

Kah Kah Kah...adoiiii tergelak2 baca komen anak dara sorang tuh. Nasi lemak basi! HAHAHAHAHAHA...Nany aritu tak try langsung. Tapi kan, memang boleh bayang la..dah kalo kimchi tuh depa pi gaul2 ngan nasi and telur. Agak2...sama kot response derang bila makan nasi kita gaul2 ngan budu. Sure derang komen macam nasi goncang basi! HAHAHAHAHAHAH....Terkulat2 husband Lieya nak habiskan. Adudududud...

October 20, 2016 at 6:02 AM

Nasi goncang! Hehe. Pelik bila kena goncang tapi memang kena goncang pun. Hehe. Bestnyaaaaaa!

October 20, 2016 at 9:08 AM

Alamak! Nasi goncang tu tengok pun tak terliur nak makan ^_^ Betul ke rasa macam nasi lemak basi bak kata Mia? Hahaha!

Kiranya tamatlah sudah kisah 'Winter Sonata' Lieyalatif bersama anak-anak ya! Lepas ni kalau ke Korea bolehlah ber'Lee Min Ho' pulak ^_^

October 20, 2016 at 3:24 PM

Itu rupe nyer nasi goncang ye Lieya..

Tak boleh blah ayat Mia tu..
"Rasa nasi lemak basi" hahhahahaha

October 21, 2016 at 11:38 AM

oklah tu..atleast dh rasa masakan org..
walau x kena tekak kan

October 30, 2016 at 9:55 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy