Thursday, October 20, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 5) Gyeongbokgung Palace & Dataran Gwanghwamun



Assalamualaikum peeps!!

yeahh...entry cuti2 korea aku dah masuk hari ke empat kami di bumi korea...ikut plan hari ke 4 kami akan melawat Gyeongbokgung Palace, Namsan Tower, photoshoot pakaian tradisional korea iaitu hanbok...tiap2 malam cek accuweather hujan ke tak...syukur tak hujan katanye harini...dan mmg betul cuaca okey jek sepanjang kami diluar berjalan...ye laa kami pergi musim awal autumn..biasenye peralihan musim di korea ni hujan kerap turun...mujur dalam 5 hari aku di korea hanya sehari jek hujan, elok lepas seminggu aku balik dari korea, busan plak di serang taufan chaba..takut je bace berita tu....jom bace citer aku arini.....



  • 29 sept. 2016 (khamis)
  • catatan perjalanan kami ke Gyeongbokgung Palace & Dataran Gwanghwamun


*
*
*
*
*
*
V
perjalanan agak mudah hari ni...dari hongdae - eljiro (sam-ga) tukar train - gyeongbokgung.....harini pun boleh keluar santai2, tak yah bangun awal sgt... Gyeongbokgung P
alace adalah istana paling utama dan terbesar pada era pemerintahan Dinasti Joseon..Ia dibina pada tahun 1395....


satu aku perasan sepanjang guna train kat sini....tangan dan mata dieorg mmg tak lepas dari handphone masing2...lagi kagum dieorg boleh stabilkan diri sambil berdiri bile train gerak atau nak stop....mcm aku ni laju2 dah cari tiang utk pegang haaahhhaah....tapi selalunye kiteorg elak waktu2 org pergi keje balik keje...kalo tak merase laa mcm sardin dlm train ....


exit way ke gyeongbokgung pun tak susah...mmg semate2 ke tempat tu ajek...laluan pun kosong jek ....so amik gambar kenangan2....


akan jumpe national museum korea dulu...tapi kami tak masuk pun...bergambar je depan ni...mls ar masuk muzium2 nieh....


ramai dah student2 berkumpul depan nie...agaknye ade lawatan kot...tgu muzium dibukak jek...


pastu kami gerak ke gyeongbokgung...bergambar dulu sebelum acara tukar pak guard....kalo ke korea mmg wajib singgah sini utk melihat sendiri ceremony of gate guard change...ye laa dpt tgk suasana zaman dulu2...ape yg aku baca dan paham, upacara tukar guard ni bermula tahun 1469 ketika Maharaja Yejong memerintah...bygkan berapa lama dah adat nie....mcm kite laa kat area istana negara tuh...


kami dtg awal sebab nak tgk sesi pertama dlm pukul 10pagi so lepas tu leh berjalan ke tempat lain plak...ye la esok dah nak balik malaysia kan...kene guna kan mase dgn betul2....aku rase kene pergi 2 minggu laa baru leh cover korea betul2...celah bedah mane nak pi 2 minggu...pi seminggu pun dah tepikir2 keje kat opis kakakakakaa..


melompat dan terus melompat....boleh le posing lompat2 gini org tak ramai lagi hahaahahaha


sementara tunggu tu bantai le snap gambar....


memandang ke langit biru....


ececeh si lieyalatif tuhhh!


ahkak tak larat nak lompat so ahkak posing2 ala cool je laa ekekekeekekek


cantik binaan di sini...


pukul 10pg dieorg start standby utk rehearsal ...dpt le tgk jap ...pastu cepat2 masuk dlm pilih port yg senang nampak n senang nak snap gambar...


dok depan2...amik ko puas tgk....


ramai jugak visitor yg ade hari tu...tapi dpt jugak kiteorg dok area depan2...


upacara dlm setengah jam jugak laa gitu...abis tu kiteorg bergambar area luar plak....


bergambar dgn gapsa yg memakai kostume cheolrik...ade 4 jenis kostume yg akan dipakai pahlawan atau askar mengikut pangkat dieorg... paling tinggi pangkat ialah sumunjang kemudian jongsagwan, seterusnya gapsa, pastu jeongbyeong dan akhir sekali daejol....


oppa muke ketat hahaahah


pastu kami gerak ke luar...bergambar sikit2 kat sini...


kami diluar gyeongbokgung palace...


tetibe dpt signal wasap masuk menderu2...sah! ade wifi free area sini...ape lagi berteleku laa update fb dan ig kakkakakka.....bygkan tengah2 alam ni tetibe ade wifi laju...tak ke best n hebat....


teruskan perjalanan ke Dataran Gwanghwamun utk amik gambar dgn tugu2 di situ


kami ambil gambar kenangan di tugu Maharaja Sejong......King Sejong adalah orang yang telah mencipta tulisan Korea yang dikenali sebagai Hangeul. Dia juga yang mula-mula menjadikan korea sebuah negara yang maju dalam bidang pertanian, kesusasteraan, sains dan teknologi. King Sejong dilahirkan dalam tahun 1397. Pada usia 21 tahun, dia telah ditabalkan sebagai raja dan memegang tapuk pemerintahan selama 32 tahun sehingga kematiannya pada tahun 1450. bawah tugu maharaja sejong ni ade mini muzium utk dia...kalo korang rajin n byk mase leh le masuk tgk...kiteorg kejar masa, byk lagi tempat nak pi so tak masuk...


nampak tepi2 tu...tu polis korea...kebetulan ari tu ade piket/demo ape ntah...tapi demo aman laaa...sempat gak kiteorg layan tgk....


kemudian kiteorg bergambar di Tugu Admiral Li Sunshin.  Admiral Yi Sunchin adalah  panglima Angkatan Tentera Laut Korea yang telah berjaya mengalahkan tentera laut Jepun semasa penaklukan Jepun ke atas Korea dari tahun 1952 hingga 1958.
lepas abis pusing Dataran Gwanghwamun tu kami naik taxi ke namsan tower, kenape naik taxi tak naik train? sebab baki tmoney byk lagi, esok dah nak balik malaysia dah...kalo baki lebih dari 20ribu won nak refund kene pi HQ die, jenuh la plak nak kene pi HQ bagai...kalo kurang dari 20ribu won boleh refund di kedai2 kite topup tmoney tu jek.....bab tambang taxi plak tak perlu risau sebab semua taxi di sini bermeter...nanti iolls update lagi ye uolls ...jgn jemu kakakaakakaka... xoxo!









23 celoteh sahabat

Bestnyaaaaa! Ohhh I miss Korea! Siqah tak buat2 lagi entri Korea. Sedangkan pergi tahun lepas. Hihi. Waiting for ur next entry :)

October 20, 2016 at 9:07 AM

Laaaa aDa lagi ghupenyerrrr..hahahaha

October 20, 2016 at 9:21 AM

dah sampai part 5 pasal korea ko lieya..ketinggalannya aku, jarang dah berblog aku ni lieya, nk melawat kengkawan pun susah dah..seriously sibukkkkkkkkk sgt lieya :)

seronok kisah ko kt korea, merasa melawat tempat org, korea antara tempat yg aku nk gi sbnrnya, nk tgk bersihnya negara diaorg kan :)

doakan kami pulak lieya merasa berjln2 ke negara org :)

eh..kt sana guna bhs diaorg ke atau bole speaking?

October 20, 2016 at 9:29 AM

Laju sey update.

October 20, 2016 at 9:32 AM

tugu yang duduk tu selalu keluar dalam running man. lieya tengok gbr2 ni rasa nak pergi korea sekarang juga. tunggu adli besar sikit memang nak berjalan ke korea ni. pengaruh running manbetul. hahaha

October 20, 2016 at 9:33 AM

lieya.. nak bergambar dgn guard tu nak kena minta kebenaran dulu ke atau main dok je sebelah dia & snap gambar? nmpk oppa yg tu mmg ketat je muka.. mcm nak marah org je kan.. hehe...

October 20, 2016 at 9:33 AM

singgah pagi...
lupa nak tanya..sepanjang akk kat sana tu..
siapa yang amek gambar akk sefamily...hihihi...
wah!!dah part 5 dah ek..xperasan...rasa nak baca lagi la...
hari ni nieyl last dekat presint 2 nie kak...
esok dah masuk kompleks c huhuhu...

October 20, 2016 at 9:36 AM

menarik tertarik... kumpul duit jap ah.. 20hengget sebulan agak2 bila dpt pergi? hahaha

October 20, 2016 at 11:17 AM

happy nye baca post ni bila banyak jugak info pasal tempat2 tu :D kalau sy, sy teringin betul nak cover kampung2 kat Korea ni, air terjun dia, hutan gunung dia :D

hanisamanina.com

October 20, 2016 at 1:25 PM

Aihh semua tempat lawa lawa ni untuk bergambar :D

October 20, 2016 at 1:34 PM

Apa yg kakak nampak environment dia bersih itu yg menarik
Nak duduk atas simen dia pun rasa macam bersih aje.

October 20, 2016 at 1:46 PM

Hari ni more to Sejarah Korealah ya, Lieya. Pak Guard walaupun muka ketat, seronok apa dapat bergambar dengan tourists ^_^

Ni walaupun dah masuk hari ke-4, banyak lagilah kiranya entri Korea ni ya Lieya. Takpa, kita tunggu lagi apa ada kisah korea Lieyalatif ^_^ Bukan senang nak tengok Lieya istiqomah update blog ~_^

October 20, 2016 at 2:05 PM

bestnya.... lenkali ko kene geletek guard muke ketat tu msti dia ketawa kih3...

October 20, 2016 at 2:37 PM

comeiiiiii belaka gambarnya jeles weiiiii hihi nk tanya gambar sapa ambik yg berfamili tuuuuuuuuu ^^

October 20, 2016 at 2:43 PM

Wow menarik jugak ni..kiranya hari ni misi menjejak sejarah la ye.hehehe..

Dpt wifi free apa lagi ye..duduk atas simen la dengan hp memasing.

October 20, 2016 at 4:45 PM

wow ke Korea yer Lieya n famili... Best nyer, padan lah dah lama tak singgah umah bunda..hehe...

Bunda pun dah lama tak kesini sebenarnye...

October 20, 2016 at 5:57 PM

Skrg ni lieya hp wajib ditangan...dlm train lagi la...
Wow...bestnya pi korea...byk tmpt yg best2

October 21, 2016 at 5:33 AM

Owhhhh...ada nama setiap bangsawan tu yer. Dari yang tinggi smpi paling rendah. Anyways, Oppa guard memang muka ketat kot. Watak garang gitu...tapi teringin gak nak tengok derang senyum buat peace ke masa amik gambar kan..Hahaha...peaceeee yooo!!

October 21, 2016 at 10:16 AM

Akak tumpang seronok tengok gambar jer lieya..
Tak kuasa nak nangis..
Nak ikut pergi hahhaha..

Memang best korang melenjan ye :D

October 21, 2016 at 11:31 AM

semua cerita tentang Korea memang best3x jew ;)
memang plan nak pi Korea .... nie boleh jadi rujukan lengkap...

October 24, 2016 at 8:19 AM

Wauuu...bagus akak ingat nama tempat-tempat disana ye...agak susah nak ingat nama2 tu sebab panjang2 belaka...memang adat orang korea masuk train je mengadap hp kan...mujur tmoney banyak lagi boleh naik teksi selesa sikit...bagus akak kongsikan disini...at least mata kami dah sampai korea dah...badan je belum hehehe

October 24, 2016 at 1:54 PM

Yelah....dah katanya ke negara orang haruslah semua tempat kita singgah dan berposing. Kalau tak rugi tiket jerlah wey. Bayo mahei mahei....tak ke mana

October 26, 2016 at 11:55 AM

bestnya...
mesti anak2 happy sgt

October 30, 2016 at 9:06 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy