Thursday, October 13, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 2) everland & myeondong



Assalamualaikum....

haluw2...jgn muntah jgn bedarah mata, harap hadap dengan rela hati hahaahahah...mmg sepanjang2 minggu ni aku update kisah korea ajek ahahahaah..sebab tak suke nak selang selikan citer lain...moh bace sambungan di hari kedua kami di bumi korea.....



  • 27 sept. 2016 (selasa)
  • catatan perjalanan kami ke Everland dan Myeongdong

*
*
*
*
*
V


ikut plan hari kedua kami ke nami island....tapi masing2 kesiangan bangun oiiii, kat sini pukul 6pg pun dah terang...tgk2 pukul 7.30pg.. damn! alarm tak bunyi plus mungkin sebab letih semlm .....so tukar plan ke Everland ajek...ye laa nak pergi nami ambil mase dlm 3 jam dari seoul so kene bertolak awal....budak2 hepi laa pergi Everland dulu sebab Everland ni ala2 mcm disneyland laa..taman tema permainan yg sgt2 best siap ade safari lagi...dlm pukul 8.30 kami turun breakfast....ni area makan utama...tapi kami tak makan di sini...kami makan di area muslim kitchen....


    hari kedua sarapan roti, serial, macoroni cheese....guesthouse sediakan carrot cake...aku plak laju2 buat sandwich cheese utk dibawak bekal....laki aku tgh study kitab ajaib...train mane nak naik, nak stop mane, nak transfer mane heheheeheh



    kebetulan jumpe dgn family dari malaysia tgh mkn jugak...dieorg nak balik malaysia dah...rata2 mmg senang jumpe org malaysia kat sini...ade aku bace kat blog, org malaysia jumpe org malaysia kat negara org pun sombong, tak mo tegur...pada aku, jgn tunggu org tegur ko...kite tegur dulu lah...so far sepanjang kat korea ni setiap tempat yg kami pergi kami akan jumpe org malaysia...lagi2 yg bertudung lagi senang kite nak cam...aku ngan laki aku akan tegur dulu dengan bagi salam....ok je depa....ingat, jgn tgu org tegur kite dulu.. pastu melulu nak cop sombong...


    ni area breakfast utk muslim....hari2 same je laa menu roti, serial, cheese, butter, susu, jam, telur sepapan suketi laa  ko goreng sendiri...pastu ade satu menu vegi yg akan berubah tiap2 hari...hari pertama kami disini ade carrot cake...mcm dlm gambar kat atas ade peti ais, dapur...so senang laa kalo nak memasak ke ape kan..mcm aku tak masak pun...panaskan stok2 makanan brahims jek...


    inilah laluan kami tiap hari...dari stesyen hongik universiti ni ....kalo pi musim sejuk korang kene standby face mask sebab kuat sikit bau shoju (sejenis arak korea) area bawah nie...mujur mase aku pi ni takde bau pun...harum bau wangi perfume dieorg nak pi kerja je hahaahah...mungkin masih belum sejuk sangat cuaca...biase shoju ni dieorg ambil ketika musim sejuk mcm winter...


    mcm ni laaa lupe laluan pejalan kaki kat bawah tunnel nie...bersih sg2..toilet pun walo takde pili air tetap bersih..standby la bawak botol mineral kosong ye mcm kiteorg utk kegunaan cebok mencebok hahaahahahaha


    kemane2 kiteorg pergi mesti budak2 ni jadi tarikan pada ahjuma / ahjusi....tak paham sepatah haram pun dieorg tegur ape hahaahah....


    perjalananan dari Hongdae - Gangnam - naik bas 5002 - shuttle bus Everland...dayyan suke bas kat korea sebab bas2 dlm citer kartun tayo bus tu ade kat sini...comel2....


    arahan mmg mudah paham...so takde masalah nak cari bas ape....yg penting kene tawakal jek hahaahahah...


    budak happy sebab semua transport die merase naik....paling tak abis2 jakun naik train ...hamik ko semua subway ko merase naik....


    bas tak ramai sgt org...pengangkutan awam kat korea pada aku sgt2 selesa...bersih..cume kalo waktu2 pack org pergi kerja mmg merase laa ko mcm sardin dlm tu kene himpit..sebab tu pelancong2 mcm kami ni kene pandai cari mase...jgn le sibok2 nak menyemak same org nak pi keje...bagi dieorg lepas dulu...


    suasana hari kedua sejuk2 ditambah hujan renyai....mujur kami kansel ke nami, ye laa hujan2 kalo ke everland okey lagi sebab akan stop2 gi main game2 yg ade...tapi kalo di nami hujan mmg tak merase laa nak naik basikal kan...nanti korang tunggu entry pulau nami aku, cantik2 gambar...puas dpt naik basikal 2 seater tu...siap piknik bagai...


    bas 5002 tadi akan stop kan di area shuttle bus everland...so naik shuttle bus plak utk masuk everland....kami kene berdiri sebab seat dlm bas ni x byk, mmg dibuat khas utk kemudahan berdiri...ye laa kalo berdiri lagi ramai boleh masukkan...dayyan tersipu2 malu kene pangku dgn ahjusi kekeekekek



    yeay!! dah sampai Everland...syorga utk kanak2....


    apehal2 pun sila beli tiket dulu... kami ade diskaun kupon dari Korea Tourism Organazition....one day pass harga 48000won (adult) 38000won (children)....dgn kupon dpt 30% diskaun...bygkan...jimat gile kot....


    tema mase kami dtg ni halloween...wahh merase tgk deco2 tema ni...dulu mase kat disneyland hongkong tema krismas....


    mase ni hujan renyai...suruh budak2 ni sauk rain coat...takut plak demam nanti, dah le esok nak pi nami island...mujur dieorg okeh jek pakai rain coat...rain coat ni mmg kami standby bawak dari malaysia...sebab ye laa cuace kan tak dijangka...aku tak pakai pun sebab hujan gerimis halus2 jek...


    bergambar di arca patung2 depan pintu masuk everland...


    sempat jugak bergambar dgn maskot yg baru start duty pagi tu...dayyan tanye mane mickey...ewahhh2 ni bukan disneyland leee dayyan oii!! hahaahah


    sebelum meneroka everland yg merupakan taman tema terbesar di korea nie, kami pi sewa stroller dulu...tau dah putera raja aku tu..kalo letih bejalan kang mula moody semcm hahaha so sebelum die moody penat jalan baik aku sumbat die dlm stroller....



    cantik2 deco bunga2 bertemakan hallowen kat sini...byk bergambar area sini sampai dayyan dah bising2 suh jalan...kemain koo yeak..mentang ko duduk org tinggal tolak ko jeeee...


    naik cable car sat...utk stop kat area atas sikit...dayyan tak payah turun dari stroller pun...tolak je sekali...


    pastu kami main la game2 yg ade.... ade yg aku tak snap sbb byk sgt....yg pasti byk gile game boleh main..mcm2 ade...terus terang aku ckp one day pass mmg tak memadai...kene 2 hari jugak baru boleh cover...


    anak dara tergedik nak bergambar dgn patung2 yg comel...aku tak tau pun ni watak katun ape, tapi budak2 ni tau la....


    syukur alhamdulillah dpt tgk suasana daun2 mula bertukar warna....kami pergi early autumn...so daun2 baru nak bertukar kaler...kalo korang nak pergi mase daun2 dah merah2 kuning2 pergi akhir bulan 11...lagi cantik2....


    dlm ni makan tak mahal pada aku...ade kedai2 jual soft icecream..snow fruits...yg ni berani la beli sebab pasti halal..takde unsur haiwan.... kedai2 yg jual snacks mcm hotdog tu kami telan airliur jek laa tgk hahaahahah...ye laa cuace sejuk2 tgk plak hotdog, nugget ntah mcm2 lagi snacks berasap2 ...fuh teliur weh...mujur kami bawak bekal....kat sini boleh bawak outside foods..takde pun nak cek2 beg mcm kat disneyland...


    pelik bin ajaib..cuaca sejuk2 boleh jek mkn snow ice....sedap plak rase...


    dah puas main mcm2 game, aku ajak pi lunch...itu pun dieorg tak nak..aku pakse sbb aku dah kebulur...kat sini byk kafe ade...tapi yg kite boleh makan hanya shrimp bugger...sedap gile shrimp burger kat sini, lagi2 mkn panas2 dengan kentang goreng nye tuh...sejuk2 perut cepat lapar weh..


    laju2 budak2 ni makan tak sabar nak sambung main lagi...


    peel aku kalo pi taman tema mcm ni mesti beli bekas popcorn utk buat kenangan2...kebetulan mase ni tema panda...so aku beli satu...bekas bentuk panda dgn popcorn 16000won...tapi popcorn gsc gak sedap sebab manis..yg ni ala2 tak disira pun....aku kan kuat manis...hehehehe



    budak2 ni nak pi main thunder falls...ape ntah name aku lupa...so gerak le kami ke sane...letih berjalan dlm ni wey...so pastikan kasut adalah bersesuaian key...


    aku mls nak join main2 ni so aku duduk sini melantak popcorn sambil layan phone...bapak budak2 ni ngan budak2 ni pi enjoy2 main....nak dekat 2 jam aku kat sini...tapi aku okey jek sebab cuace sejuk...kalo kene tunggu dgn ketiak lecak mmg leh naik angin gak hahaahaha...aku yg malas nak join main sebenarnye....bagi la can bapak budak ngan budak2 enjoy....mase aku akan sampai kat myeongdong nanti hahaahahahaha


    dah puas main..kami ke rose garden kat sini...mak oiii masuk2 jek semerbak bau wangi...lagi2 hujan kan....fresh gile bau kat sini...segala jenis kaler rose ade kat sini....


    cantik rose garden ni...so sape2 ke everland jgn lupa snap kat sini...aku tak lama pun kat sini...nak gerak pi safari plak...tergoda tgk citer running man....wajib kene pi safari die....


    ish ish..labu tu kalo dibuat masak lemak kan sedapp.....hahaahahah


    pastu kami singgah surau jap kat area mystery mansion ..aku cuti solat so teman kan jek laa laki aku sambil leh rehat2 cuci muka sat...


    tempat wuduk...bersih ajek


    sementara tgu en laki jamak, sempat le aku basuh muke, betulkan make up, betul2kan tudung..dah sememeh rase dok berjalan sakan jek....


    teruskan lagi perjalanan cari game2 yg best, yg ni aku main ...mcm roller coaster, thunder falls bagai sorry aku tak main, akukan ade penyakit gayat melampau....


    ni best..wajib gak cube kalo ke sini...mase aku pi ni q tak panjang...org tak ramai sebab weekdays kot kat...mmg syok laa...mia siap kate nak ulang main lagi...oh no! mama nak pi area safari gak....mak ko kan old school nak jugak tgk gajah, rimau kat negara org kakakaakakkaka


    yeay dah sampai lost valley...jom tgk minatang2 hahaahahaha



    mane nak jumpe dpt tgk squirrel melompat atas kepala ko....tapi squirel tu dlm jaring2 laaa...teruja tgk...


    pastu kami naik waterbus....melawat2 minatang2 yg ade...mia bengkek je..siap ckp ni kat malaysia pun ade...ishhh ishhh...x sporting ko ni mia hahahaahah


    aku nak sgt naik waterbus ni sbb tertgk episod running man .... dpt jugak jumpe zirafah berlakon dlm running man...jinak gile...


    dpt mia ngan mija pegang...dayyan penakot dok belakang2 hahaahahaha


    pastu pi tgk beruang plak..



    besar gile...kalo kene penampo ni mmg meninggal on the spot ni kakaakakak


    nampak tu...dpt bygkan besar mane kan....


    mase ni dah nak pukul 4...laju2 cover mane yg sempat...tu aku ckp, kene 2 day pass jugak baru puas ati...lagi2 ko ade anak besar2 mcm ni dah paham n tau main sendiri....mia ngan mija mmg aku lepas jek pilih nak pi main ape..


    syg plak kat sini tutup....sian dayyan..tak dpt tgk pororo...


    same mcm disneyland, dlm ni byk kedai2 toys n cenderahati...sakan le budak2 ni soping....harga tak mahal sgt...boleh laa....yg penting jgn convert duit malaysia...ye laa nilai rm kan jatuh...menangis kalo convert hahaahaha


    dlm pukul 5lebih kami gerak keluar, kami terus ke myeongdong...syorga soping utk wanitaaaaaaa seperti akuuu haahahahah....kami naik taxi je dari everland....anak2 dah tak larat nak jalan, so dlm taxi boleh dieorg tdo sat recharge bateri....


    kalo kat everland anak2 aku yg kene saka mainan...kat myeongdong plak sah2 aku yg kene saka sopping...rase mcm tak menang tangan masuk kedai2 yg ade....betul laa aku bace kat blog2 org kat sini murah2...aku borong mask, bb cuishion, cream2 muke, pencuci muka...kat sini jumpe family dari malaysia...kemain borak mcm kenal lama...chinese family ....siap offer amikkan gambar...ape lagi sorong ajek kamera hahahaahah...area myeongdong mmg ramai org .... seronok tgk suasana soping kat sini....


    sila alert..pembelian lebih 30ribu won dlm 1 resit boleh claim tax refund...ade yg terus refund mase byr (deduct siap2)...ade yg kene claim di airport..so simpan elok2 evelope dan resit yg diberi mase bayar tu nanti....


    sepanjang kat korea,  tiap kali pagi dan petang wajib singgah kedai mcm 7E ....kedai GS 25 ni utk beli banana uyu...boleh gak bayar pakai tmoney....


    laki aku  pencinta coffee so die amik peluang try coffee yg ade kat area2 guesthouse kami....mmg byk kafe2 ala starbucks kat sini, ye laa cuaca sejuk ramai laa mencari coffee panas2 nie...
    maka tamatlah kisah hari kedua di bumi korea....esok kami akan ke nami island....mmg aku berbunga2 n tak sabar gile nak pergi....aku paksa budak2 ni tdo awal sebab esok kene bangun awal....perjalanan ke nami amik masa dlm 2 jam lebih jugak dari seoul....xoxo!


    25 celoteh sahabat

    ada surau kat situ..Alhamdulillah!

    betul tu, jgn cpt cop org sombong kalau kita sendiri tak mulakan tegur.

    Cantik2 gambo..seronok baca pengalaman Lieya ni. :)

    October 13, 2016 at 10:44 AM

    ...jeless laa nengok dier sopink2 kat sana....

    October 13, 2016 at 11:27 AM

    Perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !
    Hebat entry kakak kita hari ini...rasa kaki dah tak boleh gerak ke mana-mana kena baca entry ni sampai lumat sambil gigit jari yg kau sama nak ikut kak lieya ko gi korea hahahaha...Everland mmg syurga kanak2 kt sana...cantik dan fun sgt tgk memacam ada ye...syokk lahai bijak sewa stroller dulu bagi dak encem tu selesa...

    Nami island...cepat kakkkkkk nak bacaaaaaaaaaa....jap tgh kira duit syiling cukup tak nak pi korea hahahhaha

    October 13, 2016 at 11:33 AM

    wahhhh ..bestnye ....

    October 13, 2016 at 11:41 AM

    lieya...ni yang buat semangat berkobar2 nak g korea gak ni..running man punya hallah ni

    October 13, 2016 at 11:49 AM

    sis.. nak tanya. anak sis dara 2 org tu. mia dan mija eh? kembar ke? mcm sama umo jer hahaha sorry baru sempat menyinggah ni baru bertanya ^_^

    October 13, 2016 at 12:08 PM

    lieya..kalau boleh letakla bajet sekali...senang kami nak kira siling nanti

    October 13, 2016 at 12:16 PM

    HUWAAAAA....lagi la tergedik2 i teringin nak pergi korea ni lieya...ahahahaha
    cuaca pun nampak best
    tgok babana uyu tu pun i dh jeles...uhuk

    October 13, 2016 at 12:30 PM

    seronok baca story ni.. mcm kita ada sama jer holiday tu..

    October 13, 2016 at 12:30 PM

    yeaaa sambungan dah publish ;) nanti leh buat rujukan kalo nak pi sane huhuuuu
    gambau pon cantik menarik tertarik mate kite taw

    October 13, 2016 at 12:51 PM

    perkkkkkh....
    apa yg aku blh kata mmg best.... walaupun cuaca hujan tp itu bukan halangan

    October 13, 2016 at 2:00 PM

    Wahh..sebenarnya kan rase BEST sangat tempat Lieya and family stay tuh. BOA house kan nama die. Berjaya Lieya menjejaki bas 5002 from Gangnam tuh. Nany baca jer kat blog orang pastuh print atas kat kertas ajaib then lepas tuh ikut cara lain. Hahaha..tak kisah ler janji smpi. Throwback sangat gamba2 Lieya ni sebab masa kami pergi pun Halloween theme. SAfari World tuh best ok...Mak budak pun enjoy. Haihhsss..Berbaloi kan Lieya . Berangan lagi ni nk gi KOREA. HUhuhuh

    October 13, 2016 at 3:13 PM

    akak setuju bab jangan cop orang sombong.. mmg kadang2 kita sendiri tak nak mulakan, pastu orang pun segan nak tegur kita. tak salah pun kita mulakan dulu, insyallah orang pun akan balas dengan baik. tp kalau dah mmg kita tegur dia pun buat tak tau.. mmg sah2 la baru boleh cop sombong..

    cuaca ko pi everland ni sebijik macam akak pi disneyland dulu, hujan renyai2, kesana kemari dengan baju hujan.. tp budak2 tetap happy..

    baru tau ada surau dalam tu rupanya. baca kat blog lain tak perasan pulak ada surau kat situ.. senang juga kalau mcm tu..

    myeondong mmg syurga kosmetik orang kata.. tak sabar nak pergi .. hehehe

    October 13, 2016 at 3:48 PM

    Mesra pelancong gak noh lieya.. Surau pon ada.. Cute jer tpt ni...

    October 13, 2016 at 9:46 PM

    Mesra pelancong gak noh lieya.. Surau pon ada.. Cute jer tpt ni...

    October 13, 2016 at 9:46 PM

    dapat tumpang tengok gambar & tumpang baca cerita pun dah happy Lieya.. yelah.. nak pegi sendiri memang tak mampulah akak ni.. dlm Malaysia pun ada tempat yg tak mampu nak pegi... inikan pulak ke keluar negara... hihihi... tak sabar nak baca episod seterusnya...

    October 14, 2016 at 10:46 AM

    Puashati dapat tgk gambar2 kat sini.. nak merasa sendiri x tahu la bilanya tu..hehehe... sbb kita ni penakut nak g jalan2 oversea.. kuno betul.

    October 14, 2016 at 12:38 PM

    Menariknya...Teruja rasa nak ke Korea gitu..Cantik dan bersih kan tempat solat tu..

    October 16, 2016 at 7:44 AM

    tak sabar nk tunggu next entry..

    October 16, 2016 at 10:21 AM

    Bestnya Lieya..syok tengok awak shopping kat sana.Tak sabar nak baca next entry lak ni

    October 16, 2016 at 4:18 PM

    tak sangka ada surau kat situ,,woww

    October 17, 2016 at 10:11 AM

    Huwaaahhhhh...
    Nangis baca lieya sakan melenjan shoping tu..
    Tak boleh jadi kena kumpul duit gi Korea..
    Nak melenjan jugak...

    October 17, 2016 at 12:09 PM

    ala kak jgn kata kalau kt oversea, dlm negara pon kalau bercuti, ringan kan kah mulut bertegur sape, tak rugi pon.

    taman ros tu. alahai mesti best sangat kan dpt pegang, tgk bau lagi.. hilang stresss kot. hihihi

    baca ni pon dh rasa happy.. kalau dpt pergi sana lagi lah happy kot.
    moga moga ade rezeki ke sana lah aamiin

    October 17, 2016 at 12:24 PM

    Penuh itinerary, memang semputlah nak buat semua dalam sehari. Dah tentu-tentu mak mereka ni tak sabar nak pergi shopping. Eleh setakat nak dapat tax refund tu, senang benar nak spendnya, Lieya ^_^ Bagi aje peluang kat emaknyakan!

    Seronok anak-anak dapat pergi ke tempat kegemaran mereka. Takdalah Dayyan asyik membebel kena bergambar aje!

    October 17, 2016 at 1:17 PM

    syokknyer...
    rezeki ank2 lieya kecik2 dh leh jejak negara org..
    betul tu lieya..xperlu tgu org tegur kita.. baru nk tegur org..

    October 17, 2016 at 1:51 PM

    Post a Comment

    jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

     

    Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy