Tuesday, October 11, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 1) bertolak ke korea


Assalamualaikum semua!!



lama aku bertapa dlm gua demi menyiapkan entry2 cuti2 kami ke korea ....ye laa aku jenis suke siapkan semua entry terus, pastu tgu mase jek nak publish...tak suke siapkan n publish satu entry, pastu nanti edit, upload, karang plak utk entry kedua...leceh...lagi pun ahkak dah byk putus urat diknon..ade yg part2 information yg aku terlupa..so bile buat mcm ni die boleh recall la balik ingatan aku hahahaahah..so korang stenbai le utk mual2 kemudian pening2 bace kisah2 aku sepanjang di korea yeak utk beberapa minggu ni hahaahahah....arini mari kite mulekan dgn permulaan perjalanan  kami ke korea dari bumi malaysia ini.... sebelum tu aku nak ucap byk2 terima kasih utk adik comel aku ni....dari blog die dan personal wasap dgn die laa byk aku kumpul info2 percutian ke korea nieh...tq nurul!



  • 26 sept. 2016 (isnin)
  • KUL - ICN D7504 (8.00am-3.20pm) / INC - KUL D7505 (4.25pm-9.55pm)
  • catatan perjalanan kami dari Kuala Lumpur International Airport 2 ke Incheon International Airport dan seterusnye ke tempat penginapan di Boa Travelhouse, Hongik Uni. (Hongdae)
*
*
*
*
*
*
V

mcm biase, kami book tiket promo ...dah name pun tiket promo so setahun jugak tunggu date 26 sept ni hahaahah....tak silap kiteorg book tiket ni dlm bulan 7 ke 8 tahun lepas...dpt le rm600++ return utk seorg...tu harga belum masuk meals/tambah luggage yeak adek2 hehehehe...kami parking di erl, putrajaya dan ke klia2 naik train ajek...



sebelum checkin, pi area wrap dulu...rm10 tuk satu beg...saje wrap sebab beg lagi satu tu takde pad lock plak....


lepas checkin, subuh di surau terus get ready masuk area perlepasan....tak sabar2 kooo..almaklumlaa dah lama tak cuti jalan jauh2....

sempat bekpes ringan2 ...beli hot & roll jek...


ni tgh time baik gini leee....selalunye dayyan mmg tak 'masuk' dgn kak mija die...dieorg berdua la kalo kuat bergaduh kat umah pun....


dlm 7.25pg dah ready utk boarding....marilah kite kematu bontot selama 6 jam dlm flight ye anak2...lagipun dah keluar awal pagi2 buta kan so meh qada tdo...

pic yg wajib di snap bile berada di awan biru....


skodeng2 ramai gak org melayu dlm flight nieh....ade yg kami siap jumpe balik mase berjalan2 di bandaraya seoul.....mostly student...hebat kan student skrang sampai ke korea berjalannye...aku dulu mase zaman u nan adoo ...johor - shah alam..tu ajek laa ulang alik 3 tahun tanpa jemu kahkahkah


menu on board, harus order nasi lemak pak nasser...pasni 5 ari tak jumpe nasi kononnyer!


dayyan mkn set big breakfast...


budak2 ni melantok nasi ayam....laki aku order ginger fried rice....


mcm biase, ade lah borang2 yg perlu di isi...so senang kalo passport dlm tangan dan standby sebatang pen....ape yg aku perhatikan, family aku jek isi dlm flight...yg lain2 semua isi mase dah sampai kat airport, buang mase laa pada aku...mcm kiteorg mase dieorg sibuk2 isi, kiteorg laju jek terus ke imigresen....so better siap2kan pen ngan passport dlm handbag...




alhamdulillah..touch down dgn smooth....cuaca pun okey.... dayyan sedih sebab takde snow kahkahkah...die ingat kiteorg pi ni ade snow...ololo ciannn anak mama....nanti kite pi cuti2 snow key...mama ko ni cepat krem kalo sejuk2 nieh...



mcm international airport lain2 jugak...kene byk berjalan...kiteorg naik elevator jek laa sebab semua borang dah isi siap2...so tekedek2 lenggang kangkung jek...


naik shuttle train tuk ke tempat imigresen dan collect luggage


kosong lagi q...bukan tak ramai, ramai org tapi kami antara yg terawal masuk q....


masuk one by one...aku bawak dayyan so masuk berdua la...kat sini pun laju n pantas...tapi muke oppa2 imigresen ketat2 weh hahaahahah..kalo ketat tak jd oppa dah...jadi ahjusi jek hahahaah


mari lah collect bag2 kite anak2...


yeay! luggage ok semua...jom kite ke arrival hall...


sebelum keluar ke arrival hall kene isi borang decrale barang ape yg kite bawak...setau aku negara malaysia dikecualikan...dekat meja ni pun takde borang khas utk negara malaysia...tapi bile bace blog2 org yg penah pergi dieorg isi je so kami pun menurut perintah jek laaa...tak susah pun nak isi..tak sampai seminit pun isi...


keluar je area arrival hall tu, kami cari kedai utk topup t-money (sebelah kiri area arrival hall).... sambil laki aku dok topup t-money (ade 5 kad, topup 30ribuwon tuk setiap kad), kami melilau2 kan mate mencari2 banana uyu...dah lameee gileeee teringin minum banana uyu fresh2 di bumi korea nie....percayalah, sepanjang 5 hari kat korea, air ni je laa aku ngan anak2 bedal...laki aku tak pandang susu2 nieh... harga 1300won sebotol..kalo beli dlm paket 4 botol tu murah lagi...mia suke flavor strawberry, mija suke honeydew..dayyan ngan aku mmg pencinta flover asli banana .... kalo kat malaysia, sape2 nak cube boleh pergi beli di ampang korean park..mcm2  produk korea ade disana...


dari incheon kami ambil subway airport railroad (AREX) ke hongik univ. station..nak dekat sejam jugak perjalanan...


kat sini bermule laa episod keluar kitab ajaib aku hahaahahah...


yg pasti, bacaan dlm blog org lain dengan realiti mmg lain...tercangak2 gak mule2 tgk train mane nak naik, exit mane nak keluar, line mane nak guna...kalo jumpa yg muda2 dieorg paham inggeris so senang laa nak tanye...tapi kalo ahjuma ahjusi tu agak payah nak berkomunikasi, tapi dieorg tetap akan cuba tolong ko...dlm train takde masalah dah sebab setiap hentian ade pengumuman dlm bahasa inggeris....


mcm guesthouse aku senang sebab dekat dgn subway, tak perlu transit2 yg penting...


kat area penjalan kaki ni okey lagi..sampai area transfer train, nak ikut exit mane keluar tu mmg buat penin paler...siyes! kiterog mule2 dlm 10 minit gak tercangak2 haahahahaha....nak exit mane satu nieh, kiteorg sampai salah exit, so silalah menapak jauh sikit ke guesthouse, mujur cuaca sejuk....tapi tu hari pertama jek laa...masuk hari kedua dah paham sistem dieorg terus okey... yg okey laki aku laa...die mmg terra bace line2 transfer ni...aku sampai ari nak balik bodo2 alang dgn sistem train dieorg kah kah kah....


ini budak paling byk peminat kat korea...ahjuma ngan ahjusi suke betul dgn dayyan...asek ckp beautiful eyes..ye laa dieorg mate sepet2...bile tgk budak mate bulat dieorg suke laa kot....tgk la tu siap dpt keropok dari ahjuma pakai beg pink tu....sepanjang 5 hari kat korea, kalo dikumpul brg jajan2 yg dayyan dapat mmg byk..coklat, gula2 gummy, keropok, biskut...tapi tu laa aku was2 sebab langsung takde tulisan inggeris...


dalam pukul 6lebih kami sampai ke guesthouse...kat sini pukul 6 pun dah gelap....legaaaa rase dah sampai...letih kaki jalan ....kebanyakan guesthouse kat korea ni area berbukit...tapi guesthouse aku tak..mmg pilih yg ni sebab tak larat wey nak turun naik bukit....


ehh ade name laki kite hahaahahah...


uruskan check in...amik kunci semua...masing2 dah penat, tak sabar2 nak mandi n rekat....


ni lah bilik kami selama 5 hari... kami amik bilik jenis 'sweet room'... aku suke guesthouse ni sbb ade toilet private sendiri...setgh guesthouse tu kene share toilet...lagi situ guesthouse ni friendly muslim...ade kitchen khas utk org muslim...korang boleh tgk di facebook Boa Travelhouse....


anak2 sila tdo bawah, mak pak melengkau atas katil hahaahaha...bilik tak besar pun..mcm kite citer korea laa...umah sini kecik2...mcm umah kat jepun tuh...


mlm tu keluar area guesthouse jek...cari banana uyu lagi hahaahaha...sawan banana uyu sepanjang kat sane merasok kami sekeluarga hahahaha....
maka tamatlah kisah hari pertama kami.....hari kedua kami plan ke nami island...tempat yg aku gerammmm sgt2 nak pergi sebb tgk org post gamba lawa2 kat situ....tapi tak jadi ke nami island sudahnyer....itinerary berubah..kemane kami? tgu entry seterusnyer....xoxo!




*selamat berpuase asyura 10 muharam semua....



32 celoteh sahabat

Patut la sepi je blog Lieya.. pi korea rupanya..

October 11, 2016 at 9:16 AM

Seronok kan? Banana Uyuu tuh memang terbaik. Nany pun sukaaa sangat. Ketagih ko! Nanti kena gi cari kat Ampang Korean Park ( Celah mana pun tak tau ) Hahah..Memang kalau in real life terasa bukanlah semudah yg dibaca di blog dan di mana2 kan. Pengalaman sumer tuh. Yg pasti anak-anak sumer happy.

October 11, 2016 at 9:23 AM

wah best best.. ade rezeki nk gi jugak..

October 11, 2016 at 9:25 AM

rindu korea...mood mengarang tktau bila akan tiba...tp akan update juga kenangan holiday korea 3thn sudah...amy punya guesthouse dlu pn berbukit..sian juga kt parent..kita yg muda pn jenuh mendaki hehe...rindu susu pisang korea..nasibaik kt kl ada juga walaupun versi kotak

October 11, 2016 at 9:28 AM

best nyer lieya...
Ok la tu kalau dapat tiket murah...
Haih, bila la nak buat passport ni...
Looking forward for next entry...

October 11, 2016 at 9:36 AM

HUWAWWW... EH EH ADA NAMA KITALAH KAT BLOG NI HAHAHAHA... MANA YANG NURUL DAPAT TOLONG INSYAALLAH NURUL TOLONG.. RASA HAPPY PULAK BILA DAPAT BANTU ORANG G KOREA HAHAHA

October 11, 2016 at 9:39 AM

wahhh best nye ... ko pi sendri ek tak de guide ... wahh hebat ... klu aku mau sesat tkt wei

October 11, 2016 at 9:41 AM

anasayo...
amboi...itu nasib baik abg akk terer..
klu nieyl...mmg berejam la kat airport tu..hahaha
bukak kamus lagi..huhuhu...

October 11, 2016 at 9:55 AM

Travel sekarang ni kalau rajin menggoogle/pergi baca blog kawan yg pernah pergi memudahkan semuanya. Anak-anaklah yg paling teruja.

October 11, 2016 at 10:24 AM

SETIA TUNGGU ENTRY SETERUSNYA HUHU..AIR TU MEMANG FAMOUS DI KOREA

October 11, 2016 at 10:47 AM

walaupun baru hari pertama, akak plak dah rasa seronoknya.. mcm dah sampai sana pulaknya.. nampak guesthouse tu pun selesa.. yg penting muslim friendly kan.. kalau stay area lieya tu mmg tak yah jauh2 shopping.. situ aje dah happening.. tak sabar plak rasa nak pergi..

October 11, 2016 at 11:07 AM

wahhhh dah start dah cerita rombongan lieya ke korea nie...biasanya k.azue minum banana uyu versi air kotak jerk...dpt ler merasa kan...yg jenis mcm botol vitagen nie x pernah try lagikkk...adesss harus ker ku ke korea juaa....nak kena carik geng nie...cik abe k.azue x minat ler travel2 nie...nak2 kena jalan kaki berjuta batu jauh nyaa...huhuhu

October 11, 2016 at 1:01 PM

bestnya beb.... panduan dr blog kwn2 mmg wajib simpan yek...

sampai2 je tuju kt bottl vitagen tuh... pastu buah2 kt sana nampak best2 je

October 11, 2016 at 3:14 PM

yeaaa , Lieyalatif dah buat entry pasal Korea ;)
suka3x

October 11, 2016 at 3:36 PM

wahh tak sabar utk next entry..hehe

October 11, 2016 at 3:41 PM

waa..bestnye g korea..teringat pulak..hongik univ dah dekat dengan hello kitty cafe..

October 11, 2016 at 3:43 PM

besh nyaaaaaa...!! teringin nak gi sana... tp time salji.. heheh...[skrg qaleef pon asyik mintak gi snow jer..-mintak macam snow tu kat zoo jer]

October 11, 2016 at 4:01 PM

nak lagiiii

October 11, 2016 at 4:09 PM

Wow bestnya..
Orang tu sampai Korea anak beranak..
Ni yang jelesssss tahap tenuk hahahha..

Nak juga banan uyu ni weyyy..
sure dah habis kan :(
Tak pa nanti gi Ampang lah cari..

Cepat update entri lagi ye leaya..
Tapi kenapa tak jadi Nami Island tu..
Kata bergambar cantik berlako..

October 12, 2016 at 10:00 AM

korea ni dalam wishlist jugak lieya..tp tak tahula bila dapat pegi..ngeeeeee
cuaca tempat dan suasana dia mmg bestkan..terpengaruh betul bila tgk kdrama..
alahai bilala kami nak sampai???huwaaa

October 12, 2016 at 12:28 PM

tak sabar nak tunggu update seterusnya lieya oiii..mesti banyak tempat2 best kan? sila publish cepat skit..dah siap karang semua kan?hehee

October 12, 2016 at 1:14 PM

Wow bestnyaa..lieya seronok baca.. teruskan lagi update yer.. leh jadi panduan nie..

October 12, 2016 at 1:40 PM

Assalam Lieya, ke korea kome wea...!!! syok la.. update blog yea.. saya pun update, nak jamu cari eMMe yea Lieya~

October 12, 2016 at 3:52 PM

Asyik ketawa je baca kisah travel kak lieya sekeluarga...suka cara akak rajin siap ada kitab khas nak pi korea...kagum tau...
(aku sampai ari nak balik bodo2 alang dgn sistem train dieorg) kak lieya you are not alone...julia pun sama tau kak...orang lelaki mmg hadam line pergi balik...org pompuan hadam jalan pergi balik shopping je kak hahahha...sonok memasing borong banana uyu tu alahaiii x pernah rasa...nanti nak terjah kt ampang la...

October 13, 2016 at 11:43 AM

memng mencabar bwk ank kecik time travel,tp solute kat k.lieya blh handle 3anak gi travel..tips yg bgus buat buku alkitab tu,boleh follow nti hahhaa

October 17, 2016 at 10:03 AM

nk try la rasa banana uyu tu.kn@a cr kt ampang lah sblm posting.hihihi .nk korea ntah bile..

cntik lah bilik iye. nmpak selesa, kan !!

October 17, 2016 at 12:47 PM

alhamdulillah..selamat pergi & pulang..
anak2 confirm happy sgt kan..

October 17, 2016 at 1:57 PM

Kalau sebut aje Korea, dah tentu teringat Winter Sonata ^_^

Wah, berpeluh juga ketiaklah ya mencari jalan nak keluar dari train station aje. Nasib baiklah cuaca manja-manja gitu.

Kuranglah rasa terujanya sebab akak dah baca entri ni menyongsang. Dah masuk part 3 boleh patah balik ke Part 2 dan Part 1!

October 17, 2016 at 1:59 PM

Wuiiiii..... patutlah lama tak nampak, menyiapkan entri oversea rupanya....
Bagus plan hang ye Lieya, grab tiket murah, untung sikitkan..... Tapi bab nilah yg hakak fail. Kurang rajin nak mencari tiket tiket promo ni. Tak reti dan tak biasa.....

Kalau hakak pun harus jadi Dayyan jugak tu, alang alang gi oversea nak gak merasa snow weyh.

Ohhh gitu guesthousenya ek..... Oklah tu, kecik pun nampak selesa apa. Bukan kita nak duk dalam bilik pun kan

October 18, 2016 at 9:42 AM

cayalah lieya ..akak pun masa gi member tahu nak ikut line mana..kalau akaklah memang x paham langsung

October 29, 2016 at 1:55 AM

Seronoknya bercuti ke korea..ntah bila berpeluang bawak dania

November 2, 2016 at 7:02 PM

assalamualaikum kak lieya. nak tanya, naik subway airport railroad (AREX) tu berapa ribu won sorang?

November 23, 2016 at 2:01 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy