Monday, October 17, 2016

cuti2 lieyalatif ke korea (part 3) nami island


Assalamualaikum semua!


Yess!! hari yg ditunggu2.... berbunga2 hati mak ko nak pi nami arini....antara tempat yg aku nak sangat pergi lepas tgk citer winter sonata ...bace kat blog2 yg pi travel korea pun aku geram jek tgk pic2 dieorg lawa2 kat sini....sila standby bateri full ye...aku siap standby kamera bateri 2 yg direcharge full...power bank pun 2....mau sakan posing disini...jom layan pic sambil aku cerita ceriti....



  • 28 sept. 2016 (rabu)
  • catatan perjalanan kami ke Nami Island dan Dongdaemun

*
*
*
*
*
*
V
kami bangun awal...pukul 5.30 dah bangun...siap2 panaskan nasi arab brahims, goreng telur tuk dibawak bekal...aku mmg akan bawak bekal sikit sepanjang jalan2 kat korea nie...utk anak2 sebenarnye...sebab byk berjalan kan, takut dieorg lapar..dlm bag dieorg tu mmg aku standby coklat2, biskut2, gula2, air ...tapi dlm itinerary mmg ade dah tempat2 kami nak singgah makan...



perjalanan kami hari tu Hongdae - Sangbong - Gapyeong Terminal - naik taxi - Nami - Cheongyangni - Dongdaemun - Hongdae ....... ni dlm train dari sangbong nak ke gapyeong...org tak ramai ...ye laa area pusat bandar yg ramai tumpuan org nak pi keje...


perjalanan agak makan mase sbb tu kene keluar awal...perjalanan pun agak mudah sebab sekali jek kene tukar train....lagipun laki aku dah study mlm tu so senang laa ...


keluar dari gapyeong terminal kami cari taxi sbb rata2 dlm blog kate nak ke nami dari sini naik taxi...bas aku rase ade tapi tak tau bas nombor berapa....yg pasti bas byk depan terminal nih....


dari gapyong terminal ke nami tak lama pun...tak sampai 10 minit pun...bayaran taxi dalam 3000won....kemain kornar baring drebar taxi ni bawak ...kejap jek dah sampai hahaahaha


aku doa2 jgn le hujan...kalo kat nami hujan mmg musnah laa impian aku nak bergambar sakan kat sini....



q beli tiket tak panjang...awal lagi kot...dlm pukul 10 kami sampai sini...legaaaaa...mmg ikut seperti dalam jadual kami...ye laa pergi korea 5 hari ni mcm tak cukup so kene pandai susun jadual, yg penting tempat2 menarik utama di korea kene cover dulu...


tiket feri ke nami harga 8000won (adult) 4000won (children)...tiket bertema kan musim autumn....


ade dua cara nak sampai ke nami island nieh....first naik feri, yg mane amik mase dlm 15 minit jugak dlm kiraan aku .... second naik zip wire, yg mane amik mase dlm 5 minit jek...berdesuppppp sampai ke nami..untuk golongan2 penggayat mcm aku baik naik feri ..boleh baling2 roti bagi ikan makan hahaahahhah...laki aku ngan mia nak naik zip wire ni, mmg jgn haraple aku nak bagi ....
*pic credit to google*

tgk tu....sayup2 menara tu....kecut perut aku tgk n dengar dari bawah bunyi zip wire ni berdesup2....



yeay feri dah sampai...tak lama pun tgu...rasenye every 15minit kot feri dtg....



tak mo dok dalam so kami lepak dok luar...mia mija bagi ikan makan roti....




sampai nami bermula la acara bergambar sampai pengsan...sampai dayyan bising2 asek amik gambar jeee hahaahahaha....cantikkan, pokok2 baru bertukar kaler...kalo dtg bulan 11 mesti lagi lawa pokok kuning n merah....takpela, rezeki aku jugak dpt tgk kaler daun campur2 hijau mcm nieh...


ni pokok kat laluan masuk...org takde kat belakang so laju2 amik gambar...payah wehh nak bergambar dgn takde org photobomb pic kite...ye laa dah name tempat pelancongan kan...so kami gigih gak le tgu org tak ramai pastu laju2 snap...



port wajib bergambar...patung2 comel yg ade caption terima kasih dlm pelbagai bahasa didunia...kami malaysian yg sgt2 patriotik harus cari n bergambar dekat caption bahasa melayu heheeheheh



dayyan dah memekak2 bile nak naik basikal ni asek amik gambar jek...hishh budak ni potong stim betul....so kami ke bike center utk sewa basikal plak...kat sini ade 2 jenis basikal...jenis single n couple...kami ambil 1 single 2 couple....rate ingat2 lupa tapi tgk jenis basikal ...rasenye dlm 15000won sejam..kami 3 basikal dlm 1 jam setengah kena dlm 30ribu won sekali termasuk sebab guna basikal lebih mase hahaahahah



mia demand nak kaler pink....siap tukar basikal lagi hahaahahah.... aku bawak mija, laki aku bawak dayyan..mia sorang2.....sudahnye aku rase pancit gak aku mengayuh coupe basikal ni sbb dah lame tak mengayuh dgn bawak beban di belakang hahahaahah...so aku paksa mija dok belakang kayuh lebih sikit kakakaakakak


omg!! love sgt2 pic nie....


serius suke pic nie.... Alhamdulillah..atas kurnia bahagia keluarga ini....moga terus begini ya Allah....amin....


kami jalan2 pusing pulau...jumpe port lawa kami stop n bergambar....


auwww!! bagi can mak ko posing alone ye hahaahahah...lawoo giler view kat sini....dgn titi kayu nyer.....


mase bergambar kat sini, ade sorang ahjusi tu tgh lepak bace buku ...rasenye penduduk nami kot...syok jek tgk...tenang pikiran dgn view cantik nie....lupe nak ckp, kat nami ni ko akan dpt tgk banyak squirrel bebas melompat kutip kacang yg jatuh dari pokok...jinak2 n comel2 .....


posing bebas sikit...auww!


suke gile titi ni sebenarnye...pulun bergambar sampai laa dayyan bonyok merungut hahaahah okey2 jom kite cari port best pi piknik....


kayuh punye kayuh sampai kat area ade water fall ...lawooooo...ade meja so jom piknik sini...tgk tu kat hujung sane ade family dari malaysia...kan aku dah ckp, mane2 pergi mmg jumpa jek org malaysia...menu piknik kami nasi arab kambing brahims, nasi beriani ayam brahims dgn sandwich telur cheese....licin sebab lapo n mkn dgn berlatar belakang view lawo....


aku packing bekal pakai bekas putih tu je..senang lepas abis terus buang....


nampak tak waterfall kat belakang tu.... cantik sgt....



dah kenyang perut, kami sambung mengayuh lagi explore nami island....wajib jugak bergambar di port wajib nieh....


ok without props basikal plak....port bergambar mcm ni mmg ramai le tgu turn so jgn pentingkan diri sendiri, laju2 snap n say sorry pada yg tgu turn...ye laa org kate berbudi bahasakan ditempat org...silap2 dieorg offer tolong snapkan gambar utk korang...mcm kiteorg laa hahaahahah


auwwww...suke posing nieh..... ade laa beberapa gambar yg cun aku suh adik aku editkan bagi lawo2...nak kanvaskan besar2....


dicelahan pokok ni wajib....gigih tgu takde org n snap....tapi jgn lambat...dtg batch lain yg baru sampai dari feri kejap jek penuh tempat nieh....



kami jugak gigih cari patung arca tetek ni hahaahahaha....selalu tgk dlm blog2 org jek kan....anak2 meh posing dgn makcik tetek labuh nieh....dayyan malu2...hahahaahaha


lega tak ade org...so boleh snap dengan bermaharajalela hahaahahaha...


ayat dayyan "dayyan malu laa mama amik gambar kat sini"...cehhhhhhh tak sedar diri, ko dulu pun rupe gitu jugak...dayyan jek tau rupe gitu, yg menyalurkan susu kat dayyan tak rupe gitu...anjal pejal lagi walo anak 3 kahkahkah...statement berani mati hahaahahaha



antara pic yg aku suke sgt!


singgah di kedai souvenir jap...wajib beli fridge magnet utk kenangan2...murah kat sini!


pastu kami singgah makan nasi goncang...tapi tu nanti aku buat entry lain....lepas mkn nasi goncang, kami pekena dessert  soft icecream....org panggil tall icecream...tamak sorang nak sorang satu...sudahnye sorang2 tak abis termasuk aku hahaahahahah


sedap mcm aiskrim kite jugak je....


makan sudah...meh exercise posing lompat2..... steady laa mia!


good job mija!



wow! energetic jump laa dayyan!


kami abadikan jejak kami disini ....tuliskan something di kertas daun yg disediakan n ikat dilaluan yg disediakan...


memory yg sgt2 terindah dan best di nami...ade rezeki dtg sini lagi, nak try bermalam disini plak....kawan aku ckp kalo bermalam di sini...start pukul 6 dieorg akan off kan elektric power suply...ala2 back to nature la gitu...


ikat jgn tak ikat ye mia!



nie la drama cafe yg ade sediakan nasi goncang yg pemes tu....ade byk lagi cafe2 kat sini...ade jugak asian cafe yg muslim boleh makan...tapi aku nak try nasi goncang laa dah alang2 sampai sini...memandangkan entry ni dah penoh dgn gambar posing so citer pasal nasi goncang aku up di next entry key....tungggguuuu!


xoxo!






23 celoteh sahabat

wow..nasi goncang...mesti sedap...rin kalau tgk kdrama suka sgt terliur dengan makanan2 dia tau...hahahaha..
cantik sungguhla nami island ni...

October 17, 2016 at 10:41 AM

wah!memang sesuai sgt entry akk yg panjang dan gambar yang menarik nie...
nieyl tgh boring sesangat skrg nie..1 opis dah pindah ke kompleks c..
tinggal PA²,bos² dan admin je belum pindah lagi...
nak FM pleaseeee...
Alhamdulillah..Allah berikan kesempatan akk 1 family ke negara orang...
Tak sabar nak baca entry korea nie lagi...
update cepat yaaaa...

October 17, 2016 at 11:20 AM

akakkkkk
bestnya..
mmg knangan sangat ni..
cantik cantik semua pic family..

nk nk yg tak de photobomb,kan!!

nasi goncang? mcam mana tu..

October 17, 2016 at 12:04 PM

Ada dua part dah ni Nani terlepas. Heheh. Hari tu busy dengan exam tu yang tak sempat singgah. Aaaa bestnya jalan jalan negara orang. Tempat pun semua cantik cantik ni :D

October 17, 2016 at 12:11 PM

Nangis guling2 akak ni lieya oiiiii..
Ko dah sampai Nami Island..
Ingat cerita Wnter Sonata tu..
Bertambah semangat nak kesini..
Best kan bergambor kat situ..
Posing2 retis ko ye lieya..

October 17, 2016 at 12:20 PM

Tiba-tiba teringat setiap episod Winter Sonata ^_^

Alahai, Lieya! Akak pun gayatlah tengok zip wire. Kalau akaklah, jangan harap nak ikat akak kat situ! Meraung sampailah ke Nami Island ^_^

Seronok tengok Lieya anak beranak di sini. Memang enjoy sakan nampaknya. Nasib baiklah masih lagi teringat nak balik Malaysia...

Oh, 5 hari trip aje ya! Pendek sangat tu, Lieya!

October 17, 2016 at 12:28 PM

cantik gambar-gambarnya

October 17, 2016 at 12:29 PM

Lieya, seronok dan puas tengok gambar2 ko kat nami island.. cantik2.. pastu setiap gambar tak de pun nyibuk ada gambar orang lain. best lah.. wajib canvas gambar berdua tu.. mmg lawa dan romantis sgt..

akak dah lama tak kayuh basikal. nampak gaya tak de can la sewa basikal kat sini.. takut pulak kayuh basikal terhoyong hayang nanti. hehehe

October 17, 2016 at 12:44 PM

Best nyer weyyyy..suka aku tengok korang ni la! Berjalan sakan satu family. ;) Best best best!

October 17, 2016 at 1:38 PM

bestnya lieya..
mmg pmndangan cantik sgt!
lya pom suka g tmpt tenang2 camni..

nak pergi ntah sampai k tak..tp leh tgk pic lieya share ni pom dah rasa seronok..

October 17, 2016 at 1:43 PM

Memang seronok baca entry akak...dah rasa dalam pelayaran sekali ke Nami Island...syok sungguh...hebat akak siap bawa bekal...jimat dan anak2 tak rasa lapar sgt kan...part dayyan bising asyik bergambar je sebijik sama mcm abam Qi hahahahha dah bukan senang mak mak nak sampai situ haruslah bergambar sampai lumat habis bateri hehehe...cun la gambar dengan permandangan indah...korea mmg ohsem...mmmuahhhhh

October 17, 2016 at 2:48 PM

cantik sgt gambar kat celah pokok tu Lieya.... yg ada titi kayu tu pun cantik.. ahhh! semualah cantik... hehehe....

October 17, 2016 at 5:01 PM

Enjoyed sangat baca entry Korea nko Lieya. Detail!! Boleh dijadikan rujukan kot ada rezeki nak menjejak di masa akan datang.

Nko bab2 berjalan ni mmg cekap itenarary. Memang nko complete study cukup2. Maklum la masa terhad. Bab bawak bekal tu aku suka. Kenyang dan selera budak2 makan kan kalau menu kita. Gambar pun cantik2 weyyy.. mmg timing baekk punyerrr. Budak2 sporting lakkkk..mmg lawo2 le gambor jadinya.. terbaek aahhh

October 18, 2016 at 1:06 AM

I like. Haha,
anyway, rugi ah kau tak naik zip wire tu.

October 18, 2016 at 1:35 AM

Dari paparan gambar pun kakak dpt rasakan keseronokan yg dirasai
Tempat posing pun cantik-cantik termasuk patung tetek londeh tu haha...
Dayyan konon malu tak tahu dulu dia pun hisap (tak ingatlah tu)..

October 18, 2016 at 7:41 AM

Memang cantik ye Lieya pemandangan dia..... Selalu orang ke Korea mesti ke sinikan....
Tempat femes dan tempat dalam filem haruslah kena pergi.
Wuiiiii boleh pulak naik zip tu nak ke Nami Island ke? Jauh tu...... Kalau mak pun seram hihi

October 18, 2016 at 9:57 AM

Sangat mantapppp gambar2. Memang lawo kebabom! Nany tak sewa beskal pun sebab budak2 ni tak tau kayuh beskal. Nak letak sumer kat carrier tak mampu. Spent sehari memang berbaloi la kat sini. ROund habis habisan.

October 18, 2016 at 10:15 AM

best! tah bila nk dpt pergi ni ... tp aku suka koranng trvelsendri2 mcm ni .. terer

October 18, 2016 at 11:30 AM

adoiii ... tengok pic pon rase teruje Cik Puan Lieyalatif ;)

semoga family Lieya selalu dilindungi dan bahagia till janah

October 18, 2016 at 12:54 PM

wah...mmg cantik lieya...alhamdulillah dipermudahkan perjalanan semua..hehhehehe

October 18, 2016 at 9:07 PM

Wow sakan bergambar patut la dayyan bising.hahaha..nk dtg bukan senang kan..klu sy pun sehabis daya la posing beribu lemon.hehe

October 19, 2016 at 6:41 AM

Wow sakan bergambar patut la dayyan bising.hahaha..nk dtg bukan senang kan..klu sy pun sehabis daya la posing beribu lemon.hehe

October 19, 2016 at 6:41 AM

seronoknya kak.. best baca pengalaman org pegi holiday tmpt2 best nih hihi

October 20, 2016 at 9:57 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy