Wednesday, May 24, 2017

Bandung Trip ~ day 2 (5 Mei 2017)





Assalamualaikum....haluw!



Day 2 :
  • Lembang Farmhouse
  • Kebun Bunga Begonia Lembang
  • Rumah Sulam Pesona
  • Restoran Sangkuriang
  • Fashion Outlet (Rumah Mode, Donatello dan lain2)
  • Paskal Food Market

mari meneruskan perjalanan ke bandung bersama lieyalatif...masuk hari ke dua....hotel best gile, tdo mmg lena sebab mlm sebelumnye kan tdo acah2 ajek dok kat klia....tapi aku suke mcm tu...dulu mase pi korea flight awal pagi aku dok kat tune hotel...mcm membazir jek...lepak kat airport pun okey...surau belambak, takat pagi2 nak cuci muke gosok gigi solat tu lepas sgt....so lepas ni tak yah risau dah kalo kene amik tiket promo awal pagi pun...lepak ajek kat airport....mcm aku ckp kat previous entry, kat bandung kami menginap di hotel chara...very nice hotel..sarapan die pun sedap..kene laa dgn tekak melayu...sarapan ade ala carte ade buffet, mase 4 hari kami stay kat sane 2 hari ala carte, hari last baru buffet...pilihan ala carte die not bad....tgk la tu, ade nasi goreng, spegeti carbonara, mee goreng, nasi putih dgn set ayam sambal....kiteorg mkn share2...sengkak perut...ade jugak dieorg sediakan soto bandung, omelette, roti2, buah2...


okey, jom kite jengjalan!...destinasi kami hari ni kak mimi dah susun ke lembang farmhouse....


fee masuk die 20k rupiah...duit kite dlm rm7...tak mahal pun pastu tiket masuk tu boleh tukar ke susu atau sosej free...kat bandung ni aku perasan suke buat konsep mcm ni, tiket tu jadi voucher boleh tukar ke minuman free...patut malaysia buat mcm nie...bab2 menguntungkan diri laju je ko suruh tiru ye lieya oiii hahahaah....
*credit pic to this page*


ape ade dalam ni? ermmmm kalo kat malaysia mcm kat bukit tinggi laaa...ade bangunan2 cantik, rumah2 kecil yg jual souvenir, makanan2, sewa pakai baju costume, taman2 cantik, boleh feed animal, mcm2 lagi laaa...berbaloi ke masuk? pd aku at least dah sampai ....so kami hanye pulun bergambar ajek...nak mkn pun kenyang lagi....patut dlm itenerary nak pi tangkuban perahu atau kawah putih sbb lagi dueorg member tak pernah sampai lagi, tapi supir kata fee masuk dah melampau2 naik, pastu nak ke sane pun dah makan mase setgh hari...mcm rugi plak mase perjalanan tu...so kensel ke sane kami ke lembang farmhouse nie....tgk le kekecohan mak2 ni bergambar hahahaahah siap nak jatuh lagi hah


cuace pun cun ari tu....syukur....


ade iguana besor2 biawak...aku geli sikit...maka snap jauh2 kemudian zoom kan hahaahahaha


oh yea, tiket tu boleh tukar susu atau sosej...susu ade 3 flavor, coklat, asli ngan strawbery....rase mmg sedapppp!


dlm ni mmg dok pulun bergambar je laaa...tapi aku takde laa nak tepek semua kat blog...buat syarat je yek....


kat luar lembang farmhouse ni ade ala2 mcm foodtruck kalo kat malaysia nie....mcm2 menu ade....tapi kami tak mkn pun..kenyang lagi kot...so snap2 gambar jek...sebab unik2 lori die....


dgn lori susu pun jadi hah port bergambar ekekekeekek


suke konsep mkn kat sini ...santai2 jek....


kat sini pun ade sate kelinci...sape2 nak try boleh le...tapi kitorg dah plan nak mkn kat floating market nanti....sate kelinci tu sate arnab tau (sambil terbayang2 arnab melompat2 riang dgn comelnye hahahaahah) ....


mak org kalo sekali dtg saka posing mengalahkan anak dare hah hahaahahahah...kak ipah ko kenape suke lari tema, tunjuk belakang tgk depan...skrang ni temanyer semua tunjuk depan tgk depan....mujur baru perasan ni, kalo tak ade yg kene marah lagi free2 kakaakakakaak



mcm kat bukit tinggi kan....


ala2 di morocco gituuu....


haa mcm kat korea gitu.... penoh padlock cinta ....kat sini ade jugak anak2 lembu yg korang boleh susukan....mls lak aku nak tepek gambar tu....kalo nak tgk leh masuk ke blog kak mimi ye....kak mimi details sikit gambar2 dan ceritanyer....


pas dah puas bergambar kat lembang farmhouse kami ke kebun bunga begonia lembang...dekat2 jek tempat nie....kat sini temanyer taman bunga...byk port menarik utk bergambar....bayaran masuk sgt2 murah 10k rupiah sajek....


dlm ni pun ade kafe utk mkn...best jugak kalo mkn dgn view taman bunga mcm nie...tapi kami tak makan kat sini pun sbb kenyang lagi...


ehh ade rimau putih...mane lagi garang, pak rimau ke mak rimau dueorg tu kakakkkaakak


halah! halah! tampo kannngggg...posing ala2 gadis ayu plak daaaahhh hahahahahah


monumen paling besar kat taman tu.... beso nak mampos kuda putih nieh...



haaa tgk nie...tak ke bapaakk besooooo!

love..love...gituw!




ulau melingkau atas pagauuuu heheeheh


topi tu prop kat sini...kalo nak pakai amik le....


penjara cinta la pulak  huhuhuhu



pastu kami gerak ke restoren sangkuriang...lunch kat situ....menu wajib aku semestinye es jeruk dan nasi timbel komplit ayam....pastu kiteorg order jugak ikan gurame bakar....rasenye gurame goreng lagi sedap kot....




makan penuh khusyuk tanpa menghirau kiri kanan....


dpt je makan, energy pun bertambah...maka jom sambung soping2....suke aku kak mimi susun jadual mcm nie...pagi2 pi jalan santai2...petang lepas lunch baru pi soping2...kami ke rumah sulam pesona....


kat sini harga mahal sikit dari rumah sulam ms collection yg kami pergi hari pertama...tapi...haaa ade tapinyer...sulam die lawo2 dan besar2/tinggi2....telekung pun ade....tapi lagi murah kat pasar baru kedai yg kami borong semlm tu....


org tu beriya nak posing...aku lak memphotobomb hahahaahahah... lame gak lepak sini....toilet die ok sgt so buang ape yg patut siap2, baru le kami gerak soping ke fo2....kat sini aku beli lagi 3 lai kain sulam...


destinasi wajib kalo ke bandung...rumah mode.... aku suke sini sebab toilet die best, ade kafe...pastu cantik tempat die....


merembat jeans tuk anak2... mane nak dpt jeans brand guess, gap harga bawah rm60 duit kite kan....cume sygnye baju ukuran miamija susah nak dpt kat sini, ye laa dieorg dah kategori remaje kan...kalo yg baye2 1-6 tahun tu byk lawo2 lagi....


pastu kami gerak ke fo2 lain...ade yg aku snap, ade yg tak snap....


haaa kat sini port wajib singgah kalo ke bandung...aku suke kasut2 kat sini....belikan utk aku sepasang ngan laki aku sepasang...duit kite dlm rm60 mcm tuh....hari ke 3 nanti aku pakai kasut tu....tgk yeee....simple jek...


pastu kami dinner di paskal food market...tempat mkn yg berkonsepkan open air...byk gerai kiri dan kanan....pilih le mane ko suke..cume hati2 sbb ade jugak yg jual menu tak halal....


masing2 masih kenyang lagi so kami makan ringan2 jek mlm ni...amik sate ayam dgn daging.... sedap jugak sate indon nie....kuah die lain sikit...


byk kedai2 kat sini...pengunjung pun meriah...


ni lah hasil soping hari ke 2....


campak beg...terus pi spa sat....nak urut kaki...letih wey berjalan....aku ni bangse tak suke kene urut...mengiyau2 gak aku mase kene urut...due kali mintak die 'turunkan' level urutan die hahaahahah...


lepas berurut, nak balik ke hotel terserempak plak dgn vicya maharaja lawak nieh...aku tak kenal sgt, kak mimi yg perasan...ape lagi bergambor le kejap....gemok2 die pun lawoooo...licin ajek mukeeeee....frenly plak tuuuu...
pastu laju2 balik bilik, mandi2 dan membutaaaaaaaaa...ZZzzzzzzz...capek wey!



*ade beberape blog yg aku takleh drop komen ...kene blocked.... sorry ye korang....






15 celoteh sahabat

Bestnyaaaaa lieya..
Berjalan jer koje ko ye..
Naik jeles dah akak ni.. πŸ˜‚πŸ˜‚
Suko akak tengok gmbr2 tu..
Meriah dan ceria..
Kali ni gi ladies jer ye..

May 24, 2017 at 9:09 AM

ridnya foods and kain dekat bandung.. best kan

May 24, 2017 at 11:01 AM

hamboi...seronoknya dia...
bagus la kan klu pegi holiday ada jadual supaya seharian tu penuh dgn aktiviti...

May 24, 2017 at 11:13 AM

Bestlah Lieya kat sini nak banding dgn Tangkuban tu... hehehe... yelah berbaloi sebab kat sini puas dpt bergambar cantik2 viewnya. Memanglah kalau belum pegi kat Tangkuban tu teringin nak pegi, tapi mcm rugi masa kan dgn mahalnya. akak rasa sini lagi best... akak dah jenguk blog mimie suka tengok byk gambar2 korang..

May 24, 2017 at 11:36 AM

tgk entry lieya kita rindu sngt bandung...tapi rasanya mcm ssh la nak pegi balik sana..sbb dah 3x kita pegi...hahahaha

May 24, 2017 at 11:50 AM

shopping ngan kawan-kawan memang best ;)

eiii apesal gambau semua cantik cantik nie !!!

May 24, 2017 at 12:20 PM

puas hati shopping kalau gi bandung

May 24, 2017 at 12:59 PM

Tempat yang jarang dapat pergi dah tentu selfie wajib ada.. tak kisah dalam posisi apa sekalipun.. hehehe..

May 24, 2017 at 2:58 PM

bestnya lieya...dah lama tak ke bandung...shopping puas hati lieya beraya tahun ni...

May 24, 2017 at 3:43 PM

ni kira ntry bnyak jln2 n gambo yek.... korang kalu suh posing mmg tak pyh di paksa2 hahahha...

May 24, 2017 at 4:56 PM

Ha a ek mcm Bukit Tinggi. Seronok tengok korang posing Lieya. Gaya meletops semuanya.
Ohhh Vichya Maharaja lawak tu...kenallah jugak sebab selalu layan hihi... Namanya pun artis Lieya takkan muka nak berkeladak kot haha

May 26, 2017 at 10:58 AM

Assalam kak lieya. Wah bestnya jenjalan dengan kengkawan.. Seronok tengok

Selamat berpuasa kak.
Lama tak singgah sini

May 27, 2017 at 6:44 PM

Bandung wahhh. One of the nicest place untuk aku, orang nya.. makanan nye..
eh yang penjara tu aku nak gi la... kelakar la foto tu

May 29, 2017 at 6:10 AM

heaven!

May 31, 2017 at 3:45 PM

shopping sakan..
klo lya [ergi msti byk giler borong kain pasang tu..leh wak pakai kerja.. hehe

June 11, 2017 at 11:55 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy