Wednesday, May 31, 2017

Bandung Trip ~ day 3 (6 Mei 2017)



Assalamualaikum semua!


Day 3 :
  • Floating Market
  • Pasar Baru
  • Kedai Perfume Kowani
  • Kartika Sari 
  • Fashion Outlet (Rumah Mode, Heritage, Toko Tiga dan lain2)
  • Tjendana Bistro

jom sambung kisah aku di bandung
yuhuuuuuuuuuu masuk hari ke 3 sudah.... kemane kami arini ? jom layan pic sambil aku cerita ceriti....

*
*
*
*
*
*
V

sarapan arini ade singkong keju....wahhh menggelinjang kiteorg...sedap plak tu....empuk ubinyer....amik byk2 mkn byk2 hahaahahaha


utk menu ala carte kami order, spegeti olio, bihun goreng, nasi goreng...



masing2 dpt mkn sopan jek diam.... abis je mkn mulut tak henti borak balik hahaahhaah...


hari ni kami ke floating market.... mase dok surver kat google sebelum pergi mmg teruja nak sampai sini sbb tgk gambar lawa2....tiket masuk 20k rupiah...mcm biase konsep kat sini tiket jadi voucher boleh tukar dgn air...i likeeee tauu mcm nieh...


cuace lawa ...so gambar pun lawa2 terang....view kat sini mmg lawa sgt2.... kalo dok sini sehari suntuk pun aku suke....


floating market ni sebenarnye tempat makan mcm kat thailand tu ..penjual semua dok dlm boat .... kiri kanan kat sini semua tasik... ade gazebo kecik2 tuk lepak... tempat mkn yg byk...port2 yg lawa utk bergambar....mmg best le kat sini....


ala2 mcm kat bamboo forest of arashiyama jepun gituuu...


haa ni le konsep market kat sini...semua atas boat.... order, pastu beli kupon/token....tukar dgn mknn.... kami mkn ringan2 jek kat sini....teringin nau2 nak rase sate kelinci dgn pisang cheese kat sini...org ckp sedap....


haa tu rupe token yg ditukar....harga lebih kurang satu cucuk sate dlm rm1 jugak le duit kite...


tak byk pun order..sekadar merase....


sedap jugak! sate panas2 di bakar bile kite order...pisang pun same...kite order baru die sagat cheese tu....


kat sini byk port2 menarik utk bergambar...



kedai suvinier pun ade...tapi aku tak beli ape pun sbb byk fm jepun jek.... kat sini mcm byk deco2 jepun jugak...sewa pakai baju kimono pun ade...siap ade servis photoshoot lagi...


kiteorg tak sewa pun kimono2 nie...takpe, muke kiteorg mmg dah siap2 mix jepun so bergambar jek pun cukup kakakaakakak....



ececeh....posing gadis ayu gituuu....



mak dare hots gituuu ekekekeek


kat sini ikan koi die gemok2...kalo rajin leh beli makan ikan bagi depa makan....


pas dah kong bateri kamera bergambar kat floating market, kami gerak ke pasar baru balik...ade bende nak beli lagi....lg pun ni dah hari last so nak tambah ape yg tak cukup ini laa hari nyer.... beli pisang salai cheese kat sini...kerepek tempe pun aku beli kat sini jek..senang...


yg beli tu beli jugak....yg free kite bedal kasi kenyang hahahaahahah....dasar kan!


lepas tu kami gerak ke pasir kelikir....ke kedai perfume kowani.....borong perfume kat sini....


nak beli sikit ajek...sudahnye berbotol2 beli...staff die pun rajin sua bau yg pemes2...maka pompuan tak tahan godaan mcm kami2 harus le terpedaya maka memborong jugak berbotol2 keekekekekeke....


sebotol harga 65k rupiah ...duit kite dlm rm20 le...murah jek kan?...org yg jual perfume jename tuuutttt tuuu mmg buat duit jek laa sebab modal kecik...jual plak 3 kali ganda...fuhhhh....suke kat sini sbb perfume yg takde kaler dieorg boleh letak kaler ape ikut kite nak... cume takde kotak jek mcm brand tuuuttt tu....dlm pic ni tak siap lagi, ade penutup die...pastu dieorg packing dlm paperbag comel2....tahun depan kalo pergi lagi aku nak borong ni lebih laaaaa....kali ni aku belikan miamija sebotol, aku 3 botol, laki aku 2 botol...



pastu kami ke rumah boneka...kak mimi nak belikan present untuk anak2 die....kat sini dolls die murah tapi berkualiti siap ade waranti okey.... pakkal anak aku tak minat dolls dah...kalo tak gatal gak nak membeli ...



pastu kami ke kartika sari memborong ape yg patut.... bagelen wajib beli ye kalo korang ke sini...sedap gilerrr rase die...die mcm roti kering tapi soft gileeee...cair gile kat mulut...ade 4 flavor ...cheese, almond, mocha ngan butter.... brownies plak aku beli sekotak ajek yg campur sbb kat umah aku bukan kaki mkn brownies sgt...so beli sikit potong2 bagi member opis....bagelen tu patut aku borong byk sbb mia suke gile...asek2 die je yg makan kat umah tu ....kak dilla oiii, dah le dtg menumpang posing sebelah aku tanpa minta izin, pastu berani ko posing tgk kamera ye....aku kemain lagi posing candid tak tgk kamera hahaahahahaha....


waduh2...yg di kangen sangat2....es durian... kat jalan riau byk jual .... petang tu kami soping di fo2 di jalan riau...so amik kesempatan pekena es durian nieh....sedap tapi dah naik harga....12k rupiah sudah...dulu2 rasenye dlm 6-7k rupiah ....byk gak fo2 yg kami pergi petang tu...tapi tak snap gambar lah...tak larat dah...kalut cari baju sebab nak kejar mase.....


kat sini normal ye penjual2 dtg promot barang dekat kite...pandai le kite ckp terima kasih kalo tak nak... mase dok lepak mkn es durian, ade penjual pen dtg...siap boleh engrave dekat pen lagi ...so aku buat sempena teachers day ...tapi tak le bagi semua cikgu2 budak2 nieh...bagi cikgu2 tuisyen mia dgn cikgu kelas ajek....harga 25k rupiah sebatang....duit kite dlm rm8 sebatang...murah nak mamp kot! tahun depan aku nak siap2 list name sebelum pi bandung so senang tempah jek terus...mase buat ni blur2 aku sbb tak ingat name cikgu hahaahahah..kejap jek die engrave....lawo pun lawo...


ni hasilnyer....aku buat word 'selamat hari guru' dgn name cikgu sekali.... 


aku buat 6 btg jek...



dah penat pusing fo2 yg ade, perut dah start keriuk2 lapooo...dinner mlm last kami mkn special sikit di tjendana bistro....menu sedap giler pada tekak aku...prawn salted egg (yg ni mmg sedap giler)... chicken manggo (sedap jugak oii)...kangkung belacan (cukup rase sgt2) ....tomyam (ok laa mcm tomyam kat restoren kite jugak)....


dlm bekas di balik mangkuk tomyam tu sambal signiture restoren nie...sedap...


us!
in sha Allah lepas ni kite plan trip lain plak ye kakak2 ku sayangggg....


ni hasil mlm ke tiga...kate mlm terakhir kan, so mlm tu acara kami kemas beg besar-besaran....mujur muat luggage masing2 hahaahah...ingat lagi tahun 2010 aku sampai tumpang luggage kawan aku sbb brg tak muat....mlm ni jugak baju yg kami tempah dah siap....tailor dtg hotel hantar depan pintu bilik koooo....ape lagi, dok jadi model le sorang2 memperagakan baju2 yg dah siap...mmg puas hati hasil jahitan die...
maka nya...tinggal entry akhir utk bandung trip aku nieh.... hik hik hik....xoxo!




**tanda adanya hasad dengki di dalam diri kita ialah apabila orang lain dapat nikmat atau kejayaan kita sakit hati dan rasa tidak senang. Bila orang lain dapat bencana atau kesusahan kita rasa senang hati.... ~ Ya Allah, jauhkan aku dari sifat ini ....amin







9 celoteh sahabat

huihhhh best nyer la hai jalan geng-geng macam ni ! aku tak pernah rasa lagi .. tapi pisang salai cheese adalah kegemaran aku dulu kini selama nyerrrrr ...

May 31, 2017 at 9:05 AM

Sronok nye.. Mkn2 shopping2.. Bila ntah nk smp bandung.. Syok la borong perfume tu murah.. Suka brownies kartikasari mil beli ms die p bandung

May 31, 2017 at 9:34 AM

Jom kite pi buat rombongan ke Bandung ;)

May 31, 2017 at 10:14 AM

dia pakai pisang apa tuh? mcm besar n panjng betul....

aku tak minat sgt gambo posing2 ko sbb ko mmg antu posing... tp tergoda tang memborong tuh... penuh hasil borongan saja heheh

May 31, 2017 at 11:49 AM

eh.. mana gambar baju yg dah siap tu?

May 31, 2017 at 12:37 PM

Bestnya lieya..
Penuh jadual korang berjalan dan shoping..
Yg best siap tempah baju kan..
Cer tunjuk gmbr baju dah siap tu..

May 31, 2017 at 12:48 PM

seronoknya diaaaa....
zaman skrg ni mmg kita akan cari yg murah tapi cantik dan berkualiti...

May 31, 2017 at 2:16 PM

Part bergambar paling ai suka.. menu pisang cheese tu merecik ai tengok.. ;)

May 31, 2017 at 3:58 PM

banyak hasil borongan tu...

June 11, 2017 at 11:51 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy