Thursday, January 11, 2018

Shanghai Trip ~ 23 nov 2017 (day 3) DISNEYLAND DAY 1



Assalamualaikum semua!


yeahh!! hari 3 kami di bumi shanghai adalah hari klimaks dlm percutian kami sebenarnye....klimaks haaa koooo hahahahaa.... dlm kata lain hari yg ditunggu2 lah....kami akan masuk SHANGHAI DISNEYLAND....yeayyy!!! dan sebab ini laa punca kenape kami memilih shanghai utk destinasi percutian 2017....

shanghai disney resort adalah taman tema disney terbesar di asia dan disneyland kedua yg dibina di tanah china selepas hongkong disneyland...paling best, castle shanghai disneyland adalah yang paling besar dlm semua 6 disneyland di dunia...resort ni dibuka secara rasmi pada umum 16 jun 2016...kami plak pergi 23 nov 2017...lebih kurang setahun lebih lepas opening nye.... harga tiket 2017 utk dewasa cny670 (rm418) dan kanak2 cny510 (rm318)...boleh refer entry pertama pasal bajet aku tuh....

*
*
*

DISNEYLAND
*
*
*
V

mcm biase, bangun awal pagi .... siapkan breakfast .... masak nasi putih ngan panaskan asam pedas ikan pari ....fuhh layan wehh dgn cuace sejuk2 tu....lepas ni kalo pi travel aku tak mo dah bawak brahims yg nasi2 tomato/goreng tu.... bawak nasi putih gak sedap...


bilik kami ni nak kate besar sangat tu tak le...nak kate sempit pun tak...tapi lepas le nak solat mcm ni....

yes! yg dinanti2...mari explore disneyland...

bergambar depan cermin bilik adalah wajib setiap hari hahahahaah


sementara tunggu yg lain2 turun, singgah dulu kat buzz lightyear nie.... semlm tak dpt snap sbb hujan kan....


berlatar belakangkan bangunan hotel toy story...


kecintaan hati ...

dayyan yg super manja



bagi posing terkinja2 sikitttt ehehehe

aucak!!...mommies minnie in the houuseeeeee heheheh


bergambar di lobi hotel sebelum naik shuttle bus....


shuttle bus ke disneyland .... bersih..cantik...staff pun very helpfull ..tolong angkatkan stroller baby...


kami je dlm bas.....


disneyland ni ade due entrance...satu utk q check beg....satu lagi q utk masuk...mane tau ko bawak nasi lemak ke  bihun goreng ke kan kahkahkah....takde laaa...dieorg cek yg bawak outside foods akan diambil le foods2 tu semua...so rules nye mmg takleh bawak ape jua foods dari luar...mcm kami seludup roti bun tu dlm kocek jaket...situ dieorg tak cek so lepas le ...


ade 3 bahagian tuk pintu masuk pertama....korang pi le q belah kanan yg hujung sekali.... tak ramai org sgt.... tapi kalo ramai pun dont worry lah, laju dan smooth ajek ....

belakang mia tu kaunter tiket utk sape2 yg tak beli tiket online...tapi mostly semua beli tiket online..tu kosong jek kat situ...


ingatkan masuk weekend sure ramai....ehh weekdays pun ramai gak....aiyooo!


belon ni cantik2...dulu mase kat hongkong disneyland aku beli gak 2 bijik utk mia ngan jaja walopun harga mahal hahahaaha...skrang ni korang tgk jek laaa... rugi je beli bukan leh bawak balik naik flight pun....


belon dlm belon....harga sebijik mmg tak sah kalo tak lebih rm50 oi hehehehe


yeay!! happy me!


beli popcorn.... kat disneyland shanghai ni aku beli 3 popcorn case utk buat kenangan....


aku beli yg ni ....ni boleh buat tabung...lg satu beli yg mcm pic kat atas kaunter tu...lg satu bentuk tron...nanti aku tunjuk kat entry bende shopping aku  ....


kami pi dah start deco xmas.... so ade laa giant xmas tree ni...




cantik deco xmas...


tangan aku dah kebas sejuk mase nie..rembat gloves jaja hahahaah....


laki bini...


sebenanye, lepas je masuk dlm disneyland nie...kaum mak2 pi beli photopass.... kaum bapak2 jalan dulu dekat2 situ.... tu depa dpt snap pic dgn donald duck nie tanpa kami...sabo je laaaa... nanti aku share pic2 yg kami dpt snap dgn characters disney ye dlm entry lain...

staff disney tgh deco daun2 bentuk kepale mickey....


kat disneyland ni nak main game leh tahan q die ... boleh donwload app shanghai disney resort kat phone so leh check live update waiting minutes utk setiap rides.... ade rides yg ade fastpass....bende pertama kami buat ialah amik fastpass utk ride tron...tron ni ride no 1 laa kat disneyland shanghai ni.... fastpass tu dlm app shanghai disney resort tu so book jek kat phone kite...dptkan barcode nye....

yeahh...ni lah tron yg menjadi daya penarik di shanghai disneyland...disneyland lain takde tron nieh.... tron ni dlm kawasan tomorrow land...

tron ni dlm kawasan tomorrow land...


yg berani main, aku, laki aku dgn mia jek....jaja penakot...dayyan tak cukup tinggi.....



org lain q panjang berjelaaaa...kami lalu laluan fastpass lenggang kangkung jek hahahaahah..... tak yah q pun...masuk terus dpt naik ride....


penah tgk tak movie tron? haa gitu le ride die...lajuuu oiiiii.... dlm die cantik giler....sebijik mcm dlm movie tron tuh...


aku pun tak tau camne aku dpt keberanian main ride nie...rase nak tercabut jantung...mia plak kate die geli2 perut hahahahah..laju weh...laju betul....


hirda laki bini pun berani...

emily ngan papanyer.... ehh terselit aku kat belakang tuu....kak mimi tolong jaga anak2 yg lain kat luar.....tq kak hihihi

budak lelaki suke laa kat dlm tron nie... games dlm ni pun best2....

so far dlm disneyland ni semua fastpass kebanyakannye kami gune..rides yg best2 semua dpt main....kat dlm disneyland shanghai ni takde cafe halal...so yg boleh di makan mcm fish and chips, popcorn, donut....so jom laa lunch fish and chips di tangled tree tavern....

portion besar gak....tapi licin sebab sedap gak....yg tensen cili sos takde...so bawak le cili sos paket macd tu byk2 dari malaysia ye hehehehe


pastu kami meneruskan xpore main games and rides yg ade....selagi boleh gune fastpass kami guna....


ni dlm rides peterpan...

bot kat belakang tu nampak simple jek tapi best gak naik....

kami dalam bot pic kat atas tu....mase ni kaki dah lenguh pusing dlm disneyland...dpt dok dlm bot santai2 gini ya Allah leganye kaki oiiii....


family lieyalatif...


ni kalo malam pun mesti lawo ni berlampu kalerful...


bile tibe time parade berbondong2 laaa org ke main road tuk tgu parade start.....yg tak best kat shanghai ni dieorg ni tak reti duduk nak tgk...mcm kat hongkong dulu semua duduk...so yg belakang kalo berdiri pun akan nampak....


budak2 ni aku usahakan supaya dpt duduk kat depan....


parada disney op kos laa best kan...budak2 ni enjoy le tgk ....


aku pun snap mane yg sempat jek...sbb nak enjoy tgk gak...

snow white ade...


kenai tak agak2 chars disney ape ni...movie ape agak2 ehehehehe

jawapannyeeee.....movie tangled....

ok pic seterusnye malas nak boh caption...layan je laa pic meraban aku sempat snap mase tgk parade disney nieh....






yg ni di nanti2....frozen....


elsa dan anna....pandai dieorg cari org yg ala2 ade rupe dieorg nie ....aku ade bace, yg kerja dgn disney pegang watak mcm ni besar gak gaji depa....





pastu aktiviti diteruskan lagi pi amik gambar dgn chars ...gi main games ke rides ke.... pastu perut dah keriuk2 pi cari sumber tenaga yg boleh dimakan sat...kami nak try wafles....

aku order red velvet sundae....sejuk2 pun ade hati nak makan aiskrim....bedal jek laaa kang balik malaysia teringat2 lagi payah...order satu jek share anak beranak...


haa ni wajib....makan wafles mickey ehehehehe...1 order yg plain, 1 order yg sundae strawberry...


gebus gilerrr....panas2 plak tu..crunchy kat luar, lembut kat dalam...sedap giler!


pastu penutup kat disneyland biase lah...layan fireworks.... mcm aku ckp mase tgk parade kat atas tu, mcm ni jugak le terjadi bile tgk fireworks....depa tak reti nak duduk....mcm kat hongkong dulu semua duduk...so semua boleh clear tgk....kiteorg tak gerak ke depan sgt pun so lepak belakang aje....budak2 jek pi depan sendiri....

fireworks show die mcm slow sikit...tak mcm kat hongkong disneyland...meriah sikit....ye laa disneyland shanghai pun baru lagi kan...so far enjoy laa jugak....
maka tamatlah hari ke 3 kami di bumi shanghai.... xoxo!

5 celoteh sahabat

syoknye tgk gmbr2 kt disneyland...tisya byk kali juga ajak..tktau la bila akan smp hehe...yg firework tu kwn update yg kt HK 2017 dh last..lps2 ni tkde dh

January 11, 2018 at 10:50 AM

Ho yeahhhh.... tron memang terbaik

January 12, 2018 at 6:54 AM

tak berkelip mata tgk gambar² akk ngan family...

January 12, 2018 at 10:50 AM

disneyland ni bukan takat anak je suka. mak pak pun suka sekali

January 15, 2018 at 11:05 AM

Syoknya tengok satu family ni ke trip Shanghai

January 16, 2018 at 9:42 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy