Monday, January 20, 2020

Kembara Tanah Suci 2019 (Hari ke 10/11 di Madinah/Pulang ke Malaysia)

Assalamualaikum 


catatan hari ke 10 dan 11 kami di Madinah
7 November 2019 (Khamis)
~ ziarah Wada' dan bergerak ke Jeddah ~

catatan perjalanan bertolak dari Jeddah ---> Colombo(transit) --->KLIA
8 November 2019 (Jumaat)
~Assalamualaikum Malaysia!~




akhirnyer....ziarah umrah kami sampai ke penghujung....hari yg paling sedih telah tiba jugak...kami akan meninggalkan tanah suci kembali ke malaysia....ya Allah sedih sayu tak tau nak ckp mcm mane....pagi kami bangun awal mcm biase dan siap2 utk jemaah subuh di masjid nabawi....hari terakhirkan kene ambil peluang ni ....


masyaAllah sampai2 masjid...tgk langit...speechless wehhhh....cantik sgt2.... awan putih bertebaran ...langit jingga biru ....ya Allah ..terima kasih ya Allah bagi kami melihat langit cantik ni di hari terakhir sebelum kami berangkat pulang....



awan putih bertebaran tu buat langit berseri2 sangat pagi tu....


kami subuh di dataran luar masjid.... lepas tu kami lepak lame sikit sbb nak tgk lagi sekali payung2 terbuka....



janji dgn laki aku jumpe kat luar...pastu kami berphotoshoot sikit kekekeke....


eijaz yg x reti dok diam...tak abis2 dgn burung2 die hahahahaah


gigih setting phone kat kerusi wakaf tu hahahahaah...

CARA ZIARAH WIDA' KEPADA RASULULLAH ﷺ
Terdapat adab-adab yang perlu diperhatikan jika seseorang ingin keluar meninggalkan Madinah :
1. Pertama adalah dengan melakukan 2 rakaat solat sunat wida' (selamat tinggal) , sebaiknya ditunaikan didalam Rawdhah. Jika tidak dapat maka di dalam kawasan masjid Nabi yang lama. Jika masih tidak dapat maka boleh dilakukan dimana-mana kawasan masjid. Niatnya ialah "Sahaja aku solat sunat wida' kerana Allah Ta'ala".
2. Berikutnya ialah menziarahi maqam Rasulullah SAW, mengucapkan salam perpisahan kepada Baginda(as-Salamu alayka ya Rasulallah) dengan penuh kerendahan hati dan sedih ingin meninggalkan Baginda, yang terbaik adalah didalam masjid betul-betul dihadapan maqam Baginda, jika tidak dapat maka boleh dilakukan diluar bangunan masjid dengan menghadap kepada Kubah Hijau.
3. Berdoalah dengan bertawassul kepada Nabi Muhammad (Ya Allah, daku mohon kepadaMu dengan keberkatan Kekasih-Mu, tunaikanlah hajatku ini...). Mohonlah penerimaan Allah terhadap ziarah ini. Antara cadangan doa ialah seperti berikut:

"Ya Allah, janganlah Engkau jadikan ziarahku ke tempat mulia ini sebagai kali terakhir..
Janganlah jadikan pertemuan ini sebagai hari terakhir kami dengan Rasulullah .. untuk menziarahinya ataupun berada disisinya.
Semoga Allah mengurniakan kebajikan sihat wal'afiat dan selamat..
Selamat tinggal ya Rasulullah. Salam perpisahan wahai Nabi Allah.. insyaAllah kami akan datang menziarahimu, wahai Habibullah..
Namun jika kami mati dulu, maka sekarang kami tinggalkan disampingmu ikrar sumpah setia kami dari hari ini hinggalah hari kiamat - pengakuan kami yang sungguh sungguh,
لا إله إلا الله محمد رسول الله
Maha Suci Allah yang mempunyai kemuliaan dari segala yang mereka sifatkan... "

lepas tu kami gerak balik ke hotel utk bersiap2 checkout.....mcm biase otw balik hotel bagi kucing2 mkn...rezeki utk 2 pack terakhir....in sha Allah ade rezeki buat umrah lagi aku bawak lebih lagi....



sampai hotel..singgah cafe dan sarapan dulu....


lepas tu naik bilik dan letak luggage2 kami diluar bilik utk pekerja hotel angkat nanti....beg cume beranak 1 je...tu pun letak sejadah2 raudhah kikiki....turun2 lobi...kami naik bas utk memulakan perjalanan ke airport jeddah...



dlm bas di agihkan borang kajian kepuasan pelanggan gituuuu....


stesyen minyak di tanah arab....


susu kotak terakhir utk eijaz....kan sepanjang kat sini die buat peel tak mo minum susu formula...dok bedal susu ni ajek laa ngan direct breastfeed jek....


pemandangan sepanjang perjalanan....kdg2 nampak sekumpulan unta...teruja budak2 ni tgk....dlm tentatif program kami ade slot utk ziarah ladang unta...tp atas sebab2 kesihatan program tersebut terpaksa di batalkan....


singgah di rnr utk solat, makan....sedih tgk rnr dieorg kan....syg laa sbb negara dieorg ni kaya...patut kene upgrade toilet2 di rnr mereka...memudahkan urusan jemaah dari serata dunia...


kami makan di restoren nie...




alhamdulillah lunch di taja lagi oleh mutawif...ade pihak yg berinfak katenye....alhamdulillah...seronok ikut under el izzah ni bile kat luar bab mkn mmg tak keluar duit langsung hihihihi


tgk mak aku tu dah tak sabar hahahaah...kite baru nak posing2 kot hahahaah


nasi arab sini pun sedap gilerrrr wehhh....lauk byk plak set ni....ade chicken grill, ade ikan goreng, ade chicken mandy...ikan die ko tgk goreng simple2 je kan tapi bile dah mkn ..mak aiii sedapnyerrr.... aku laju dok meratah ikan tu...chicken grill tu pun sedap....




cara mkn mcm biase...dgn bijak dan hati2 tuang nasi dari atas dulang tu ke saprah plastik tu...lepas tu tadah tangan baca doa dan serbuuuuu hahahaah

Nama Masjid Qisas merujuk pada istilah dalam hukum Islam yang bererti pembalasan. Masjid Qisas dibuka hanya pada waktu solat, waktu2 lain masjid ini ditutup. Hukuman pancung dilakukan pada  hari jumaat ketika selesai solat jumaat dihadapan org ramai. Masjid Qisas terletak berhadapan dengan Kementerian Luar Negeri Kerajaan Arab Saudi ini adalah masjid dimana hukuman pancung dijalankan. Di kawasan masjid terdapat sebuah bangunan berlantai seramik tidak berdinding seluas 5 x 5 meter dimana hukuman2 pancung akan dijalankan di situ.

setelah kenyang .... kami meneruskan perjalanan dan singgah di masjid qisas...masjid yg same mcm masjid2 lain cuma disini dikatakan tempat pelaksanaan hukuman pancung...tp katenye dah jarang hukuman pancung di sini...sbb byk syarat2 yg perlu dipenuhi utk memastikan pesalah betul2 dikenakan hukuman pancung..wallahualam....



kemudian kami meneruskan perjalanan lagi...dlm perjalanan ustaz suruh tgk kat luar dan tunjuk maqam siti hawa....wanita pertama dimuka bumi ini....kami tak singgah..sekadar lalu aje sebab kejar masa...




lepas tu teruskan perjalanan lagi....singgah tepi jalan ambil bekalan makanan yg el izzah dah tempah...set nasi ayam penyet....bekalan makanan ni utk di makan sblm naik flight nanti...



sampai di airport jeddah...pekena coffee dengan frapp sedap kat sini...


kami makan bekalan kami tadi...kemudian solat jamak magrib dan isyak siap2 sebelum boarding...mcm aku, aku tak mkn sbb kenyang lagi so aku sedekahkan dlm 4-5 kotak mknn utk family aku pada pekerja2 kat airport nie...aku masuk toilet cari cleaner2 aku sedekah kat dieorg jek...





selesai urusan checkin luggage...kami bersiap sedia utk boarding....




bersiap sedia utk berlepas....


menu yg di sajikan sri lankan airlines dlm penerbangan balik tempoh hari...




penerbangan balik tak sepenuh mcm mase pergi...siap org bertukar2 tempat...dayyan siap boleh baring mcm tu ...


dah le tempa kemain luas...siap mintak air mcm2 perase..coke la, 7up la, fresh orange laaa...

utk baby dpt feeding set nie...ade bib, sapu tangan, alas meja...




alhamdulillah ...perjalanan smooth...landing oleh captain pun cun...dlm pukul 1.45ptg kami selamat tiba di bumi Malaysia...urusan imegresen semua simple je kalo kat sini...terus jek collect luggage dan kami berkumpul utk sesi agihan air zamzam oleh mutawif....



keluarga aku dpt 6 kotak air zamzam...ustaz kate setiap tiket akan dpt sekotak air zamzam.... alhamdulillah.... terima kasih ustaz hazmi atas bimbingan dan tunjuk ajar sepanjang mengerjakan umrah kali ni...mutawif yg sgt2 best dan sempoi...nampak muda kan tp muda bukan sebarangan muda..penerangan bab sirah2 pun terbaik...sebenarnye lagi seronok ikut mutawif muda nie..pengisiannye padat tapi sempoi....rajin ajak kami jalan2 hahahaha...mintak tunjuk kedai tu kedai ini laju je tolong...


stok air zamzam kami....sebotol bukak letak dlm peti ais.... syok minum sejuk2...mengimbau kenangan2 minum air zamzam sejuk di mekah hehehehe...



sebelum masing2 bersurai ke destinasi masing2...kami bersalaman2, bermaafan2 dan bergambar kenangan di klia....in sha Allah moga ukhwah terjalin tetap ade kesinambungannya...ade rezeki jumpa lagi di lain ziarah umrah...amin amin ya rabballamin....
terima kasih jugak utk pengurusan pihak Mampu Umrah El Izzah atas servis yg sgt2 tip top2 utk jemaah2 umrah kalinie....tak kedekut belanja makan...penginapan yg selesa...pendek kate semua sgt2 okey laaaa...puas hati sgt2...maka tamat lah kisah perjalanan kembara tanah suci lieyalatif & co. ....in sha Allah nanti aku up satu lagi entry pasal umrah haul...ape yg dibeli kat mekah dan madinah...






6 celoteh sahabat

Tak terfikir yang nak bawa makanan kucing tu...Seronok baca pengalaman Lieya Umrah.

January 20, 2020 at 10:04 AM

seronoknya dapat ke sana.. semoga semua orang berpeluang ke sana kelak. aamin..

January 20, 2020 at 10:49 AM

nengok nasi arab ko tuh, macam teringin lak tekak ni nk makan nasi arab ko...

January 20, 2020 at 12:01 PM

dah habis ker ? aduii .. selalu singah sini baca rentetan perjalanan umrah lieya sekeluarga ... moga kita pon di beri rezeki unutk kesana ... aminnnn

January 21, 2020 at 1:10 PM

I appreciate your information in this article. It’s smart, well-written and easy to understand. You have my attention on this subject. I will be back. The official Celebrity birthdays Android app features all of today's popular celebrities including actors, singers, and social media stars.

January 31, 2020 at 10:47 AM

Alhamdulillah lieya sekeluarga telah diberi rezeki menunaikan umrah
seronok tengok
sedap sungguh nampak nasi arab tu

February 6, 2020 at 11:49 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy