Monday, January 13, 2020

Kembara Tanah Suci 2019 (Hari ke 8 di Madinah)


Assalamualaikum 


catatan hari ke 8 kami di Madinah
5 November 2019 (Selasa)
~ ziarah sekitar Masjid Nabawi ~





bersambung lagi kisah kami di hari ke 8.... kami selamat meninggalkan kota mekah dan akan memulakan kembara di kota madinah plak... tempat bersemadinya jasad kekasih Allah ..Rasulullah saw kesayangan kita.... beza sgt bile sampai madinah...ko akan rasa aura tenang..aura damai...beza dengan mekah..kat mekah aura sibuk, maksud aku sibuk kejar masa, sibuk kejar waktu ...betul, sape yg dah pernah pergi akan rase benda ni....madinah penuh dengan aura tenang, damai mungkin sebab adanya jasad Rasulullah saw di situ...ari2 kami biasenya akan subuh di masjid nabawi dan balik ke hotel utk sarapan....mkn di hotel aku ni biase2 jek...lebih pada menu2 indon...sekali due okey, lepas tu dah muak ...tp takpe, kedai2 mkn sgt laa banyakkkkkk... lagi pun dok sini kene laa makan nasi arab selalu kang rindu merindu bile dah balik malaysia kan hahaahah....ko tgk tu telur kat sane siap ade cop mohor yee hahahaha


hari ni aktiviti kami akan ziarah sekitar masjid nabawi...sementara tgu jemaah berkumpul sempat lee jalan2 tinjau2 kedai2 di bawah hotel kami nie...


pic kat bawah adalah bas hop on off di madinah....best jugak aku bace pasal bas ni...tapi kami kesuntukan mase kat sini so tak sempat nak mencuba...in sha Allah jika ade rezeki pd next visit kami ke tanah suci boleh cuba....byaran aku bace utk dewasa dlm lebih kurang rm90 kanak2 dlm rm50...ade 11 perhentian...wifi free...ade audio dgn pilihan bahasa2, bahasa melayu pun ade...

Explore Al Madinah on this famous open-top tour bus with a 24-hour hop-on hop-off ticket. Your tour will include 2 routes with 11 stops in total, taking passengers to a number of historical, cultural and social hotspots throughout the city.




masuk2 tgk payung2 sekitar masjid nabawi dah berkembang cantik...esok plan nak standby awal utk tgk live payung2 ni terbuka....mase aku kat sini payung2 akan terbuka jam 6.30pg...


suke dgn suasana dibawah teduhan payung ni....tenang ajek....


berposing sat hahahaha....


daku dan kubah hijau (makam Rasulullah saw)


kami jemaah El Izzah di perkarangan masjid nabawi...tgk eijaz tu buat ape hahaahahah...org sibuk berposing die sibuk kacau abang2 die hahahaha


lepas tu kami ambil 1 port dan ustaz bercerita tentang sejarah di sini ....sambil dengar sambil menenenkan dak eijaz....


dah waktu tdo die la ni..sempat laa nap sekejap....


lepas tu bangun mintak makan hahaahah...mmg sentiasa standby keropok, biskut, air kotak die...


tgk dayyan dgn cousins die tu...bagusss! tawaduk aje dgr ustaz bercerita kisah2 sirah....


yg sorang ni jek tak abis2 dr tadi makan dan makan hahaahahah




lepas die bosan makan..die pi suap2 org...hahahaha


dayyan laa tukang kutip kalo ade yg berterabur....


muahh!...tgn tgh tunjuk burung2....kat sini kan byk pigeons...suke laa die ...



lame jugak kami kat sini mendengar kisah2 sirah....lepas tu ambil gambar sikit...sebelum kami akan gerak ke kedai2 kurma yg murah ...mutawif dan mutawifah akan bawak ke kedai2 yg mereka tahu harga okey...


mencabar betul nak amik gambar family sejak2 eijaz ni ligat dpt kaki wey hahahaahaha


x makan saman betul soh dok diam2 hahaahah


bile kite soh dok diam2..pandai aje menjawab nanak! hahahaah


lepas tu kami jalan ke pasar kurma abu sallamah...aku pun tak tau area mane...lupe nak snap kawasan tu...tp sepanjang perjalanan ke sane cantik2 view nye...eijaz mmg boleh sesat tau kalo xde org follow die...die sibuk nak kejar pigeons ajek kerja nyerrrr...laju plak tu...



cantik bangunan ni...


sebenarnye perjalanan nak ke kedai tu dlm lebih kurang setengah jam jugak...tp jalan slow2 kan..lepas tu behenti2 amik gambar ...bagi kucing makan jugak...so tak terase sgt laaa penatnyer....


bergambar lagi...area sini mmg byk pigeons..eijaz ligat berlari kat sini...


tiap ari keluar aku akan bawak 2 pax mknn kucing.... rezeki kucing2 ni dpt mkn....


1 yg aku pelik kat sini... tak pernah aku nampak motor...kereta je byk...kaya sgt dieorg kot kan sampai tak pakai motor....persekitaran pun bersih ajek kat sini....


sampai di pasar kurma abu sallamah..ade byk kedai2 kurma kat sini..masing2 cuba menarik perhatian customer...kat sini mmg kene bertabah... penjual2 tarik2 kite..panggil2 kite...kerumun kite...pandai2 le nak elak camne...aku kesian dekat org2 tua aje laaaa...biasenye mutawif akan bawak ke kedai kenalan die tp terpulang pada kite jugak nak membeli di mane2 kedai yg ade....kat sini aku beli kurma sekilo ajek...dgn buah tin...sbb buah tin die lembuttttt gileeeee... selalu buah tin ni liat2 kan..yg ni lembuttttt sgt2...aku beli 2 kilo...tak byk sgt aku beli kat sini...tp kat sini harga mmg murah compare dgn harga kat kebun kurma...boleh jek nak beli byk2 kat sini..tp aku dah beli kat kedai kurma siafa ari tu...



mcm biase, budak2 laa seronok kat sini, kenyang perut dpt kurma dan coklat free....eijaz sampai aku tak sedar siapa yg bagi kurma dekat die..tau2 dah separuh bedal...wehh kalo tecekik biji kurma tu tak tau nak ckp ape hahaahaha...kurma yg aku pegang ni best..besar dan juicy beli dlm dlm sekilo buat mkn sendiri...




di pasar kurma abu sallamah....




tgk hasil soping masing2 hahahaahah..pastu jenuh nak menapak balik hotel dgn hasil soping yg berat2...mau tak berat wehh dah membeli kurma, kacang, buah tin, tasbih berkilo2 hahaahahah...tapi mutawif kami sgt2 memahami..die panggil kan kan mcm grab utk bawak barang2 soping balik hotel...so tau2 barang semua dah siap sedia kat lobi hotel kehkehkeh




lepas tu kami slow2 jalan balik ke hotel...tu pun sempat singgah pasar2 lain sekitar situ ....kami siap2 balik ke hotel..renew wudhu utk standby solat zuhur plak...


suasana dalam masjid nabawi.....kami zuhur di dalam ....nak merase suasana kat dalam mcm mane..



lepas solat zuhur kami balik ke hotel utk lunch...eijaz sedang menikmati pisang....


ptg tu kami jalan2 sekitar masjid nabawi....sementara menanti asar...


suasana santai menanti asar...sedap baring kat sini...angin bertiup..walo pun panas tapi lena jugak aku tgk org tdo ...


lori yg membawa tong2 air zamzam ....kat madinah ni kene tgk betul2..tak semua air zamzam..ade yg drinking water biase ajek...so pastikan tong2 mcm2 nie ye..sbb tong mcm ni baru air zamzam kat masjid nabawi nie....



konon2 kat sini nak merase mkn ayam goreng al baik...tp tak sempat kami pi...so beli je ayam goreng kat kedai2 yg ade...sedap jugak..


sementara menanti magrib, layan posing si dayyan hahaahah


papa die punye kerja laa nie....tau2 penuh jek gambar dlm wasap group family disharekan...


okey tak jubah nie...beli kat mydin subang..rm35 je tak silap harga.... ade jugak beli jubah dayyan kat madinah nie...dlm 15 riyal....


ini budak tiap2 ari cukai aiskrim die....


hari ni langkah sihat aku byk jugak..almaklum laa menapak ke pasar kurma kehkehkeh....plan mlm ni nak masuk raudhah tapi xdpt sbb eijaz tdo awal plak...mengempeng tak mo lepas...so mcm biase laa bapaknye masuk je dgn dayyan....lelaki untung tak perlu berebut2 sgt mcm jemaah wanita....
okey laa..jumpe lagi next entry utk hari ke 9 kami....ziarah tanah suci kami sudah semakin di penghujung..sedihhh bile ingat nak balik dah ....kalo boleh tak mo balik....sob sob...





2 celoteh sahabat

cantik betul payung-payung, tengok dia terbuka tu memang cantik slow je terbukanya tuh...

geram la nengok budak kecik tu dok jalan kedek-kedek kejar pigeon tuh... besar betul kurma abu salamah tu lieya, puas makan seketul dua

January 13, 2020 at 3:16 PM

Teringinnya ke sana. Doakan saya ya.

January 16, 2020 at 8:20 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy