Tuesday, December 10, 2013

balik melaka n beli barang sekolah...


Assalamualaikum semua....selamat hari selasa....weekend ari tu kan aku balik johor, keje aku asek makan dan makan jek...mak aku laa masak mcm2... tapi cite balik johor aku simpan la dulu....arini jom layan pic yg ade mase aku balik melaka weekend lepas2 he he he......


*
*
*
*
*
*
V



dayyan skrang ni ade peel...mmg tak mo dah dok kat riba aku...dulu payah gak nak ajar die dok dlm carseat die....tapi skrang aku lah org yg amat2 memanajatkan rase syukur hahaha dpt dok silang kaki sambil tdo sebelah en drebar kakakakaka.....



kiteorg bertolak sabtu (30 nov)...singgah warung bunian nak pekena nasi lemak gojes die....tup2 tutup lak tuk bekpes, lunch jek ade...frust menonggeng mak tau! so pi sarapan area dengkil....si mia makan roti bom, si mija makan ayam goreng...aku makan capati...laki aku makan nasi lemak...hah habis aku report sorang2 makan ape kakakaakakak





tgk pipi dayyan kembong sebelah kakakaak......budak ni mmg hangin jek kalo menyuap die makan....penah tgk hamster makan? hamster kan suke simpan makan dlm pipi...haaahh sebijik perangai dayyan! selalu noo kene marah ngan aku sbb aku soh kunyah cepat....korang nampak tu, pipi kiri die dah penoh...kalo aku suap lagi, die simpan kat pipi kanan plak....



perut dah kenyang jom mulakan perjalanan..... kakak2 semua dah tewas ternganga2 layan mate kakakakaak...dayyan gak steady silang kaki layan citer katun kat ipad heheeheh



sampai2 melaka tak terus balik umah dulu, singgah aeon melaka dulu...beli barang sekolah budak2 nieh....tahun depan mia request nak pakai tudung so moh memborong tudung....baju setiap sorang tambah sikit jek sbb yg tahun lepas elok lagi....alat tulis pun tambah yg mane perlu jek....perbelanjaan kene berhemah....




kasut sorang beli due pasang..sbb kasut dulu dah jahanam dah...




sibuk nak kasut barbie....




tak ramai org...lapang hati gini....dayyan tu menyengih sbb dpt upah mainan....pas beli barang sekolah, jom lik umah nenek....lame nenek tgu tu....tak sabo nak makan asam pedas nenek hehehehe....



petang2 sikit kiteorg keluar lagi bawak mak mertua aku beli barang dapur....tgk tu! troli membuak2 gitu baru rm260...beras 3 kampit, gula berkampit2, susu pekat manis 10 tin..hah mcm2 lagi la ade....adoi murah tol kat sini...



ahad tu sebelum balik bawak budak2 ni pusing pantai puteri....tgk dari jauh jek.... layan bos kecik makan eskrim.....




lepas asar kiteorg bertolak balik putrajaya.....



gitu le kisah balik kampung melaka sambil2 beli barang sekolah anak2...so settle dah barang sekolah dieorg...buku2 pun dah beli dari koperasi sekolah minggu lepas.....budak2 ni pi cuti sekolah aku tak bawak pi jalan mane pun sbb baru jek balik cuti2 kat langkawi kan....aku anta sorang2 pi kem motivasi jek.....kem tu 5 hari tapi jenis balik hari...aku ade gak usha kem2 solat kat area masjid putrajaya nieh  tapi dieorg tak mo budak2 yg darjah 1 ngan 2 sbb kecik lagi katenye takut tak leh kawal...hmmm tak paham aku, ni kem yg anak aku pegi skrang ni boleh jek terima budak darjah 1 ngan 2....hokey la korang, selamat buat keje!





**ari ni org air coway ngan astro dtg tuk cabut dari umah lame n pasang kat umah baru....unifi jek leceh sikit nak kene pi isi borang bagai....




41 celoteh sahabat

seronokla kampung dekat,.leh balik selalu.. seronoklah dua puteri tu dapat baju dan barang sekolah ye, tak sabar nam ke sekolah semula tu....bagusnya mia mitak sdiri nak pakai tudung..good girl

December 10, 2013 at 9:04 AM

bila lieya bg tau ada kasut sekolah barbie, offcoz nureen dh pasang niat beli kat elly thn dpn
heheee.... baru drg best nk g skolah kan :)

tgk mija smpi ternganga tidoq kat seat blkg...
mia plak, gaya apa?

lama lieya sepi noo...
klau shopping kat png pon lebih kurang g2 gak arga dia... :)

December 10, 2013 at 9:19 AM

Seronoknya dah pergi shoping untuk persekolahan. Bagi anak-anak seronok nak ke sekolah nantikan.

December 10, 2013 at 9:20 AM

ko dah setel dah membeli baju2 sekolah..akk belum start enjin pun lagi...kemain bersyukur shahdu sgt ko dpt silang kaki sbb dak dayyan dah duk kusi sendiri yer...

December 10, 2013 at 9:20 AM

sy blom lgi bli brang skolah bebudak nie...n.week la kut...
kemain dayyan nya kaki tu ha...like a bos !!!

December 10, 2013 at 9:22 AM

untung budak2 skrg, tudung skolah ada awning, tkde la menggelupor nk lipat2 tudung cm kita dulu.. dulu klu silap iron sikit tudung tknk tegak elok, kompom melepek je kt dahi.. benci betol.. hahahaahahaah

December 10, 2013 at 9:23 AM

lieya, nanti tanya kat astro boleh pasang sekali dengan internet tak. akak nak terminate unifi sebab astro offer line internet.. lg laju ko dr unifi.. harga sama dengan unifi, pastu dia bg offer mcm2 (PVR & On the go). kalau nak tau, wsaap akak..

December 10, 2013 at 9:30 AM

msti bz pindah umah ni yek... itu yg senyap je blog nih tak ber update... syok nyer wei balik kg... aku pun tingin nk balik johor rasa dlm bln nih... lama rupe nye tak blik kg

December 10, 2013 at 9:33 AM

lega daa bila sumer settle kan lieya???kalo tak dok teringat-ingat jerk..lagipon kalo last minit ni leceh skit..zee tak suka..kang ape yang kita nak takde..skang ni fesyen kot kasut barbie ngan ben10...memang gi mall nampak tu jerk..budak lagi la suka..

December 10, 2013 at 9:34 AM

All the best kak lieya sbb esok dah pindah rumah baru kan!!!!
Nanti update gambar rumah kak..

December 10, 2013 at 9:36 AM

seronok tengok si kecik tu... cute..

December 10, 2013 at 9:47 AM

sebiji macam kasut qistina...tp akak baru beli sepasang jer...insyaallah gaji bulan nie beli lagi sepasang...rasanya cukup la 2 pasang kut...

December 10, 2013 at 9:52 AM

Asam pedas melaka? ko memang sengaja kan lieya....sabar je la...

December 10, 2013 at 10:19 AM

Borong beras kat Cowboy ekk...heheheheh. Mmg murah kat situ. Akak selalu beli last minute. Sibuk la sekarang ni...hehehehehe

December 10, 2013 at 10:41 AM

heavennya boleh duk sebelah drebar silang kaki.. bebudak ni kalau boleh tetiga nak duk kat riba.. dah macam naik van jadinya.. hahaha..

rindunya asam pedas mak saya!!

December 10, 2013 at 10:47 AM

Tulah aku pun nak hantar kem anak aku tapi mostly nak 9 tahun ke atas, insya allah tahun depan memang siap ke kem la gamaknya...Barang sekolah pun belum beli abis lagi ni, tulah nak kena tambah sikit2 apa yang patut..

December 10, 2013 at 11:16 AM

banyak tu borong 2 ratus lebih je ko..membuak2 kluar dr troli..mmg murah jugak la kan..

aku pun dah siap baju sekolah bebudak ni tinggal nk alter mana yg patut dan tambah mana yg kurang aje..yuran dan buku belum settle..next 2 weeks baru beli dan bayar..

cepat pulak masa berjalan skang ni kan..dgn tak bawa nak3 bercuti lagi, dgn nk siap itu ini..aduuuhhaaaiii :)

seronoknya balik kampung kan :)

December 10, 2013 at 11:39 AM

Jauhnya beli barang sekolah budak-budak kat Melaka, sayang ooi... tak dapat Maminya nak shopping kat AEON Melaka dah penuh bonet dah :D Akak belum beli lagi barang sekolah si Abang...nak tambah sikit sana, sini, sinun aje. Kasut ada 6 pasang tahun lepas sebab Mommynya terover excited anak masuk sekolah (pemalas nak basuh sebenarnya) Jalan-jalan cuti-cuti pun tak dapat sebab nanti MIL nak dtg, jenjalan lagi walaupun masa tu org dah sibuk bertahun baru. Kesian kita...

December 10, 2013 at 11:45 AM

salam..aritu aku shopping baju anak2 kat pusat pakaian hari2 pun dah abis 500++..aku rasa org byk anak tu camanalah kan..huhu..

December 10, 2013 at 11:53 AM

kite pon x sabau nk merasa duk sebelah dreba silang kaki tu hihi
jauh nye soping brg skolah tp senang ek dh setel brg sekolah
kite kasut je dh beli..tu pon sblm anta derang umah nenek mgu sudah
takut tak de saiz beli lmbt2 kann
baju tgu derang blk sini wiken nih baru nk borong

December 10, 2013 at 12:02 PM

wslm..

oo ni citer weekend lps ye..
bagus la dayyan mau gak duk carseat..
lega mama dia..
irfan tk mau la..duk kt riba pun tk
dia nk duk sdiri...bebas..haha..risau gk ak taw..

dh beli ye brg2 sekolah kakak2..
shopping mmg kdg2 tk terpesan dh cekau smpi beratus2..haha

December 10, 2013 at 12:06 PM

Bestnya org ada kampung..ai is mak pak dok secoet je dr umh..nk merasa blk kg blk kg hubs kt penang..huhu

December 10, 2013 at 12:11 PM

sonok blik kg yek..
hah tiap2 minggu blik kg..huuuu dasyattt...
amboiii kemain bos kecik siap silang kaki tgok..haha kelakar tgok..

December 10, 2013 at 12:20 PM

Baik anaknya mau duduk dalam carseat. Ada setengah budak bukan mau nak duduk dalam car seat tu.

December 10, 2013 at 12:23 PM

Sebenarnya pipi Dayyan dah semulajadi montel. Tengok ajelah header blog Lieya ni. Dari baby memang Dayyan montel. Simpan makan lagi tambahlah montelnya hihi...

Kasut barbie tu tak jelaslah Lieya. Kakak rasa anak dara kakak suka juga ni kalau dapat. Tapi kakak tak nampaklah pulak tempat kakak ni. Cuma anak kakak kasut hitam baik sekolah agama mahupun sekolah kebangsaan.

December 10, 2013 at 1:02 PM

tulah lieya.. mmg musim soping anak sekolah.. lelagi akak yang anak baru nak sekolah kebangsaan

December 10, 2013 at 3:33 PM

kemai lagi dayyan tu...dah gaya boss beso tu...cara duduknyer tu...kak mieja tukepenatan sangat la tu tangkap lentok tu hehe....
waa lieya dah nyoping barang sekolah lizz belum lagik ni...kasut barbie tu...kalo tau dek sara ni mesti dia nak...

December 10, 2013 at 3:54 PM

Akak pun dah settle segala uniform dan peralatan sekolah anak2.Tinggal buku je belum lagi koperasi sekolah akak start buka next week..lega dapat shopping barang2 bdk2 ni td org x ramai so lapang la sikit nak bergerak

December 10, 2013 at 4:37 PM

assalam lieya..tahun ni acik tak beli kasut baju sekolah..in syaa allah ada rezeki anak bongsu acik..lepas keputusan keluar dan tau pi mana baru beli

December 10, 2013 at 4:38 PM

Jauhnya shopping... teman biasanya shopping kat Giant Shah Alam jer... Lama dah tak jenjalan ke Melaka... Bukan apa... Time weekend pun jalan dah sesak... Apa tah lagi time cuti sekolah macam nie...

December 10, 2013 at 4:59 PM

Bz betul dayyan nagn ipad dia...hhee... Lega bila barang sekolah anak da setel... Tinggal buku swkolah...

December 10, 2013 at 5:00 PM

Bagus lieya dh settle keperluan sek bdk2 , pasni x yah pening dh pikir.

December 10, 2013 at 9:23 PM

ena pun dah settle kan keperluan sekolah minggu lepas.. senangkan siap awal2.. tak berebut sangat dengan orang. lagipun si anis tu saiz dier terhad.
kat sini susah nak ari kem mcm tu lieya.. tahun lepas ada la juga tp tahun ni tak de la pulak.. yg ada sumer jauh2.. melibatkan hari keje.. tak dapat la nak ngantor nye.. haihh

December 11, 2013 at 7:48 AM

seronok dapat blk kg..cuti ujung thn yg plg sedih cz akak langsung xsmpt blk kg...tiket flight burn gitu je...xpelh ada rahmat disebaliknya..
Akak 1 apa pn belum prepare utk ank sk..thn ni dh lega sikit sebab tingga naurah n farouk je....xtaulh bila mula nk menjelajah cari baju utk mrk berdua....huhuhu.....

December 11, 2013 at 9:29 AM

Okje tak settle barang sekolah lagi Lieya....tak tau nk beli bila ...bis tu dh sebok berjalan ni...

December 11, 2013 at 10:11 AM

amboi kemain anak dara request kasut barbie..nasib la anak bujang kite tak pandai demand..apa2 pun boleh.lagi murah lagi baguih.haha..

kmpg dekat best kan.mmg muncit la makan masakan mak selalu...

December 11, 2013 at 11:13 PM

awal ko beli buku. aku lom beli lg. beg skolah pon lom beli lg

December 12, 2013 at 5:41 PM

Wahhh...masyuk tul Liye...

Akak sibuk...sibuk...dan sibuk... barang sekolah buku sekolah satu pun tak beli lagik!

December 12, 2013 at 6:18 PM

Balik kpg..... ho ho ho..... blk kpg.... hati girang....

December 12, 2013 at 6:49 PM

anak saya baru nak masuk tadika..anak relax je, mama yg excited tau...heheee.

ohhh ye, saya ada buat GA "Orientasi Tadika"
boleh lah cite pengalaman sis ketika anak 1st time masuk sek.

http://mamaqaireen.blogspot.com

December 14, 2013 at 12:22 AM

best kan shopping barang2 kat kampung .... murah...aku pun kalau balik kluang selalu borong susu dan pampers kat kedai sinsei, brg2 anak2 yang len pun byk beli kat kg aje, senang dan murah, tak yah sesak2 cam kat sini

December 15, 2013 at 8:13 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy