Tuesday, December 24, 2013

jalan2 hujung minggu kami dan mr papa bertukang


Assalamualaikum.....aduhduhduh..cantek betul cuaca hari ni kaannnnn...cantik untuk tdo lepas subuh lah kahkahkah.....aduh aku mmg lemah kalo ujan pagi2....makin kembang urat malas aku nak bangun pagi.....tapi seb baik sedar diri yg diri ni kuli makan gaji kakakaakakak.....patutnye entry aku up semalam, tapi semalam kebusyan melanda.....so arini jom layan cite hujung minggu kami ari tu ke ikea dan ahadnye lepak umah ....

*
*
*
*
*
*
*
*
V


kiteorg gi ikea sabtu (21hb)... kan dah dok gebang nak beli katil anak dare aku.....tu yg pagi2 dlm kul 10 dah terpacak kat ikea.....senang keluar awal ni, senang nak memarking keter kekdahnyer! tapi budak otomen sorang ni ntah ape bad mood die, mengaruk jek kat ikea tu...saje la tu kan booking cubitan ngan aku hahahhhah....die sebok nak berjalan sendiri, aku malas nak bagi sbb org ramai, kang tak memasal otomen aku kene langgar troli org kang.....




kalo pi ikea wajib laa pekena sekerim singgit nieh....
 


dapat diari ikea....belanja rm400 dlm single resit dpt seketul diari nih...aku silap patut leh dpt 3 bijik...lupe nak buat resit pat ratus...pat ratus.....bukannye ape dah si mia ngan si mija berebut nak seketul nieh.....


 legaaaaa hati aku tgk katil yg aku nak tu ade lagi.....meja study anak dare pun beli kat sini jek laaaa...rembat gak lemari baju dayyan....memandangkan katil dah home delivery, so semua barang ni kami home delivery kan...sekali harung je laa senang naik lori kan.....kamis ni sampai umah...auwww tak sabar uolls! caj home delivery ikea rm75 (putrajaya).....



ahad plak tak kemane...dok umah sajerk..... laki i dah start busy nak siap kan assignment dan exam so kami2 kene laa memahami situasi beliau....caiyok papa! u can do it! 4 flat lagi this sems key? kikikiki...ahad tu buat bekpes cengkodok bilis je....


masak pun sempoi2....sup ayam, bawal masak sambal ngan kobis goreng....



ouh! ni laa my little helper yg dah master kopek bawang, pecah telur, basuh pinggan, basuh beras, sapu sampah, potong sayur.....auwww!! sayang mia! ...si mija rajin gak tapi rajin tgk tv kakaakakaka


ni si mia tgh cuci ikan bilis...


haaaaa lega i anak dare dah besar nie...leh tolong ape yg patut....kene ajar sikit2 keje dapur nie...takut besar kang jadi anak jenis  'makan pastu pinggan main tinggal jek' ...ops!!


 kul 11 aku dah siap masak....saje masak awal, motto aku di hari minggu ialah 'masak awal, rehat awal' kakaakakakak....dah siap masak teman en papa bertukang jap.....katil, lemari , meja/kerusi tu semua tukan home delivery kamis ni so ni bertukang mane yg kecik2 jek mcm rak kaca, tempat letak plastik....



 ni haaaa kiteorg beli rak kaca (grundtal) nieh..... pokok tu pun ikea punye gak....



pastu dah alang2 pegang toolbox ni terus laa menebuk dinding tuk gantung frame2 yg ado....


kolaborasi yg hebat.....papa drill dinding, si mia pegang vakum sedut habuk kakakaakaka


ade yg cakap nak tgk bahagian rumah yg lain....ye la ari tu aku tunjuk pic bilik miamija jek kan....nanti2 aku update key .....


lukisan kanvas ni aku beli mase pi bandung dulu.....masuk umah baru jadi hiasan dlm bilik air aku hah heheheeheh.....redhooo jek la ikan koi yeak tgk aku mandi ari2 kakaakakakak


bilik air anak dare pun aku pasang rak kaca ni...



 bergegar jiran sebelah umah sebab kiteorg dok drill sepanjang ari kakakaakak




lepas dah siap gantung gambar2, rak2, jam2.....perut dah lapa sbb dah pukul 1 lebih...jom makan dulu.....sup ayam sempoi, bawal masak sambal ngan kobis goreng....


 lepas makan n zuhur...masing2 buat aktiviti bebas....mia main game, mija main menan, en papa buat assignment....aku pulak....



aku pulak layan tv sambil teman dayyan melengkor main ipad.....
 


 yg pasti ...esok cuti!! yeay!!selamat ari krismas utk sape2 yg menyambutnyer.....ramai gak amik direct cuti esok ngan jumaat....aku amik jumaat jek la kot sbb ade photoshoot pa&ma...ehem! auw!








62 celoteh sahabat

cantik diari. tp kena blnja 400hengget dulu la kann
sis! cantiknyyaaa rumahhhh... seyes cantik sgt...

December 24, 2013 at 9:05 AM

seyes nk nangis tgk rumah akk.sbb lawo sgt.ooo ada eh kak katil tu.bape hengget kak?

December 24, 2013 at 9:20 AM

cantik rumah ko lieya...up lagi gambar...nak tengoookkkk...

December 24, 2013 at 9:32 AM

Wahhh memang nampak cantik sangat laaa..Sangat...

December 24, 2013 at 9:33 AM

Ikea yg x penah x de orng...manjangggg full..!

Padat xtvtnya....makin cntik la rmh....:-)

December 24, 2013 at 9:36 AM

rumah baru, mesti kebanyakan barang pun nak baru kan Lieya.. nway cantik rumah baru Lieyalatif :)

December 24, 2013 at 9:58 AM

Uishh, kalaulahhh akak and family boleh tinggal sebumbung macam orang lain, mesti rumah akak boleh jadi macam Lieya (alasan sebab rumah tak cantik...) hehehehehe. Yang sebenarnya Lieya nie memang sangatlah kreatif and femininnya. Akak sukaaaa sangat taste Lieya. Deco2 Lieya sangat best. Tak serabut...tu yang penting. Uishhh...untunggg hubby awak. Dapat bini pandai hias, pandai masak..cantik...waaaaaa...

December 24, 2013 at 10:05 AM

seronok tgok mia, pandai buat kerja umah gigih membantu omaknya, hahaha btw nice house lieya pandai deco.

December 24, 2013 at 10:14 AM

cantiknyaaa rumah lieya..suka sangat tengok para bulat bulat kat dinding tu.. dengan karpet bulu yg dayyan duk guling tu.. hihi.. best best..

December 24, 2013 at 10:17 AM

cantik umah ko lieya, ni yg rasa nk jln2 putrajaya singgah umah ko lah nnti... dulik lah ko tak hajak kan... comei lak aku nengok bunge2 bentuk love tuh wei... bgs lah anak dara ko dh boleh nk di suruh2 bt keje... seronok dpt anak perempuan yek lieya...

December 24, 2013 at 10:19 AM

Fullamaakkkkkkkkk semerbak bau kedaiii ni Lieyaaaaaaaaaa... sampai Puchong bau ni wehhhhhhhhhhh!!! Cantekkk deco deco umah nkooooo.. suker suker sukerr!!! kalo aku ni mau sebulan bertapa kat umah pun tak peee... baru betul namanya Rumah ku Syurga kuuuu!! steady la laki nko study cam ni.. umah baru semangat baru.. 4 flat petik jariii je wehhh!!

December 24, 2013 at 10:31 AM

Yang selalu makan tinggal pinggan kat atas meja tu siapa ek Lieya? Jangan-jangan mak si miamijadayyan ni kot? Huahhaha....

Akak belum tengok lagi rumah baru Lieya ni. Nanti nak scroll baca entri ke belakang pas ni.... Wah, excited memborong yek untuk rumah baru!

December 24, 2013 at 10:54 AM

Bestnya..!
Cantek umah lieya.. Suka!

December 24, 2013 at 10:56 AM

Pandai betul lieya deco rumah...Cantik akak tengok..Walaupun anak 3 org tapi tak nampak rumah bersepah. Ish ish ish...Kalau buat house warming jangan lupa jemput ek... hehehe dasar muka tak malu !

December 24, 2013 at 11:17 AM

phewwwittt
bagus tul ler mia....
kena train si batrice gark jadi cam kak mia nie.....kadang dia sibuk nak tolong tp mak dia dengki x bagi..
aku rasa pun kena bagi kan lieya..bagi dia belajar awal2..jgn jadi cam mama dia nie..he he hehe

beb...cun ler kaler umah ko..soft pink pepel kan...
nampak sweet jerrrrrr

December 24, 2013 at 11:19 AM

amboi giat yerk lieya latif sekeluarga mencantikkan rumah yerk.. tak hinginker nak buat home stay kah.. kah.. merasalah akak duk kat rumah lieya latif..
tuler kan anak2 kita memang suka berebut2 nak benda yang cam gitu... kalau dapat buat bil asing2kan senang...

December 24, 2013 at 11:42 AM

dlm moody moody tu...
sempat dayyan pose 'peace' ek sis...
hehehehehehe...

bagus lah mia...
pandai u didik....
mija tu tak lama jer lagi ikut jejak ler....

suka sangat tengok your house sis...
cantikkkkkkkk.... deko pun lawa....
mesti bilik gegirls u bertambah lawa wif the new perabut...

December 24, 2013 at 11:45 AM

sangat rajin mia tlg mama dia ye...

December 24, 2013 at 11:50 AM

tak saba nak tunggi lieya update gambar deco2 bersama lieya..hehehe

btw,,rajinnya mia tolong mama dia..

December 24, 2013 at 1:10 PM

Syabas kepada En Suami yang pandai bertukang... Sama macam teman :d

December 24, 2013 at 1:14 PM

lawa umah dia..uhhh jeless haha...
sonok ikan2 tu ek skodeng lieya mandi hari2 wakaka...

December 24, 2013 at 2:31 PM

pandai nyer decorate rumah...
nak ambil tempahan tak?
decor rumah saya pula...hehe =)
gurau aje

December 24, 2013 at 2:46 PM

cantik umah lieya!!

lagi2 yang bulat2 kat dinding tu..mcm nak kena pegi ikea jer..tapi jauh..hahahaha...

December 24, 2013 at 2:52 PM

cantiknyer rumah lieya.. suka akak tengok..

December 24, 2013 at 3:19 PM

Wahhh glammer lah Lieya lepas ini...ahahhaaa...

Kepuasan yg tak terhingga bila dapat hias rumah ikut citarasa sendirikan...

December 24, 2013 at 3:40 PM

wah..cantiknya umah lieya..anak dara pun rajin haa..sok2 letak hantaran mahal sket eh..hihihi..

December 24, 2013 at 3:59 PM

Amboiii!! cakap papa kenapalah tu Dayyan? Auntie tengok siap nak kacau kakak tolak trolley lagi. Budak baik betul kan Dayyan ni kan... Kalau auntie dapat terus masuk bilik aunite tak pulang pada mama hahaha....

December 24, 2013 at 4:25 PM

Tengoklah kakak ni Lieya dah tengok Dayyan lupa komen yg cantik-cantik dah pasang kat rumah baru. Mata kakak kan lebih tengok Dayyan dari yg lain-lain:)

December 24, 2013 at 4:26 PM

Mmg kolobrasi terbaik!! Kena ada org tolong hulur vacuum bila men-drill...kalau tak jenuh la nak lap habokkkk...bahahahaha...

Photoshop Pa&Ma? wowwwww....
Teringin nak tgk muka my wife & anak anak masuk magazine jugak...wakakakaka...muka saya takyah la...

December 24, 2013 at 4:36 PM

Wah..lawa hiasan rumah lieya ni.. bagusnya suami pandai bertukang.. jimat hal mengupah.. kalau idak.. banyak juga nak bayar upah tu kan....

Bestnya dayyan lepak di rumah baru ye.. nanti nak tgk la pa&ma yg ada gambar famili lieya..mesti comel2 hasilnya.. bangganya

December 24, 2013 at 5:04 PM

bestnyer lieya.. pandai lieya deko rumah.. dah jadi rumahku syurgaku dah tu...
suka tgk rumah lieya sentiasa kemas jer...

December 24, 2013 at 5:19 PM

hah tercapai gak hajat nak beli katil ikea tu yerk... x sabo nak tgok katil ala2 princess tu.. hihi

December 24, 2013 at 5:25 PM

cantik rumahnya..memang betul2 pandai hias deko2x rumah

December 24, 2013 at 9:08 PM

salam kenal..sy dh lame jd silent reader akak..best bc blog akak..hehe..

December 24, 2013 at 11:44 PM

untung ada anak dara yg dah dapat membantu… ringan sikit kerja mama, kan?
Idea bagus tu… sorang tukang drill and sorang lagi tukang vacum…. kerja yg sgt efisyen…
tak sabar tunggu gambar rumah yg lain… pandai lieya susun atur..

December 25, 2013 at 7:43 AM

seronok ada anak2 dara tlg bantu kan..anak2 aku rajin jugak..rajin menyepah ko...hhheeeee..takpe asuh dr kecik senang dah besar nnt kan :)

cantiknya rumah ko lieya..tak sabar pulak aku nk tgk deco2 yg lain :)

December 25, 2013 at 10:51 AM

Terer btui anak dara akak....yna zaman baya dorg main masak2 tipu2 jer hihihi

tawu x pisang kaki....
http://qaqakmulamembebel.blogspot.com/2013/12/pisang-kaki.html

December 25, 2013 at 3:30 PM

Apa yg pnting kerjasama..he3x

December 25, 2013 at 8:33 PM

Lawa betul deco rumah awak Lieya...yang hari tu akak pegi pun lawa ni kan pulak rumah sendiri lagi la double triple lawa kan..cantik la wall deco yang bulat2 tu hihi x sabo nak tunggu cerita mama glamour dalam pa&ma tu hehehe

December 26, 2013 at 12:17 AM

Wah seronoknye dekor2 umah....js gak tak jadi2 hihi

December 26, 2013 at 3:04 AM

rajinnya mia nolong kemas... aktiviti bersama family mmg best...

December 26, 2013 at 9:11 AM

seronoknya aku beb tgk ko menghias umah dan mendeco bagai, anak beranak buat sama2 .... sure meriah kan, pastu masak pun ala2 rewang kenduri, besttttttttt
tak sabar tunggu umah aku siap gak, terangsang aku nak mula mendeko tau tgk entry ko!
bagusnya anak dara ko, rajin dan ringan tulang!

December 26, 2013 at 9:35 AM

mmg meletop lah lieya..
cantik tol umah... ni blum siap sepenuhnya dh nmpk awesome
klau dh cmplete siap.. mmg kalah arr eric leong punya deko hehee...

suka la nak deko2 umah mcm ni
bila la yerr rezqi nak beli umah besar hehhee
klau kami terjah sana.. nak singgah umah bleh?? hehee

December 26, 2013 at 9:36 AM

wowwwww!!!

Terbaikkk!!
kalau kreatif buat apa pun cantik menarik tertarik..
Good Job Lieya & Co.

December 26, 2013 at 10:49 AM

cantiknye deko kak..emm memang pandai mendekoo..

December 26, 2013 at 2:36 PM

cantik dah rumah baru lieya.....:)

December 26, 2013 at 2:59 PM

best nyer bershopping...hias rumah...ini antara yg nieyl paling suka selepas berumahtangga nie..hehe~ skrg nie masih lagi berfikir..mencarik konsep umah...sbb dah jemu la dgn hiasan yg ade...wah.gituh... botak la kepada asben nieyl..hehehe~

December 26, 2013 at 3:00 PM

eh..nieyl terlupa nak bgtaw..akak nieyl de add fb akak ngan IG akak tau.. :)

December 26, 2013 at 3:16 PM

wow! photoshoot tu akak :)

December 26, 2013 at 4:34 PM

serius..cantik umah ko sis...

December 26, 2013 at 5:18 PM

salam kenal lieya..
wahh dok umah barulah..pandai lieya hias rumah
berkenan dgn frem yg bulat2 tu :)
ermm ikea tak de pulak kat Johor huhu..

December 27, 2013 at 8:18 AM

rinndu nye nk berkomen kt blog lieya nih..tumpang seronok tgk korang dh pindah masuk umh sendiri...

December 27, 2013 at 1:46 PM

bestnye boleh deco2 umah sendiri....

December 27, 2013 at 2:15 PM

Adesss..bilelar bole dok umah seniri..huhu..kak,mane akak beli frame bulat2 tu kak..?

December 27, 2013 at 2:41 PM

Adesss..bilelar bole dok umah seniri..huhu..kak,mane akak beli frame bulat2 tu kak..?

December 27, 2013 at 2:41 PM

Untungkan ada anak dara nih.. ringan sikit keje maknye. hahaah
boleh harap dh tuh. sorang cuci pinggan, sorang sapu lantai.
hehehehehe.

Geraaammmmmm tengok Keek Dayyan! tomeeeyyyyy!
Memang cantek lah hiasan baru tuh.
serius! canteekkkk sangat!
zura yang tengok kt gambar jer pon kagum.
pandai Lieya n suami deko rumah.
Cantekkkkk!

December 27, 2013 at 2:45 PM

karpet pink tu cantik lar :)

December 27, 2013 at 2:55 PM

padat aktiviti kan .. anak akak pun rajin membantu :)

December 30, 2013 at 11:48 AM

waa kemain lawo deko2 umah lieya nih...bilik mia mija tu yang besh tu...berkenan sungguh nengoknyer...hehe...semuanyer pink gituh...

December 30, 2013 at 11:53 AM

aku sukar anak2 dara ngko... rajin membantu. tahniah beb kerana berjaya mendidik anak. in shaa Allah, mereka akan rajin seperti maknye... nak buat menantu boleyyyy?? hehehehe

December 31, 2013 at 9:28 AM

Suka tengok rumah Lieya cantik!....
OKje pernah beli meja belajar kat Ikea tau Lieya....masa tu baru masuk rumah sekarang nilah.... mmg tak de experience ...beli punya beli ha kau sedebuk meja panjang besau...kaki meja semua tak de haha...... lastlay jadi tukun bawah katil tu ha

January 2, 2014 at 10:40 AM

lama tk mari blog ko ni beb..
br berkesempatan ni..
nk khatam cpt2..hehe

walawei....nmpk sipi2 deko umah ko pun dh cantik
inikn pula nnti ko up yg full
selesa n tenang duk umah sdiri kan..
rajin ank2 dara ko..alhamdulillah..
nnti dayyan pun rajin mcm kakak2 dia ye..

January 7, 2014 at 5:48 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy