Thursday, January 2, 2014

ragam 'back to school' si MiaMija


hai...Assalamulaikum semua....hepi new year and hepi bonus day....wahhh mesti ramai yg cuti arini kan....ye laaa mane2 yg ade anak darjah satu sure laa dah amik cuti awal2kan ...mcm aku gak dulu....tahun ni aku rileks jek sebab mia dah darjah 3 si mija plak darjah 2 so tak perlu laa kami tunggu kat sekolah tuk first day nieh....drop n gud bye jek laaa....hihihihi....arini jom layan cite aku ragam 'back to school' si mia mija....


*
*
*
*
*
*
*
V


jadual sekolah dah bertukar sikit...mia dah darjah 3 so die akan balik lambat setengah jam dari  mija...so kene laa planning baik2 waktu balik dieorg...tapi takpe, tahun ni aku dah tak amik dieorg waktu tghari balik sekolah...dieorg akan siap2 tukar kain sendiri tuk ke kafa jek....kawan2 ramai yg tak balik jugak...so ade la geng kan....



nie lah rutin setiap kali memulakan rutin persekolahan tahun baru....cop name, balut buku, tag alat tulis...semua ni op kos laa keje aku....laki aku tolong balut buku jek...sebab aku dah start sakit pinggang bile separuh membalut....hoii bukan manje! tapi bayangkan 2 org punye buku....byk kooo heheheheeh




semua alat tulis aku siap2 tag....bukan leh caye budak2 nieh....lagi2 si mija tu, die tu cepat leka ngan selalu ingat mak pak die keje cop duit...kalo tak diingatkan jaga barang2 mmg manjang je pembaris ke pensil ke pemadam ilang....haa tgk stok pembaris ni hahahaahah stok sampai sekolah menengah koooo hahhaah....belum tgk stok pensil ngan pemadam mesti korang ingat aku nak bukak koperasi sekolah hahahaahah....alaa beli banyak2/borong gini murah sikit hah.....



tahun ni beli beg sekolah kebangsaan jek baru....beg sekolah agama pakai beg lame sudah....



beg adidas tu beg sekolah kebangsaan, beg nike tu beg sekolah agama...takde dah beg2 princess ke katun2 ke....imej kene remaje ye anak2 hahahaahah




cuti krismas aritu aku pulun gosok baju sekolah dieorg....adoiii bersauna free2 aku hah...atas bawak belecak hahahaahahah




tgk mcm sikit jek kan.....tapi bile nak gosok tu....adoiiiii.. betul2 memerah keringat i tau... dah le port gosok baju aku ni kat bilik maid...bilik maid tu mmg aku buat tempat gosok baju, ngan rak2 kasut....terperok sorang2 aku dok dalam tu membawa diri gosok baju ....sedih je bunyinye hahahaahahah




kain biru setiap sorang 5 lai, dah 10lai....baju sekolah plak setiap sorang 5 lai,dah 10lai.....tudung sorang 5 lai, dah 10 lai jugak...baju PJ sorang2 lai, dah 4 lai....kain sekolah agama sorang 5 lai, dah 10 lai....haaa bayangkan mane tak berlecak atas bawah gosok baju kakakakaakak.....xpe2, mak redho....yg penting korang belajar rajin2...




 nie pic pagi tadi...kemain excited masing2 bersiap....tak sabar nak pakai kasut baru la tu heheheehehe....



alahai..comel anak2 mama heheheeh... korang nampak tak ape yg 'baru' kat sini...yeszaaaa!! tahun ni mia mija dah bertudung gi sekolah...senang nanti dah start sekolah agama tinggal tukar kain jek sbb tahun ni aku tak amik lagi dieorg balik tghari....tukar kain jek kat sekolah ngan kawan2 lain....lagi pun mia dah start kokurikulum waktu balik dah lambat setengah jam...leceh nanti kalo nak balik2 tghari...kesuntukan mase nanti.....lg pun pakai tudung ni mmg mia yg request, segan sbb kawan2 semua pakai tudung dah heheeheh...



memandangkan dieorg dah besar ...so tadi aku just drop jek ....takde pun tunggu2...bagi can laa kat parents yg anak darjah satu pulak menunggu anak2 kat sekolah.....


semoga menjadi cemerlang dunia dan akhirat yea anak2.....hope korang punye urusan persekolahan anak pun berjalan lancar key......





**dugaan tahun baru ni..dayyan demam campak halus plak.....semalam kene admit wad sbb suhu tinggi sangat....in sha Allah hari ni dah boleh keluar wad....



51 celoteh sahabat

selamat kembali ke sekolah miamija..
seronok tgk persiapan ni..lieya sma cam lya la.. semua pensil kaler & alat tulis asya lya tag camni...
mujur asya bru pra, jd xde lg la xtvt mbalut buku.. wow...baju kiranya sepasang sehari la kan..ok r camtu, bru sntiasa kemas & cantik.. skarang just pra school n gilir2 dgn bju sukan.. so utk bju pra dia just 2 helai lya beli.. bju sukan lak lya order 2 helai, tp teacher bg sehelai..aduyai... stokin asya lya beli 5 psg, sepasang sehari.. dia kecik lg..klo nk pakai berhari mau tak hitam..

semoga miamija dpt terus mningkatkan prestasi belajar ye..
padat dah jadual harian tu... semoga bjaya duniakhirat miamija ;-)

January 2, 2014 at 9:12 AM

Comel comel kan...kita tak abis lagi sampul buku anak punyalah banyak, takpe arini sampai sabtu boleh sampul lagi, hehe...

January 2, 2014 at 9:13 AM

Selamat kembali ke sekolah mia mija....btw semoga dayyan cepat sembuh..

January 2, 2014 at 9:13 AM

Mak oiii....sehari sepasang... Sekali gosok memang lecak la dikk. Akak dah rasa dah. Sebab tu lah bila gosok baju, akak pasang lagu. Tak der laaa terasa macam lonely sangat, plus terasa cepat jer masa berjalan. Wah, kesiannya dengan Dayyan. Dalam mulut ada ulcer tak? Semoga dia cepat sembuh la yer.

Psst: Cantiknya rumah....

January 2, 2014 at 9:25 AM

Kus semangat tengok persiapan mama miamija ni. Mmg bagus.. nampak bersungguh. Saya pun baru merasa sikit2 macam ni..

January 2, 2014 at 9:36 AM

tu diaaa...
fuh!...aku yang anak sorang pun rasa cam patah pinggang nak menyampul buku, tag barang2 batrice
inikan plak ko dua orang lieya...

ha ha ha ha...tahun nie aku tak buat sistem mcm tahun sudah....pepagi hari baru sibuk gosok baju
tahun nie..mak terus gosok baju utk seminggu....hambikk!.....samalah..atas bawah basah lencun....tu berkipas tu....kalau tak berkipas aku tak tahu ler ...harus 1 rumah banjir peluh ko...

aku cuti sehari jer hantar batrice gi sekolah ...
1st day jer...tu pun Batrice dok sibuk suruh balik2...malu mama n papa dia sibuk2 kat dia...
sedih jer rasa..budak sorang tu bukan jenis penakut....independent sangat...
cuma pagi tadi jer masa sekolah agama dia mcm cuak2 sikit coz' 1st day jumpa kawan2...semalam tak sempat nak jumpa....ada masalah sikit...tp ok jer aku tinggalkan...he he he

January 2, 2014 at 9:40 AM

selamat kembali ke sekolah mia mija ..sekolah pandai2 tau
sama lah ngn abg firdaus .. beg sek ren je tukar.
beg sekolah agama dari tahun lps tak tukar2 lg nie ..

January 2, 2014 at 9:43 AM

Selamat kembali ke sekolah yea miamija... cuti sudah abis...aunt nieyl doakan semoga kalian berdua belajar sungguh2 k.. :)

January 2, 2014 at 9:46 AM

kenapa kiut sangat anak2 dara lieya nih..
comel je pakai tudung plak tuh..
semoga dayyan cepat sembuh..
sama mcm aish tp aish keluar yang meletup2 tuh..ciken pox

January 2, 2014 at 9:54 AM

Selamat bersekolah mia n mija...blaja rajin2 yek ..tu semua da baru tu...

Anak sy hri ni si Hadif darjh 1...pgi skolah...mmg x de sape tggu pun...dia mmg berdikari...menjak masuk tadika thun lepas lagi....bkn x nak tggu...tp...biar lah...x pe...sy doakan dia dri jauh saje....bnyk komitmen plk kat umh ni...si baby x dak sape mau jaga...huhuhu....

Kena cmpak halus2 tu...camne pula ye..? Sian Dayyan...dugaan awal thun...

January 2, 2014 at 10:03 AM

gituler rutinnyer kita yerk ibu-ibu semua... harap anak2 dapat menghargainyer...
akakpun der simpan banyak pensil dan alat tulis lain... suami akak bising gak tapi dia tak pahamkan ...
bila hilang barang mak dia gak diaorang mengadu...
selamat berjaya untuk Mia dan Mija...

January 2, 2014 at 10:22 AM

Seronokkan Lieya...tahun baru...rumah pun baru bestnyaa..... Hari pertama sure memasing excited hehe... OKje je kurang excited sebab kena bangun pagi hehe
Come memasing.... lipat tangan yeh!

January 2, 2014 at 10:36 AM

pening kan...ni minggu ni dapat buku teks mama jugak kena balut semua...itupun ada jugak ckp.."where is your responsibility as a mom? " gara2 x hantar Dania masuk sekolah tahun ni...biar la Lieya...along dah biasa kot...

January 2, 2014 at 11:30 AM

seronoknye tgk anak dara 2 org tuh bergaya nak g sekolah..sure xcited gila ke sekolah..
bab balut buku tuh..adeh..mmg sakit pinggang lieya..

hope dayyan cepat sembuh.. :)

January 2, 2014 at 11:35 AM

campo baju korang lakik binik... piewww..... ketaq lutot wooo... hehehehe

selamat mula sekolah mia mija. bajar raji2 okeh

January 2, 2014 at 11:45 AM

Waah caya laa lieya.. ibu yg hebat.. nie belum masuk dayyan lagik.. hehehe.. :)

January 2, 2014 at 12:04 PM

wkumsalam kak.. errr akak ke ha? hehehe

wah.. rajin sungguh mak miamija ni yer.. tp mmg bagus pun semua alatan sekolah di buat tag.. kalau x memanjang hilang je kan.. ;)

January 2, 2014 at 12:25 PM

sama akak drop n see godbay hehe..rajinnya leya siap buat tag nama kat peralatan sekolah anak,tabik spring lah kat leya..akak tolong balut je buku je :D
untuk adik dayyan cepat sembuh ea :)

January 2, 2014 at 12:36 PM

Mia & Mija belajar rajin-rajin ya

January 2, 2014 at 1:21 PM

Selamat kembali ke sk utk mia dan mija...wah comel bertudung...nmpk manis je.
Akak thn ni pn dh tinggal 2F sk.....

January 2, 2014 at 1:58 PM

selamat tahun baru lieya..
sama la kita..krismas aritu memang keje dok membalut buku dorang jerk..part menyeterika baru tu pon satu hal...zee baru 6 pasang gosok pon dah semput..sebulan cuti gosok baju kan tu yang mencabar skit nak start balik..
comey jer dorang berdua bertudung..

pstt lagi satu, cantik la dinding umah lieya..tu wallpaper ke memang dinding camtu??

January 2, 2014 at 2:24 PM

amboih... seronok lah dua badik tuh yek... tp sian otomen dmm campak, moga cpt sihat yek otomen, dhtu kalu ko yg uruskan dayyan ke si mia mija? makin comei mia mija bertudung tuh...

January 2, 2014 at 2:46 PM

moga dayyan cpt sembuh...
campak ada 2 jenis kan lieya...
anak2 baru kena campak besar, yg helus blom lg.. lawak plak sebut halus bkn sebut kecik kerr??

anak2 sronok arr msk sekolah semua baru...
comel bertudung...
ri tu ada tunjuk kasut sek barbie kat elly, dia x sabo nk g skolah plak hahaaa....
dia kata, klau beli skrg bleh x? dia simpan utk thn dpn... lawak tol

smpi 5pasang tiap sorang
mmg penat arr menggosok...

January 2, 2014 at 3:07 PM

mak ai...banyaknya pembaris...
dan pembaris pun kena tepek nama...hahahahhaa...ye la..kang hilang plak...tahun depan giliran kami suami isteri pulak buat persiapan macam ni..Insya Allah

January 2, 2014 at 3:44 PM

comel2 lah semuanya.. tambah busy lah ye..

January 2, 2014 at 3:46 PM

Heheh.. bagus Lieya dah settle kan sumer baju sekilah.. Ena cuma gosok 4 pasang utk minggu ni jekk.. minggu depan sabtu ahad ni jelah projeknya.. ntah la.. skrg ni semangat tak mcm dulu.. asyik penat aje.. apa yg penat pun tak tahu.. adeihhh!! Si kakak abahnya uruskan.. dan dak irfan masih holiday di rumah pengasuh sbb tadika dier start belajar minggu depan. Minggu ni masih registration.. tp pagi tadi bangun2 nangis sbb excited nak jumpa kawan2.. rindu katanya..

January 2, 2014 at 4:04 PM

Comel sgt mia n mija bertudung
Serius comel!
Zakwan baru tadika
Kang dh sekolah rendah rutin harian mak dia pun berubah gak la tu
Balut buku, iron baju, buat bekal..
Aih, camne la tu nnt agaknya hehe
Tu blum diva vavavom nayli ni lagi
Apatah yg dia nak tah nnt hehe

January 2, 2014 at 4:12 PM

welcome back to school miamija.hehe..comel depa pakai tudung..:)

sng la mia mija terus boleh sambung sekolah ptg..sy ni yg peningkan ke aiman..en suami dh tentu keja ptg..klu sy ni pun keja shift ptg kna ponteng nmpknya aiman sekolah agama.huhu

January 2, 2014 at 4:51 PM

seronok dua bradik tu nak sekolah yer...
jumpa kawan2 semula..

January 2, 2014 at 5:21 PM

anak saya si afif pun kena berlabel semua peralatan sekolah dia
baru beli dah dia "jual"
tanya katanya tak tahu, kita yang panas hati..hehe

tapi afif baru tadikalah, minggu depan baru start sekolah
tu pun dia dok tanya bila nak sekolah
kot awal-awal je cakap gitu
kang buat perangai pula...hehe

apapun all the best untuk mia dan mija
get well soon ye dayyan

confirm ke demam campak halus
time afif dulu, doktor cakap gitu
sekali kena scarlet fever, 2 minggu juga tak sekolah

January 2, 2014 at 6:02 PM

Belajar rajin2 ye mia mija...wow byknya baju nk kena iron

January 2, 2014 at 9:09 PM

ehh kita ita dulu2 pun lieya brg2 selalu gak hilang..ini kan plak anak2 haha..
mcm kedai dobi dah kekdahnya gosok baju berhelai2..memang patut pun berlecak atas bawah..oiii geli oii..haha
dak otomen caner..dah discaj belum..harap2 cepat2 sihat yekk..
neway slmt tahun baru tuk lieyalatif sekeluarga..hihi

January 2, 2014 at 10:45 PM

Besar dah kak Mia..dah darjah 3.Bagus la anak dara berdua ni very independent..Senangkan lieya nak pi sek agama diaorang tukar kain je lagi tudung memang dah siap2 sarungkan..makan diaorang beli dikantin la ye nanti?Apakhabar otomen Dayyan??Alahai sian dia harap cepat recover ye

January 3, 2014 at 12:30 AM

selamat ke sekol kembali yer miamija...comel pakai tdg...:)
akak amik cuti antar anak si Arfan drjh satu... alhamdulillah tak buat perangai manjanya tu...:)

January 3, 2014 at 8:16 AM

lieya, td nureen baca n3 ni
http://vanillapink3113.blogspot.com/2014/01/di-sebalik-tabir-photoshoot-majalah-pa.html
keluaran bilanyerr.. bln ni kerr??

January 3, 2014 at 10:20 AM

Jadual harian dah mula berubah balik ye Lieya bila anak-anak dah mula sekolah. Anak kakak dah besar dah boleh urus sendiri.

Selamat kembali ke sekolah Miamija

January 3, 2014 at 10:41 AM

Maaf lama x jenguk, kesihatan x mengizinkan. Singgah jgk ari ni !

January 3, 2014 at 11:24 AM

Lieyaaaaa!!
Zura Kalut sangat2 bila nak start Anis darjah 1 nih.
Rasa nak nangis tgk bila dia balik sekolah baju mcm belacan! konfem kena tukar tudung n baju sekolah setiap hari. dan!! mmg berpeluh dan siapkan gosok semua baju sekolah dan baju keje sendiri dan suami.. hahahaha.
malam tadi dah basuh baju sekolah yang dia pakai semalam. takut x sempat nak rolling. hahahahaha.

January 3, 2014 at 12:47 PM

rajin tag alat tulis anak...sy tag anak2 sy punya tetap hilang jugak...hhee....

January 3, 2014 at 5:48 PM

wah mmg exercise betoi ni lieya...hehe..
time js dh berlalu dah ank2 dh bsr dh blh gosok sendiri ^^
dan tak lupa didoakan moga dayyan cepat sembuh ye....

January 3, 2014 at 7:09 PM

Amboi censored lambang sekolah hahahah

January 3, 2014 at 9:14 PM

salam kenal '-'

January 4, 2014 at 3:06 PM

Seronok tengok ibu bapa yang dah anak sekolah. Saya bujang lagi. Rilex je lagi. Hehe

January 6, 2014 at 2:43 PM

semangat miamija nk gi school yer..hope semangat ni smpi sek men yer..rajin yer kak lieya iron bj bajan diorg yg berelai2...tu blum lg bj keje mak pak nye yg nk di iron kn..super mommy ni..leh jd sifu sy...hehe

January 6, 2014 at 5:32 PM

macam kembar dah tengok anak dara berdua ni..
harap2x dayyan cepat sembuh ye..

January 7, 2014 at 2:30 AM

Akak dah hilang sikit kegigihan gosok baju anak2 ni... Sorang dah pandai bawa diri sendiri kat Perlis nun. Abang pulak dah pandai gosok sendiri time malas jew mak gosokkan. Adik je makkkk buat semua...lega tapi dulu masa kecik2 akak sama jugak macam Liye sekarang tapi bab stok alat tulis tu masih kena buat jugakkk...

Nanti anak2 dah beso mesti Lieya rindu saat2 sakit pinggang tu...ahahhaa...

January 7, 2014 at 11:17 AM

lahai.comel je mia mija pakai tudung! suka tgk.huaaaa bab gosok baju tu mmg memerah keirngat betul lah kan kak.

January 7, 2014 at 12:16 PM

Selamat kembali ke sekolah ya, MiaMija. 4 tahun lagi, bolehlah Otomen join sama. Mesti meriah kalau Otomen pergi sekolah.

Dah adatkan Lieya, persiapan sekolah ni biasanya memang mak-mak aje yang terpaksa menyibukkan diri. Akak lagi best, petang sebelum hari sekolah barulah gosok baju, sampul buku, lekat lencana dan sebagainya. Katanya mak mithali tahun ni kan....

January 7, 2014 at 3:41 PM

anggap je la iron baju anak2 blh menguruskan lg bdn lieya yg dh kurus tuh.. hahaahahah

January 7, 2014 at 4:06 PM

amboi..
comey anak2 dara bertudung gitu
slmt kembali bersekolah miamija..

January 7, 2014 at 5:55 PM

kita plakkk jenis cerewet sentiasa nk baju skolah licin, kemas nak gi sekolah smpai anak plakkk rimas ......dia plakkk kalo iron baju plakkk macam rupa tak iron ....... pernah anak ckap "ibu, rimas nyeee ibu nih cerewet sangat .....selalunya kalo nak lepaskan dia gi sekolah kita dok pandang je atas bawah kemas ke tak anak kita ....bukan apa jeles gak tengok anak orang baju skolah komain licin mak deorang iron ....

November 7, 2014 at 4:31 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy