Tuesday, January 7, 2014

kisah my otomen dayyan warded.....

salam selasa babe!!

phew! minggu lepas adalah minggu yg agak hectic pada aku...haaa ko tau tak maksud hectic tuh? laaa baru nak moden2 gune word bombastik tauuuu akakaakakakak...yeszaa! minggu yg sibuk dan memenatkan....tapi lieyalatif jiwa kental so alhamdulillah berjaya laluinye dengan tenang.....meh aku cite kenape minggu lepas tu minggu yg kelam kabut.....

*
*
*
*
*
*
V

selalunye kat umah aku, si otomen dayyan ni laa pengriuh suasana...tak sah tak dengar miamija menjerit "jgn la dayyan!"...."dayyan jgn la buat kakak"..... tapi ari ahad minggu lepas dayyan melepek je....sian sgt die....aku perasan badan die dah dedar2.....tak mo makan tak mo minum....selalunye die laa hero susu....abis sebotol mintak sebotol....aku ingat demam biase jek....tup2 suhu tinggi tak turun2....dah bagi ubat ikut time, badan pun aku jerlum air selalu...siap rendam dlm bathtup....tapi suhu mmg tak turun 38-39....badan dah start naik ruam.....ingatkan ruam sbb die panas sgt ...rupenye dayyan nak kene campak halus!!! aduh!!!...mase dayyan 3 bulan die penah kene campak kasar yg jenis bijik air tu.....




dah pergi klinik maria amik ubat bagai....lumur satu badan ngan calamine lotion tuh....tapi disebabkan dayyan tak mo minum air langsung, tgk mate pun dah tak bermaya, kiteorg terus bawak gi kajang plaza medical centre (kpmc).....terus dayyan kene admit n masuk drip air...suhu mase dayyan admit ni 39.5....bayangkan tinggi gile....badan dah basah kene jerlum pun suhu tak turun....masuk jek drip sebotol setengah terus suhu turun normal....ya Allah lega rasenye......



yg pasti teruk jugak dayyan kene campak halus nie..sampai tekak naik merah2...sbb tu die refuse nak minum n makan....mmg melepek abis otomen aku.....


dayyan masuk wad ari rabu.... dah risau jugak ni sebab kamis kakak2nye dah sekolah kan....takkan kakak nak monteng first day school plak....so tepaksa laa kami berpecah dua...aku handle mia mija ....sementara tu hubby handle dayyan ....



dah masuk air sebotol setengah, suhu badan dah okey, baru laa dayyan nak minum susu...bayangkan sebelum ni 2 hari gak die tak mo minum susu....jgn kate susu sikit air pun tak mo....tgk die telan airliur pun mcm seksa....sob sob sob ..sian anak mama.....buatkan bubur pun tak mo makan....



nampak mcm okey jek kulit die kan..sebenarnye abis satu badan naik ruam.....abis kasar kulit anak bujang aku....



makan pun dah lalu sikit2...tapi still sikit2 jek nak makan....



yg tak tahan tu tgk die asek menggaru jek....gatal sgt kot kan campak halus nie.... ade gak tepek daun semambu tu....



meh tgk close up sikit kesan campak dayyan tu.... payah betul nak kawal tangan die supaya tak menggaru....bagi ubat tahan gatal asek tdo jek kejenye....pasif lak anak aku.....tgk le kesan merah2 kat muke tuh....



nie pic latest....so far skrang aku pantangkan die makan kicap ngan bende gatal.....nampak lagi laa kesan parut merah2 tu...sbb die dok menggaru....campak bile kene kuku mmg siap laa parut die teruk sikit kan.....



laju2 mak nye belikan krim scar mederma nie....kene jaga anak bujang aku ni...takut saham turun kan kakakaakakak...so far aku dah leh tersenyum dah sbb otomen aku dah kembali aktif....dah start memekak kat umah tu balik...fuhh lega jiwa tgk dayyan dah aktif....kaco laa kakak ko camne pun asalkan ko aktif balik dik hehheeheh.....

memandangkan apaknye dah abis exam so boleh laa dayyan dicutikan dari taska sampai betul2 sembuh....ye laa campak ni sebenarnye bile dah kering tu yg buat berjangkit sebenarnye......hope cepat laa parut dayyan baik.....



*keek ni takde kene mengena dgn citer di atas hehehe*




68 celoteh sahabat

Allah.. kesiannya dayyan.. gatal tu kena.. lagi kalau taknak minum air.. mmg suhu susah nak turun..semoga cepat sembuh takde parut ye.. nanti tak hensom la kalau berparut2..hahaha..

January 7, 2014 at 9:05 AM

Bila anak sakit ni memang tak keruan ke jiwa kita sebagai ibu bapa...Kita pun ada kisah pasal anak sakit ni beratur entry tunggu nak dipublishkan jer...

January 7, 2014 at 9:10 AM

terliur den tgak wraps..hehe

January 7, 2014 at 9:15 AM

alahaiii sian nyer...semoga cepat sembuh ye syg!

January 7, 2014 at 9:16 AM

Bab2 anak demam sakit ni...mmg seriau skit lah....panas skit pun sy dah risau...kan skrng mcm2 pnyakit yg tetiba je bole jadi...mintak dijauhkan...

So...dah sembuh...otomen dayyan kembali 'mengganas' lah yek! Hehehe...sian kakak2nya....

January 7, 2014 at 9:28 AM

Ololo sian otomen dayyan moga cepat sembuh...qaysara dulu kena chickenpox berparut lizzz ltk biooil utk ilangkan parut

January 7, 2014 at 9:28 AM

alahai siannyer otomen dah tak leh nak fire orang... anak akak Azaliapun harini tak sekolah MC badan panas gaktu... harap cepat sembuh ....

January 7, 2014 at 9:31 AM

aryan kena baru2 ni pun tak ilang lagi scar tau...tapi mmg tergaru2 la kan....gatal ko, aku aritu masukkan daun semampu dlm kain pelikat, pastu buat alas tido, nampak cam ntah apa2, tapi it works out, rasa sejuk je tido, pastu kesan daun dia yang keras tu, tergeser kat kulit aryan, so tak de la dia menggaru sangat...tak caya ko cuba!

January 7, 2014 at 9:35 AM

As salam lieya.. sian dayyan.. alhamdulillah dayyan dah sembuh ..
susah hati betul kan tgk anak tak sht.

January 7, 2014 at 9:37 AM

ala... ciyan otomen... berkesan tak noks mederma tu?? sebab aku nak letak kat pipi qausar yang tegesal tar jalan tu.... ada parut skit kat tepi dahi dia.

eh, cepat sembuh ye otomen!!

January 7, 2014 at 9:38 AM

siannya... ni kes kena serang kali ke-2 ni lieya... tak pernah plak tau ciken pox ada yang jenis halus..
cepat sembuh otomen dayyan.. mama tak yah risau la saham turun... dayyan still hensem lorrr...hehehehe

January 7, 2014 at 9:41 AM

lahai.. ciannya dayyan.. kena jugak akhirnya.. tp memg kesiankan bila anak2 tak sihat.. Moga dayyan sembuh sepenuhnya..

arini kakak dah boleh g sekolah semula tp dier still x selera makan lg.. haihh.. baru nak berisi sikit dah turun balik dah la susah nak nak tunggu dier naik badan.. tp tak apalah salkan sihat sudah..

January 7, 2014 at 9:43 AM

la..kesiannya dayyan kena demam campak ek..sampai 2 kali dia kena lieya?kesiannnn

tgk bibir pun tau panas sgt badan tu..mgkn tekak tak selesa tu yg tak nak makan minum..so tak kencing berak, suhu pun tinggi la..takpun selagi ruam tu tak kluar abis, mmg suhu badan tinggi..

alhamdulillah skang otomen dah kembali sihat kan :)..memfire kakak2 la pasni hhheeee

risaukan kalo anak yg aktif tiba2 jatuh sakit..in syaa Allah tak ada apa2 dah tu..

January 7, 2014 at 9:47 AM

kalau tengok gambar atas mmg tak perasan.. rupanya bila close up baru nampak jelas.. sian dayyan.. semoga cepat sembuh dan cepat hilang parut.. harap2 mederma tu membantu..

January 7, 2014 at 9:49 AM

alhamdulillah, otomen dayyan dh sihat
ambik masa 2 mgu jgk lieya nak betul2 ilang parut tu
mmg betol.. bila campak yg kering n jatuh tu la yg akan berjangkit
anak2 pon baru jek kena 2 bln lepas...
kecian tp x seteruk dayyan...
sbb drg demam dlu dh 2 mgu
masa dmm tu demam teruk..
pas 2 mgu baru campak naik, so masa campak naik dh x demam cuma gatal2..

nureen mmg slalu bior jek anak2 aktiv n bising2 dlm umah
dr tgk drg diam jek jd risau kan...

eh, x tau plak mederma ada gel..
dulu beli yg jenis mcm gel jugak tp kena gunting, dia ala2 mcm cool fever tue..
dh lama la x terjah farmasi hehehe

January 7, 2014 at 9:52 AM

Kesian Dayyan kena demam campak. Nasib dia dah kembali aktif. Hehe. Baru hensem.

January 7, 2014 at 9:55 AM

alahai kesiannya dayyan hensem. patut lah blog mama dia menyepi seketika. hihi.
moga cpt hilang kesan campak tu ye dayyan syg..

January 7, 2014 at 10:01 AM

Siannya dayyan....
Semga cepat sembuh ye...

January 7, 2014 at 10:05 AM

Tengok muka adik bintik-bintik merah tak sampai hati pulak kakak ni Lieya. Kesiannya... Bibir pun dah merah macam pakai lipstik jadinya. Kena jaga lagi makanan dia walau dah balik girang sebab kadang nampak kering tapi masih baru lagi..

Harap adik terus sembuh..

January 7, 2014 at 10:17 AM

Salam Shela..syiannya Dayyan.Semoga cepat sembuh....Aaminn

January 7, 2014 at 10:27 AM

Alhamdulillah...dah selamat. Ok..., lepas dah 2 campak. Legalah juga. Tapi chicken pos tu ada orang kena 2 kali seumur hidup.

January 7, 2014 at 10:32 AM

dah sihat pun.. harap cepatlah hilang parut campak tu ye dayyan..

January 7, 2014 at 10:36 AM

Alhamdulillah dayyan dh beransur ok... kesiankan if budak kecik kena demam campak ni.. kita yg besar pun x tahan gatal.. apatah ;g budak2 kan...

January 7, 2014 at 10:39 AM

Alahaiiiii.. sian otomen~
abes merah2 muka dia.
Cepat Baik yer Dayyan~

kita yang besar pon tak tahan bila kena campak.
tak tahan bila rasa gatal2 menyengat tuh.
apalah anak2 kan~ kesiannnn sangat2~
memang kena jaga pemakanan lah buat sementara waktu nih.

Moga Dayyan cepat sembuh yer sayang~

January 7, 2014 at 10:40 AM

Alhamdulillah dayyan dah beransur baek..lega dengar..bila anak² xsihat ni..mak apak lah yang xtentu arah..aiza smp selasa (dari sabtu 28-31/12) dok ulang alik kpmc juga..cek darah afrina kaisah..+ve denggi..
dok bilik daffodil-bilik yg aiza stay masa bersalin..2x juga..

January 7, 2014 at 10:42 AM

huhuhuhui.... sian bujang ko kene campak yek... sian otomen dayyan, takpe pas dh sapa mederma tuh hilang la parut2... budak lg kan kulitnyer tak mcm kite yg org tua nih

January 7, 2014 at 10:42 AM

Syukur dayyan dah sembuh..cuma nak hilangkan parut tu je ambil masa sikit...apa pun....janji dayyan aktif

January 7, 2014 at 10:43 AM

aduhhhh kesiannya atoman..
babe, ko jaga kulit dayyan elok2 tau.. nanti tak kacak plak.. bak kata ko "takut saham turun" hehehe
speedy recovery yer dayyan.. aunty doakan Dayyan kulit Dayyan flawless lepas ni tau ;D

January 7, 2014 at 10:45 AM

alaa...kesiannya dayyan..moga cepat2 recover!

January 7, 2014 at 10:52 AM

x per..dayyan tetap hensem...

January 7, 2014 at 10:54 AM

Alahai...tak tahu pulak akak Dayyan masuk KPMC kalau tak boleh pergi cuit2 Dayyan...5 minit je tu dari rumah Lieya lagipun minggu lepas tu akak cuti je kat rumah...

January 7, 2014 at 10:55 AM

Alamak lupa...cepat sembuh ye Dayyan...

January 7, 2014 at 10:56 AM

sian tgk dier... mg dh sembuh yer. KA rindu nak BW, apakan daya kudrat masih x daya sgt. buat2 sihat & kuat ajelah kan. TQ singgah blog KA yer!

January 7, 2014 at 11:00 AM

Sedih tgk dayyan. Moga beransur sembuh hendakNya. Nmpk melepek je kite tgk pun riso kan sbb budak biasa aktif.. Tskpe pasni p kaco kakak2 balik. Kakak pun rindu nak jerit2 kt dayyan heheh

January 7, 2014 at 11:01 AM

alamak Lieya, dah pernah kena campak leh terkana lagi yer.. ayoyoooo takotnya..
Nasib baik huby boleh bercutikan, klao edak awal tahun dah emergency leave..
Pengorbanan mak pak tu

January 7, 2014 at 11:12 AM

Mak lapo jaga anak sakit, tu yang tetiba keluar keek pasal food nih :)

Kesian alahai tengok otomen sakit. Mesti sakit sangat tu sampai melepek tak bermaya cam tu sekali. Akak tak sampai hatilah kalau tengok anak kecil ni kena drip macam dalam gambar Dayyan tu. Kalau akak, memang akak ler yang nangis lebih-lebih. Badan lagi kuat daripada anak tapi hati emak ni yang tak kuat.

January 7, 2014 at 11:14 AM

Oloh2..yg si aish naik cacar air..dayyan naik measles..elok sgt dah tu..musim ni lieya..take care of them ye..u too take care k.

January 7, 2014 at 11:18 AM

ciannya dayyan...teruk juga campak dia tu ye lieya..lagi teruk sbb dia tak mau minum air masak tu..sian dia..alhamdulillah dah sembuh sekarang..

January 7, 2014 at 11:36 AM

sian otomen dayyan cepat sembuh yea syg.

January 7, 2014 at 11:44 AM

siannya auntie tengok otomen dayyan dok melepek je atas katil,teruk juga si dayyan ni kena demam campak ye lieya sampai kena warded lagi..
erm windulah mama dayyan dengan aksi lincah otomen ye!! :)
smoga cepat sembuh ye dayyan..

January 7, 2014 at 11:55 AM

lahai.tomen dayyan x sihat ke.huaaaa sedih kan kak anak demam.moga cepat lah hilang parut2 tu.

January 7, 2014 at 12:13 PM

cian kat otomen malaya nie..uihhh agak teruk gak muka dia tu..
mcm cikenpop lak tgok parut2 tu..
bahaya jgk campak nie ye..
ciannnn plak dgar dia xdek selera mkn minum tu..
risau kan beb!

January 7, 2014 at 12:33 PM

otomen kan kuat...

January 7, 2014 at 1:15 PM

afif dulu pun doktor kata campak halus
lastly diorang confirm bukan, tapi scarlet fever
lama nak bagi dia baik, saya yang tension lebih
yelah, anak sakit kan. maunya tak risau

apapun get well soon ye dayyan
eh dah bagi minum air kelapa
orang tua kata air kelapa penawar, tapi saya tak pernah plak try =)

January 7, 2014 at 1:55 PM

kesiannyer..cepat sihat dayyan..mama awak n risau ni

January 7, 2014 at 2:18 PM

sian anak bujang lieya..kalau nak baik baru rasa gatal tu katanya lieya,,tak tau la pulak kot awal2 lagi dah gatal kan

January 7, 2014 at 3:09 PM

alololo
sian plak tengok si otomen diam jer camtu
kita yang risau kan lieya..biar le anak2 aktif..bila sakit nie..alahai...x tahan jiwa tengok..

Batrice still x pernah kena campak lagi ko....
risau gark aku...nanti2 dah besar kot kena lagi ler susah nak hilang scar tu...

January 7, 2014 at 3:15 PM

zura tk blh tgk budak kecik kena cucuk jarum gitu..trus rs nk nangis... :(

January 7, 2014 at 4:00 PM

Ciannya dayyan.. bila dah sakit ilang kecomelan dia.. Tak boleh tgk tangan budak kena cucuk utk letak drip.. ades..

January 7, 2014 at 4:11 PM

amboiiiii...siap tgk laptop lagi si dayyan ...hahaha
alhamdullilah..dah sembuh...

rajin2 la tepek mederma tu....kang saham turun....:P

January 7, 2014 at 4:43 PM

Alhamdulillah dayyan dh baik...lagi sanggup tgk anak memekak, buat rumah lintang pukang dari sakit kan..

January 7, 2014 at 5:34 PM

alhamdulillah..
dayyan dh kembali aktif..
eh dayyan minum ss apa?

January 7, 2014 at 5:58 PM

allah..cian yer dik dayyan..salu nye mama citer ke'aktif'an dayyan tp ni citer sedey lak..bdk nk membesar ni mcm2 kn kak..kte la kena byk sabo..nway,hope dayyan cepat sihat sepenuh nye yerrrr...otomen mane leh sakit lame2...hehe

January 7, 2014 at 6:05 PM

Alahai..sian otomen dayyan.. kena campak halus pula.. tapi apa pun alhamdulillah keadaannya dah baik.. lega leya kan.. dugaan pula masa hari nak buka sekolah.. budak yg sakit ni mmg tak layan makan minum kan, risau sangat macam tu..

January 7, 2014 at 8:24 PM

Alahai siannya Dayyan.....merah bibir...mmg panas tu...
Kalau anak admitted....jadi huru hara sikit kitakan Lieya....
Eh? Apa tu berger ke?

January 8, 2014 at 6:54 AM

alhamdulillah dayyan dah sihat...aminnn...

January 8, 2014 at 9:34 AM

alahai siannya dayyan. pengalaman sypun gitu masa anak kena chicken pox. payah btl nak bg ubat dn lumur bdn tu. tgn pun gtl nak mggaru. berparut jadinya.

January 8, 2014 at 11:46 AM

Siannye dayyan..... Seb baik dah nak makan minum skang.... Bergenang mata kalau tengok anak tak sihat ni.... Semuga dayyan cepat sembuh dan jadi ottomen balik....

January 8, 2014 at 11:48 AM

alolor cian kat ottomen...
moga cepat recover kulit tu yerk..

January 8, 2014 at 2:47 PM

alahai kesiannya dia......
mau tak riso kan kalo tgk anak kita yg aktif tetiba diammmm gitu..
yg pemakan takmo makan....
syukur dah getting better....
hugggssss kat dayyan...

January 8, 2014 at 4:39 PM

lahai, kesiannya..patutlh hr tu agak lama jugak lieya menyepi.....Alhamdulillah dayyan dh ok..........

January 8, 2014 at 7:36 PM

Lol..teruk juga..muka dia habis kena..hehehe..patut ar mama ko risaukan saham tu..hahaha

January 9, 2014 at 6:52 AM

harap2 otomen mama long ni dah sembuh dah...kesiaannya melepek dia eh lieya....

January 9, 2014 at 10:31 AM

Ciannya...moga cepat sembuh

January 9, 2014 at 6:31 PM

kesian tgk otomen yang melepek kat katil tu… Nasib baik dah kembali beraksi…. Aunty yang baca pun tumpang rasa lega :)
Mmg penuh campak satu badan… gatal sgt la tu.. harapnya takde la parut y tinggal…nanti hilang ensem otomen :)

January 10, 2014 at 1:37 AM

Dah lama tak mengomen kat sini... Kesiannya Rayyan... Cepat sembuh ye.... Tahun lepas pun saya kena lepas balik Kampung... Ingat demam biasa je sekali masa otw nak balik sini badan dah penuh dengan bintik halus dan kelenjar-kelenjar dekat telinga pun timbul... Memang melepek walaupun saya ni dah dewasa dan nak buat kerja potong bawang pun tak boleh..hahaha..habis tenaga pakai....

January 10, 2014 at 11:09 AM

ala kesiannya dayyan..kita mak mak ni mmg la risau kalau anak tamo susu, tamo makan..tup tup badan kurang air, suhu panas tamo turun. ayish dulu pun camtu gak masa kena rotavirus, sedih haih bila kenang balik..huhu

January 15, 2014 at 4:50 PM

alhamdulillah... dah sembuh tu lega la sikitkan...

January 16, 2014 at 8:11 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy