Monday, January 20, 2014

CSRU - tawaran membeli rumah CSRU putrajaya


Assalamualaikum semua.... dah sarapan belum....aku mcm biase laa, sebelum kul 8 dah lepak meja bulat kat pantry opis nie...sorang2 bawak bekal atau beli makanan...makan lak same2....burppp! alhamdulillah hehehehe tapi ari ni rezeki lebih sbb bos bawak kopok leko sebekas ngan member bawak pasta cilipadi....arini jom layan cite aku 'camne kisahnye kiteorg dpt beli rumah CSRU di putrajaya'....ekceli entry ni aku buat sebab ramai yg bertanye...so aku baik ati laa share info yg aku tau ni pada korang yeak....


*
*
*
*
*
*
*

V


 sebenarnye husben aku ade pohon membeli unit rumah kategori  CSRU (civil servant reserve unit) due tahun lepas....aku penah cite dlm entry tahun 2011 ni... lame jugak kiteorg tunggu name kiteorg naik...pemilihan berdasarkan merit tertentu seperti sedang berkhidmat di putrajaya, tempoh berkhidmat dan turn mendaftar awal.....jenis rumah2 kat putrajaya yg di offer bawah csru ni ade jenis kondo, semi D, teres....harga plak kalo kakitangan kerajaan bawah csru akan dpt potongan 25% dari harga asal rumah tersebut......byk jimat tu...lagipun hartanah di putrajaya ade nilai sikitkan.... kalo takde diskaun ni mmg tak merase laa nak ade rumah di putrajaya nie, sebab tu kami cepat2 isi borang...borang untuk csru boleh klik kat sini ---> Borang CSRU
  bile dah isi borang tu sediakan dokumen yg berkaitan dan RM100(wang proses) dan bolehlah submit borang di JABATAN PERDANA MENTERI
URUSETIA JAWATANKUASA KERJA TANAH WILAYAH PERSEKUTUAN
Aras 1, Blok 2, Menara Seri Wilayah, Presint 2
62100 Putrajaya
... (phew, togok air letih berceloteh kakakaakak)



husben aku mmg apply semi D...kiteorg mmg target semi D kat presint 15 tu...terpikat dgn kaler2 yg cantik mase tu.....tak sangka, kami dpt jugak lot semi D tu....cume target kami lot design yg moden sikit, tapi dah dpt offer yg ni syukur jugak....rumah ni ade 5 bilik, 5 bilik air, 2 stor, wet kitchen dan dry kitchen....


semi D presint 15 ni ade yg kaler purple, hijau, kuning ngan coklat tak silap aku....kami dpt lot yg purple....yg paling syok lot kami ni belakangnye ade tanah luas...setakat anak2 main bola, basikal, jogging, pacak kemah buat kenduri pun lepas sgt lah....



ni pandangan dari belakang....




bile dah usya lot yg ditawarkan...dan kiteorg setuju....ye laa nak tukar2 pun bukan boleh kan so kiteorg terus ke langkah seterusnya....biase laa hal2 beli rumah nih...urusan dgn lawyer dan bank....



umah kat sini dibawah seliaan SP Setia....so dieorg dtg baiki mane yg tak okey selagi under warranty.....




sedikit lecehnye beli rumah di putrajaya ni bile masuk bab2 nak ubahsuai.... kene ikut syarat yg ditetapkan....nak tukar cat luar rumah tak boleh sebarangan, nak buat ubahsuai pun takleh sebarangan...kene mintak keizinan PJH....ayooo kite dah beli kene plak minta izin....tapi takpe la, follow jek undang2 yg ade....maybe dieorg nak semua rumah nampak seragam jek....



memandangkan kiteorg ade nak buat ubahsuai sikit...so kiteorg kene prepare surat untuk mohon kerja2 ubahsuai....so far tak de leceh sgt prosedur nie...cepat jek dpt kelulusan....



pelan asal rumah perlu ade ...tapi kiteorg tak buat ubahsuai luar rumah pun...sekadar tambah plaster ciling, tukar tingkap, tukar semua lampu, tambah lamina,..tapi semua ni perlu mintak kebenaran PJH jugak....



oh yea untuk rujukan sesiapa yg bertanya, surat permohonan ubahsuai hantar ke bahagian kawalan bangunan, PJH ni yeak....


sejurus dpt jek kelulusan renovation, bermula laa urusan pencarian kontraktor2 yg offer quotation berpatutan....part ni agak mencabar sikit sbb ade jek jenis yg nak tekan duit kite....tu nanti aku cite part by part laa yeak....




 hope penjelasan aku yg serba ringkas di dpt le membantu bagi mereka2 yg ade email, pm n tanya direct kat aku aritu pasal unit csru nieh...sori laa lambat jawab persoalan korang tu hehehehehe...tapi at least ade jugak entry ni kan heheheeheh..agak2 nak lebih2 details call jek unit yg handle pasal CSRU kat jpm nun... mih mih mih..... peace yo!






** semalam pi kenduri kawin kat segambut....laki bini cerry berry....adoyai!

52 celoteh sahabat

Lieya , lawanya rumah Lieya ni. Bertuah orang yang dapat beli rumah di Putrajaya, memang mahal kan Tanah sana...Kami yang tak kerja di Putrajaya ni tengok sahajalah ye.. banyak juga peraturan yg nak kena ikut ya.. tak apa lah nampaknya dah undang2 putrajaya macam tu..

January 20, 2014 at 9:08 AM

waahh...teruja dengor citer beli ghumah bagai nih..seronok kan..tapi prosesnye rumit..
agak limited gak lieya nak reno nti..sbb semua kna ade kelulusan kan..maklomlah kawasan putrajaya..kang reno lebih nampak plak kepelikan kat situ..
adeh..cerry berry plak.. <--teringat kes kenduri kawen adik dulu sblh lelaki..pergh..msa tuh mengandungkan ahwaz..smp kna warded kat kpmc tuh 3 ari..mau x nye..smp dekat 19x klua masuk bilik air..aduyai..mujur x pape..

January 20, 2014 at 9:11 AM

best rumah ni...btw, sy rase PJC yg bertanggungjawab...bkn PJH...hehe...

January 20, 2014 at 9:16 AM

x kisah lah kan, nak ubah suai nak kena mintak izin janji dpt umah idaman :)
cantik umah lieya..
jeles tgk tau.. hihii
nureen mmg duduk umah sndrik cuma masa buat tu kalut ckit..
so x jd la umah idaman...
pasang angan2 jerr dlu.. insyaALLAH moga ada rezqi nanti :)

January 20, 2014 at 9:18 AM

alhamdulillah kan lieya, bukan mudah nak cari rumah sekarang ni, semua jauh2.. kiranya lieya dapat kat area putrajaya mmg senang nak pergi kerja balik kerja. tu yang penting.. tak yah tempuh jem.. lepas ni dah ada rumah sendiri, dah boleh berhias sendiri.. rasa lega dan puas..

January 20, 2014 at 9:28 AM

Alhamdulillah..rezki lieya nih..cantik sgt plak rumahnya..best btul dh dok umh sndiri

January 20, 2014 at 9:52 AM

rezekikan Lieya .. tahniah dari akakni ha... muda2 lagi dah merasa rumah besar di kawasan yang menjadi rebutan laktu.. semoga entrini bermanfaat untuk yang berkenaan...

January 20, 2014 at 9:52 AM

waa kemain beso 5 bilik 5 bilik air tu....bestnyer lieya...untungla...umah pun kemain lawo...laman luas tu yang best tu...boleh santai2 dekat lak ngan tempat kerja tu yang penting...lizz pun teringin nak menambah beli umah lagik ngidam 5 bilik jugak...verangan dulu nih hehe

January 20, 2014 at 9:56 AM

besor giler umah lieya..5 bilik tu..mmg lebih dr selesa kan :)

mmg cantik umah kt situ..design pun moden je..

alhamdulillah rezeki korang anak beranak..doa2kanlah kawan2 yg rumah masih tak berapa nk beso ni hhhhuuuuuuuuu *aku le tu*

take care lieya..kalo cirbir berpanjangan kena ke hospital ok!

January 20, 2014 at 10:00 AM

Wah, untungnya dapat beli rumah besar, cantik dan kat putrajaya pulak tu.. Happy for u dear.

January 20, 2014 at 10:08 AM

Alhamdullillah rezeki Lieya sekeluarga dapat beli rumah Semi D yang cantik dan luas gini..

January 20, 2014 at 10:11 AM

oh..melalui csru ni lah utk beli rumah dgn diskaun kt putrajaya..serius tkpnh tahu pon sebelum ni..haha kesian betul kan.. untung beli rumah kt putrajaya ni..aman je..mcm tknak kuar je dr putrajaya

January 20, 2014 at 10:11 AM

untung lieya dpt rumah cantik gini... tak dapt la akak nak merasa dok rumah kat putrajaya ni...

January 20, 2014 at 10:17 AM

Cantik rumah2 kt putrajaya ni

January 20, 2014 at 10:33 AM

kalo kat area umah ai shah alam ni lieya..umah cam ni sah sejuta rasanya..muahahah..
tobat mahal x mampoo kekekekek ;p

January 20, 2014 at 10:39 AM

Alhamdulillah..rezeki Lieya....

January 20, 2014 at 10:43 AM

Cantik2...nasib baik la nieyl mmg menetap kat dengkil nie kak..ade tamah sendiri..umah sendiri...xyah sgt nak pk beli umah lagi...tapi dlm otak nie pun mmg de plan nak beli umah lain tok jangka masa panjang nie...sejak dlu lagi nieyl suke umah teres..tapi nak wat mcner smpai skrg masih menjadi angan2..hihi~ayah da bg tanah ngan umah..so,skrg nie tinggal tanah yg ade kat cyberjaya tuh je lagi yg nak kena uruskan..:) klu la de duit yg banyak confirm nak wat banglo kat situ..hahaha..

January 20, 2014 at 10:43 AM

Alhamdulillah... happy for you Lieya. Rezeki anak2 kan. Kak Zana mmg teringin nak beli rumah kat area Putrjaya. tp apakan daya periuk nasi ka zana kat Shah Alam ni ha... kekekeke

January 20, 2014 at 11:07 AM

wahhh..memang cantik betul rumah tu lieya.. untung jadi kakitangan kerajaan.. mmg macam2 kemudahan dapat.. macam kami kakitangan swasta ni agak sedih la jugak.. hahaha..

January 20, 2014 at 11:08 AM

Oh, tak merasalah cam tu. Bukan bekerja di Putrajaya pun. Kalau ke sana, memang sukalah tengok rumah-rumah yang ada. Marbeles suasananya. Kalau beli di sana pun confirm tak boleh duduk kalau masa bekerja ni. Pengsan nak travel nanti.

January 20, 2014 at 11:18 AM

cantiknya rumah lieya..bestnya dpt beli rumah kt putrajaya, kawasan yg aman dan tenang tanpa kesesakan. mmg terbaiklah! mcm kami2 ni mmg x merasa lah nak dok sana. huhuhu

January 20, 2014 at 12:16 PM

Sasaran utk mereka yg kerja di Putrajaya maka kakak memang tak layaklah... di tambah bukan kakitangan kerajaan. Untunglah mereka yg dapat dan bertuah macam Lieya kan..

January 20, 2014 at 1:03 PM

untungnya menjadi kakitangan kerajaan, benefit utk pembelian rumah.
ketat jugak kan syarat2 warga putrajaya nak ubahsuai umah, sampai kaler cat pun tak leh ubah hehehehehhehehehe

January 20, 2014 at 1:09 PM

25% lebih murah dari harga rumah sebenar...bestnya lieya...
udah ler market hartanah kat putrajaya tu melambung2......dpt plak beli rumah kat situ..
mmg rezeki korang ler.......
rumah pun cantik...yg penting 5 bilik 5 bilik airr..fuh...x yah rebut2...he he he

January 20, 2014 at 1:19 PM

Bagus entry ni
Mmg sgt berguna pd warga putrajaya yg nk beli aset kt situ
Leh la nnt nak citer kt adik. Skrg dia dok p14

January 20, 2014 at 1:30 PM

Wah Lieyaaa.. memang rezeki anak beranakkk.. bestt giler dapat rumah semi-D tanah luas lagi belakangggg... seronok weh. nak wat kenduri kendara pun senang nak arrange tetamu nanti. Rumah pun dah cantek sangatt tinggal cuci kaki touch2 skett mmg terus begemerlapannnn! banyak untung tu disc sampai 25%... mana nak dapat peluang macam tu wehh. memang rumah ku syurga ku nihh... bagus la share2 info ni kat kengkawang. yg berkelayakan tu nanti boleh la menyusulll.. kot2 dapat pulak berjiran karang hihi

January 20, 2014 at 1:40 PM

Bagus info lieya ni untuk yang berminat. akak pun baru tau pasal csru ni lepas baca entry lieya. Banyak jugak diskaunnya ye...Untunglah lieya, rumah besar cantik dan halaman pn luas. memang rezeki lieya sekeluarga tuuu..

January 20, 2014 at 2:06 PM

wah cantiknya rumah! rezeki anak-anak tu
alhamdulillah kan
baguih share infor gini especially yang tak tahu
saya dok jauh, tak berkaitan...hehe

January 20, 2014 at 2:17 PM

Rezeki ko ni sis...muda2 dah ada umah sendiri.kawasan mmg hartanah dan harga rumah akan mencanak-canak naik dimasa akan dtg..umah besar..cantik pulak tu...

January 20, 2014 at 2:20 PM

ok....







lagi?

January 20, 2014 at 2:27 PM

Alhamdulillah.. rezeki lieya.. mmg cantik rumah.. Semi-D 2 tingkat plak tu.. haruslah besarkan...

January 20, 2014 at 2:31 PM

Tidur malam dah boleh lena-selenanya Lieya eh... Cantik rumah. Tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yg tahu...dah namanya rezeki...

January 20, 2014 at 2:49 PM

Alhamdulillah..
rezeki korang dpt umah kt Putrajaya tu kan..
mmg very nice..bsr beb...
kalau duk umah ni..buat reno cantik2..
nk keluar pon mls kot..haha..

January 20, 2014 at 2:55 PM

bestnyer.... syok lak tu umah sana... cume jauh pulak ngn opis nih... hahahah mcm lah mohon beli terus dpt kan

January 20, 2014 at 3:32 PM

ohhh orang2 gomen untung la yer...senang skit nak dapat..
cam kuli swasta ni takat berangan jer la..boleh tapi makan masa kot..

zee pon suka lieya umah kat P15 tu..memang cantik2..untung lieya, muda2 lagi dah ada hartanah sendiri..
duk situ senang arrr nak gi soping mydin bazaar..
ni kalo dapat renovate sesuka hati lagi la lawo..tapi sayang tak boleh..
maybe jugak sebab dorang nak seragamkan kot..

January 20, 2014 at 4:44 PM

N3 lieya ni byk membantu rakan2 yg brminat. Bbrapa thn lepas ada jugak kaum guru ditawarkn pembelian rumah di putra jaya ni dgn hrga yg brpatutan tapi syarat xdibenarkn utk di sewa.

January 20, 2014 at 8:31 PM

wah banyak tu kalau dapat jimat 25%…
Ada juga kawa citer pasal skim tu… nanti nak beritahu adik yg kat Putrajaya… Thanks Lieya for the info :)
Alahai, ceri beri ker? Moga cepat2 baik… take care :)

January 21, 2014 at 2:57 AM

rezeki korang lieya...alhamdulillah. mmg bagus dpt beli umah kat putrajaya ni sbb ada value... 2-3 tahun lg..rega brjuta plak

January 21, 2014 at 9:21 AM

ooohhh.. camtu caranye yer.
dapat gak ilmu kat sini. walaupon x berkelayakkan pon nak membeli rumah kat sana.
tapi sekurang2nye ade ilmu pasal beli rumah kat sana.

January 21, 2014 at 1:27 PM

oh macam ni caranya.. memang cantik rumah tu kak.. persekitaran pun ok.. beruntung ye sape dapat beli kat situ..

January 21, 2014 at 2:30 PM

Alhamdulillah rezeki lieya,husband n anak2..dpt rumah yg boleh dikatakan selesa..suka sy tgok,muda2 lagi dah ada rumah sendiri..

January 21, 2014 at 5:32 PM

Cantik ..luas..akak pun tumpang syok tgk rmh lieya

January 21, 2014 at 8:19 PM

Cantiknya rumah lieya..sure mahal ni..bin calang2 org bleh beli rumah kat putrjya kn..alhamdulillah rezeki Korang..hihi

January 21, 2014 at 11:07 PM

wahh... seronok lah kome... anyway, rumah CSRU tu leased hold atau free hold?

January 22, 2014 at 7:39 AM

mmg berbaloi2 lah cuma yg KA concern bab2 safety je kat sini!

January 23, 2014 at 11:45 AM

pernah gak dgr pasal csru ni.. dah soh dah hasben gi usha2 tp die tu sibuk study lg..tgu thn dpn lps habis study.

January 24, 2014 at 11:53 AM

Semi D....patut pun luas....Rumah area sana mmg cantik cantik....suka nengoknya...
Untung dapat diskaun macam tu....dapat berjimat...Berapa harga dia lieya

January 24, 2014 at 10:50 PM

lawa n cantik..ni baru nak appy. rasa macam dah terlambat ke?

huhuhuhu.

jom singgah dulu www.rinaprettyhealthy.com

August 6, 2014 at 9:07 AM

Alhamdulillah....rezeki akak...bestnya lahaii...

August 20, 2014 at 4:10 PM

lieya..nak ty...before apply u memang duk putrajaya ke? n husben keej berapa lama dah? n once rumah siap baru akan inform ke?

November 1, 2014 at 10:11 PM

Salam puan lieya.. Saya sedang mencari kontraktor utk renovate rumah.. Boleh email saya number phone kontraktor yg puan lieya hire tak ni email add saya hudabasiran@gmail.com saya pon keje di kkm juga bahagian kawalan penyakit. Tq

May 5, 2015 at 11:52 AM

assalam

kalau beli rumah atas tangan orang guna CSRU boleh ke atau mcmana nak buat

July 11, 2016 at 2:26 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy