Monday, January 27, 2014

melontong di hari sabtu....



Assalamualaikum...salam isnin semua...ade sihat?...sane sini kecoh cuace sejuk....sejuk la camne pun, aku tetap tdo mlm on ekon suhu 18 hahaahaahh...dasar kulit kayu balak agaknye aku nieh hahaahaha....eh dah le jom le layan cite yg ade arinie.... sabtu ari tu, en laki takde pi kursus sehari suntuk so kiteorg melepak umah jek la...mendobi, gosok baju, lipat baju bagai....pastu budak2 ni bising nak makan lontong...mia kate dah lame tak makan...baek laa tuan puteri..meh mama masakkan.....


*
*
*
*
*
*
*
V

bab2 memotong2 sayur dah leh bagi kat mia dah....aku kupas kulit jek....pastu tunjuk contoh satu, selebihnye die buat.....boleh laa harap utk ringankan kerja kat dapur sikit....sementara die potong2 ni boleh aku sidai kain 2 bakul...uwaaa pitam!!!



bab2 amik barang dlm peti ais pun dah leh harap dah...order jek asam jawa ke, kunyit ke, halia ke, tau laa die amik...tapi dulu selalu konpius kunyit dengan halia hahahaahah...



keje die potong2 sayur jek, tapi bile papa balik kemain kepoh cakap die yg  masak hahaahahah




okey dah siap semua...jom lebur dlm periuk...



dlm proses tunggu kuah lontong masak....last kang baru masuk suhun ngan tahu kering tuh...anak2 aku kalo nak tgk makan sayur tanpa memilih bagi jek la masakan nie...mmg laju telan sayur2...ops! kecuali tempe...semua tempe humban masuk dlm mangkuk aku ...dieorg tak suke betul dgn tempe...



ingat nak buat sambal tumis, tapi mcm nak makan ayam ...so jadik laa lontong lawan dgn sambal ayam.....sedap ke tak? 


hmmmmm ...kalo dah tgk anak ko makan begini...sah2 le sedap hahaahahah sedap di tekak dioerg laaaa hahaahahahaah



oooo kak mia potong sayur, kak mija takleh rileks jek, sila tolong mama terbalikkan kain2 yeak..senang mama nak lipat nanti heheheehhe...dayyan jgn tanye di mane die, tugas die sebagai otomen memerlukan die terbang, berlari, melompat dan memfire tanpa henti.....kami redhoooo!! kahkahkah....

korang pi mane plak?...mesti jalan soping2 le tuwwwww.....hikhikhik



*keek dayyan*






54 celoteh sahabat

Bagus ada anak dara dah besar dan boleh diharap kan..Senang nak masak, by the way lontong tu memang nampak sedap..:)

January 27, 2014 at 9:54 AM

Suker benor teman nengok kau mendidik anak2 dara kecik ko dua org ni sis..pnadai jer menolong kamu...dak dayyan bujang tu tak per di Xcusekan..bior kan terobang melompat bagai...ko lwnkan ngan sambal ayam ek lontong tu...boleh try ni...

January 27, 2014 at 9:56 AM

bagusnya anak anak mia membantu. semalam pun plan nak masak lontong gak tapi tak jadi. akhirnya beli nasi ayam je.

January 27, 2014 at 10:04 AM

Kemasnya peti ais....
Bila anak2 dah boleh diharap, senang sikit buat keje rumah kan.

January 27, 2014 at 10:07 AM

aduhhhh rajinnya ko Lieya.. anak2 order je terus buat hehehe..
kalau aku tgk mood.. kalau rajin apa yg anak2 aku order aku buat.. klaau mood mak diorang kelaut mmg makan kat kedai je lah gamaknya hehehe..
rajin anak2 dara ko Lieya.. dah boleh harap buat kerja.. untung ada 2 anak ppuan.. :)

January 27, 2014 at 10:21 AM

hahahahaaaa senang keje dayyan..
wowww peti kemas..sumer susun cantik jerk..
zee takde kemana pon lieya..dok umah melepek jer la..nak masak pon malas camaner??

January 27, 2014 at 10:23 AM

waaaaa nak makan lontongggggggggggg

January 27, 2014 at 10:26 AM

Kami pun dok umah je. Zakwa punya pasal la ni, haha! Nak tgk ironman. Ahad baru kuo. Tu pun ptg, tu pun kejap hehe..
Sedapnya lieya! Rasa nak mkn lontong gak la..
Cemane la nak ajor nayli ni rajin ke dapo.. Dia minat bertukang! Haha

January 27, 2014 at 10:27 AM

rajin2 anak2 dara ko..harap2 anak2 dara aku mcm tu jugak nnti...

January 27, 2014 at 10:39 AM

Rajinnya anak dara awak lieya... sure cepat dapat menantu ni hehe...
Tulah okje adnya nasi himpit tu...mmg teringin nak melontong tapi tak tau nak buat bila....Buat sambal kacang tak? macam takkkk jer tu hehe
Okje pun tak de jalan mana jalan dekat dekat jer....cuci mata...cuci kaki hehe,,,

January 27, 2014 at 10:43 AM

betul la tu, mia yg masak...hhee... mama dia tolong2 je...

January 27, 2014 at 10:51 AM

Bagusnyaa anak dara dua orang nie dah boleh diharap untuk membantu maknya.. Sedap tgk lontong ayam Lieya.. :)

January 27, 2014 at 10:58 AM

kihkih aku kan liya x minat lontong..
aku makan sambal ayam dgn nasi jela..dgn kicap sekali..
nasi dgn kicap adoo??
hehe ;p

January 27, 2014 at 11:00 AM

Senang yek anak dara nak tlong...anak dara kat umh ni...bole kena suruh...tp jap lgi...otomen2 dlm umh ni pun dok belonggok sama nak tlong...rimas pulak mak rasaksa ni nengok...tu yg maleh bg tolong tu....

Tempe la sedap! Tp sama la...bebudk ni..klau tempe kuah2 gini mmg x nak mknnya....klau digoreng yg garing tu...laju je mkn...

Sabtu p soping brg dapur...ahad baru dok umh mendobi segala bagai...huhuhu...

January 27, 2014 at 11:02 AM

selamat pagi lieya..
sedapnya lontong..
kty kalo masak lontong ..tauhu ngn tempe kty goreng sederhana masak ....
adui..sedapnya ..

January 27, 2014 at 11:03 AM

lontong ooo lontong...lama tak mkn lontong...tgk lontong ko lieya terus kecur air liyo...:)
rajin mia mija...

January 27, 2014 at 11:09 AM

sedapnya lontong ko nok....aku dah la peminat lontong...rajin betul anak2 dara ko...
dah boleh diharap...tang confuse halia dengan kunyit hidup tu nok, laki aku pun sama selalu confuse jugak...dia yg selalu pi pasar...sabo je la...

woi, dah besar anak bujang aku tu nok...makin comel!!

January 27, 2014 at 11:09 AM

menarik plk tgok lontong ko ni. aku x penah melontong ok sbb tiada request dri suami n anak. hahahha...alasan sgtttt

January 27, 2014 at 11:19 AM

hahaha.. memang berat kerja dayyan tau.. memerlukan tenaga yang bayka :)

January 27, 2014 at 11:31 AM

ok..takpe..berat tugas dayyan tu..dimaapkan..hahaha..

aduhh..lama tak makan lontong..lieya orang johor ke? tanya je.. hehe..

January 27, 2014 at 11:31 AM

amboi bagusnya anak2 ko lieya weiiiiiii
suka aku tgk
anak aku?
gadooooooooooooooooooo sepanjang hari
tolong aku masak pun gadoooooooooooo
main pun gadooooooooooooooo
baca buku pun gadooooooooooooo
semua pun gadoooooooooooooooooooooo
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

January 27, 2014 at 11:31 AM

tgk miya mija.. teringat masa sama sama di Taska One.. ... tp kann.. cam sedap lak tgk lontong.. nak resepi lieya!!!

January 27, 2014 at 11:33 AM

Seronok bila anak2 nak menolong kan Lieya...akak harap dak abang jelah si adik 10 kali panggil baru angkat muka tanpa rasa bersalah pulak tu. Tapi tak lama lagi pembantu akak nak balik dok dgn akak ada kawan nanti yeyyyyyy...

January 27, 2014 at 11:45 AM

bestnye bila anak2 da boleh bantu buat keje umah.. nampak menarik lontong tu.terus rasa lapo

January 27, 2014 at 11:45 AM

rajin ko melontong yek... tp kalu nk bt mmg bt lauk sejenis je udah kan kalu tak msti tak termkn... rugi lak...
wah anak2 ko tekak omputih tak mkn tempe yek hehehe,,,

January 27, 2014 at 11:46 AM

beruntungnya lieya dapat anak2 yg rajin membantu...rajin pulak tu..of coz cepat dapat menantu :)
akak pon dah lama tak melontong..dok asyik membeli je hehe..
lieya..samalah macam akak semua tupperware dalam peti ais akak warna hijau..suka sangat dgn warna ni :)

January 27, 2014 at 11:55 AM

pandai didik ank2 buat kerja dr kecik2 lagi tumb up utk lieya...share la resepi lontong tu..npak sedap je..

January 27, 2014 at 12:04 PM

rajin2 anak dara ko..
dh bleh hrp buat keja..
bestnya lontong
owhh ko leh pas tempe kt ak..
sbb ak feveret tempe weh..haha..

January 27, 2014 at 12:06 PM

wahhhhhhhhhhhhhhh sedap dan menariknya lontong ko lieya, lawan ngan sambal ayam..aku penah buat 2 kali..tak tau la begitukah rasanya sbb org perak jarang melontong..hhheeee

kalo ko rajin share la resepi ko..mana tau lg sedap kan..share!hukum paksa ni hhhhaaaaaaaaaaaaa

kemain kemas peti ais..aku dah tonggang langgang..silap aribulan baju pun bole duduk dlm tu..pitam!

bagus anak2 dara lieya..bantu buat keje umah..anak2 dara aku bila nk besarnya..lambat nau nk suh buat keje hhhhaaaaaaaaaaaaa

January 27, 2014 at 12:23 PM

amboiiiii sedap la tuuuu :)

January 27, 2014 at 12:24 PM

Tak kisahlah sambal apa pun janji ada lontong dgn sambal mesti dah sedap.

Dayyan makin cerdik, sampai papa pun dikata fire engine hihi.... Bertuah anak!!

January 27, 2014 at 12:54 PM

senang...dah ada pembantu....rajin anak² dara lieya...

January 27, 2014 at 1:08 PM

bagus mia..rajin...tersusun je brg dalam peti ais lieya ya hehe

January 27, 2014 at 1:12 PM

mak aihhh sedapnye melontong..tambah2 makan ngan sambal tumis ikan bilis pehhh..menjilat kaki tuuu...kak ayat kulit kayu balak tu tak tahan haha..

January 27, 2014 at 1:18 PM

anak dah besar lieya, dah boleh dharap
lagilah anak dara kan, sikit sebanyak kena ajar juga
senang besar besok, bukan cam saya
dah kawin baru kelam kabut nak belajar...hehe

sejuk hati anak dah boleh menolong kan? =)

January 27, 2014 at 1:53 PM

lama tak buat lontongla lieya..
anak2 kurang suka..
kalau tak sure selalu buat nih..
suka tgok anak2 lieya makan sampai camtu sekali

January 27, 2014 at 2:22 PM

suker lontong, memang sangat favourite ooo

January 27, 2014 at 2:23 PM

salam lia rajinnya anak dara tu dah boleh harap dah kan ilang penat sikit kan...ermmm dah ada org tolong kita di dapur hi....dayan buat apa lak tu tolong apa dengan mama dia hi2 lma aida x jenguk blog lia ni sbb terlalu sibuk.

January 27, 2014 at 2:28 PM

best betul jadi anak2 lia ni. order jek siap. jom berjiran..hihihihi

January 27, 2014 at 2:35 PM

Sedap.... Lieya! Tengok aje dah tau sedap kalau dapat makan lagilah sedap. Nak datang selalu aje bertandang nanti. Nape ek dia orang tak suka tempe? Pada akak, heaven sungguhlah tempe ni rasanya. Suami dan mak mentua pun tak suka tau. Anak-anak tak payah tanya, memang tak suka juga. Takda semangat kenegerianlah dia orang nih :)

Untung ada anak-anak dare yang boleh diharapkan sekarang. Ringan sikit kerja mak, ya tak? Jadi Otomenlah paling beruntung. Tak duliklah monster mana yang nak ditumbangkan, yang penting berbakti kepada bangsa dan negara!

January 27, 2014 at 2:53 PM

senang ada anak dara... kecik2 dah diasuh membantu kat dapur... nnt dah besar sikit dah boleh masakkan utk keluarga.. hehe...

January 27, 2014 at 3:05 PM

Ada anak dara yg maha rajin mmg untung..mesti sedaplah tu kan..aku tgk pun terliur ni lieya..

January 27, 2014 at 3:08 PM

sedapnyerr... fvret tue
sama la mia mija, aunty x suka tempe jugak hehee...
masa preggy kan emir, nureen g umah eb, mintak eb buatkan lontong tau hehe
sbb masa raya b4 tue x dpt mkn lontong
bulih?? hehhe sbb mak buyung request so eb buatkan...

pasal emir jatuh tu
mmg nmpk mcm tersungkur berdereme muka kan tp tidak
dia pandai plak cover muka dia
tgk betoi2.. dia tahan tangan dia hehhee
so selamatlah kehensemannyerr...
lutut x luka juz sluar jer koyak kecik jerr :P

January 27, 2014 at 3:11 PM

Ya ampun---
ghajinnyer anak dara ko lieya
dh boleh harap dh tu

wehhhh.. terliur beb lontong mia ni

January 27, 2014 at 3:11 PM

kecur liur nengok hah! heheh..

January 27, 2014 at 3:21 PM

nampak sedap je lontong tu.

peti ais akak pun kemas je. peti ais rumah saya, dah macam hape je. padahal duduk berdua je.

January 27, 2014 at 3:49 PM

tak G mana pon...duduk hospital jaga izz...kikikiki....sedap tu..adoi nak sikit..anak2 daro dah leh harap ni..baguih/..cepat la jemah nak anak daro gak ni..kikikikiki...p/s : peti ais tu..susunan idaman tu..nak buat jugak kat umah tu...dalam proses..

January 27, 2014 at 4:47 PM

wah... dalam esbok lieya sume ijau, my feveret kaler tu, cantk cantik...

bila tgok anak selera mkan mknan yg kita msak, mesti sronok kan...

January 27, 2014 at 6:51 PM

cantik tersusun barang2 dlm peti lieya.. peti zura bersepah gile, main humban je segala barang mknn.. hahaahahaa !!

January 28, 2014 at 10:06 AM

Akak tak pernah terpikir nak suruh Adam tolong terbalikkan kain baju untuk di lipat. Ye tak yer kan...bolehlah suruh lain kali...hahahahhahahahahaha.

Lontong sedap giler tu kalau dah hirup sampai muka masuk dalam mangkuk...hehehehhee.

January 28, 2014 at 11:55 AM

lama x melontong juga, tp KA suka dgn kuah kacang hehehe

January 28, 2014 at 3:53 PM

Jelesnya lieya ada pembantu yang rajin.. kalau.gini memang semangatla nak masak macam2 kan? Bagus latih ank2 dara sejak dari usia muda ni.m esok2 tak berat tulang nak bantu di dapur..

January 28, 2014 at 10:11 PM

Untung ada anak dara yang besar panjang… so tolong kat dapur, sorang lagi mengemas kain…
Hahaha, Dayyan pula lagi banyak jasa dia… berkhidmat utk orang dalam kesusahan :)
Teringin juga nak melontong… bila la nak jumpa tempe kat sini… nak buat sendirii mmg tak pandai :(

January 30, 2014 at 4:18 AM

Assalamualaikum. Rajinnya anak dara tolong ibu dia..

February 5, 2014 at 1:11 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy