Wednesday, October 8, 2014

~ al-kisah aidiladha 2014 kami~


Assalamualaikum...salam rabu....

salam aidiladha buat semua.... meriah kat wall fb aku baca pasal jem jek balik raya haji kali nie....heheheeh...nak buat camne kan tu laa suasana highway malaysia...sabo la yeak..... yg penting dpt beraye ngan family kat kampung.... aku plak ikutkan turn balik beraya melaka umah mertua, tapi mertua aku kat sini dok jalan2 umah anak2 so aku tak le balik kampung...beraye kat sini..... jom layan pic yg sempat aku snap sambil aku citer kisah raya haji aku tahun nie....

*
*
*
*
*
*
*
V

jumaat malam (3/10/14) disaat semua org packing2 kain baju balik ke kampung kiteorg gi pasar tani putrajaya ... saje jalan2 sbb esok malas nak gi pasar borong so cari barang basah siap2 la mlm tuh...




alahai nampak cik tam gemok2... cannot tahan maaaa.... beli 4 ekor.... dah plan ni esok nak puase so leh wat menu berbuka....



ni plak kisah sabtu (4/10/14) pagi.... semua dah pakat bertolak balik kampung, kiteorg lepak alamanda....takde lepak mane pun, aku sorang jek masuk nak gi beli tisu scott nie...ade kad members tu dpt less 4 hengget tisu ni...budak2 ni pau auntie anne plak...kembang kuncup laki bini tahan bau sedap haahahahaha....



balik dari alamanda... aku lepak layan budak2 ni main kat atas.... laki aku gigih puase2 nak potong rumput hahaahaha...bising letih siap laa ko ye bang hahahaahah




nie laa menu berbuka kiteorg sabtu tu... cik tam masak lemak letak nenas, kembung kecik2 goreng ngan sambal tempe bilis..... mak aku plak kemain lagi dok wasap2 gambar ketupat die, gambar rendang die...membara jeeee dada akuuu nengokkannyerrrrr...




mlm tu keluar jap ...cuaca pun hujan...saje nak tgk putrajaya lengang tak.... ye la sebab dah ramai balik kampung nieh..... ehhhhh ramai gak org....gi mydin ramai org, gi darusalam pun ramai org.....




ekceli adik beradik laki aku plan potluck raya...kan mertua aku kat sini so masing2 pakat bawak sorang sikit mknn....syok gak tu....dah bayangkan meriahnyer.... aku biase laa nak merendang2 ni masih rase tak konpiden so dah kate org johor kan...masak menu johor lerrrrr..... aku buat nasi beriani...



lagi pun nasi beriani tak byk lauk so senang laa keje aku heheheeh..nasi je la kot agak remeh byk barang tapi takpe pakai beras basmathi kompom jadi punye ....



ayam masak merah madu...aku buat sekor setengah ayam...nak masak byk2 alatan kat umah ni tak mengizinkan...takde periuk kuali ala kawah tu heheheheh



hiris cili nak buat acar timun... mase ni sume org tgh tdo...kul 6 aku bangun hiris2 acar...




acar timun.... aku tak guna cuka sebab perut aku jenis tak tahan cuka so ganti dgn perahan lemon...boh gula boh garam...siap!



nasi beriani lieyalatif heheheeh...aku masak 5 pot besar beras....



ahad (5/10/14) di pagi hari raya aidiladha plak, aku yg kononnye semangat berkobar  nak gi sembahyang raya kat masjid, tup2 pagi tu bangun nak masak, tgk2 bendera jepun berkibaran.....adoiiii frusttttt aku...tapi takpe laa at least Allah bagi peluang puase semalam kan.... so redhoo laaa....papa budak2 ni jek laa gi masjid sorang2.... mia mija pun kaciwa tak dpt gi masjid .... kang kalo dieorg gi ikut papanye kang sape nak jaga plak time solat kat area perempuan tu...so takpe laa tahun depan kot2 ade rezeki... bagi dieorg sarapan sementara tgu papa balik solat raya....



sempat en laki wasap pic suasana solat raya kat masjid besi...aduhh frust2....takpe2, terawih tahun depan kalo panjang umur leh pergi...dayyan pun dah besar so boleh laa nak pergi satu keluarga...





hokey papa dah balik...jom gi umah pakcik jumpe nenek ...nenek masak ketupat, rendang semuaaaa....yummy!!




ingatkan kami2 jek tak balik, sekali jiran kiri kanan aku pun tak balik raya gak...ye laa dieorg anak2 dah besar2.... so anak2 yg balik umah dieorg...meriah tgk...siap ajak family aku join piknik raya kat tasik pullman tu sekali...aisey segan laaa...mcm kaco daun plak nanti...



beriya je bekas termos tu besar sedangkan nasi beriani aku separuh jek pun dari bekas tu kikiki




nenek masak kuah lodeh, ketupat, rendang ayam, rendang daging, sambal kacang..... menjilat jari makan!!



ipar duai yg lain datang bawak lemak, ayam bakar, spegeti, kek, rendang2, ketupat2....meriah mknn atas meja....yg pasti tekak aku puas dpt makan kepala lemang yg lemak berkrim ngan santan nieh....



lepas makan masing2 layan mate depan tv.....dayyan pun dah tukar pakai singlet ajek hahaahah




dlm lepas asar kiteorg bertolak balik.... sehari suntuk dah kat umah orang...jom2 balik wey! sampai umah layan mate laa perut  masing2 kenyang....hasil tapauan pun byk hahahaah



aku layan citer kerana terpaksa aku relakan aidiladha.... terlepas tgk kul 3 tu kan.... alaaa suweettttttt tgk.... puas tgk ending mcm tu...




isnin (6/10/14) aku buat bekpes sempoi2...bihun goreng ngan goreng kuih karipap frozen...tgh2 bekpes, mertua call ckp nak dtg umah.....



aku masak menu lunch sempoi2 jek... ikutkan turn mertua aku tdo umah kiteorg, tapi taska anak2 abg ipar aku tutup so tak jadi tdo umah kiteorg...mia mija dah frust2 nenek tak jadi tdo umah....




sambil tu aku buat gak minum petang serawa durian cicah roti



seronok kazen bertemu kazen...dpt main basikal same2....


haaa tu le kisah hari raya qurban kami di tahun ini... raya haji takpe tak balik kampung...jgn raya puase tak balik kampung...mauu meraung mase takbir raya tu hehehehehe





*keek*


49 celoteh sahabat

oo...baru tau kak lieya dok putrajaya...hehehe..presint brp??ngee...'

seronoknye ry walau xblk kampung still kmpul ramai2 kan

October 8, 2014 at 9:11 AM

daku pon raya kat kuaters jer.. miahahaha.. tak masak pape pon. pagi raya p umah metua kat gombak. pastu g umah makcik sg merab.. tapaw rendang bawak balik umah huhu

October 8, 2014 at 9:11 AM

Tak balik kg pun sambutannya meriah tu Lieya..masak macam2. Kalau saya takla kot..makan di shopping mall je.. hihi.

October 8, 2014 at 9:23 AM

walaupun Dik Leha tak balik kampung beraya. tapi Raya haji Dik Leha ttp meriah.. cerita dari hari beli barang basah sampai ke habis raya.. curlas Dik Leha.. kagum sngtttt... dengan nasi berianinya, ayam madunya, serawa doyannya.. kenapa lah tak call Kak Jah suruh datang habis kan makanan yang lebih2 tu.. hehehe.

Seronokkan bila family In law datang bertandang kat rumah.. rasa bangga sangat.. lagi2 bila dorang makan hasil air tangan kita.. :))

October 8, 2014 at 9:28 AM

aku cukup la sekali raya sini lieya betapa tak best nya ngan wan malas nak kuar sob sob.... thn depan niat nak buat korban kt bella tapiiii aku dok pikir kalau buat kat sini alamatnya tak balik perak la huwaaaa... :( haha

October 8, 2014 at 9:29 AM

walaupun x balik kg tetap meriah beraya kan lieya... mertua pun dtg beraya sekali....

nasi bariani ko memang sedap... telan air liyo akak tau...kihkihh

October 8, 2014 at 9:30 AM

teelepas dr seksa jem kan...raya haji x balik kg x pe..jgn raya aidiladha..meleleh air mata..

October 8, 2014 at 9:36 AM

simple raya ko sama mcm aku gak..tp aku tgk meriah jugakkkkkkkk raya ko lieya..w/pun tak balik kg tp bila kluarga mertua dtg umah semua jd seronok lah kan :)

memasak je keje ko raya ni lieya ye..

mmg kepakaran ko lah bab memasak ni..sedapnya aku tgk ayam merah madu ko..aku suka mcm tu..kering bersambal :)

October 8, 2014 at 9:37 AM

betol tu lieya..raya haji takpe takde rasa sangat..kena raya puasa memang menangis sepanjang hari jawabnya..huhuhuu..zee dah terkena sekali 2taon lepas..konon nak balik lepas raya..elok laki gi semayang raya terasa sebak..dan dan tu jugak kol boss mintak cuti pastu packing tunggu laki balik teros gerak balik kampong..

ooo patut meriah pon ada family mertua..sonok la camtu tak balik pon dorang datang umah..
pasar malam kat putrajaya tak pernah sampai pon lagi..cam meriah jugak tu..

October 8, 2014 at 9:38 AM

hehehe,meriah meriah,betul tu kak.biar raya haji xpe.raya puasa jangan.hehehe.tapi kalau belah2 kelantan sana,raya haji lg meriah kan.

#BW sambil klikklik IKLAN nuffnang!

October 8, 2014 at 9:47 AM

Fuh rajinnya lieya masak semua..Kita kat umah mak je nasiblah umah dekat tapi seronok sebab adik beradik semua balik...

October 8, 2014 at 9:48 AM

mmm nasi beriani tue Nampak sungguh menggoda ;;)
nanti nak google resepi nak try buat ... apa-apa pon entry lieya memang ditunggu-tunggu ;p

October 8, 2014 at 9:54 AM

seronok...sekali sekala...beraya di putrajaya...biasa raya qurban memang ada pilihan nak raya di sini atau di kg..tapi kalau raya puasa....nangissss.....

October 8, 2014 at 10:22 AM

korban gak tu
korban tak balik raya
meriah gak walau tak balik raya

ohoiiii jem tak ingat ko
santak 5 jam
seb bek aku tak terjebak
aku rileks2 bertolak jam 3 pagi dari kluang
sejam sengah sampai KL
tu dia

October 8, 2014 at 10:22 AM

Kira ok juga Lieya tak balik Johor tapi di sana ada in-law yg boleh dikongsi kegembiraan.
Dpt kumpul dgn keluarga dan ada masakan dari org tua nikmatnya memang lain.
Cucu-cucu lagi biasalah dgn nenek sebab itu frust bila nenek tak jadi tidur rumah. Biasalah kan..

October 8, 2014 at 10:37 AM

akak kalau ikutkan pun x mau balik gak...tapi tahun nie turn beraya kat rumah mertua...harus ler laki ku nak balik juga...hahaha...

October 8, 2014 at 10:41 AM

ok la tu lieya.. walau x balik kmpun.tp kumpul kt rumah lieya pon best.. best jug sesekali raya kt rmh sedri kan.. sedap nmpk nasi beriani lieya tu.. x pnh lg buat nasi beriani..sbb x reti,,. hehe..

meriah sgt suasana kat masjid tu.. ramai gk y smbut raya kat ibukota ye

October 8, 2014 at 10:46 AM

Alhamdulillah...
rajin nyer la akak nieyl sorang nie masak..
nieyl pagi raya masak lontong ngan ayam masak madu..msk madu tak ape..jgn bagi madu sudah..
Raya haji putrajaya x berapa nak lengang kak...cube try hari raya aidilfitri.. blh bawa 40 je..huhu..
Mr.crab...skrg nia mampu tgk aje la...x leh makan..klu makan,bengkak2 la badan nie..over alergic...

October 8, 2014 at 10:49 AM

Salam Aidil Adha Lieya.. amboi nasi beriani dia... cantik la..mesti sedap.. tgk anak berselera je makan...

October 8, 2014 at 11:01 AM

Salam Lieya..
Raya di perantauan kita tahun nih yer.
OK lah Kalo Mak mertua datang beraya umah anak2.
terasa jugak raya dgn mak mertua.. lagipon turn umah mertua yer.
Mak Ayah Zura turun raya ke kelantan.. rumah nenek zura belah mak.
bila pikirkan jln jem ke Kelantan.. Tu yang beraya kt Shah Alam jer.

Sebelom raya Zura pon pergi pasar malam. Pasar malam tu Sabtu malam.
meriah jugak orang kat Shah alam.. ramai yang x balik beraya.. jiran2 rumah zura pon boleh kata semua x balik. tak terasa sangat lah sunyi walaupon x balik raya. terasa meriah pulak kat shah alam nih.

Lieyaaa... telio pulak Zura tengok nasi beriani tuh!!!
kemain panjang2 lagi nasinye.. bikin lapar saja!! hahaha.
terus rindukan nasi minya mak zura. setiap kali raya mesti mak zura masak nasi minyak. x pernah miss. juadah wajib gittu. fuhhh.. terbau2 pulak wangi nasinyeee.. hahahaha

amboiiii.. comel lah baju raya anak2 dara Lieya.. tempah ke beli yang dh siap??
Lieya pon pakai jubah jugak ke?? x nampak plak kelibat Lieya dah n3 nih.. kekekeke.

kepala lemang tuhhhhhh.. bikin nangis jer lah!!
nasib x de gambar ketupat palas.hahaha.. kalo tidok memang nangis terus nak balik kampung makan ketupat palas.. hahahaha.

eh eh.. sama lah xtvt kita Lieya..
layan citer Indah ngan zin. hahaha.
memula plan nak ajak suami merayap. skali tengok iklan ade citer indah.. terus x jadik kuar meraya. layan citer jer petang tuh. hahahahaha. puas ati kan ending dia. kiranya semua citer yang tergantung sebelom nih terjawab dlm episod yang nih kan. hahahaha.

Tema Raya haji zura kali ini adalah.. Makan, Makan dan Makan. hahaha.
Lieya pon sama jugak kan!!! hahahahaha

October 8, 2014 at 11:11 AM

meriah ko walaupun tak balik kg, sodap nengok ayam msk merah ngn beriani ko tuh
aku pagi raya bt rendang je, sbb itu permintaan edy, lgpun adik2 aku takde kalu tak comfirm mintak ayam msk merah atau ayam kicap...

seronok sbb ipar duai ko dtg beraya... meriah2... lawo baju raya mia mija, i like sooo much

October 8, 2014 at 11:17 AM

amboiii meriah nyer!!

October 8, 2014 at 11:35 AM

raya kl meriah tau.(ayat org dah biasa raya kt key ell ) hehehe

October 8, 2014 at 12:03 PM

mana gambar family lieya.?
sedapnya nasi beriani lieya tau
rin tak hebat lagi nak masak nasi beriani...hahahaha

October 8, 2014 at 12:06 PM

tak kesahlah ry kat mana pun yg penting family ada..tp betul gak kalo ry puasa tak dpt balik kg mmg meraung..haha

October 8, 2014 at 12:25 PM

raya di siniler yerk lieya .... tapi tetap bersama keluarga mertua... yerler kita balik kampung pun sebab nak jumpa insan tersayangkan..dah ada sinipun kira seronokler juga..tambah2 tak yah nak jam bagaikan...
akak balik tak jem langsung jadi pelik ler pulak... memang macam biasajer.. rasa cam eh tak ramai orang balik kampungker .. bila kat kamupng dnegar sepupu2 amek ko teruk jem nye.. rupanyer akak ikut jalan lama diaorang ikut PLUS...

October 8, 2014 at 1:10 PM

Ini bukan sempoi-sempoi punya raya ni, Lieya. Kalau akak jadi jiran, dengan muka tak malunya dah datang nak beraya sebelum you all semua keluar beraya di rumah ipar. Kih3x. Mana boleh dok tengok je nasi beriani dengan ayam madukan... ada serawa durian lagi. Ish, bilalah si Lieya ni nak ajar datang rumah nih.....

Tapi memang betul tau. Raya haji tak boleh, no sweat. Raya puasa kalau tak balik, mahu harubiru jiwa raga mendengar takbir raya walaupun dah isytihar nak jadi si Tanggang tau! Ish, tak leh, tak leh.... raya puasa mesti nak balik kampung!

October 8, 2014 at 1:33 PM

the beryani looks very nice...the rice sebijik2 gitu

October 8, 2014 at 2:34 PM

cantiknye rumah ko wei .... aku rasa dekat sgt rumah ko ngan kuarters aku ni .. hehehe cam kenal je design tu ...kiki

aku kagum la ko terer masak beriani tu .... raya kat sini pun meriah mmg best la

October 8, 2014 at 2:55 PM

meriah sungguh...sue pernah jugak beraya kat sini, tapi masa tu tgh study kt uitm..ramai jugak x balik sbb cuti betul2 1 hari, hari rabu kalau x silap..hari khamis dah ade kelas..hehehe

October 8, 2014 at 4:00 PM

sama la menu kita beriyani nyummeh

October 8, 2014 at 4:20 PM

tak balik raya mertua dtg pun best jugak janji raya, mila balik perak, syok jugak dapat makan lemang jagung...

October 8, 2014 at 4:47 PM

Sedapnya tgk nasi beriani Lieya.. :))
Seronok gak raya kat kl kan..lagi pun mertua ada dtg beraya kira dah meriah laa tuh

October 8, 2014 at 4:50 PM

Sama-sama ah kita beraya haji di perantauan tahun ni.. gitu...
Tapi sambutannya tetap nampak meriah.... lengkap lemang dan rendang lagi... Jadi lah kan dari kami kat sini yg cuma tgk gambar aje lah hilang rindu... kekekeke
Lieya, saya terus google citer kerana terpaksa aku relakan aidiladha tu... Ok, nak layan citer tu kejap....

October 8, 2014 at 5:42 PM

meriah nya raya haji lieya..walaupon beraya kat putrajaya.. tengok orang ramai kat masjid besi.. besh nya...

October 8, 2014 at 9:02 PM

Salam Aidiladha sis. Meriah sungguh :)

October 8, 2014 at 9:27 PM

amboi meriah your juadah.. looks yummy dear

October 9, 2014 at 9:37 AM

Mak oiii....kata simple tp meriah tuh....mcm2 ada....

October 9, 2014 at 12:40 PM

penuh juga aktiviti ko lieya
cam kita ni idak ler samapi gitu lagilah bab masak kan
tangan jenis keras kat dapur, memang tak jadilah...hehe
cam ko ni taangan berseni tu yang buat apa pun jadi aje...hehe
apapun memang meriah kan kalau dapat berkumpul reramai gini =)

October 9, 2014 at 2:34 PM

best bila masing2 bawak sket2, banyak menu jadiknya kan..=)

October 9, 2014 at 2:38 PM

betul ler lieya... raya haji takpe la jugak tak blk kg.. kalau raya puasa tak balik mmg nangis woo....
akak penah sekali tak balk raya haji... tetap rasa mcm tak syok je raya kat rantauan.. itupun ada makcik yg tak blk kg.. tp mmg tak sama ler suasana raya kat kg dgn bandor nih... seboleh2 nak gak blk kalau cuti mengizinkan.. hehehe..

October 9, 2014 at 4:51 PM

terer tu lieya masak nasi beriani..telan air liur tgok...:)

ramai yg tak balik raya kt rumah sendiri je raya haji ni lieya..kami pun tak balik kmpg,mak abah gigih ajak beraya kt rumah adik ipar.hehe..

October 9, 2014 at 5:40 PM

wah!!! meriah jugak raya walau x balik kg ye sebab mertua ipar duai ada kan.....
slruppp, kecur tengok ciktam tu berenang dalam kuah lemak..... menggoda tulll

October 9, 2014 at 5:55 PM

Meriahnya... kami pun tak balik raya..
raya kat KL rasa macam tak raya aje ... sedih.

October 9, 2014 at 7:24 PM

Lia ni terror betul memasak.... nasi beriani ayam madu tu nmpk sedap...

October 9, 2014 at 10:33 PM

Best jugak tu Lieya berpotluck dihari Raya dapat makan banyak menu.....
Tuan rumah pun taklah teruk memasak sensorang hehehe..... Kazen bila bertemu kazen mmg seronoklah dapat main bersama, tak mau balik confirm tu....
Betullah Lieya malam Raya hari tu kat Muo pun hujan jugak, lebat sangat.......Nasiblah tak banjir....

October 10, 2014 at 11:06 AM

Meriahnya raya haji uolls. Kecur ailio tengok lauk pauk tu. Raya kita biasa2 jer sebab sumaadik beradik balik umah mertua masing².

October 10, 2014 at 11:55 AM

pasni bleh share resepi ek ;)

October 11, 2014 at 1:19 PM

hheee...simple di hari raya......cantik sgt bju ank dare dua tu...hehee..sopan je bila bergambar? agak agak..dorang suke gaduh tak? rebut barang? hhihii.....raya haji tak g nengok acara korban ker?

October 14, 2014 at 10:32 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy