Friday, October 10, 2014

~jom buat aiskrim dgn MiaMija~



heluwwwww..salam jumaaattt penoh barokah.....hehehe....
pic first ni takde kene mengena ngan tajuk hahaha tapi nak tepek gak sebab ni pic fresh pagi tadi...pagi tadi aku masak sambal udang petai + ikan tongkol putih masak kicap + bayam masak air, petai jauh dari klate ni (thanks iqa)....tiap jumaat budak2 ni takde bento....kang abis sekolah papanye jemput, makan le anak beranak kat umah.... mama berjimba ngan kawan2, almaklumla waktu lunch kan panjang hahahaha 


sape2 yg follow blog aku dari dulu mesti tau yg aku rajin buat kitchen activity dengan anak dare aku dari dieorg kecik2 lagi...buat kek laa, buat cupcake laa...buat cookies laaa..... ni alkisahnye dah lame x masak2 dgn anak2 le ni si miamija tanye aku bile nak baking2 balik....kebetulan terpandang kawan aku buat aiskrim homemade, kemain heksen die share gambar eskrim kat fb.... mintak resepi pastu terus on projek ngan anak2....jom layan pic sambil aku cerita ceriti.....

*
*
*
*
*
*
*
V

gileee senang nak buat aiskrim homemade ni rupenyer..bahan semua ade kat umah kecuali ovelete....muai plak tu dpt...berbekas2 leh dpt....


 meh tgk bahan2 yg diperlukan :
  1. satu tin susu cair (tapi aku guna dengan susu full cream sbb lagi lemak, sukat la anggaran satu tin susu cair yeak)
  2. 1/3 susu pekat manis (tapi aku lebihkan sikit sebab aku suke manis {aiyoook! biar dier kene potong kaki hahaha}..korang kalo tak kuat manis ikut jek laa resepi asal ni)
  3. satu sudu besar ovalett (aku beli kat cold storage brand kijang harga dlm rm3, satu bekas tu leh buat 3 kali aiskrim)
  4. sebiji telur ayam
  5. esen vanilla
  6. perase yg korang nak buat, perasa jagung  ke, oreo ke, coklat ke (mcm aku buat due adunan...first adunan perasa vanilla oreo, 2nd adunan aku buat perase strawberi) untuk hiasan  pandai2 le ikut kreativiti korang nak tabur coklat rice ke ape....
cara-caranya :

senang jeeeee...campak susu cair, telur ngan ovelete....blend sampai kembang gebus...lagi lame lagi bagus.... dah gebus tu masukkan susu pekat manis, esen vanila....blend lagi lame2 sampai gebus gebas....pastu korang masukkan perasa yg korang nak....pastu freezer kan ....mcm aku rajin aku blend kali kedua eskrim yg dah keras sikit so tekstur aiskrim tu lagi gebussss halusssss....

 
 


meh layan kesungguhan anak2 aku buat eskrim sendiri hehehe.... 
si mija tgh sukat susu 



si mia tgh sukat ovalett...pakai satu sudu besar jek utk satu adunan.... bekas ni leh dpt dlm 3 sudu besar so leh buat 3 adunan aiskrim....


blend susu cair, telur ngan ovalett sampai gebus gebas...

 masuk esen vanilla..




masuk plak susu pekat manis.... 



dah gebus tu leh laa tuang dlm bekas n hiaskan dgn perasa2 yg korang nak.... aku buat vanilla oreo...


adunan kedua buat perasa strawberry...


nie dah siap perasa vanila oreo.....sedap wey!




ni plak kali ke 3 aku buat.... blend sekali oreo pastu tabur ngan biskut oreo + butter cookies...paling sedappp!



zoom sikit..... oh yeak, krim2 dlm oreo tu aku tak asingkan pun....membazir nak asing2kan..campur jek sekali hahaahah  ... aiskrim perasa strawbery jek aku tak sempat snap...lupe sebenarnyer...


so ape lagi...agak2 rajin jom le buat sendiri.....yummy! dan dijamin halal lagi bersih...





**tekak ngade2 ni tingin gilee nak makan cajun shrimp kat tgif....period2 ni dasat plak napsu ngidam2 aku....huhuhuhu


47 celoteh sahabat

Wah.. rajinnya korang.. nampak sedap je aiskrim mia mija buat ni.. itulah, kalau rajin semua jadi..

October 10, 2014 at 9:03 AM

sronok la anak2 dpt wat eskrem sdiri...mkn pun puas ati sbb byk kn....oh masakan pg2 tu menyelera btul

October 10, 2014 at 9:06 AM

Wah..rajinnya Lieya...akak pun si Kakak dh mintak buatkan aircream homemade nie tp Ibu dia tak sempat2 nak buat lagi...hihihi

October 10, 2014 at 9:11 AM

hah askrem oreo.. dah boleh jual depan rumah dah ni MiaMIja.. hehehe.
sesekali buat kitchen activity mmg best kan Lieya.. abes si Dayyan buat apa plak masa kakak2 dia buat askrem?? layan atomen ke?? hehehe..
nanti auntie pun nak try buat askrem dengan kakak Khairine pakai resepi MiaMija.. lepas tu nak pegi playground gi jual askrem semangkuk limahengget.. hahahhaah

October 10, 2014 at 9:11 AM

Memang senang buat aiskrim cuma rajin tak rajin aje Lieya
Kalau budak-budak memang sukalah sebab mereka yg suka makan
Agak-agak terbanyak buat terus aiskrim goreng. Cepat sikit masuk perut.

October 10, 2014 at 9:12 AM

banyak kali dah buat aiskrim sndiri tp tak penah snap2 masuk kat blog..bestnya ada yang rajin menolong..dapur lieya luas kan..rumah rin dapur masuk reramai berlaga bonts...uhuk

October 10, 2014 at 9:14 AM

wahh meriahnya buat aiskrim sendiri ... dgn anak², baru ni layankan amir buat aiskrim kat bekas yg ada btg tu .. nanti nak buat camnilah pakai blander pulak .. lg senang .. cam sedapp jer .. gambar yg memula tu.. mengoda ... vanilla oreo yer..

October 10, 2014 at 9:16 AM

lieya... akak nk try gak la... bhn pun simple ja... memang bestla...anak2 pulak suka sgt layan aiscream cam gini...hahaaa....

October 10, 2014 at 9:24 AM

puas hati dpt buat sendiri..selalu nida buat letak ovallete dgn krimer..

October 10, 2014 at 9:24 AM

dulu pun rajin buat sendiri.pas ni nak buat jugak lah.beshnyaaa~ hehehe

#JalanJalanKlikIklan

October 10, 2014 at 9:46 AM

wah sedapnya... oo baru tau kalau dah keras sikit, kene blend lg sekali ek.. kasi lagi dia extra gebus??? ok tips yg bagus ni.. boleh try buat... patut la kalau buat mcm biasa dia keras sikit..

October 10, 2014 at 9:55 AM

hahh tang peyod jer mesti nepsu makan giler2.. tensen tau.. ngegader betul tekak ni..

October 10, 2014 at 9:56 AM

sedap & menjimatkan

October 10, 2014 at 10:11 AM

ye la noks... nampak sedap. tapi aku tak brapa rajin la nak buat. hahahaha

October 10, 2014 at 10:15 AM

Boleh cuba buat ni...nampak best...dan yg plg penting senang nak buat...

October 10, 2014 at 10:22 AM

wahhhhhhhhhhhhhhh npk mcm aiskrim sungguh na :)

ha'a la lieya..senang je buatnya, bhn pun senang..byk tu dpt 1 adunan ye..

nnt aku try sekali!!! resepi mintak halal ye lieya..

October 10, 2014 at 10:25 AM

macam2 perisa dia buat..eh2 sama pulak blender kiteww..
nak jugalah buat..tang brand kijang tu...teringat koko brand kijang..sedap juga tau

October 10, 2014 at 10:28 AM

aritu adik YY pun ada buat juga aiskrim oreo ni
tapi YY pula yang tak berapa doyan
wah anak dara rajin sungguh
boleh kahwin dah ni...hehe

October 10, 2014 at 10:36 AM

ooohhh my....

slurrrppp...

October 10, 2014 at 10:38 AM

Adoiiii Lieya kemecer okje tengok sambal udang petai tu lama dah tak makan petai weyh......
Untung sungguh ada bini yg rajin masak ni tau....Weyh okje pernah buat aiskrim sendiri ni sekali jer....itulah sekali..... best memanglah best sebab suka hati kita nak buh apakan.... Entah bila nak buat no duanya tah hihi....
Bagus sebenarnya beraktiviti kitchen dengan anak anak ni , pupuk minat depakan....

October 10, 2014 at 10:57 AM

Waaaahhh sedapnyaa tgk eskrem lieya latif n company... Rajin anak2 dara tuh menolong yer.. :)

October 10, 2014 at 11:00 AM

rajin2...blh buat nie...sbb mmg suke makan aiskrim..hihi

October 10, 2014 at 11:08 AM

Sedapnya. Dah lama tak buat eskem sendiri. Macam2 versi eskem homemade nih.

October 10, 2014 at 11:16 AM

wahh.. meriah eskrimnye.. penah buat sekali je dulu hiks

October 10, 2014 at 11:18 AM

memang mudah sesangat..dulu2 rajin gak nk buat tp skrg mls sbb akupun bukan hantu eskrim..kalo beli eskrim sebatang tu makan 2-3 hari..hahaha.. tunggu anak2 dah besar jadi tukang perabis baru leh buat..hehe

October 10, 2014 at 11:37 AM

senang rupanya yer....ok bleh try....nak ajak fizri skali...t.api kompom adik dia nnti yang over...hahahhah

October 10, 2014 at 11:41 AM

tak yah letak telur tak boleh ke kak lieya? sedap tak agak2 nye

October 10, 2014 at 11:45 AM

uishhh sedapnya... sekali jer aritu buat eskrim oreo pastu malas..hohoohooo..buat ni lagi puas makan kan lieya?? sekali buat dapat banyak.. kalo beli sebekas tu dah berapa...mahal jugak maunya 7hengget plus plus kalo takde promosi..

kemain anak dara nak memasak ajer..senang ler keje omak kalo dah terer masak pasni..balik keje makan yang anak2 hidang jer takyah masuk dapor..

October 10, 2014 at 12:06 PM

aiskrim tu nampak lazat
senang aje nak buat kan
tapi vitamin M aku banyak

cajun shrimp?
favourite aku gak tu weiiii
kalau ke tgif, itulah yang aku order!

October 10, 2014 at 12:26 PM

nak try la.. macam best je

October 10, 2014 at 1:25 PM

Aduhaiiiiii.. nangis tengok aiskrem buat sendirik Lieya nih!
meronta2 tekak nih nak makan aiskrem jugak.

Senang jer rupernye nak buat aiskream yer.
bahan2 nye pon senang jer nak carik.
boleh cuba jugak lah nanti.. hahahaha

October 10, 2014 at 2:04 PM

Akak kan Lieya kalau suruh campak bahan-bahan, akak betul-betul campak lepas tu dengan penuh kegusaran memohon pada Ilahi supaya menjadilah resepi. Hahaha.... Akak ni panas hati, tak leh menyabar. Kalau buat benda yang kena sejuk beku cam ni, kena tunggu, akak memang tak leh tahan terkinja-kinja kat dapur sensorang. By the highway, ni nak eksyen sikit...sikit jek.... kang eksyen banyak dihayunnya tangan yang penuh berpandora ajak lawan masak pepagi buta, menangis pulak akak kang.... Oh, ya ceritanya... akak dah pernah buat aiskrim homemade ni. Huahahaha....

Tapikan satu jek...nak bagi gebus tu ada kata paling best blendkan sampai tiga kali tapi kali kedua pun akak dah semput nak blend eskrem yang dah hampir sejuk membeku, tak gerak pun blender tu. Acaner???

October 10, 2014 at 3:00 PM

oooo..yg lieya buat ni ade letak telur eh..yg sue buat aritu xde pulak..cantik je tekstur aiskrim tu..nak buat jugaklah nanti..hehehe

October 10, 2014 at 3:24 PM

sedappnyaaa....terliur ai...hehehehe.....

October 10, 2014 at 4:00 PM

x sabo nk abis pantang
blk umah bleh buat utk anak2
pastu tgk jerr la drg mkn huhuuu

October 10, 2014 at 4:04 PM

boleh mencube nih utk ujung minggu.... mana tau si aiyan suke, dia kan kalu sekerim murah tkamo kalu magnum pandai lak dia nak3 tak cukup satu....

October 10, 2014 at 4:10 PM

sekarang senang semua bole buat sendiri kan... hihihi

October 10, 2014 at 9:23 PM

Dari dulu kata nk buat tapi x terbuat!! Haha..

October 11, 2014 at 12:05 PM

senangggg nya....nampak pon mmng sedappppp

October 11, 2014 at 1:18 PM

yummsss...
sedapnya..
nk buat jugak aiskrim sndri.. tp tak terbuat lagi..
bsgus selalu buat kitchen xtvt dgn anak2 ni.. selain dpt merajinkan & mbiasakan ank dgn dapur.. dpt jugak erat hubungan bersama kan..

October 12, 2014 at 7:50 AM

best 3x, boleh try nie, cam simple jer ...

October 13, 2014 at 8:26 AM

sedapnyer lieya..aritu buat gak perasa oreo..anak sampai semput makan aiskrim banyak..hahaha

October 13, 2014 at 10:30 AM

Ari tuh ada kawan bawak ke opis...bukan main sedap lagi. Tapi bila nak buat sendiri, teringat tabung blender akak ada seketul jer. Kang takut jadik aiskrim perisa sambal tumis plak kan. So, boli yo lah. Kot rajin, akak ketuk pintu rumah Lieya yer...hahahahaha

October 13, 2014 at 2:56 PM

memang sedap dan mudah kan..pernah jugak buat dulu....ikut kerajinan mak nyer lah..hahhaaaaaa

October 14, 2014 at 10:29 AM

Untung anak2 dara rajin menolong..
Itulah untungnya kita ngajar dari kecik kan :D

October 21, 2014 at 3:37 PM

Senang jer nk buat kan lieya.. rajin ngn dak jer..=D

October 22, 2014 at 4:06 PM

pelik la pesal entry ko tak penah keluar kat dash board aku ...
tapi mmg nk try buat la ... mmg besh

November 24, 2014 at 12:09 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy