Thursday, December 18, 2014

thursday ~ random photos (cuti sekolah punye kisah)



salam khamis.....

 uhuk...uhuk...dah dihujung2 cuti sekolah dah wey...lebih kurang lagi 2 minggu lebih jek sekolah nak start balik....ishhh awat kejap sgt mase berjalan nieh.... sempena hujung2 cuti sekolah ni meh layan entry random photos bertemakan cuti sekolah heheheeheh....apo yg ado layan yo laaaah yoooo!


*
*
*
*
*
*
V

  • tahun lepas cabaran cuti sekolah dieorg hafal sifir...tahun ni cabaran cuti sekolah budak2 ni  ialah hafal ayat kursi....aku bagi mase sepanjang cuti sekolah ni utk hafal...eh tak sangka dieorg hafal seminggu jek....bagus la dah hafal sendiri, sebelum tdo leh bace sendiri..takyah dah aku bacekan mcm selalu....



  • aku janjikan upah kalo dpt hafal ayat kursi...upah murah2 jek...huh! nyampah toyrus skrang...nak wrap adiah kene caj dah rm2...mencik jek...rela aku beli kat parkson ..dpt gak free balut ....



  •  aktiviti wajib tiap hujung tahun...beli stok alat tulis yg ikut perkiraan aku dah boleh bukak bookshop dah hahaahaha..senang beli stok setahun terus.... aku mmg cerewet, paling pantang kalo tetukar2 pensil ke pembaris ke ngan kawan2...so aku tagging satu2 alat tulis tu....alaa budak2 ni dah besar, aku arah jek laa hahaahaha....


  •  budak2 ni tau yg omaknye ni mmg kepantangan kalo alat tulis hilang...balik dari sekolah mmg aku cek pensil box tiap2 ari.... hilang satu siap le zaasss hanger kat kaki.... bagus gak aku buat camtu so kes kehilangan alat tulis amat laa jarang berlaku .... budak pompuan pandai le jaga...dayyan esok tak tau camne...mau naik darah tinggi mak ko tiap ari hahaahahahah

 
  •  sejak2 nak masuk sekolah next year ni makin rajin pegang pensil.... tulis hurup dah nampak laa butir hurup tu....nombor jek terok lagi hahahaahahh


  • ni hari ape ntah aku amik cuti....saje layan budak2 ni kat umah.... aku ajak kemas laman...haaa aktiviti cuti sekolah yg menarik gak ni ekekeekekekk


  •  haaa ni kejadian boring laa nie time cuti sekolah.... aku depan mate mia kot tgh tgk tv sambil layan phone...saje je die dok wechat2 kaco aku...ade laa nak dekat 10 kali dok mama..mama....pastu anta kat aku pic amoi tembam nie...saje jek padahal tau aku pobia tgk org tembam2 nieh....bile aku balas anta pic antu tau mencecet takut hahaahahhaha
  •  ni aktiviti cuti sekolah utk aku...tetas name n lencana kat tudung lama....ingat nak buang ajek tapi sayang plak tgk name tu elok lagi.... nanti leh anta kat opismate aku tuk jahit kat tudung baru....


  • aktiviti cuti sekolah kali ni bawak budak2 ni ke Big Bad Wolf.... pergi weekdays so org tak ramai...leh pilih buku dgn tenang.....kali ni aku byk beli buku with sound nieh...murah gileee ko rm15 jek...kalo tak harga asal sah2 puluh2.... sambil2 baca tu leh picit button dengar sound best die.....suke tgk kaum cina soping buku kat sini, siap bawak luggage bag tu koooo isi buku....giler ar!...buku kisah 25 nabi rm2 jeee...aiyooo fitammmmm!!






* video dayyan tulis huruf ta*
video

51 celoteh sahabat

lieya dah siap tagging semua barang sekolah.. akak tak mula lagi.. huhuhu... weekend packs sangat.. ada je aktiviti... kene kerja keras nampak nyer ni.

December 18, 2014 at 9:19 AM

Anak perempuan memang kakak rasa lebih sayang dgn 'harta' yg mereka ada. Nak cantik, nak bersih, nak kemas so itu biasalah Lieya. Anak lelaki kakak tak ada pengalaman, Lieya kena tunggu Dayyan besar. Tapi kalau yg atas kakak-kakak dia ok mesti dia akan ikut sama - not to worry Lieya:)

December 18, 2014 at 9:20 AM

banyaknya stok.. hehehe.. jue nanti camni lah.. qebal 2016 masuk darjah 1.. kena prepare siap2.. so en asben suh beli stok awal..

December 18, 2014 at 9:35 AM

heheh letak hanger tu nak siap rotan ek kalau tak hafal ayat qursi.. akak pun suka label2 ni barang sekolah, tp akak malas sikit, buat stiker je.. pastu lekat2 kat pensel.. heheh

December 18, 2014 at 9:37 AM

wah, alhamdulillah.. bagus MiaMijaDayyan menghafal ayat kursi.. nak buat jugalah cabaran macam ni.. menarik dan berfaedah nampaknya..

Tengok alat tulis yang banyak tu, pun suka dan kagum juga. saya tak berani tunjuk kat Naim kalau ada banyak macam tu, bimbang dia buat main2 semuanya, jadi beli sikit2.. anak-anak Lieya dah diajar berdisiplin sejak dari awal, pasti okje nanti tu, Dayyan pun

December 18, 2014 at 9:38 AM

teliti betol lieya ni..tapikan lieya girl memang pandai jaga harta dorang..tak macam boy..hahahaa..tetiap hari pon ilang..fedup kekadang nak berleter..
kitorang tak pernh sampai big bad wolf..bukan hantu buku gamaknya..

December 18, 2014 at 9:41 AM

Lieya, dah nak habis coti ke? Eh, Adam bila cuti sekolah ek? Rasa macam tak cuti jer... Asyik penuh jer aktiviti...aduhaiiii....

Pandaiii dah anak2 Lieya sekarang. Tak sia2 kena rotan dengan hanger...ahaksss... Samo cam den...rotan pakai hanger gak. Kalau tak, tak jadi 'orang' macam sekarang nie...hahahaha.

December 18, 2014 at 9:42 AM

hehe..sama la dgn akak...bab tagging tu sampai pensel warna satu persatu pun akk tag..bagus Dayyan..semangat nak sekolah tu...good girls ..alhamdulillah..eh mcm lbih kurang je kita punya misi..cuma akk sbb anak dh nk masuk std 6 so target cuti sekolah hafal surah yassin..inshaaAllah by end of year hopefully dia dpt hafal semua :-)

December 18, 2014 at 9:45 AM

ko anak dah 3...memasing pon dah sekolah kan...aku ni syawal baru start tadika...excited tak yah kata la...hahahhaha...aku pon kena buat macam ko la....alat tulis tu kena simpan untuk setahun..susah jugak, kejap hilang kejap beli...beli borong ni tak merasa sangat kan

December 18, 2014 at 9:54 AM

Seronok tgk akk layan anak2 time cuti sekolah..
Alhamdulillah...dieorg semua dah leh hafal ayat kursi..semoga menjadi amalan setiap hari..
orang ade laman umah..kena lah lebih rajin...:)
nieyl x sempat langsung nak pegi beli buku2 tuh..sbuk ngan kenduri..
weekend ni nak g holiday pulak..

December 18, 2014 at 10:03 AM

dayyan rajin sgt menulis ye lieya..nnt masuk sekolah dah pandai dr kawan2 tau :)..awatif tak tau la...aku pun belum ada masa nk start utk dia ni..harap2 thn depan bole fokus utk dia pulak..

tu dia stok alatulis ko..kemain banyak..bebudak ni makin besar makin pandai dah jaga brg sekolah lieya, nak2 anak pomp kan..bagus no kau check tiap2 ari, aku malas tp kalo tetiba diaorg mintak belikn alatulis siap la s/thing wrong s/where tu hhhiiiiiiiiii

aku pun cuti sekolah mcm2 misi utk anak2..alhamdulillah ada yg berhasil, ada yg kena ambik masa..bertabah dan bersabarlah ye kalo nk tgk anak2 berjaya :)

good job lieya!!!

December 18, 2014 at 10:05 AM

macam2 aktivit cuti2 sekolah ni ye. Diorg cuti sekolah tinggal dgn sape?
tahun ni xlalu nak gi BBW. Agaknye sbb buku yg beli 3 tahun lps pon tak habis baca lg...Setiap kali pergi beli buku tp bacanya tak bila nak habis??? tu yg tahun ni decide xnak pergi..hehe

December 18, 2014 at 10:10 AM

ooo thn depan dayyan dh nak sekul ehhh....

December 18, 2014 at 10:36 AM

bagus2 aktiviti yg sgt berguna,
jeles aku tgk dayyan dh pandai tulis sendiri, aiyan tak reti lg menulis tuh huhuhu

yelah kan, dh mcm kedai alat tulis dh ko... yelah letak nama siap2 pun kadang kene curik gk
camne lah kadang klu pikir baru sekolah dh pandai curi2 brg org lain...

December 18, 2014 at 10:37 AM

amboi pic ayat kursi tu siap ada hanger ;p hahaha zassss sekali klu tak hapal ;p
bidio last tu terlucah plak ek dayan te**k hahhaha ;p

December 18, 2014 at 11:00 AM

rajinnya melabel bagai
aku tak rajin
plus jarang ada kehilangan la
hahahhahaha

lencana ngan nama tu
biasa aku recycle je
hehehehehehhe
senang jimat duit sket

stok alatulis tu kan lieya
mmg jimat beli byk2 terus
sama ngan aku perangai ko ni
aku rasa dah 3 tahun aku tak beli colour pencil
sebab masa bday derang punya byk colour pencil derang dpt
hehehehehe

aku cuti ni tak kemana lieya
kecuali derang duk umah atuk nenek seminggu
hahahaha puas la berjalan ngan atuk nenek
pandai la dayyan menulis
aku ni jenuh la ngajar si aryan tu ar
asal suh tulis
penat penat penat

December 18, 2014 at 11:09 AM

dayyan nak sekolah dh yer tahun depan.... syok dpt g sekoll ye....

December 18, 2014 at 11:31 AM

wah...next year ko dah htr dayyan gi school yer lieya...akak mungkin htr qaleesya time umur dia 5 tahun...

December 18, 2014 at 11:44 AM

wah, bnyk nya stok alatulis ank2 akak.....dh mcm stok setahun terus. saya pun suka label2 alatulis , sbb klu x lable, memang cepat je nak hilang alatulis kat ofis ni. alatulis beli sendiri ;) sbb tu leh lable nama sesuka hati je...

December 18, 2014 at 11:49 AM

Mmg terbaik la..
Nanti nak wak kat asya mcm tu jgk la.. cabaran tine ct skolah.. at least ada jugak.manfaatnya kan...congrats miamija dh bjaya hafal ayat kursi..

Tu dia... penuh set alat tulis. Bg lya ol je buat camni. Beli skaliharung ..kan senang.. jimat2 pom jimat.

Lya pom tagging gak semua brg fasya.. tempah sticker je aritu.. ni tgk lieya tagging baru tringat nak.tempah sticker..

Sekejap je kan.. lg 2 minggu nk.msuk skolah...

December 18, 2014 at 12:04 PM

Salam kenal, saya blogwalking kat sini. Jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...TQ :)

December 18, 2014 at 12:05 PM

bagusnya cara sis ajar anak.. boleh cuba nanti time ada ank nnt

December 18, 2014 at 12:13 PM

kita org mmg beli stok setahun sebab bapak eh pun nak guna hahaha.. ntah camnalah gaya amir nnt blh ke tdk tu pensil tak hilang, stakat pensil blh tahan lg .. kot wrana mmg bertukar hulk lah ibu dia ni ngeeee .... nak buat sticker lekat jer tak sempat lg... kertas dah ada...

December 18, 2014 at 12:30 PM

wah dah memang boleh bukak kedai stationery heheheee ;)
memang bagus lah boleh tag semua ...
tang buku tu memang berbaloi

December 18, 2014 at 12:52 PM

Lieya ni mmg teliti orangnyakan....
Kalau dah maknya pun teliti for surelah anak pun sama menurun ......bagus tu! Tengok ha pensil pun habis di tagnya......

Ohhh bagusnya aktiviti hafal ayat kursi ni.... Si Dayyan tu hafal jugak ke Lieya....
Apa hadiah dalam tu....beso nampak kotaknya tu...

Tak pergi pun Big Bad Wolf....buku banyak kat rumah ni pun tak habis baca lagi Lieya..dah katanya rajin sangat membaca budak dlm rumah ni

December 18, 2014 at 12:52 PM

suke budak2 dapat barang2 baru nak masuk sekolah

December 18, 2014 at 3:30 PM

banyak tu aktiviti cuti sekolahnya ehehe..
mak2la yang sibok kans..

December 18, 2014 at 4:30 PM

Salam Lieyaaaaa..
Bagus lieya! ade target cuti sekolah.
cam anis zura suh dia hafal bacaan dalam solat.
Alhamdulillah.. dh lancar dah.
hadiahnye.. beg sekolah ikut selera dia. maknanye dia boleh pilih lah nak beg camner. hihihi

Tahniah buat Mia dan Mija~
dapat hadiah ape tuh sayang3?

tudiaaaaaaaa... stok alat tulis dah mcm kat koop sekolah.
hahahaha.. bulih buat bisnes kalo cam nih. hahahahaha
Zura pon beli buat stok jugak.
tapi x leh lawan lah stok yg Lieya beli tuh. hahahaha.

Amboiii anak teruna. makin rajin buat ulangkaji yer.
bagus Dayyan, nanti masuk sekolah dah pandai semua bende dah.
boleh tolong ajar kawan sebelah pulak.. hik hik hik.

xtvt sihat tu lieya. dapat gak kuarkan peluh anak2.
nampak cam baru lepas potong rumput. suami yg potong ke?

hahahahahahahaha.. zura pon takut tengok mamat hitam mata bulat tuh.
kalo zura pon menjerit tgk gambar tu. hahahaha.
sabor jer lah 2 beranak nih.

Lieya memang tiap2 tahun tukar uniform baru ke?
Zura topup jer. hehehe. mana yg elok, pakai balik tahun depan.
mana yg macam belacan br ganti yang lain. hehehe.

Zura teringin nak pergi BBW tu Lieya. tapi bila mengenangkan kena bersesak terus x jadik nak pergi. hahaha
Lieya pergi hari keje memang lengang eh?? lenkali kena amik cuti lah.. boleh terjah ke sana jugak.

December 18, 2014 at 4:42 PM

Aku satu pun x mula lg...hehe ...

Minggu dpn nk pi berjln dh...pulun time 2-3 hr nk bukak sekolah leee

December 18, 2014 at 5:35 PM

Bagus tu cabaran hafal ayat2 Al Quran..
Start dgn yg basic, macam ayat Kursi tu..
kita yg dewasa ni pun boleh apply cara yg sama..laminate ayat2 Al Quran, dan hafal..
Rewardnya...makan kat warung bunian...hahahaha

December 18, 2014 at 5:50 PM

alhamdulillah
bijak bijak semuanya.
thanks akak berkongsi tips

wah murahnya.
dasyat kan kaum cina bab nyopping apa pon dorng mmg win

sronok kan bersih laman bersama
pergh byknya beli alat tulis..
bagus bagus buat gituu.
mmg kadang2 mudah tertukar

December 18, 2014 at 6:42 PM

Br hbs beli kelengkpn sek ank2...
Dh setel semua.alhmdulillqh..
Stok stationery tu dasat....hahahq

December 18, 2014 at 10:36 PM

banyaknya stok pensel...rasanya budak perempuan ni lebih pandai jaga barang sek dr budak lelaki...

December 18, 2014 at 10:57 PM

rubber nye banyak haha. Tapi kan Ayat Kursi ni memang magic sangat.. dalam apa pun keadaan...

December 19, 2014 at 7:15 AM

rajin betul Liya ni kannn...suka baca citer2 Liya :)

December 19, 2014 at 8:58 AM

Bagus3x....sekurang2nya dalam masa cuti panjang begini dapat juga diisikan dengan aktiviti bermanfaat Tak
lah membuang masa dengan menonton tv, main game atau berjalan saja.

December 19, 2014 at 9:30 AM

betoiler cepatje masa berlalukan... akakpun suka budak2 cutini tak kalut sangat... takler nak marahjer...
ooo yerker nanti nak suruh anak akak baca supaya termotivasi tak hilangkan pensil sesuka hati...
ni anak akak pompuan tapi perangai alahai macam budak lelaki esp azalia.. kawan sekolah dia kalau cerita semua lelaki... penah esok nak periksa satu pensil pun takder dalam beg... isyh akakni memang takler nak check hari2 ... dua minggu sekali bolehler...

December 19, 2014 at 10:56 AM

Alhamdulillah, cepat MiaMija dapat hafal ayat kursi...
Memang betul sgt Lieya boleh buka bookstore.... hehhe, kemain byk stok stationary tu...
Perlu take note ni, benda yg saya kena buat bila balik M'sia nanti...
Kat sini tak perlu sediakan semua stationary tu sebab pihak sekolah yang sediakan semua sekali.... Dah la sekolah free, semua stationary dan buku juga disediakan secara percuma... Akhir tahun pula, barang2 stationary yang lebih kat sekolah anak2 bawa balik kat rumah.... hehehe, mmg jimat sgt2...
Pegi sekolah pagi2, nampak lah pembantu cikgu duk ralit menajamkan semua pensil2 tu... Balik nanti, nampaknya kerja tu akan jadi sebahgian tugas saya pula.... huhuhu

Yeay, dayyan dah nak sekolah.... Bukan main rajin lagi buat ulangkaji....

Best nyer dapat shopping kat BBW...

December 20, 2014 at 12:17 AM

hahah... sama la perangai kita. sy sejak sekolah smp masuk uni stationary dlm pencil case mst complete. kalau ada org pnjam xbagi balik memg aku hangin.. boleh bertukar mood bunga2 kepd naga berapi.. so smua dh tahu, siapa pnjam brg saya make sure pulangkan..hehehe.. smp dpt gelaran stationary bergerak la :-)

December 20, 2014 at 1:34 AM

Sama la akak pun Lieya..beli alatulis mcm dah boleh kedai buku.Kalau koperasi sekolah.Itu yang anak2 kalau balik pencil case kontang..pembaris hilang pemadam lesap memang akak geram je.Yang selalu menghilangkan barang cik Mia la..dah tagging alatulis pun tetap juga hilang.Ni tahun depan dah darjah 1 entah macam mana la rupa agaknya tu.Bagus budak berdua ni dah hafal ayat kursi..senang kan bila nak tido

December 21, 2014 at 8:48 PM

Lieya,
kali ke3 kita datang.. kali pertama x sempat nak drop komen
kali ke2 komen lupa nak login dulu.. mcm biasa la kita terjuja baca n3
pastu dah taip panjang2 ilang sbb x login.. adeihhh
skrg kita datang lagi
"umah" mu ini dah mcm wajib singgah,.. :)

December 22, 2014 at 1:42 PM

wah stok pensel pemadam utk setahun terus ke ni...lieya

December 22, 2014 at 1:45 PM

wahh bagus la anak2 lieya...
bleh jd cth teladan kat anak nureen ni
ooo nama kat tudung kena letak g2 yerr...
stock alat tulis x tahan tuh, gila kentang punya la byk..
x tau la ellesya sok, adakah akan hilang mcm ni jgk hihiiii

December 22, 2014 at 3:19 PM

Lainnya budak sekarang skola... tagging barang skolah... jahit lencana kat baju... dulu kena pakai lencana best.. tak pakai kena rotan... aduiiii.... syukur sangat2 budak sekarang

December 22, 2014 at 6:48 PM

girl pandai sikit kot jaga harta benda..bab alat tulis hilang ni lumrah kot buat semua ibu bapa.aiman walau kena belasah teruk dengan abah esok hilangkan lagi alat tulis..aptb..mmg darah tinggilah lieya.huhu..

bestnya pegi BBW..buku semua murah2..

December 23, 2014 at 6:41 AM

Bab2 hilang alat tulis budak2 ni dh jd kebiasaan. Kalau kt sk tu gigih cg dok kutip alat2 tulis brsepah2. Bila tnya msg2 xngaku....bagus la mia n mija nie...

December 23, 2014 at 7:34 AM

memang pitam punyer sale yer.....hamboi..stok pensil die, tak hingat...hihiiii...

December 23, 2014 at 10:43 AM

Tudia stok mmg betoi2 mcm kat kedai stationery dh pun..hehehe..

December 26, 2014 at 12:05 AM

mak dia stok alat tulis memang macam kedai buku
biasa budak perempuan memang pandai jaga barang
saya tak sempat pergi big bad wolf aritu

December 26, 2014 at 2:46 PM

Lega beli alat tulis bebanyak gitu, siap bertagging lagi.. bagus Lieya :D

January 2, 2015 at 4:18 PM

Akak pun rajin borong alatulis macam Lieya ni tapi Lieya lagi hebatlah. Yalah, anak akak seorang jerk yang pergi sekolah. Senangkan kalau borong sekaligus. Jimat pun ya juga. Tapi anak bujang akak siap ada klasifikasi sendiri alat tulis yang nak digunakan. Kalau dia tak berkenan, teruslah tak mahu guna lagi. Maka, habis juga kos membeli yang katanya jimat tu :)

January 29, 2015 at 11:52 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy