Thursday, January 8, 2015

thursday ~ random photos (cuti sekolah punya kisah)


haluw...haluw... salam kamis.... biasaklaaa kamis2 meh bace entry random photos lieyalatif ..auwww!! ari ni same gak bertemakan cuti sekolah punye kisah...last le nie...sebab mgu depan dah naik sekolah kan..... semua pic2 dan kisah berlaku sepanjang cuti sekolah ....

*
*
*
*
*
*
*
V

  • aku skrang dah limitkan dayyan main ipad..seminggu sekali jek bagi.... tu pun saje aku cas separuh tak mo kasi die main lame2.... pic dayyan angkat tong buku tu plak rutin wajib die skrang..sehari dpt tulis satu muke surat pun dah besar rahmat dah pada aku hahaahahaha.....


video



  • kakak2 die plak cuti sekolah ni mmg aku kerap ajak masuk dapur tolong aku masak....takat potong2 bawang, sayur, kopek bawang mmg dah leh serah dah kat dieorg....sebut jek bawang nak buat masak sambal, bawang nak tumis sayur pandai le si mia hiris mcm mane....si mija tukang sapu2 bersihkan dapur....potong2 pun boleh dah tu.....

  • rutin biase laa nak start sekolah...cop2 name, balut buku.... ni buku2 sekolah kebangsaan..belum sekolah kafa lagi (sebab takdpt lagi)... sakit pinggang membalut...ade org tak balut buku tulis tapi aku suke balut sebab anak aku ni jenis buku main campak2 jek dlm loker kalo balut tu ade laa rupe buku sampai akhir tahun hahahaahah


  • kalo kakak cop buku, si adik plak kene label segala baju, seluar, botol air, beg semua....comel kan sticker baju nie... so far tahan laa lepas basuh pun sticker tu cantik jek lagi...buat kat alamanda...
yg untuk baju pakai kene iron stickernyer....
yg utk botol air, beg semua tu pakai sticker biase ajek..

  • gosok baju sekolah pun dah siap!! gosok seminggu awal kononnyer...tup2 menteri pendidikan umum sekolah tangguh lagi seminggu...so kirenye aku dah gosok 2 mgu awal laa kikikiki....


  • cuti2 sekolah ni jugak lee budak2 ni rajin request nak makan itu ini.... ari tu si mija nak donat...si mia nak meatballs bolognise....sodap walo campak2 hahaahaha...aku ni sampai skrang tak reti nak bentuk kan donat lawo....guna acuan pun herot berot jadinyer....lantak le yg penting gebus ...yg penting bagi jiran buat muke konpiden hahaahah
video



  • ni plak buah tangan tuk cikgu2 dayyan kat taska.... ye laa dari kecik jaga dayyan kan...so bile last day tu bagi adiah sebagai tanda kasih sayang dayyan tuk dieorg....bagi cekelat gitu...


  • nie pun kejadian mase cuti sekolah.... 22 nov besdei abah aku ... celebrate simple2 jek, potong2 kek, buat bbq sikit.... sonok abah aku dpt henset baru...leh wasap2 dah skrang hahahaahah.....


  • yg pasti aku tak sabar dah tgu budak2 ni masuk sekolah balik....skrang kemain enjoy tdo lambat tiap malam...bangun pun lambat...kene perambat utk subuh selalunye...siap lee dah start sekolah kang..takde can dah tdo lambat huhuhu...


tu sajer....hepi reading uolss!!~



** sabar menanti eta 2-3 weeks..akhirnye micheal kors aku dah sampai....dlm hati ade taman bunga gituuuuwww!





43 celoteh sahabat

nak gambar MK pulak hahahah

January 8, 2015 at 9:20 AM

macam-macam ceritanya..tapi saya suka bab masak-masak..meatballs bolognise sedap

January 8, 2015 at 9:21 AM

2 peti ais.. tang tu i nampak.. kek tu walawehh macam sedap jer.. mesti lieya ni pandai masak ni

January 8, 2015 at 9:24 AM

Meriah aktiviti cuti sekolah lieya n co ek..

January 8, 2015 at 9:37 AM

rajin dah anak dara masuk dapo
tak lama lagi turn nayli la plak :)
kami pun dah iron baju awal aritu tup tup skolah tangguh :)

January 8, 2015 at 9:43 AM

memanang tak sabar akak juga nak tunggu sekolah bukak...
maalumler lemak sangatkan...
ooo dah rajin anak2 semuakan..
bahagia abah lieya merasai kehangatan kasih sayang anak2nyer..
syioik tidoq yerk..
jom tayang MK kat sini lak...

January 8, 2015 at 9:48 AM

sonok je aku tgk anak2 dara kau beb. rajin membantu.. besar sesok mesti pandia masak mcm kau. alhamdulillah...

January 8, 2015 at 9:49 AM

bestnyer nengok aktiviti 3 beradik tuh, yelah lieya klu dr skrg dh ajor msk dapur senang lah kan besar nnti tkadelah nk suh basuh pinggan pun mls

zmn makin moden pakai cop2 je yek nama kt buku tuh...

lawo lah stiker dayyan tuh, nk cari jgk lah bt gitu kt aiyan...

January 8, 2015 at 9:53 AM

SERONOKKAN MASAK DGN ANAK² TGH MEMBESAR NI, AMIR YG LELAKI TU PUN SUKA KEDAPUR.. PASRAH LER DIA SORANG² KIKIKIKI .... DAH BESAR DAYYAN NAK G SKLHKAN.. BERTUAH CIKGU DIA DPT COKLAT...

January 8, 2015 at 10:02 AM

seronok miamija tidur kan..hheee.....same lah dgn myPPG tu...tidur lambat..bgun pun malas malas jer...

January 8, 2015 at 10:06 AM

nak tgk michel kors!!!!

January 8, 2015 at 10:07 AM

seronoknye anak dara dah pandai tolong buat kerja rumah..kikiki
sy kena buat sensorang sebab dedua jejaka..hihihi
rajinla lieya gosok baju awal2

January 8, 2015 at 10:12 AM

sukanya semua, cantik permandangan dan anak-anak, stickter pun good idea, tapi yang iron tu pun senang, nak dapat mana tu..hehe ha dah teringin pulak..dayyan rajin dan kakak-kakak pun Alhamdulillah.

January 8, 2015 at 10:20 AM

excited Dayyan! dia dah pandai tulis, sonok laaa.... wow! bab keje dapor, Me kalah Lieya.. tgk tu wat donut sendiri... lom penah buat donut ni lieya... tringin gak, hope sempat la sebelum bersalin tempek2 donut tu.. meatball tu pun wat sendiri ek lieya, byk yg homemade, bagus nye mama lieya ni...nnt ajak kite makan kt umah ek..heeeee

January 8, 2015 at 10:40 AM

serious sis i cam tak leh caya dayyan dah besor tauuuu....

anak dara u dah leh kawin hahahahhahaha...
pandai u train dorang sis....
nanti dorang pandaiiii memasak cam mak dorang gak...

January 8, 2015 at 10:43 AM

rajinnya dayyan..dah pandai menulis tu lieya..tak payah sekolah dah hhiii..aduhai awatif huruf A je baru tau buat, huruf lain ke lautttttttttt..good job lieya, semoga anak3 lieya pandai2 semuanya :)

aku rasa ko mmg teliti orgnya, semua tersusun utk anak3 sekolah..bagus lieya..aku ni ntah kenapa thn ni malas sgt, mood takde langsung, mcm2 dugaan pulak ujung thn ni sampaikan tak tau nk start yg mana dulu..

alter baju, lencana, cop nama semua belum buat lagi ni hhhuuuuuuuuuu...harap2 ujung minggu ni semua selesai :)

alhamdulillah anak3 dah besar semua dah bole harap kan..anak pompuan mmg kena rajin ke dapur..bertuah anak2 dara lieya rajin..aku pun tgh train alya ke dapur ni..setakat tlg kacau2, basuh2 bole la, potong2 belum yakin lagi ni..sudahnya anak laki aku yg byk tolong kt dapur hhhhaaaaaaaaaaaa

ehem..ehem..tunjuk sikit MK idaman hati tu :)

January 8, 2015 at 10:46 AM

Best baca cite awk liya...Dulu kita kenal awk masa awk kontrak lagi. Masa kat taska One tu anak2 kita diletaknya minyak Yuyi sampai kat perut kita pon panas

January 8, 2015 at 11:01 AM

semangat lieya dok mengosok baju ye
awal dah siap...hehe
saya ni buku afif pun saya belikan cop
nak cari pembalut buku latihan yang dah ready tu susah betul
anyway selamat kembali ke sekolah buat miamija dan dayyan sekali =)

January 8, 2015 at 11:29 AM

banyaknya aktiviti ;)
mmm mesti budak-budak tue suka ..
ape-ape pun sekolah dah nak buka dah ..sekejap jew cuti heheheee

January 8, 2015 at 11:30 AM

anak2 dara dah boleh diharap...seronok rasanye

January 8, 2015 at 11:35 AM

rajinnya anak akak menolong :) nani kann tak pernah jadi buat donat. hahah. asyik crusty aje. :P

January 8, 2015 at 11:43 AM

amboi gaya tdo....heheheh

January 8, 2015 at 11:45 AM

Bila lagi nak santai-membantu-tidur lewat semua tu kalau tak masa cuti sekolah Lieya
Anak-anak Lieya masih perlu dibantu bab buku tu semua - besar sikit lagi dah pandai buat sendiri.

January 8, 2015 at 12:13 PM

wahhh nk tgk MK baru tu.....


bgs la ko train anak2 ... cam aku ni nk suruh fahim guna gunting pun kemain aku pantau ... hahaha
ikut hati nk buat sendri je ... tp pk nanti tak reti guna pulak ... gile mak depa ni tau

January 8, 2015 at 12:16 PM

Biasa laa cuti sekolah anak akak pun liat betul nak bangun awal..
Rajin anak dara tuh membantu kat dapur.. senang dah lieya dah ada pembantu menolong.
Seronok laa abah yer..dpt henset dari anak2.. :)

January 8, 2015 at 12:39 PM

tag nama dayyan tuh cantiknya!

January 8, 2015 at 1:33 PM

bagus nya akk didik ank2 kecik2 dh panadi baut keje...

January 8, 2015 at 2:12 PM

amboiii lieya MK plak ko yer...nanti jangan lupa share tau...hihihihi...

anak anak akak memang dah ajar tidur awal...x kisah ler time sekolah atau cuti sekolah...

January 8, 2015 at 2:12 PM

sticker nama tu cantik.. ;)
psstt: gambar last tu comel je.. suka tengok.. ;)

January 8, 2015 at 4:17 PM

rajinnye melabel kan..iron on sticker mahal tak eak??

@Rinie Borhan

January 8, 2015 at 5:52 PM

Seronok tengok gambar2 lieya. Jemput lah singgah ke blog saya :)

January 8, 2015 at 11:43 PM

Mcm2 cite..bgs2 train anak dara masuk dapur..mek skang nie dh jadik bayang2 kite..kite masuk dapur, tup tup dh ade kat belakang dh..dh besau nnt malas masuk dapur, mmg kene libas nnt..hehehe..

January 9, 2015 at 12:45 AM

Akak pub tak sabar nak ke sekolah ni..rindu dengan anak2 murid...hehe

January 9, 2015 at 7:54 AM

comel la sticker dayyan tuh..kat alamanda ehh?? nak try gi usha gak ler..
zee aritu pon setengah hari dok balut buku anak..sakit pinggang takyah cakap arr..kang lagi ditangguh lagi malas jadinya..ni buku sekolah agama tak dapat lagi jugak..kalo sekali kan senang keje..
moga allah panjangkan umur abah lieya dan diberi kesihatan yang baik...aminnn

January 9, 2015 at 9:43 AM

wahhhh..dayyan dah start skul kan..dayyan kita ni next year baru anta skul, this year dok nursery lagik. tanak anta dia awal2 sbb dia ni jenis cepat bosan, skang pun masih isap botol lagi. kang tak psl je wat hal kt skul pulak. hehehe

seronok tgk lieya layan anak2. sue x berkesempatan nak layan seistimewa ni, sekadar yg termampu je. matahari belum naik lagi dah keluar rumah, sampai rumah matahari dah terbenam. sampai je rumah terus ke dapo n masak. huhuhu. rasa cam nak benti keje je skang n spend most of our time ngan diorg. huhuhu

January 9, 2015 at 10:13 AM

seronok tgk akak ajar anak anak masuk ke dapur.
in shaa Allah smga sy dipermudahkan juga nnti..

akak, tau x sbb rambut anak sy lambat naik.katanya rambut halus.itu yg pakat dok kata boboy.. hihi

suka la sticker tu..
menarik tertarik pulak

sama la dgn saya kalau buat donut x pernah kata cntik bentuknya.alahai. guna acuan pon ttp sama.hahaha.janji gebus kan kak :)

salam jumaat :)

January 9, 2015 at 10:54 AM

entry ni mengingatkan saya pada masa kami sekeluarga lepas SPM... semua orang dilarang bekerja selepas SPM sekurang2 nya setahun... jaga dan ambil alih semua kerja rumah tak kira lelaki atau perempuan, tak kira memasak atau basuh baju (time tu takder washing machine... kena basuh kat sungai)... semua kena buat... skrg semua reti kalau hidup jauh dari mak bapak

January 9, 2015 at 11:05 PM

Dayyan kau suruh la jadi tukang lap abuk kat tepi celah2 kerusi meja tu.. haha
kesian muka dia time tengah angkat bakul buku tu...haha

January 10, 2015 at 12:21 PM

Seronok tengok aktiviti Lieya dgn gegirls....kalau akak aktiviti mcm tu dgn si bujang je la kot..hehe..

January 10, 2015 at 4:38 PM

syoknya tgk karena anak2 kak.. kelakar part tidur tu. hihi.. dah boleh bantu2 kat dapur..seronok tgk entry ni...

January 13, 2015 at 7:54 AM

Untung akak ada anak dara besar boleh menolong kat dapur :)

Happy belated besday buat Abah akak, wahhh teruja la dapat henset baru :D

January 14, 2015 at 4:30 PM

Selamat hari jadi untuk abah jugak hihi....
Wahhhh...abah mesti suka tu, celebrate hari jadi ngan BBQ....

Lieya, okje mmg kagum dgn Mia Mija ni, terutama omaknyalah....sebab pandai didik anak ke dapur yek....

January 15, 2015 at 9:13 PM

Bagus anak-anak dara Lieya ni rajin ke dapur membantu emaknya. Nanti kalau dah besar sikit, dah boleh haraplah di dapur. Senang emak tak payah nak bangun pukul 5 pagi lah dah :)

Budak-budak ni masa cuti sekolahlah nak balas dendam - main sampai lebam dan berjaga lewat. Surprisingly, anak akak si Abang tu sekarang pandai tidur awal sejak sekolah pagi. Asal letak kepala je, dia dah tertidur. Kalau dulu azabnya nak suruh dia tidur awal. Selagi jam tak masuk pukul 12 tgh malam, selagi itu dia berjaga!

January 29, 2015 at 11:24 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy