Thursday, January 15, 2015

thursday ~ random photos


cak! cak! cak! selamat hari kamis.... dah nak abis minggu pertama mula persekolahan.... hope yg ade anak2 baru sekolah tu dah leh serasi ngan rutin....mane2 yg ade anak melalak pi sekolah tu pun hope bertabah ye heheheeh...budak2 ni pun mcm kite amik mase dan perlu mase tuk adapt ngan environment baru....jom jenguk2 pic random photos yg ade arini....


*
*
*
*
*
*
V

  • budak paling kuat mengaco kat dapur.....baru balik dari beli barang2 dapur, lambakkan kat dapur sebab nak mengemas masuk bekas2... dayyan datang buat main..siap belakon mcm bukak kedai hahahahaah..tgk le video yg ak rakam tu, siap jual seploh sen ...bangkrup kedai kalo mcm nih!!

video


  • peberet aku ..cekodok pisang bom kebabom hahaha..... boh gule merah...perggghhh sodap bak ang!


  •  pasni takyah dah pi driving range...beli rumput karpet bentang belakang umah..hah korang pukul le sampai lebam....tapi lepas pukul sila kutip balik bola2 tu ye kakakaakakak

video

video


  •  tapi skrang dah advance dah.... rumput karpet tolak tepi.... baru2 nie kawan husben letgo putting trainer harga kawan2 heheheeh...sonok la dayyan...dlm umah pun leh main dah....thank you papamama hannah n hanis...siap datang hantar lagi...len kali dtg lagi umah yek ....



  •  haa yg ni sungguh kuangasem..dayyan kene kan aku diam2...mule2 dtg kat aku suh aku lukis gambar aku...malas nak layan aku lukis org lidi yg tgh sengih tu.... pastu lepas 10 minit dayyan dtg balik kat aku sambil ckp "nah mama, otomen kick mama" ..... pic otomen yg ala2 humpty dumpty tu dayyan yg lukis...



  •  bento pertama tahun 2015..... untuk pagi, nasi goreng + cikenballs + limau ...utk lunch nasi putih + telur dadar + tomyam putih....


  
  •  projek baking ngan anak dare....buat kek marble.... dpt le bagi jiran sebelah umah yg terra masak tu sepiring...naik sikit martabat aku bagi kek marble hahaahahaha....



  •  kegilaan anak2 aku skrang.... lepas lego friends tu skrang doll sticker ni menjadi kegilaan anak2 aku...dah le harga murah rm2 jek sekeping.... berkeping2 dah paw aku....canggih skrang, dulu mase jaman2 aku kecik2 dulu patung kertas ngan baju comel2 tu harga 20 sen... byk dulu aku kumpul....skrang dlm bentuk sticker hah dieorg upgrade... same jek konsep mcm dulu gak leh tukar2 baju ngan eksesori tapi yg nieh leh lekat2 n cabut balik...

 oh yeak, ade yg tanye kat aku tips sediakan bento semua tu... alaa takde tips sgt pun...aku tak rajin sebenarnye, tapi mia yg minta utk bawak bekal hari2...tu yg buat aku 'kuat' nak bangun pagi2 memasak...lagi satu aku pegang ayat ni "cook with love utk anak2, makanan kantin dimasak utk dpt untung tapi makanan rumah lebih berkhasiat, lebih bersih, lebih love"...in sha Allah...



* hepi bonus dayyyy hakhakhak....





39 celoteh sahabat

comel pulak bebudak tu main golf.. hahahha

January 15, 2015 at 9:14 AM

zakwan pun alhamdulillah masih bertahan bawak bekal..walau takde la kalerful cam miamija punya bekal huhu.. tp xpela kan, janji mak nya masak dgn kasih sayang :)

January 15, 2015 at 9:17 AM

hai kakak sayanggg~ morning! hehehe lama x stalk akk kat sini.hahaha,renduuu~

January 15, 2015 at 9:20 AM

mmg suka tgk bento2 lieya...mcm2 aktiviti ank2..masak2,main2

January 15, 2015 at 9:21 AM

Lieyaaa!
Nak tanya bekas makan tu letak dalam beg khas ke apa.. nak tengok..
Ku habis pikir ni haha

January 15, 2015 at 9:25 AM

hepy bonus day~!! hakhakhak..

aqil pun dah start sekolah.. saya pun menggagahkan diri bangun membento.. alhamdulillah dia tak malu bawak bento..tapi dia takmo nasik..nak benda simple2 je..roti, naget bagai tu.. skang ni rumah huru hara.. nanti lepas pindah baru pk nak buat proper bento kat dia..harap2 dapat kekal berbento.. hehehe..

January 15, 2015 at 9:31 AM

Kakak ni kacaulah adik tengah syok nak jual tu tak tahu ke hihi..
Itulah anak-anak Lieya seronok main-main-main. Tapi kalau macam yg anak dara tu dah pandai dah nak 'kacau-kacau' membantu sebab naluri perempuan tetap tak boleh lari kan..

January 15, 2015 at 9:34 AM

lamanya tak buat kek..nmpk kek marble tu rasa teringin pulak nak buat..hehe

January 15, 2015 at 9:41 AM

nak kena start bangun awal2 pagi dari kebiasaan sbb si kakak bgtau harga makanan kt kantin diorg dah naikkan..ngan sek ren pun nak naikkan harga, pelik r diorg ni..

January 15, 2015 at 10:01 AM

segar sikit bijik mata tengok gambar kat sini ;)
ahakkk zaman kite dulu main anak patung kertas cabut baju bagai semua ;) syok nyer zaman bebudak dulu-dulu tp sekarang lagii advance ;)

January 15, 2015 at 10:40 AM

Lieya... sunuk ar boleh main golf kat umah... kelakar la Dayan, kene kan mama dia, hahaha.. otomen ke humpty dumpty tu Dayyan, hehehe... bento2 tu yg best tu... haaaa.. mmg laa.. kene kuat lieya, i belum cukup kuat, after delivery InshaAllah... agak2 i dpt boy tak Lieya..hahaha.. kalo boy Alhamdulillah.. kite 3 same laa.. kalo girl pun, Alhamdulillah.................... kene cuba lagik laa.. heeee~

January 15, 2015 at 11:14 AM

macam2 gelagat tgk mak2 update anak2 masuk hari pertama sekolah...haha...bertabah jer la....
selamat berbento bento kembali lieya....

January 15, 2015 at 11:14 AM

Tgh pikir nie..nnt bile mek dh sekolah kan, manpu ke x wat bento utk mek mcm lieya..yg penting tin sardin tuh kite sama..cap ayam..feveret!!..yg lain xkene ngan tekak..hehe

January 15, 2015 at 11:17 AM

inshaaAllah nk gigih jg bgn pagi masak bekal utk anak ke sekolah ... si fahim pun request nk mama masak setiap hari .... cuma tghari je mama bw mkn kedai atau mkn kat rumah klu mama rajin masak lebih ... hhahaha

January 15, 2015 at 11:20 AM

Assalam lieya,
memang kagum dengan uols tau3
berbento segala
oohooiiiiiiiiiii
macam mana la iols sok anak school
nak minta petua boleh????he3

January 15, 2015 at 11:24 AM

tinggi benau susun tin tuu. hehehe. wahh macam macam masak tuu. kek pun nampak sedapp :D

January 15, 2015 at 12:02 PM

hahah.. mcm biasa.. entry mu sokmo Terbaikkk!!
eh eh.. x de bodek modek ke apa..
seyes ni.. tauuu! heheh

Harapnya tahun ni kita nye semangat bento kan anak sampa abis la..
tahun ni anak2 pulak yg request.. tp betulla kata lieya
Bila dorang request tu kita nye semangat nak maska tu lain kan
Memg gigih bangun walaupun ngantuk ahap gaban.. hihi
Tp kitanye satu bekal aje la
sbb lunch dorang sekolah sediakan
hanya utk bf aje.. jadilah..
tapi kan lieya, memandangkan anak bujang tu
baru merasa pegang duit blanja dan Q nak beli makanan
so dier tetap membeli walaupun di bekalkan makanan
yang dibelinye tu kata kakak dier
tak abis pun.. tp excited punye pasal
Tak pe sementara ni kita kasi can..

January 15, 2015 at 12:17 PM

oh bonus
aku ada air kotak bonus je dlm peti ais opis ni ar
enjoy ur bonus!

anak aku pun suka main sticker tu
aritu aku pi GM Plaza
sekeping 80 sen aje
aku borong byk2
main la korang sampai pengsan
senang kan
lekat sana lekat sini
paling aku stress
kadang2 aku jumpa melekat kat baju aku
kat almari
kat lantai
dan mana2 aje serata umah
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa
stresssssssssssssssssssss

bento bento
mana bento aku
tak dpt2
bertahun2 tunggu nih

golf tu
dibuatnya derang pukul kuat
mau benjol kepala org kalau kena
tak pun mau berlubang cermin umah orang weiiii
aku dulu pernah kena skali bola golf
perghhhhhhhhh i tell u

mama kena fire ye
padan muka ko
sapa suh lukis gambar ko
hahahahahhahaha
kena fire pun mama senyum
wakkakakakak
hi 5 dayyan!

January 15, 2015 at 1:51 PM

hahaha.. part otomen cekik mama tu kelao abis,,, hihihihihihihihi

January 15, 2015 at 2:02 PM

hhahahahaa dayyan dah pandai nak kick2 orang yerk...comel jer..
bestnyer bleh pukol bola golf kat belakang umah jerk...tak yah nak bersenam sangat..berlari kutip bola pon dah berpeluh..hahahaaa..

January 15, 2015 at 2:02 PM

Bagus bawak bekal hari2...duit belanja masuk tabung eh...

January 15, 2015 at 3:06 PM

amboiiii main golf..suka la tgk!

January 15, 2015 at 3:14 PM

doll sticker tu dulu main cabut2 baju kan.. hebatlah skrg ni... sket bento sedapla...

January 15, 2015 at 4:00 PM

Paling best dan mengimbau kenangan ialah doll sticker tu. Masa sekolah rendah dulu, siap compete dengan kengkawan kan. Tapi sebab orang susah, 20 sen pun sangat besar. Kalau bapak akak jumpa, teruk akak kena bantai tau..

January 15, 2015 at 4:56 PM

Mama tak menyabit sama ke? Wah nampaknya up le skill en Somi menyabit lepas ni ..

Cantik corak kek marble tu Lieya....nampak mcm expert sangat tau....Hari tu kat kg, kakak ada bawak kek marble org bagi, mak ai sedap sungguh ....lembut, ringan mcm kek sponge tu....camne agaknya resepi dia....

Bab bento mmg okje respect sgt ngan Lieya tau...walau kata kata hikmat tu mmg keramat tp penganggur ni tetap tak boleh buat mcm mama tuuuu...huhu

January 15, 2015 at 8:58 PM

suka betul kn dok post random pic bila thursday..hehe.. ok la, saya pn suka baca. ambl mood utk friday...haha.... pulun sungguh dayyan meniaga, kakaknya pula pulun mengemas.
tengok bekal kak liya buat teringat kat mak. dulu masa sekolah sy memg suka bawa bekal.. hari2 mnta mak buat. lebih puas mkn. beli kat kantin sikit n kurenggg sedap..hehe.. ok, sobs sobs.. rindu mak...

semoga kak liya dikurniakan kesihatan yg tip top always utk bangun setiap pg buat bekal anak2 :-)

Norsalihah

January 15, 2015 at 11:55 PM

Teringat zaman main patung kertas tu..
Sekarang dah main guna stiker ye. so takde la baju yang terkoyak,.hehe

January 16, 2015 at 1:48 AM

suka tgk akak buat bento utk anak anak.
betul zaman saya pon ptg kertas tu kemahen la gjajin tukar baju.siap berpiknik lagi main dkt tepi kolam sekolah.hahaaa
ni canggih sikit la kan .lg kmas n lawa.

January 16, 2015 at 4:00 PM

akak...resepi cekodok pisang tu kalo nak sedap buh gula merahh ke?? lawo pulak bulat cekodoknya tu!
haisyhhh kek marble akak hawat nampak mcm cantik bebeno tu...mabeles nmpk tuuu

January 16, 2015 at 4:34 PM

comelnya cekodok lieya tu...bulat2 gitu...kalau akak buat cekodok xde rupa....he3x.....

January 17, 2015 at 10:13 AM

Dayyan boleh jadi Tiger Woods ni macam.. Dari segi keterroran main Golf je ye, perangai tak mau ikut, haha

January 18, 2015 at 5:45 AM

salam kak/aunty lieya :) I tkthau nak panggil aunty or kak sebab I bwh umur lagi haha. panggil kak je la eh? hehe. I ada baca entry kak lieya yang ni http://lieyalatif.blogspot.com/2014/01/deco2-lieyalatif-bilik-tidur-miamija.html?m=1 so I nak tanya, RM299 tu including semua ke like kayu bawah katil tu (slatted bed base) and midbeam? Or kena buy seperately? Yang I tahu tilam and bedsheet mmg kena beli seperately. I harap sgt kak lieya dapat jawab hihi plis :)

January 18, 2015 at 2:54 PM

Quality time ngan keluarga sangat berharga... sempat main golf sempat masakkan untuk family sempat layan tamu sempat itu sempat ini... satu kejayaan yg tak boleh ditukar ganti

January 19, 2015 at 8:33 AM

best bebeno nengoknyer.... ko bab masak2 mmg teror n rajibn bebeno kan

January 19, 2015 at 1:14 PM

Amboi dayyan dah ada gaya jadi bisnesman.haha

Wah bento sudah tunjuk muka.he he

Kek marble,cekodok..sedap siot.huhu

Yg sticker tu menggamit memori betul.agaknya klu mak budak ni yg main OK dak?haha

January 20, 2015 at 1:26 AM

Cute jer suara dayyan. Macam mana buat cekodok tu jadi bulat? Iolls buat jadi penyek...cissss...

Best lah dapat main golf dalam umah ☺

January 20, 2015 at 1:12 PM

lya pon skarang dh start sedia bento.. tp y simple aje..
betolla tu..rajin demi anak kan..

January 20, 2015 at 4:10 PM

Senanglah sekarang belajar main golf kat belakang rumah je :) Untung ada Dayyan jadi 'penyelamat' di dapur. Kalau kita tak sempat kemas, salahkan aje Dayyan sebab dia yang menyepahkan barang-barang yang dah dibeli!

Hahaha...kesian Tipah tertipu. Bukan calang-calang orang dapat flying kiss, Lieya. Kiranya Lieya ni insan terpilihlah tu. Ultraman lagi yang bagi kick :) Eh, nanti bolehlah bawa Dayyan pi Genting. Kan ada segala Ultraman maknek and friends singgah buat lawatan. Anak-anak akak setakat ni tak kenal Ultraman. Kesiankan!

Bab bento ni memang takat ni takda siapa yang boleh lawan Lieya. Memang terbaik. Takda rahsia, takda rahsia, cubalah cerita sikit apa rahsianya masak with love pepagi buta. Tak tertidur depan gas stove pulak tu :)

January 29, 2015 at 10:48 AM

beli kat ne carpet rumput tu...sukeeeeeeeeeeeeeeeeee...weeeee

June 4, 2015 at 10:08 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy