Tuesday, March 15, 2016

korek ubi kat belakang umah...



Assalamualaikum .... 

wahh masing2 berjalan sakan ke cuti sekolah nieh.... aku ni ikut plan mmg tak kemane2...tup2 en laki ckp die kene gi bengkel kat ipoh..... mujur cuti sekolah so boleh la ikut....dpt le 2 hari dok hotel impiana ipoh nun....alaa tak pi mane2 pun kat sane nanti, dgn cuaca panas2 nieh, lebih pada teman en laki jek nieh....so kamis jumaat i is diperintahkan amik cuti, boleh le soping2 kacang putih kat ipoh nanti ekekekeke...tertangguh lagi plan balik johor ni, dah le mak aku dok masak mcm2 sedap2 skrang nie...adik aku no 3 tu peknen kemain rajin le mak aku layankan napsu ngidam die ...jeles mak taw!!heheheeh.... ok jom tgk citer ape ade arini...

*
*
*
*
*
*
V

sebut pasal ngidam, ni pun kes ngidam gak le nie...tapi lebih pada ngidam ngade2..... laki aku tgh mengadap pc kat atas aku panggil suruh korek ubi belakang umah hahaahhha....hangin jek die.... si kecik tu tukang nyebok...papanye pi berak pun kalo boleh nak mengekorrrr...anak bapak sgt2....



dpt le 5-6 batang sebesar lengan dayyan hahahaahah.... jadik laa...hasil berbudi pada tanah belakang umah....



nak goreng ikan masin, takde stok plak..... so makan dengan sambal sotong selipar..... setengah org suke makan ngan gula bagai, aku kureng sikit...kata johorean kan...harus menyamballl....



lepas ngidam cacing2 dlm perut i tauuu hahaahah.... 



tgk rupa paras ubi tu pun dah tau empuknye mcm mane kan..... tak makan nasi aku ari tu semata-mata ngadap ubi rebus nieh hohoho....


itulah kisah lieyalatif dgn ubi belakang umahnye....hahahaahah dpt 1 entry hahahaahahah....penin oiii nak update ape hahahaahahaha




** kelmarin bawak budak2 tgk kungfu panda 3...best.... cuti2 sekolah ni leh le bawak anak2 korang tapi better booking online ...pi walk in mmg sian tgk q panjang2 dgn bawak anak pastu last2 seat abis, kecewa tgk muka masing2.....




41 celoteh sahabat

Ubi kayuuuu...wuhuuu...win gilerrr.
Tak sabar nk baca trip Lieya ke Ipoh nnt. Meh share cepat tau. Tapi dik..random Thursday tu ON macsm biasa kan? (Nampak tak unsur ugutan di situ).

March 15, 2016 at 9:09 AM

sedapnya ubi rebus..
balik kag ritu x sempat nak jjcm
pack betul harian kita..

March 15, 2016 at 9:15 AM

Aduhaiiiiiii Lieya oiii..
Udah cacing dalam perut akak pun nak ubi rebus cicah sambal tu..
Kemain ko close up ye..
Saja jer bagi cacing kat perut ni meronta2 nak jugak ubi rebus tu Lieya..

Nak cari ubi.. nak cari ubi..
Hahahhaha gila meroyan ko lieya pepagi ni ..

March 15, 2016 at 9:16 AM

Untungnya lieya ada tanah..mcm2 bole d tanam..lps ni rajinlah dayan berkebun lieya..geramnya tgk ubi tuh lieya...

March 15, 2016 at 9:17 AM

sedapnya ubi rebus ni.. kalau akak separuh suka rebus, separuh lg suka goreng.. sedap gak... pastu sambal mmg wajib la kan org johor.. baru la berpeluh2 batang hidung tu.. lawan plak kopi O.. peh mmg laju je makan tak toleh kiri kanan. hehehe

mmg pun lieya, kalau nak tgk wayang citer budak2 kene beli online.. dpt cop awal2.. kalau tak, mmg gigit jari je lah..

March 15, 2016 at 9:19 AM

amboi....sedapnya....:)
bestkan klu org ade tanah nie..boleh bercucuk tanam :)

March 15, 2016 at 9:24 AM

kalo org klate mkn ubi cicah kelapa+gula+garam

March 15, 2016 at 9:24 AM

kemahin rajin ko melayan cacing2 ko dlm perut lieya hhhaaaaaa..*joking*

berbudi pd tanah, hasilnya nikmat yg korang dpt kan :)..aku tak pandai menanam tp kalo ada tanah sekangkang zirafah mmg seronok, laki aku rajin menanam tp tu la duk taman, tar sepanjang jln kkkeee

aku kalo ubi suka goreng, cicah sambal jugak takpun gula..nyummmsss..buat kepek ubi sendiri pun sedap tu lieya..

kitaorg ni nk bawak bebudak3 kemana pun tak sempat lieya..abg hadi sibuk tusyen sek pagi & malam sampai khamis..pastu minggu depan exam..aduhaiiii..

sabtu ahad taekwando..kdg2 curi masa gak kluar ambik hangin..tp gi shopping mall je la panas2 ni hhhaaaa..

March 15, 2016 at 9:38 AM

lieya petani jaya ko dah sekarang. kalau jual bg tahu ye. lea suka makan ubi ngan ikan masin....

March 15, 2016 at 9:43 AM

nak cari ubi kayu...nak cari ubi kayu...hehee

sedap tgk ko ngicah ubi kayu rebus dgn sambal... rindu ubi kayu kt kampung...huhuuu

March 15, 2016 at 9:48 AM

perrrkkkh mmg terbaik lah...
ada jgk hasil tgn ko.... ni bt aku nk suh edy cari ubi kt psr malam nih

March 15, 2016 at 9:58 AM

Sedapnyaaaa ubi kayu cicah sambal. Terliur tengok. Hahah. Kaaan cuti2 sekolah ni jangan berangan nak beli tiket on the spot. Memanh panjang gila q. Nak nak kalau movie yg best2.

March 15, 2016 at 10:42 AM

Sedapnyaaaa ubi kayu cicah sambal. Terliur tengok. Hahah. Kaaan cuti2 sekolah ni jangan berangan nak beli tiket on the spot. Memanh panjang gila q. Nak nak kalau movie yg best2.

March 15, 2016 at 10:42 AM

Betul2.. makan ubi je pun dah cukup kenyang, sambil hadap novel.. tak sedar habis semangkuk.. hehehe..

March 15, 2016 at 10:46 AM

Bestnya makan ubi rebus..lama dah xmakan tau lieya..sini ssh nak carila...huhu

Rin cuti sek takde g mana..dok umah jela..duit

March 15, 2016 at 10:47 AM

sedapnye ubi rebus.. tp tak berangin ke perut ko.. aku ni kalo mkn ubi terus ngidap weh.. berangin 1 badan smpi mkn benda lain sume tak kena.. nyampah. pdhl sedap tu ubi rebus.

March 15, 2016 at 11:26 AM

Kalau kakak pun ubi rebus paling ngam dgn sambal tumis.
Tak kisah sambal tumis ikan bilis pun sedap juga
Ini sambal sotong lagilah sedap:)

March 15, 2016 at 11:26 AM

untung ade Tanah kat belakang umah ;) leh tanam macam-macam
kami nie usahkan Tanah, rumput nak tumpang sekaki pon payah sbb Tanah nan hadooo

March 15, 2016 at 11:48 AM

Weh lieya dah ler aku tengah lapar, nengok ubi dengan sambal ni terus bunyi2 perut ni ok, kena cari ubi gak niii

March 15, 2016 at 12:15 PM

bunyik nya macam dok kawasan kampung btul jr ko kan.. hahaha.. lama tak makan ubi ni.. mana pulak nak carik kat rawang ni..eeaahh.. rawang lagi kampung hokeh.. ;p

March 15, 2016 at 2:08 PM

aaa kau buat aku pun sama mengidam ni dah kenapa???? aaaa terliur kot!

March 15, 2016 at 2:30 PM

mkn ubi kayu btl2 feeling duk kg..bestnya ada laman luas..blh cucuk tanam

March 15, 2016 at 3:07 PM

Tak berangin ke perut tu makan ubi Lieya oiii...akak sejak dah masuk 4 series ni masalah angin menjadi2 pulak.

March 15, 2016 at 3:48 PM

ahahaha.. mantap betul ubi rebus dgn sambal kak. mmg johorean sgt!

March 15, 2016 at 4:14 PM

Terbaiklah.. tengok terus lapar

March 15, 2016 at 5:09 PM

sedapnya lieya.. mek yg duk johor nih pun dah berjangkit dengan johorean makan ubi cicah sambal hihi.. sedap!!

March 15, 2016 at 5:11 PM

tu dia... mengiurkan tgk ubi rebus tu haihhh.... kt yg dok kg pun x merasa makan ubi skrg ni.. sebab susah noooo nak ada buah.. musim panas ni... makan pucuk ubi pun dh cukup syukur.

March 16, 2016 at 9:52 AM

Aku jadi ngiler liat foto2 di atas hheee...

March 16, 2016 at 11:08 AM

kita makan ubi rebus cicah gula je pun layan..

March 16, 2016 at 1:03 PM

uisshhhh sedap tu ubi cicah sambal...
gabung dengan kopi o plak....
terbaeeeekkkkk....

March 16, 2016 at 9:54 PM

Cakap pasal ubi kayu teringat pokok ubi kayu bunda yang 4 pokok kat seberang jalan depan rumah tu.

Memang sedap ubi kayu cicah sambal... tapi bunda tak boleh makan lebih2 ...angin...hehe..

March 17, 2016 at 11:08 AM

Mmg johorean sgt makan ubi cicah sambal...
kalau saya ore kelate ni, cicah gula jer..
Tu pun dah nikmat sgt :)

March 17, 2016 at 2:06 PM

UUU..sedapnya weh ubi kayu. Kalau kat Perak, mak akan goreng deep fry gitu. Salut ngan garam ..cicah sambal ikan bilis or gule..dua2 sedap.

March 18, 2016 at 12:09 PM

bestnya makan ubi rebus..along tak leh makan sangat sebab semput..ubi berangin kan...

March 18, 2016 at 12:44 PM

Wow sedapnyaa ubi rebus cicah ngan sambal.. nyum2.. :)

March 18, 2016 at 3:35 PM

KO buh gambar ubi jer pun yg hakak ko ni tak berapa kali menelan air liur nengok ko menyecah ubi tu dgn sambal...menaip komen ni pun telan air liur gak lagi...haihhhh....

March 18, 2016 at 4:50 PM

sedapnya ubi kayuu

March 19, 2016 at 10:39 AM

amboi kemain lg ubi kayu tanam sendiri..mau tak heaven makan..klu sy suka makan dengan kelapa parut n gula..sambal ke kari ke ikan kering tak reti sgt ngan ubi kayu.hehe

best ke kungfu panda..yg sblom2 ni pun tak tgok..tak minat sgt..klu ibu abahnya tak minat..anak2 takde harapan la nak tgok.haha..

March 19, 2016 at 2:08 PM

menceceh air lior nengok akak menyambal tu.. alahai..

March 24, 2016 at 9:38 AM

Ya Allahhhhh.... ni faveret mak ni Lieya weyh....ko sajakan kasi mak terliur tetengahari gini...
Nak cari jugak ar esok!

Kalau mak makan ubi ni lagi suka ngan sambal ikan bilis cili padi Lieya. Blend belacan ikan bilis leburkan semua sampai pecah minyak pas tu buh asam sikit. Mmg pergh lah....

March 25, 2016 at 1:31 PM

Ya Allahhhhh.... ni faveret mak ni Lieya weyh....ko sajakan kasi mak terliur tetengahari gini...
Nak cari jugak ar esok!

Kalau mak makan ubi ni lagi suka ngan sambal ikan bilis cili padi Lieya. Blend belacan ikan bilis leburkan semua sampai pecah minyak pas tu buh asam sikit. Mmg pergh lah....

March 25, 2016 at 1:36 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy