Thursday, March 24, 2016

thursday ~ random photos


Assalamualaikum...salam kamis semua!!


Aucak! hehehehe....kecoh isu panas minggu nie kan...umah aku ntah baper laa bil lektrik bulan nie...mmg on ekon semendanggggg....seb baik laa keje pun berekon..tp tu pun dpt gak sakit kepala siap pakej dgn ulser + tonsil.... mujur dah okey sikit nie, napsu makan dah mencanak2 naik balik, berat aku drop sampai 47kg dah nieh huhuhu..... kat sekolah miamija plak di beri kelonggaran utk pakai baju pj sepanjang musim panas nie...okey laa pakai tshirt kan kurang sikit panas tuh....make sure le korang rajin minum air yeak, jgn jadi mcm aku selalu kene ulser sbb malas minum air 3 liter huhuhu.....jom le layan pic random photos kali nieh...


*
*
*
*
*
*
V


  • bento riangria mia mija ~ utk pagi kuew tiow goreng.... utk lunch nasi putih + asam pedas ayam + kangkung goreng + buah epal....budak2 ni kalo aku masak ayam masak asam pedas ke ayam masak kicap ke kompom balik dari sekolah memuji aku melambung2.....



  • dayyan si pengaco.... sibok ajek kaco papanye buat keje.....budak manje naw naw nieh! ...sampai skrang takleh move on pindah tdo katil sendiri....biasenye die tdo sebelah aku, dah lelap jek papanye angkat letak kat katil die.... tgk2 bangun pagi die kat sebelah kite balik....siap pakej gaya klcc lagi, dayyan kompom le jadi jambatan klcc tuh!!..sakit2 pinggang kiteorg lakibini....dah le tido peel suke selit kaki bawah badan kite..


  •  rutin weekend...siang sayur siap2...mcm ni dah plan nak buat tomyam so siap2 kan sayur tomyam satu bekas....senang pagi2 tinggal lebur ajek....ye lah! stok pes tomyam dah abis...kene restok ni beli barang dapur weekend nieh....



  • alhamdulillah laa due anak dare aku dah reti masak nasi sendiri....mmg tugas dieorg laa masak nasi sekarang...tapi tu laa pakai sifir air coway (3 beras 3 air coway)...bekas beras aku pakai yg brand tupperware tu means 3 kali tarik lah..... aku ajar ukur paras air pakai jari dieorg tak reti lagi plak ....



  • stok menyejukkan tekak di musim panas nieh....amik koooo.... eskrim 6liter aku beli ....so 12 liter hah .....balun le sampai lebam hehehehehe.... peberet aku mint choc tu, budak2 ni biase laa suke cookies n cream (ala2 eksrim oreo)..... eskrim ni mcm kite makan kat buffet hotel2 ke restoren2 tu....sedap!


  • kerna eskrim gabak tu....tak memasal penoh esbok aku.....phew!...


  • santai2 weekend..... heaven kalo dpt gini....


  • bento riangria miamija ~ utk pagi nasi goreng ayam ... utk lunch plak nasi putih + sambal sotong + mee suah masak sup pecah telur + buah jambu...kek pisang utk kudap2 kafa.....




  • ni plak pic minggu cuti sekolah ari tu...kemain masing2 heaven ngadap gajet...... terraa je carik game online .... budak2 zaman skrang kan.....


dahle..tu ajek...pi sambung buat keje masing2 ekekekeekek.... jgn culas2...kang name tak naik dpt APC meroyan plak kang hahaahahahah....sebut pasal APC skrang kan musim org terima APC..tahniah sape yg dpt ....




** dah lama plak tak buat scalling gigi.... kalo ulser dah betul2 baik, boleh laa set appointment nanti ngan dentist....






40 celoteh sahabat

Aeish sblm ni mmg tido gan akak...bila hubby ckp aeish dh besar ptut tido sendiri...dgn keras hati akak buat...mula2 mmg nangis buat tak tahu...alhamdulillah skrg dah tido sendiri hahaha taklah sakit badan hihihi

Sedapnya tgk eskerim tu lieya...panass nak mengeluh pun tak guna...tahan aja lah..melengas tul badan...sbor nur hahaha

March 24, 2016 at 9:18 AM

Semoga ulser Lieya cepat baik.... Baca pun dah boleh imagine sakitnya bila kena ulser ni....

Dayyan ni sama perangai dengan Danish... Langsung tak boleh tidur berenggang... Siap dah booking lepas dapat adik nanti nak suruh adik tidur sebelah kanan, dia tidur sebelah kiri.... adoi, mmg tak boleh percaya langsung... nanti ada yg letak kaki atas baby... huhuhu

Part eskrim tu buat saya tergoda jugak.... Kami pun asyik restock eskrim jer dalam esbok... Kadang2 pukul 10 malam pun buka esbok lagi cari eskrim.... hehehe

March 24, 2016 at 9:24 AM

eskerim tu best. mana akak beli ?
mmg pns betul. saya kt kg di kedah panas lit lit aje. berangin pon terasa bahangnya.
dengan rania pulak demam campak. huhuu

March 24, 2016 at 9:32 AM

dah macam nak jual aiskrim je dah lieya ni.untung anak dara dah besar leh tolong masak ye lieya

March 24, 2016 at 9:43 AM

dah sihat lieya? mendadak turun berat ko lieya..47kg..kurus dan tinggi sesuai dah dgn ko..alahai aku nk dptkn balik angka 4 tu mcm mimpi je ni hhhuaaaaaaaa

mesti la puji, mama pandai masak kan miamija :)

gedabaknya eskrim ko..beli ktne tu?ni kalo beli 1 kt umah ni, siang mlm pagi ptg confirm dah hhhaaaa

anak dara ko dah pandai masak nasi lieya..good job!!!!senang banyak dah keje ko :)

March 24, 2016 at 9:47 AM

ko mmg bt ntry tiap khamis je ek... ish2 babap kang

aku pun tgh sakit2 tonsil nih perit mcm apa gara2 cuacca yg tak menentu... nk kata minum air tka banyak dh berliter2 kau tongak kt opis

ko mmg rajin bab bento... bab nyediakan syr mayur utk masak hari2...

dayyan kan si bongsu kene lah manja naw2 kan

March 24, 2016 at 9:52 AM

untung ankdara dh pandai masak nasi...bole tlg mama....syok la ada eskrem 2 bekas beso tu..nk2 cuaca panas skarang kn

March 24, 2016 at 10:06 AM

bagus miamija tlg mama ya...
nanti dah besar lg..mama dah boleh rest sikit balik kerja...
serius kak berat turun lagi..peh!caya laaaa...
nieyl next week baru start diet semulaaaa...
adoi...xleh tahan laaaa...lemak dah berkati² dah nie...
wish me luck next week :P

March 24, 2016 at 10:32 AM

lieya, dayyan sama ngan si bongsu zee, dik niq..memula masok tido memang masok bilik sendiri..kang sedar tengah malam tengok dia kat sebelah dah..kaki atas badan kiter..hahaha..kadang tersedar sebab kena terajang ngan dier..
nak buat camaner..marah pon gitu ler..dier tido nak kena ada sentuhan ngan kitorang..lagi satu sebab panas kot..kat bilik kitorang tuh kipas tala ke muka..tu yang dier syiok..

March 24, 2016 at 10:34 AM

Esbok beli lagi satu la.. or else ko beli yang besar ada empat, enam pintu tu haha...
anyway, aku suka area tengok tv ko.. very the santai

March 24, 2016 at 10:39 AM

untung anak-anak dah besar kan..boleh tolong mana yg patut dah..

March 24, 2016 at 10:41 AM

bagus lieya ajar anak2 dara tolong masak..anak2 dara rin takde la rajin sngt...huhu..mgkn sbb tak ajar mcm lieya kot...

March 24, 2016 at 10:55 AM

ai pun byk ulcer gak ni .. air dah byk minum tp tak cukup kot ... vita c pun dah mkn .... lmbtnye sembuh huhuhu
last2 smlm letak garam batu seketul .... nyilu2 sampai nak marah semua org harap cepat sembuh lya

March 24, 2016 at 11:11 AM

leya, ais krim beli kat ner... bagitau ekk cam best eje..

March 24, 2016 at 12:26 PM

seronok baca catitan lieya kat sini ;)
part paling best mestilah melayan bento miamija '-'

March 24, 2016 at 12:32 PM

Hehehe..
mesti shomel je dayyan tido gaya klcc tu kan..
bento yg alwayz dinanti2kan
ow dah musim APC eh skrg
nampak noo la kita x dapat kan
hahahha..

March 24, 2016 at 12:55 PM

Kebanyakkan dari kita yang ada aircond memang rasanya nak pasang 24 jam sehari.. panas membahang.
Hujung minggu sesekali bagi dorang layan gadjet yang ada.. kalau kita pun stress dengan rutin harian, dorang pun sama.. ;)
Yup musim APC la ni.. tahniahler buat mereka yang dapat tu.. ;) kita dah dapat tahun lepas.. Alhamdulillah..

March 24, 2016 at 1:05 PM

Makan aiskrim org kata cpt baik ulser sis.. hihihi. mcm nak buat niaga da aiskrim tu.. Hehee beli mana sis.? =) Suka tgk sis bento2 tu menarik sgt..

March 24, 2016 at 1:08 PM

Salam Lieya..
Zura baru nak berenang semula ke darat nih. hahahaha
lama x tengok bento anak2 Lieya yang meriah tu.
mmg habes eh dorang makan??? kalo anak Zura memang balik semula lah jawabnye.
kalo Anis dia suh bekalkan nuget2 jer. tuh pon kadang2 balik sekolah pulak baru dia habeskan nuget dia tuh. sabor jer lah.

untung lah Lieya anak dara dah start pandai masak nasi. ringan lah sikit beban di dapur yer. Anis pon dah boleh dah tolong basuh2 pinggan. sikit2 ajar dia buat keje. hehehehe

March 24, 2016 at 1:33 PM

Lieya gedabak betul eskem..
Brpa pulak duitnya tu..
Gedabak jugak ke rege nya..
Sakan lah anak beranak melantak eskem..
Paneh bedesing lieya..
Pakej sakit kepalo tu..
Jgn cakaplah..
Samo dgn akak ni..
Ulser bagai pesta tumbuh ke mulut ni..
Raso nak gak boli eskem gedabak tu..
Kurang sikit ulser kat mulut ni :D

March 24, 2016 at 1:44 PM

Paling suka gambar membasuh nasi dari atas tuh. Lawo sangat! Lieya sangat tersusun dan organized orang nya. Patut rumah cantik, kemas dan pandai masak.Alhamdulillah..untung anak-anak dan suami.:). Take care Lieya..minum air banyak2 yer...kesian kawan-kawan kat Malaysia kepanasan. Ni nanti balik tak tau la cane nak survive...huhuhu..moga dipermudahkan oleh ALLAH S.W.T

March 24, 2016 at 1:57 PM

alaaa sian sgt ulser hinggap lagi ekk... kena minum air banyak... panas sgt tuh....

wahh syokla layan aiskrim besar gabak tu berulang kali time panas2 nih...hahaa...dayyan untie nak share sama boleh ke...:)

x sabar nak ajar Allyssa masak nasi sendiri gak... hehee...

March 24, 2016 at 3:28 PM

Lieya...sila la share beli kat mana ice cream gabak makan sampai lebam tuh

March 24, 2016 at 4:11 PM

lieya, apc tu apa.. anugerah mcm pekerja cemerlang ker.. maklomla kita kerja swasta xderr anugerah2 ni.. kiii

Suka tgk umah lieya..kemas jer.. pening jap ingat kat umah skrg ..

March 24, 2016 at 4:16 PM

mmg pns sgt.. lya mlm2 buta pom mndi sbb berpeluh sgt... mmg x sanggup la nk kluar rmh, perit hbs muka rasanya.. bila msk opis lah sejuk..skit kpala jdnya...

alhamdulillah..ank dara dh blh diharapkan... bilalah turn asya plok..ringan skit kerja mama.. heehe

March 24, 2016 at 4:35 PM

Memang terbaek laa bento riangria Lieya tuh.. sedap2..
Untung laa ada anak dara dah boleh harap masak nasi.. heheh

March 24, 2016 at 5:14 PM

Kakak pun biasa dah siapkan dulu apa yg nak dimasak pagi. Sebab kalau dah siap senang pagi just panaskan minyak masuk aje apa yg dah diprepared earlier. Cepat sikit.

March 24, 2016 at 5:18 PM

Hebat betul Liya ni.. the kids must be proud of you.. alhamdulillah..

March 24, 2016 at 5:49 PM

dayyan tu kena bg adik baru dia bley tido sendiri.haha

fuyoo eskrem tu.puas arr makan besaq gedabak..k5 ah ni besa sok beli yg satu tapaware besa tu pun satu hari anak dara asik la bukak tutup peti ais. keja dok mitak aiskrim ja satu hari 3 4 5 6 kali..tu yg malas nk beli.huhu

bertabahlah tgok bil memasing musim2 panas ni kan.hehe

March 24, 2016 at 10:01 PM

Musim2 panas ni tengok jer aiskrim dsh rasa sejuk dah tekak...bunda pun dah batuk2 dah ni... walaupun tak minum air batu pun..

March 25, 2016 at 1:32 AM

lamanyaaaaaaaaa xjejln ke blog kwn2...huhuhu...
terubat rindu hari ni dtg sini.

March 25, 2016 at 9:48 AM

aiskrim tu sedapnya

March 25, 2016 at 10:08 AM

lieya...sihat ke ? lama sgt tak jenguk blog
me pun bz n lame tak update blog..sedih..
rindu.. lieya nye bento...mmg terbaek, kite pun lom tentu leh buat cam lieya...

March 25, 2016 at 1:19 PM

Yelah.... mak perasan jugak ko selalu kena ulser ek Lieya....Ohhh tu yg kenduri eskrim tu ek hihi. Kotak bubuh bonjela ke Lieya.
Kikiki....Dayyan tak mo ada adik lagi kot, tu yg tak bagi chance mama papa tido berdua....

March 25, 2016 at 1:26 PM

Semoga cepat sembuh yer..
Waa sampai dua bekas tu aiskrim.. Mmg laku betul musim panas2 ni makan aiskrim. Nyaman je rasa..

Jalan2 sini.. Jemput baca article baru..
Salam Perkenalan..

Cara Mudah Hasilkan Ukiran Kayu Hello Kitty yang Comel

March 26, 2016 at 2:56 AM

biler time ramdom photos n jer.. mesti tak tau nak komen mana satu.. hahaha..series..
tengok gambar mesti rasa nak joint komen jugak..
tapi last2..mesti tak komen pon yang kate nak sangat komen tu.. ;p

ok lah..komen sikit.. family hall umah lieya besar nyaaaaaa..!! besh lepak macam tu..

March 27, 2016 at 8:13 PM

salam lia mana beli ais krim beso2 tu....

March 28, 2016 at 12:41 PM

Beli kat mana kak ice cream tu... Teringin

March 28, 2016 at 2:06 PM

gedabak aiskrim.... terliur tgknya..

March 28, 2016 at 5:21 PM

Bestnya dapat hadap eskrem gabak gitu, puas hati..
Mint also my peberet :)

Macam biasa, i like your Bento to anak2.. resepek sesangat dengan Lieya

March 30, 2016 at 8:56 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy