Wednesday, August 17, 2016

musim doroyan!



Assalamualaikum...salam rabu semua...


fresh rase kehidupan sebab i is baru balik dari penang...perut happy gile sebab dpt jjcm sedap2 hahaaahah...tapi arini tak mo citer pasal jjcm penang ...nak citer pasal durian....sape suke durian, angkat tangan...yeayyy! kite geng...aku ngan laki mmg berhantu durian nieh...tgh2 malam kalo teringin pun boleh buat keje gile pi cari....dayyan ngan mija pun suke...mia je tak makan ...tapi kalo buat serawa durian baru mia makan...durian mentah tak mkn, tapi tempoyak die bedal plak...

*
*
*
*
*
*
V


selagi tak abis musim durian...selagi tak jemu....tiap minggu durian hunting...kentut pun silap2 bau durian hahahahaha..ni gerai area bangi....


ni plak area salak tinggi...mmg selalu beli kat sini, kakak tu pun kenal dah kami2...siap dpt free durian sebijik kalo beli kat sini....


haa sape tak tau jenis2 durian yg ade, meh study nieh...peberet aku semestinye durian IOI ngan udang merah.....musang king pun layan....org kata paling sedap n mahal durian black thorn ngan durian raja kunyit....tak penah le plak rase...lg pun tak gamak nak beli durian sebjik sampai nak cecah ratus2 hahahaahahah


ni durian ioi....fuh!! dpt lembik2 mcm nieh.....sebijik aku leh bedal sorang!
 



petua org dulu, minum air dlm pangsa durian nak bagi kurang panas badan .....


kuah durian / serawa durian ....gune durian ioi katenyer....cantik kuning kuahnyer...sampai berhirup2 budak2 ni makan....roti sebuku sekejapan licin....



ni plak sambal tempoyak...aku sorang jek bedal ni kat rumah... mia plak dulu eksen takmo, siap kutuk2 aku mkn bende busuk...sekali kene calit kat bibir terus jatuh hati...terus bertambah2 makan nasi dgn tempoyak hahahaha...tu laa kan dah kene dolat tempoyak hehehehe
yg pasti, setiap kali musim durian aku mesti buat stok durian frozen...bile2 tingin nak mkn serawa durian di luar musim durian boleh buat....tgk budak2 ni makan sampai menghirup2 tu buat kite lagi hepi nak masak kan....xoxo!





**tekak start gatal2..batuk2 nieh....kong keng kong keng jek nieh....





35 celoteh sahabat

Duyannnnnnn..
Kita geng lieya..
Akak pun hantu duyan..
Baru ni en somi akak bawa balik 2 guni duyan masa dia ada keje kat ipoh..

Tak lah akak melantak 2 guni..
1 guni jer utk kita org..
1 guni lagi bahagi2 kan pd adik2 ipar yg duk shah alam ni juga..

Kami anak beranak hantu duyan.
Akak buat juga frozeen dan tempoyak..
Semua suka sambal tempoyak ikan bilis..

August 17, 2016 at 9:30 AM

sedapnye doyan..dule kite tak suke doyan..sekarang dah jatuh hati..
minggu lepas husben borong doyan..seminggu dok makan doyan..hambik kau,

August 17, 2016 at 9:31 AM

Fuyooo sedapnye..
Tahun ni tak penah beli lagi..
Hari tu nak beli tak de pulak jual dkt area tu..
Raya hari tu je balik rumah mertua ada dapat makan sikit..

August 17, 2016 at 9:31 AM

yA Alllah sedap nya .... terliur aku tgk tang tempoyak tu

August 17, 2016 at 9:33 AM

Wow kitorang laki bini minggu lepas memusing Dengkil cari durian.
Semalam pun kat E10 tu de jual durian kan?

August 17, 2016 at 9:45 AM

singgah pagi rabu...
yea..nieyl hantu duriaaaannnn....

August 17, 2016 at 9:46 AM

pergh menjejes air kiur smbil scroll gmbr durian ko nih..

August 17, 2016 at 10:07 AM

slurppppp..dapnye serawaaaa :)

August 17, 2016 at 10:41 AM

rmi cite durian kn...kita pn br update cite durian smlm

August 17, 2016 at 10:47 AM

tgh musim kan... mana blh tak bedal durian wei

aku rsa tekak mcm nk elok... esok lusa bedal durian lg kot kih3....

August 17, 2016 at 10:56 AM

Sentap baca....sentappppppppp!
Fuhhhh tengok isi durian tu pun dah nangis sambil meratapi monitor pc durian durian durian hahahahhaha....sedap ye...kak lieya syok la JJCm kt penang memang meriah syurga makanan kt sana tu kan

August 17, 2016 at 11:13 AM

tengok mcm ni terus rasa la2 ni jugak nak gi cari durian balik tanak pulut makan dengan snatan...huwaaa..sedapnya lieya...durian kuning2 tu....

August 17, 2016 at 11:18 AM

ohohohho.... baru ni 2x pi makan. ni rasa mcm nk lg ja ni bila tgok...

arghhh... sodappp

August 17, 2016 at 12:37 PM

Aduss...meleleh air liur. Sedapnya duriannn. Kat rumah ni, nany, husband and Hannah jer layan. Tapi now nak beli tunggu husband balik dulu la. Kang beli macam tuh lambaatttt nak habis.hehehe

August 17, 2016 at 12:48 PM

dapp nyer

August 17, 2016 at 12:59 PM

Kite x makan durian, hehe..!

August 17, 2016 at 12:59 PM

Musang king dah try memang tiptop sedap, pasni nak try D101 lak.. lembek2 tu sedap kan kak..hehehe

August 17, 2016 at 1:27 PM

Sedapnya

August 17, 2016 at 1:40 PM

Sedapnyaaaa. Tapi akk takut nk mkn. Sebelum.poser tu hari, kami beladah doyan. Lysanya akk masuk spital sbb tonsil teruk. Paneh dikkk

August 17, 2016 at 4:30 PM

sedap..durian..tempoyak..serawa..alahai..sukanya

August 17, 2016 at 5:04 PM

Suka gak durian tp lieya kak Nur x mkn byk...kang kong keng2 bila batuk suara jd rock...tp klau kena kat hati...peduli apa huhu

Buat serawa doyan cicah roti aduhhh sedapnya

August 18, 2016 at 1:32 AM

Meriah musim durian ni tengok gelagat peminat2 durian. Monday night on tv3 ada program pasal durian, kacukan durian kampung dan musang king etc dia kahwinkan dahan dia. Lepas 2 tahun menjadi. Giler terbqik progrem tu.
tapi paling untung host la, semua durian top grade dia merasa pasal nak kasi review haha. Tapi durian grade c dia tak makan pulak, dia komen je cakap kecik la apa la...

August 18, 2016 at 3:46 AM

lea pun hantu durian lieya. sorang boleh makan sebiji/dua bijik durian. tempoyak memang jgn cakaplah.siap stok kat umah. ni mak mertua dah call durian belakang rumah kat kampung dah nak gugur. adui..fresh....jatuh bergolek di pintu dapur. ambik terus buka. sendawa pun bau durian dalam kereta. dah tu masing-masing tak ngaku. ye dak...

August 18, 2016 at 7:52 AM

Dasyat kira betul durian lover la ni klu smp frozenkan..sy klu betul3 mkn durian ni klu buat pulut je..yg lain makan gitu2 je la

August 19, 2016 at 3:10 AM

Dasyat kira betul durian lover la ni klu smp frozenkan..sy klu betul3 mkn durian ni klu buat pulut je..yg lain makan gitu2 je la

August 19, 2016 at 3:10 AM

hamboii kecur liur! nasib baik da merasa doyannnn.. klu tak mau meroyan kita baca entry ni. hahaha =P

August 19, 2016 at 11:03 AM

adoiii.... terliurnyer aihhh... akak dulu tak berapa sgt doyan ni.. tp sejak 2 menjak ni mcm tersuka pulak.. hehehe...

August 19, 2016 at 4:57 PM

bukan setakat kentut lieya, kencing pun bau doyan hhhaaaa...

aku tak tau jenis2 doyan, janji kuning, lemak dan berkrim hhhhaaaaaaaa

sambal tempoyak mmg win lieya, cicah dgn timun pun sedapnya lahaiiii :)

August 22, 2016 at 10:29 AM

saya tahun ni byk plak makan doyan ni haaa. padahal sebelum x suka pon. xsuka bau tu kuat menusuk hidung

sampai husband kate ngidam ade isi. hahahaha..

baru lepas up entry rania makan pulut durian kemarin. hihihi

August 23, 2016 at 9:55 AM

memang musimkan... akakpun tak keruan kalau nampak durian ... kalau makan memang tak hengat dunia... yang kurang mengancampun telan semacam bayangkan makan durian yang sedap memangler tak kisah dah makan sampai habis tak ingat orang belakang.... teruknyer...

August 24, 2016 at 11:21 AM

aummmm..c.edapnya lieya...
lya n fsya pom hantu durian..cuma papa dia je..mat salleh mari..bau pom x boleh..hehe

August 25, 2016 at 3:45 PM

Dari hari tu nak makan durian belum dapat weyh..... Dapatlah jugak makan serawa durian kat rumah adik ipar. Tapi biasalah makn kat rumah orangkan mana puas hihi.... Ingatnya nak gi cari jugaklah...
Perghhhh tengok doyan tu Lieyaaaa....kecur air liur mak tau.... Tebal, kuning,.....rasa dah confirm sedap tu....
Laki ko tak makan tempoyak ke Lieya.....cuba ko calitkan sikit kat bibir dia tu Lieya hihi

August 30, 2016 at 9:57 AM

Ya! ampunnn... Sedapnya doyan. Kita pon hantu doyan gak tau. Milk booster ni.

August 30, 2016 at 11:21 AM

Akak pun suka bangat makan durian. Tapi akak tak makan tempoyak ^_^ Kat rumah tu, anak-anak tak makan. So kalau beli durian, membebellah mereka sambil tutup hidung. Akak and HD rileks aje. Durian seguni kalau dapat free pun kita orang boleh aje habiskan laki bini ^_^

Rasanya nak menghunting durian jugalah minggu ni. Minggu lepas dah pekena sampai jalan senget. Tapi tetap tak serik-serik juga!

August 30, 2016 at 4:13 PM

akak pun suka doyan yg cair2...dapnya

September 19, 2016 at 11:40 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy