Tuesday, August 30, 2016

kisah weekend kami ~ mencari kamera...



Assalamualaikum....


salam selasa semua...yes! yes! esok cuti oiii ekekekeke..selamat menyambut hari kemerdekaan semua!! esok plan nak kemane korang? aku plan nak bawak dayyan naik train ....dah 2 minggu die memekak2 nak naik train, pusing kepala omak dgn apaknye ni heheheeheh....hari ni nak citer kisah weekend kami yg lepas...kan kiteorg nak pi holiday bulan depan so aku tegedik2 yg amat nak beli kamera...ye la baru le pelancong namenye kat leher gantung kamera kan kah kah kah!....nak angkut dslr tak mo, berat... seb baik en laki nak layan permintaan aku nie...so ke hulu ke hilir le kami pi dari satu mall ke satu mall yg lain utk cari kamera idaman hati....dari alamanda ke ioi ..sudahnye sunway piramid baru jumpe...jom layan pic sambil i is story mory...

*
*
*
*
*
*
V


adoi susah betul anak dah ikut jejak langkah mak nie.... abis makan pun die bangun snap gambar hahaahahahaha....


ni hasil dari mia snap kat atas le nie hahahaah..kepoci betol!


asal nak order tosay pagi tu, tapi tertgk fb kak mimi mkn roti dgn telur separuh masak, nak order tak tau name sudahnye order asing2 kasi campur sendiri kahkahkah....sape yg follow ig aku tau le betape gigihnyer aku buat sendiri kat situ kan hahaahah


 perut dah kenyang sarapan..kiteorg ke alamanda, misi 'camera hunting' dimulakan...aku dah survey lumix panasonic sebenarnye...terus tuju kat fotokem...kamera yg aku nak takdo...terus terjah ioi mall...pi harvey norman .... pun takde... dah tergoda ngan brand lain...seller tu suggest olympus...tapi kene tunggu order dlm 5 hari...okeylah! bye bye je laa aku bagi....aku mencari ready stok...pastu perjalanan diteruskan ke sunway piramid..gile berkurun tak jejak sini...parking pun hazab bebeno...upah budak2 ni sekerim jipangi...nanti kiter makan yg betul2 punya kat korea ye...


rupe sekerim ni pelik..nak makan pun malu hahaahaha.... tgh2 dok makan, org kedai tu mintak sekerim dayyan...die refill kan sekerim...aku ingat mmg boleh refill..rupenye die saje bagi kat dayyan ajek....bengkek je kakak2 nye tgk haahahaha... tgk le muke dayyan tu, muke malu2 dpt sekerim refill kahkahkah


pas gedebak gedebuk dlm sejam lebih kat sunway piramid...kamera idaman pun dah dpt...kami gerak ke bangi..mia nak mkn spegeti ...kebetulan nak cari blender kat onking, bangi tuh...utk tahun ni dah 2 blender aku jahanam kan..mengalahkan org kerja catering masak2.... rupenye selama ni cara aku salah...aku plak mati2 salahkan blender brand philips aku hahaha....selama ni aku blend "kering" sgt..so motor tu jangka hayat die tak lama la sbb kene 'kerja' kuat'... sebab pelik gak takkan philips cepat rosakkan...kalo aku beli yg ke 3 ni rosak jugak, aku surender!! aku cari batu giling jek nanti...hahahaah


budak2 ni skrang tuisyen kat bangi tiap kamis jumaat...so kiteorg ni kirenye dah expert gak kedai makan area bangi nie....kamis jumaat mmg jd rutin dah dinner luar hahahaah..naik lemak aku tak yah masak due malam hahahaah...


ni plak kisah hari ahad...kan 28hb ...memberscard utk aeon big...jom soping barang dapur! pi sarapan dulu pekena tosay yg tak dpt mkn semalam tu hehehehe 


singgah nolskate sat betulkan rollerblade mija....skru tercabut plak... tu laki aku usya2 nak beli seketul...mia beriya tanya...'betul ke papa ni...betul ke papa' ni hahaahahah...risau bapaknye tergolek dengan keberatan badan terkini ekekekeek
 

 siap soping barang dapur, balik umah masak2...laundy 2-3 kali...iron baju bagai..petang tu konon nak pi taman cabaran main rollerblade tak jadi sbb masing2 bangun tdo petang lambat dah...so lepak main belakang umah sambil minum petang bubur jagung, keropok dgn popia ketam...sedap plak bubur jagung aku buat tu...menari2 di tekak rasenye hahaahaha


dieorg main kat sane kemain happy ceria, aku lepak2 kat luar umah sikit ni plak yg kene balun ngan nyamuk....cis nyamuk nih!!


eh..nak tgk tak sudahnye kamera ape aku beli hik hik hik....

*
*
*
*
*
*
V


ini le die pilihan hati setelah puas dok cari2... asalkan pic okey lawo, ade wifi dan comel tak berat....sony compact camera... wifi ade senang nak connect ngan hphone...snap gambar dari kamera, automatik masuk hphone...

 kamera ni boleh selfie...hahaahah dasar kaki selfie kan hahaahah


besor tapak tangan aku jek nieh hah...ringan jek....


aku beli kaler hitam...ade 3 pilihan kaler ...white, silver ngan black....


 front view...
 


back view...


 nak charge pun senang, mcm hphone gak...takyah le nak keluar2kan bateri bagai... mase beli ni dpt free 1 lagi bateri...so ade laa backup bateri nanti time posing2...dslr aku dlm stor, maka makin menukun laa dlm stor sebab dah ade 'adik' baru ni hahaahah

 yeay!! ahkak hepi n puas hati...mekasih en laki adiahkan kamera idaman!! xoxo!!



** kemas2 kasut ade 3 pasang kasut kerja elok lagi tapi tak pakai dah...bagi kat cleaner opis ni...hepi die... dari berabuk tak pakai baik bagi kat org ye tak....

31 celoteh sahabat

Lieyaaaa!!!! ahkak tak sabo nak nengok gambar pertama dari kamera baru mu itteww. Nany pun guna Olympus Platypus. Hahahah! Makanan Korea memang macam pelik sket2. Hari tuh food street derang ade kuih bentuk *tahi*. Eh! ni bukan mencarut yer..ni bgtau. Sila baca dengan nada yg manja atau professional. HAHAH! jangan kecam I ok?. Ape2 pun..gigih sangat mencari kamera tuh sure puas hati khennn... Nanti sila share gambar pertama yer. Dalam entry *wordless Wednesday*. Hahaha! babaiiiii

August 30, 2016 at 9:09 AM

cun nya kamera tu!
hepi holiday lieya.. best tu nak gi oliday :)

August 30, 2016 at 9:11 AM

bestnya dpt adik baru

August 30, 2016 at 9:27 AM

syok la camera br dh ready utk holiday korea...happy holiday...jgn lupa susu pisang sedap kt korea tau...ari2 kena minum susu pisang sbb sedap sgt hahah....untung dayyan dpt refill eskrem tu ye

August 30, 2016 at 9:36 AM

Cun kamera..harga pun mesti cun.hehe

August 30, 2016 at 9:40 AM

Ada macam planning nk beli kamera...
Tapi dalam masa sama berkenan huawei tu..
So tgh pikir2 ni..hahahaha..sebab nk kendong kamera mmg malas..hp mesti kt tangan sng snap2 je

August 30, 2016 at 9:49 AM

Weyh Lieya.....hari tu dah dapat hadiah....ni dapat lagi.....ni bezday sepanjang tahun ke hape sebenarnya ni hihi.... Mesti dah dekat nak ke obersea ni kan, beriya cari kamera bagai. Sanggup tu singgah banyak mall.

Kat mana makan spaghetti sedap kat Bangi tu Lieya ?

August 30, 2016 at 9:51 AM

Handy kalau kecik comel macam ini Lieya. Boleh masuk handbag
Senang nak kemana aje.

August 30, 2016 at 10:28 AM

salam...
nieyl jenjalan pagi sini.. ♥
amboi² bukan main dia yaa...dapat camera baru...
sama la ngan nieyl akk...dslr tu dah masuk dlm almari..
tak keluar².. nieyl pun ade plan juga nak cari camera baru...
tgk la nanti,kena menabung dlu...hihihi...

August 30, 2016 at 10:33 AM

wah best nyeeeeeeeeee kamera itu...happy holiday lieya & co

August 30, 2016 at 10:48 AM

Akak baca laju2 sbb nak tengok kamera apa dibeli.. oo comeljer..tuler akakni sblm beli dslrtu gedik2 gak .. dah adani malas nak bawak guna handphonejer.. isyh nak jgk kamera comel

August 30, 2016 at 10:55 AM

Akak baca laju2 sbb nak tengok kamera apa dibeli.. oo comeljer..tuler akakni sblm beli dslrtu gedik2 gak .. dah adani malas nak bawak guna handphonejer.. isyh nak jgk kamera comel

August 30, 2016 at 10:57 AM

amboooiiiiii kalo dah berminat bergambo mmg berbaloi la membeli..laki aku pun suka dgn gajet2 ni tp sudahnya dlm almari..kau ghase???

aku paling suka hari minggu, mcm2 aktiviti bole buat walaupun window shopping hhhaaa..

yg paling best makan la, mmg naik lemak betul la tak payah masak ahakkksssssss!!

aku merdeka ni tak tau lg nk kemana, selagi hadi ni tak abis exam, mcm blur jap aku hhhiiii..

August 30, 2016 at 11:06 AM

gigih ko beli kamera ye..hehe
eh akupun betangga kat aeon hari ahad haritu.. tak terserempak pulak kita ye.

August 30, 2016 at 11:06 AM

Ha'ah lah. Pelik nengo keskem cenggitu ☺☺

Nengok camera rasa macam nak beli camera. Cantik lah camera tu.

August 30, 2016 at 11:15 AM

akakkk kamera ni pun nice jugak..

August 30, 2016 at 11:28 AM

lieya.. roti canai tuh kat sini namanya roti telur goyang.. tak tahu lah kot belah sana nama lain..peberet tuh.. tiap kali makan kedai mintak yang tuh..pastu banjir kuah..perghhh..puchong ni ada kedai melayu yang buat roti canai sedappp..nyum nyum..

seronok la nak gi obersea..harus dah buat banyak list jjcm nih kan? hepi holiday tau..pegi waktu cuti sekolah raya qurban ke?camera pon lawa..

August 30, 2016 at 11:47 AM

lama xkomen2 kat sini..best laa kamera tu lieya nak tgk hasilnya...k.azue pun dah lama simpan jd tukun dslr tu...berat nak bawak...nak jgk carik yg compact cenggini...note4 mana bleh pakai sgt...cpt no habes battery

August 30, 2016 at 11:55 AM

Akak ingatkan blender tu nak bawa sekali pergi Korea. Hahaha!

Sakannya alahai mencari kamera demi percutian di Korea. Lieya pergi masa cuti sekolah seminggu tu ya?

Esok rasanya akak anak beranak melenjan di luar rumahlah. Memang takdalah plan nak main masak-masak di rumah rasanya!

28hb hari tu akak pun menyibuk sama kat Aeonbig. Selesai sarapan, pergi Aeonbig tengok ramainya umat manusia, teruslah cancel plan nak buat grocery shopping yang ntah ke berapa agaknya untuk bulan ni. Patah balik ke rumah, singgah di Hero supermarket aje!

August 30, 2016 at 1:17 PM

Seronoknya nk berholiday...dpt pula kamera baru...mesti nk brgambar lebih sikit kn lieya..tmpt org bkn selalu pergi

Mcm manalah kita yg mak2 ni mkn aiskerim tu...tgk ank2 mkn pun nk tergelak huhu tp mmg unik

August 30, 2016 at 2:11 PM

sonok ada camera baru. boleh upload gambo bebanyak ye.

selalu lalu kedai aiskem tu. tapi segan nak beli -,-'' bebudak makan comel la, kalau mak budak? hahahah

August 30, 2016 at 2:30 PM

Wah...
Tahun ni kira tahun hadiah je utk ko lieya..
Best weyyyy..
Akak camera pun dah jahanam lieya..
Mcm kena mencari baru juga ni..

Sama lah mcm akak lieya..
Bila anak tuisyen jadi hari tak payah masak..
Horeyyyy..
Rehat akak tiga hari hahaha...
Tapi tgh seram ni lieya..
UPSR lagi 5 hari jer lagi..
Huhuhu..
Mama dia terlebih seram..

August 30, 2016 at 2:32 PM

Wahh meriah nau dengan makanan macam macam. Hehehe. Syoklah dapat kamera baru :)

August 30, 2016 at 2:44 PM

waaaa jelesnya ngn kamera baru dia tuh

August 30, 2016 at 3:56 PM

wahhh... dpt gajet baru... nnt amik gambar bebanyak ye kt sana nnt... mesti cantik kebabommmm gambar... hehehe

baru je layan roti canai kt ofis pagi ni.... tp x dek la telur separuh masak gitu...hahaa

September 1, 2016 at 8:58 AM

Wahhhhhhhhhhh.. bestnyer..

camera kita dah tinggal kenangan, anak bujang kita dah hilangkan masa dia p lawatan sekolah tadika dia dedulu.. sedih! sbb adiah besday.. tp akan daya.. sob sob..

September 1, 2016 at 12:45 PM

bestnyerrrr... ada kamera baru... akak dah bertahun takde kamera sejak kamera benQ akak rosak dulu tu.. masa tu zaman berfotopages lagi... bila dah ada hp berkamera... mcm dah tak kisah takde kamera. tapi betul juga kan kalau nak pegi holiday.. takde kamera takde maknalah kan.... tak sabar nak tengok gambar2 holiday lieya nanti...

September 6, 2016 at 11:35 AM

Kalau tak silap blender philips tu ade button reset kat bhgn bawah blender .. kecik je. Kalau tak cukup air dia akan stop. Kita kena press button tu guna lidi atau alat halus utk reset dan dia okey semula ..

September 7, 2016 at 9:07 PM

Kalau tak silap blender philips tu ade button reset kat bhgn bawah blender .. kecik je. Kalau tak cukup air dia akan stop. Kita kena press button tu guna lidi atau alat halus utk reset dan dia okey semula ..

September 7, 2016 at 9:07 PM

wah bestnya gi korea....akak gi last year waktu winter..ada rezeki nak gi musim bunga lak...tp x tahulah bila huhu

September 19, 2016 at 11:36 PM

bestnya...
sakrang klo blh nk kecik2 kan..sng nk bwk kemana..esp klo nk travel..klo dlu2 rajin duk usung dslr..skarang mls dh.. gna hp je..
best camera ni

September 22, 2016 at 4:35 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy