Thursday, July 2, 2009

Pokok Toge Mia

punye laa excited damia mase lieya amik die balik sekolah semalam.....lieya baru kuar kereta die dah terjerit2 dari dlm taska..... "mama!! mama!! mia tanam pokok kacang toge!!!....tejerit2 excited damia.....ini le rupenye pokok toge mia...projek sekolah la nieh....


alahai....secoet jek haaa togenye....kalo tanam sebesen sedap gak mama ko petik goreng...
keh keh keh



dlm keter on the way nak lik putrajaya kemain bising suruh aku bawak slow2, takut pokok toge senget....adoiyai...tekanan aku!!


haaaa!! ini laa projek pokok toge mia....aku nak cadangkan kat cikgu die laa buat projek tanam sawi ke, jagung ke.....byk gak hasilnye....



tdo malam pun nak hangkut pokok toge die nie.....



ini la cerita damia dan pokok togenye.....






hubby lieya takde minggu ni...outstation kat kelantan lagi.....jom layan vidoe mia n mija ber3G ngan papanye.....




video



nie plak video mia nangis nak gi work jauh2 sebab aku tak mo kawan die....muwahahahaahahah...suke je aku ni cari pasal ngan mia....




video







post signature






37 celoteh sahabat

mia..
kamu blehh menjadikk usahawan togehh yang berjaya nehh..
nnti kalo bisnes dah besar..
acik nita nak join d venture laa kans..

ko kan lieya.. sama laa cam akak.. suka carikk pasal ngan anak.. bila tgk depa menanges, baru laa kan.. hehe! tapi tgk muka bebudak nages nehh, mmg blehh terhibur..

July 2, 2009 at 8:56 AM

terujanya aku lieya.. aku nak bg cadangan kt cikgu maryam lah suh tanam toge gak..akekekeke

mesti mia syok tgk pokok dia..hehe klu maryam pun sama..apa2 dia bw blk umah jgn la nak buat apa2 marah tu.. dia je boleh pegang + simpan..hehehe

mama korang ni nak kena babab ni..suka benar nyakat anak.. len kali geget je mama korang ni..haha

July 2, 2009 at 9:00 AM

togeh pun togeh ler mia
lepas gark tu kalau mama masak mee utk awak...awak sorang jer lah...yg lain pakat tengok jer togeh mia dlm mee tu erk...

bagus erk budak sekarang...cepat di dedahkan ngan ilmu....rasanyer projek tanam togeh kalu time kita dulu masa sekolah rendah kot lieya...

wah lieya, shah outstation ke kelantan erk....balik sure ada sepasang dua batek utk ko , x pun tudung bawal.....laki ko rajin shopping kan...he he he

July 2, 2009 at 9:29 AM

samalah mcm kakak dini dulu masa 1st time buat projek tanam toge.. bukan main excited lagi dia.. tiap2 pagi bangun tengok pokok toge dulu... hehe..

re: ehh.. mesti lieya tak tengok betul2 tuu.. apam kentang tu memang ada bubuh kentang ler cayang... 150gm kentang lagikk!! try ler lieya.. sedap tauu!

July 2, 2009 at 9:54 AM

lieya aku suka tengok gelagat anak2 ko nie tau..

July 2, 2009 at 9:57 AM

mmg advance dh bebudak skang nie...
anty ingat mase zmn anty
dulu mase darjah 4 ade wat
projek taugeh nie...
tanam kacang ijo dlm tin blkg klas
huhuuu....
good girl mia...syg ngan projek
kecil2an nye iteww...

re: Liya kat Bangi ade bukak butik
Hajaba...byk gak coll tudung ala2
dato ct tu...rege quiet ok arr
dr ariani yg mahal berdentommm
tu....eheh

July 2, 2009 at 9:59 AM

uik... mia... nak gak toge tu acik nak masak lomak.... heheheheh

oiii cian miaa... tapi yang kelakar nak g work jejauh .. hahahahhaa.. mcam nak lari umah laa plak

July 2, 2009 at 11:04 AM

excited betul mia....suh mama masak toge tu..

July 2, 2009 at 11:15 AM

mia.. ko tanam lagik bebanyak toge tuh.. pastu soh mama goreng.. hehe.. tu baru trial tuh lieya.. kang anak ko tanam la plak sayo2 lain... tak payah beli kat pasar.. hehe..

July 2, 2009 at 11:26 AM

seronok sgt mia dgn pokok toge nye..ye la hasil tanaman sendiri...bagus nye taska mia tu...macam2 aktiviti ade

July 2, 2009 at 11:29 AM

amboi...sayang bebenor mia dgn pokok togenya..hehehe.....maklumla... bende baru..mesti diorang teruja nak jaga.... kalau byk tu, best lieya..blh buat sayur.... hehehe....

alahai bdk2 tu cute je ber3G... aik...hubby lieya ke Kelantan lagi??? await tak ikut??? kalau akak ni, mmg payah nak ikut..sebab haziq dah sekolah kan..kalau setakat tadika tu gagahla nak ponteng...hehehe... ni sekolah betul, tak dapeklaaa....

ps: lieya... tgh kemaruk d/load theme?? hehehe..akak pun sama..yg bestnya theme yg ala2 kartun ni... akak amik yg cute mute mcm rainbow tu, yg ada notes shall we love tu... alahai..sweet sungguh..rambang mata nak guba yg mana satu..dah berpuluh2 masuk dlm hp ni..

July 2, 2009 at 11:55 AM

sayangnya mia dgn pokok yoge di tu ha....jaga baik2 tau, nnt ilang lak mama ko buat goreng dgn mee hehehhe.....menangis tak berlagu nnt mia.....huhuhu

July 2, 2009 at 11:59 AM

ni mesti tgn sejuk mia nie, yelah boleh tanam pokok walaupun toge jer :)..yelah kalu tgn panas mesti xidup toge tu lieya...

Suka yer kacau2 anak smpai nngis..kdg2 sy pun suka..nak2 masa bb tu smpai cebek2 mulut dia..he he eh

p/s: papa pg outstation, mia n mija jaga mama elok2 yer...

July 2, 2009 at 12:23 PM

wah...teruja aku dgn silibus taska mia ni
bagusss la...

July 2, 2009 at 2:16 PM

bangga ha budak mia dpt tanam togeh..idup lak tu sape x vangga...
pasnie ko suh mia tanam lebih2 x yah maknye bli togeh..hehehehe

July 2, 2009 at 2:41 PM

lieya suruh cikgu mia buat projek tanam cili..keh3...baguslah taska mia ni..pas ni conform bele ayam itik ni...
manja jer mia cakap "bye! bye! papa!!"..sweet sangat..

July 2, 2009 at 2:52 PM

kalo tanam sebaldi kan best, leh goreng..hehe

sian kt mia..mama dia suka nyakat...hihi..aku pun suka sakat najeeb gak...

July 2, 2009 at 3:14 PM

wahhhhh cayalah tumbuh dgn segar pokok togeh dia.... bagusnya sek ni..mcm2 aktiviti ada.....

ala ciannyer muka budak nangess tu... nanti ciklinn babab mama tu....

July 2, 2009 at 3:17 PM

waaaa..bagusnye siap ajar tanam2 ek...
suh mia tanam byk2..nti aunty nk beli..ekeke...
ooo mama bkn main lg nyakat si mia..sian dia...cebek2 berair mata...huahua..

July 2, 2009 at 3:49 PM

ops...lupe lak...shah gi klate..nti aku rase lg expert dia cari jln compare ngan aku ni..mcm adik ipar aku..selalu gi klate..dia yg tunjuk jln..

July 2, 2009 at 3:50 PM

wah..kagum aku tgk mia tanam pokok togeh... aku pon x reti nk tnm pokok togeh..heehhehe..

sng ar ko pasni..nk goreng mee je..trus amik kt mngkuk pkk togeh si mia tu... harus mia ngamuk sakan kt ko

July 2, 2009 at 3:51 PM

wah mia bakal petani mden

July 2, 2009 at 4:55 PM

Wowww, kecik2 lg dh bjaya tnm pokok...mjadi plak tuu...ada hasil bley dmakan lg!! izu ni hmm xpnh..rsenye klu tnm pon x jd la..tgn pnss...hihihihiii...

hmm btul, pasni bleyla mia tnm sayur sawi plakk..tak pon anggur ke stroberi ke..xpyh dh mama bli sayur sawi kt k4,kn?:)

July 2, 2009 at 5:49 PM

wah....cantekklah pokok toge mia tu.....saje jerk ko sakat si mia tu sampai nangis2 bdk tu......

July 2, 2009 at 7:48 PM

tanam secoet pon secoet lah mia...
ilmu gak tu...sok2 beso leh bukak biz besar..bgus tadika mia ajar gitu...

kekeke ko ni lieya,sama la ngn akak...
kalo tk nyakat anak sehari mmg tk sah....tp klako la mia nk gi work jauh2 ye..cian dia...nnti aunty babab mama ye...

July 2, 2009 at 10:27 PM

mia excited terlebih la mama nie...

July 2, 2009 at 10:29 PM

comei je pokok toge mia tu...secomei orgnya...heheh...akak dulu pn penah gak masak toge hasil dr 'tanaman' sendiri tp x sesedap yg jual kt pasar tu...rasa mcm pahit plk...

** betul tu lieya, walaupn kita dh byk kali gi langkawi tp tetap jgk teruja tiap kali nk gi kn....kalo akak gi bln 5 hr tu, mesti dpt jumpa lieya kn...

July 2, 2009 at 10:46 PM

alar mia comey nangis ghitew
rapat ngan papa diek erk Lieya

** LIeya
suara hang sedap aaaa
macam garang pun ada (hehehhehehhe)
tegas ni

July 2, 2009 at 10:50 PM

ske nye si mia tu ngn toge ye.. ha pasni tanam byk2 ek toge tuh.. boleh jmput org blog ni mkn .. hehhe

alololo ciannye tgk bdk2 tu rindu kt papa ye..
hai mama ye kene tinggal ngn papa ye.. ha mama ye jgn nangis tw mia n mija ade tolong temankan..

July 2, 2009 at 11:23 PM

yo... hehehe... ye la... koe penuh semangkuk leh buat sayur tuk dinne kan... wakakakka

weh.. agak2 la.. kot nak projek tanam jagung, sawi & etc.. tunggu mia masuk sek.ren.. masa tu ado tanah luas tuk becucuk tanam... senang la ko pasnie.. x yah nak ke pasar beli sayur

July 3, 2009 at 8:48 AM

hahahahh mmg toge betul pokok tauge tew ekekkekek . Tapi kids kan ...small things satisfied small people ..akakkaka syabassssss

July 3, 2009 at 2:38 PM

mia..cayalah!!cemerlang menghasilkan pokok togeh.......bg dia membiak,supaya nanti mama mia boleh jadi tauke tohgey..hee.heeee

July 3, 2009 at 9:27 PM

best nye....dak tadika pon ade projek tanam menanam dah yea...

pandai nyee mia

nanti tanam le berbanyak lagi
senang mama kamu
x yah dah beli kat kedai
jimat kos!

July 4, 2009 at 10:19 PM

heehhe baru nak mintak toge barang secekak. ingatkan nak buat kerabu toge.. heheh sekali tengok dua tiga lai jer yang tumbuh.. hehehe

rajin gak cikgu dorang buat projek2 macam2 nikan... mesti budak2 teruja kat sekolah..

July 5, 2009 at 11:20 PM

Ha ha ha.. memang sokmo terhibur bace peel & gelagat 2 anak dara nih! Macam2 kesss!!! Ha ha ha

July 6, 2009 at 12:48 AM

>> bab pokok tauge ni dari masa saya sekolah sampai sekarang mmg tak berubah...
>> mesti disuruh tanam pokok tauge punya...:D

July 6, 2009 at 1:20 AM

wah..wah..excitednyer mia..auntie beli toge seposen cukup x? ada stok x? hihihi...

July 6, 2009 at 3:04 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy