Friday, February 5, 2010

hari ke 2 ~~ pulau mamutik, pulau manukan dan pulau sapi

semangat berkobar2 ni nak update....hik hik hik...jom layan pic dan citer kami di hari ke 2 di Kota Kinabalu.....kami mmg plan nak ke pulau pada hari ke 2, sebab bajet ari ke 3 kat kundasang ...dari panas2 kat pulau....baru laa sejuk2 kat kundasang heheheeheheheeh...ape lagi...jom layan gambar sambil lieya cerita...tak sangke ramai gak yg akan ke kota kinabalu yeak...harap2 citer lieya ni leh la jadi panduan pada yg nak pegi tu,kene rajin2 survey tempat yg menarik baru berbaloi gi bercuti jauh2 nieh.........mcm lieya, selain surf kat internet, bace jugak pengalaman geng2 blog yg lain cam dee dan kak ezza

*
*
*
*
*
*
*

kul 7.30 pagi kami dah siap sedia nak pi bekpes heheeheh...mia & mija dah paham ni mood nak berjalan2 so kene bangun awal pagi kui kui kui



buah hati aku.....sonok bawak anak dah besar cam ni gi jalan2....tak byk songeh sangat dan yg paling penting tak yah berangkut pampers ke susu bagai....langsung tak bawak botol susu ngan susu....beli susu kotak jek...seb baik budak2 ni jenis senang mengikut keadaan...tu yg beg kami kecik tu jek heheheheheeh


kuat budak2 ni makan...termasuk laa bapak budak wakakakak





peberet kalo makan kat hotel...makan serial ....ek eleh tak gerek la ko mia ....hi hi hi



pas bekpes tu...kul 9 kami gerak ke terminal wawasan..dekat sangat2 ngan hotel dinasti tang yg kami duduk.....lagi pun mia yg beriya2 nak naik bas....okey gak....



kalo kat sini, bas city (kaler hijau body, bumbung merah) yg akan round pekan KK...senang gak naik bas sini...tak ramai sangat .....ohyeak, bukan bas cam kat gambar kat atas tu tau, bas city tu cam bas nadi putra...bas tu jek yg baru tak mcm bas yg kat gambar tu...



tegedik2 hepi jakun naik bas wakakaakakaka



tiket bas...aku simpan sume resit / tiket sepanjang kat KK...nak tepek kat album bile gambar dah cuci kang....wat kenangan2....tu laa peel lieya....



dalam kul 10 sampai Jesselton Point....org sabah ni peramah2...aku tanye laa kat org sebelah...kat mane boleh picit loceng nak berhenti tuk gi jesselton point....baik jek dieorg layan kiteorg hehheeheh



pukul 10 dah mcm kul 1 tghari...terik panasnyer...



hubby pi survey mane yg leh tawarkan pakej yg okey dan berpatutan...



so hubby pilih kaunter no 9...Island Ekspress name ajen nieh



sambil tu aku bawak mija gi beli roti ikan....sebotol mineral tu RM2..kalo beli kat pulau RM3...tak le beza sangat....tapi sajek gatal nak beli...baru ade aura nak gi pulau kan wakakakaakakak gediks!!!



tourist guide kami...baik2 dieorg nie....



so pakej kami RM110 (termasuk bot, life jaket, snorbel) utk ke 3 pulau....berbaloi kot RM110 utk 4 org ...dari satu pulau ke satu pulau, kami yg decide pukul brape nak dieorg datang amik...so far mmg dieorg ni ontime....siap terang2 kan tu ape...ape yg menarik sekitar pulau2 nie..ape yg ade kat pulau tu takde kat pulau nie...bagus laaa explanation dieorg nieh...



excited dah due badek nie....aku jangan cakap laa...mmg tergediks dah wakakaakakak.....
seb baik laki aku tak kasi aku pakai bikini....kalo tak, mak dah daring tauu ari tu
wakakakaakak PANG!!!



dpt bot no sharing2 ...sebab tak ramai sangat mase tuh...kami decide gi pulau mamutik dulu...lepak dlm 2 jam....kul 12 kami suruh bot datang tuk ke pulau manukan plak, lepak pulau manukan dlm sejam lebih....kul 2 datang amik kami ke pulau sapi pulak.....mmg on time dieorg dtg...





cantik kan..tenang jek minda mase nie...ko dah tak ingat dah opis time ni hehehehe




air lautnye, berbelang2 kaler....subhanallah....mmg cantik ciptaan Allah





sapu sunblock satu badan...tu yg paling penting...kang abis kulit halus mulus kami
wakakakakaakakak



sila tumpukan perhatian kat anak aku yg comel tu yeak..bukan pompuan mat saleh yg pakai bikini tu.....kang aku lempang laju2 kang wakakakaakakak




apelagi...gedebush laaa....aku pun dah mcm mia mija dah wakakakakak
kat pulau mamutik ikan cam tak best sangat...



mcm aku ckp tadi...lepak dlm 2 jam...pi pulau manukan plak...driver dah tunggu kat jeti hehehehe



kaki mulus kami....wakakakaakakak




cepat ar mia..tekedek2 ko jalan






bagi ikan makan....jernih kan air..... laki aku kemain lagi gi snorkling....aku laa jage anak2




rase cam nak sauk bawak lik umah...letak kat aquarium aku tuh hhuhuhu



mase mandi, kami tabur roti...penuh ikan keliling kami ... mmg best....jinak2





pastu kami ke pulau manukan plak....bagus abg ni...mcm2 die citer pasal pulau2 nie...





sebok jek mia....nak gak pakai tuh..bile aku tanye mia pakai ni macam ape yeak
pandai plak die jawab....mia rase mia macam elephant laaa.....wakakkakakakak mmg pun!!



ikan2 kat sini lagi best...besar2 dan warnenye cantik2 sangat




haish...mama sape yg gediks sangat tuh wakakakkaka






kat sini kami lepak sejam sengah.....puas manje2 ngan ikan



kat sini besar2 ikan yg mandi same2 ngan kami..sampai mia takut...terjerit2 ckp ikan gigit bontot die...auta sungguh!!



panas terik yg nyaman...berulang2 sapu sunblock....



kul 2 jom gerak ke pulau terakhir...iaitu pulau sapi...



kat sini lame sikit sebab nak mandi, makan ngan salin baju sumer...



kat pulau sapi kami cuci mate sebab ramai tourist dari china kot...putih2 ko hik hik hik



sampai2 isi perut dulu....nasi goreng sepinggan RM5.....kat pulau2 ni bende sume harge up sikit...



aku punye order sepinggan jek, share ngan mia & mija sebab dah tau, datang mesti selambak punye penuh sepinggan..tgk tangan aku tak lekang pegang henset...sebok nak MMS gambar kat mak eheheheheeheh




layankan budak2 ni makan aiskrim..



dlm kul 4ptg bertolak balik ke jeti jesselton point....amik2 gambar dulu kat situ....ko ingat kat genting jek ade pondok tipon nie...kat sabah pun ade wei heheehehe



cantik2 kat area jesselton nieh...





mia yg sporting..penat2 pun bab posing mmg terbaeeek wok!!



pastu kami tunggu bas kat depan jesselton point...ikutkan nak naik cab sebab dah penat, mia ar mengarok2 takmo...nak naik bas jugak....layankan je laaaa, yg penting die hepi



sampai bilik dalam kul 5 lebih...lepak2 terbongkang.....sambung mandi dlm bathup plak heheheeheh...kul 7.30 kuar pi cari makan...hubby bawak pi makan kat satu kedai yg die selalu gi makan kalo turun KK nieh....beriya2 ckp butter prawn die sedap...



tapi mmg sedap pun...lain dari yg lain rasenye....mmg sedap gilos....sume tu ngan ikan siakap, udang gemuk2, sayur sume tu...RM60..mesti korang pelik, harge sume aku ingat...jgn tak tau, kami mmg catit segale perbelanjaan..so far kami berbelanje sepanjang cuti2 ialah RM1300 termasuk hotel kat KK hotel kat Kundasang, car rental, gi pulau, shopping2, sume laaaa....kami nak ia cuti yg berhemah


malam tu kul 9 kami dah ZZZZzzzzzzzz....kul 9 tu pun suasana dah cam pukul 11 malam tau heheheeheh





tu la citer hari ke 2 kami.....hari ke 3.....lagi syok.....kami kat Kundasang, stay di Kinabalu Pine Resort, pilih bilik yg mengadap Gunung Kinabalu (pengalaman yg syok), kami pergi KK Park, Poring Hot Springs, Sg Tagal (pengalaman main ngan ikan kelah yg best giler), Sabah Tea (tak syok sgt, best lagi kat cameron)...nanti2 lieya citer lagi yeak....heheheheheh



29 celoteh sahabat

harus la catit kan? syiok aku tengok korang coti2 ni..

February 5, 2010 at 9:31 AM

cantik la akak pulau tue.siap mandi dgn ikan lg erk.bestnyaaaaaa.akak makanan kt sana leh di kira murah gak la kan.

February 5, 2010 at 9:35 AM

bagus nya anak2 ko lieya...2-2 enjoy aku nmpk...ha ah la...kalo aku nak pi holiday sakan & menikmati segala nya ngan aman mau 3-4 tahun lagi kot...hehehhe...tggu anak2 beso baru puas nak berjln...

murah la kira nya ko spend 1300 tuk 4 hari eks...mmm mmg berbaloi la aku rs...mmg btul2 berhemah!!!x mmbazir smue leh dpt...

February 5, 2010 at 9:44 AM

best..best...cepat upload ceta gi kaki gunung kinabalu pulak...ni yg buat aku teringin nk ke sabah ni..sabah aku lom sampai..hahah

February 5, 2010 at 9:53 AM

lawanya pemandangan..eh anak2 aku pun xpenah lg naik bas la lieya.kena naik gak nanti ni..hihi.kitorang pun ada peel cam ko.catit suma perbelanjaan kalo p bercuti.dah jd habit :)

February 5, 2010 at 9:55 AM

merasa korang naik bas @ kk kan...tu arr....jimat sikit kan...

wei...aku mmg teruja nengok gambar2 kat pulau tu...still terbayang2 lagi ikan2 yg jinak tu....berduyun2 datang bila bg roti kan...awat ko tak pegang jer roti tu...nanti ikan tu makan dari tangan ko...feeling beb!

beh kurang jer pintu masuk ke pulau2 tu kan...

keh keh keh....sama arr ngan batrice
kemain takut ngan ikan2 gemuk dlm air tu....meraung2 dia kat tepi pantai x mau masuk air ko tahu..kalau tak..dia ler ratu main air...

lieya....seafood tu kat area mana yerk? jenuh aku mencari sekitar bandar ko..x jumpa pun.....kalau ada pun cam tak yakin leh makan jerrr

February 5, 2010 at 9:58 AM

wah..bestnya lieya..aritu aku x gi pulau sbb ko taulah aku kendong dua org tu..kan hubby aku x ikut..

tp aku dh plan..nti dorang besar sket..aku nk pegi lagi..insyaallah..book setahun awal..naik MAS gak..aku xnak naik AA..kahkahkah..demand giler..

well bila dh naik dua2 then u knowlah how to compare the service kan..kihkihkih..tu nak naik MAS gak tuh..

aku x sabar ar nk gi pulau2 tu..eh..x sabar gak nk tgk ko kt sg tagal main ikan kelah..

sabah tea mmg x cantik sgt..cameron lg cantik..hihihi..

February 5, 2010 at 9:59 AM

thanx lieya sbb share ngan kami..mana tau rezeki sy plak kesana kan..tp lmbat lg lah sbb tahun ni dah beranak kecik...tp mmg syoklah jalan sbb anak2 dah besar kan..mia n mija senang kehulu kehilir..

mcm murah je mkanan kat sana yer..tmpat dia cantik2 plak tu..1300 utk percutian lieya tu dah berhemah sgt..pndai lieya n hubby bajet..mmg boleh buat rujukan lah n3 lieya ni..Thanx

February 5, 2010 at 10:25 AM

sonok sgt..baca kisah perjalanan cuti lieya ke sabah ..leh jadikan pedoman kot one day sampai ke sana..
tak sabau nak tunggu sambungan nya

February 5, 2010 at 10:33 AM

wahh bagus info2 kamu ni dik...oklah 4 org perbelanjaan tak sampi 2 k kan... ha ni aku n adikk aku ni... mmg dah buat rancangan mau terjah itu KK gakk ujung tahun nie...muahahahah

cantikknyer pulauu.... seafood pun murah yerk..

February 5, 2010 at 10:50 AM

ko ada hati nk pkai bikini,lieya? haddoiii...mujurlah laki ko tk bg....hahah..kalo laki akak free hair pon cannot....dilarang sama skali....

mmg cantik2lah pulau2 kt sana...
tp tu lah kene rajin tepek sunblock kan...

puas hati lah holiday ko..mmg btol2 brhemah..budget pon ok...smua tmpt blh pegi lak tu..brbaloi2 lah....

teruja btol akak....pakkan je dh nk ada baby nnti...sblm ada baby nk terjah mmg tk sempat le kot...

tk sabo akak nk layan entry seterusnya nie..bestt!!

February 5, 2010 at 11:36 AM

Bestnye Lieya..jernih gilos air tu ye..syok akak tengok gambar2 awak ni

February 5, 2010 at 1:58 PM

bestnya lieya..cepat kundasang part plak...

bagusnya lieya ..percutian berhemah..x membazir..kami ni bab membazir no 1.. ntt bg lah tips eh.. senang akak nak budget tuk p...

kedai lieya mkn tu serius murahlah RM60..makan memacam tok nenek tu..

cantiknyer pulau² itu..

February 5, 2010 at 3:12 PM

MEMANG TERUJA BETUL PERCUTIAN lIEYA NI....
best lah sabah ni
pulau tu kalau yang suka shoot view pantai memangnya sangat bagusnya
gambor shuntek2 belaka takj jemu mata memandang

February 5, 2010 at 9:31 PM

BEstnyerr lieya p jenjalan.. cantiknyer tempat2 tu..
air laut tu nampak jernih sungguh!..
Ni yg wat x tahan nie.. eheheh.. blh jeles jer la lieya.. nak p ntahhh bile la gamaknyer.. kui kui kui..
Tp murah jer la kan lau RM1300 tuk 4 hr.. memg berbaloi2 la..

February 6, 2010 at 12:40 AM

aku pg KK last year, tak sempat nk pg pulau..tahun depan lah..hehe..

lieya, apa nama kedai seafood korang mkn butter prawn tu ek..murah gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

February 6, 2010 at 5:20 PM

kalu rm110 memang murah le ko..
syabas betey.. bejaya menjadi belanjawan berhemat....

mas aku pi dulu, snorkling kat pulau mamutik yg best ko..
manukan x best sgt..
now dh lain byk rupanya..
ni yg aku tergedik nk pi KK lg ni..
kononnya honeymoon ke-2 pulak.. hahahha gatai.

aku salute la ko...

no pampers & susu??
sgt kagum ok!!
budak2 tu senang bwk berjalan... senang byk ko & shah...

February 6, 2010 at 10:32 PM

gerek sey report ko

aku suka nengok pantai and makan2 tu

February 7, 2010 at 6:28 AM

best...kalau nieda pergi sabah bila2 nanti, entry lieya yg ini akan jadi guideline. laki nieda ckp tunggu Humaira dpt kaki baru pergi. yelah penah kalau nk berdukung.hehe

February 7, 2010 at 1:10 PM

bagus poms...catit jgn x catit.. bru la jd prbelanjaan brhemah kan.. bagus ar ko nih.. aku pon nk wat cam ko la..

wei kagun seh ko x bwk susu n pampers.. bagus tul anak ko ni.. mndengar kata jer.. eii bila la echa nk diapers free nih.. tensi!!

eh kira ok gak eh sumer skali 1300 je ... wahh ni yg mak tingin nk pi nih

February 8, 2010 at 9:46 AM

bila lah nak g KK ini!!!kena plan awal2 kan......coz nak book hotel/flight...cantik suasana nya

February 8, 2010 at 12:05 PM

baiknya mia dan mija, tak yah bawak susu dan pampers langsung.. senang citer.. akak ni kalau nak jalanm segala mak nenek nak berangkut, tu yang kekadang malas nak jalan..

bagus2, akak suka cara kau, semua kau simpan resit2 tu kan. boleh buat panduan di masa hadapan.. lagipun memang sepatutnya wajib ada belanjawan berhemah supaya tak over bajet.

kat pulau2 ni semua mmagn akak suka tengok,nak2 yang bagi makan ikan tu.. ialah kat pulau ikan jinak2 kan.. rasa nak menyelam bersama2 ikan gitu. feeling2 ikan duyung kekdahnya. hehehehhe

akak dah citer dengan abg din. dia kata boleh la ikut schedule kau ni nanti (kalau teringin nak gi sabah).. yang pakej RM110 tu pun sangat berbaloi2.. pandai shah memilih agent tu

February 8, 2010 at 3:31 PM

bestnya........ uwaa... tingin nak pi ni.. bila la hb nk ajak pi kk..

lieya, diet sungguh mamam sayur jerk.. heheh..

February 8, 2010 at 3:59 PM
ida

salam.. sorry cuz out of sudden.. tgh search percutian kat pulau di sabah.. came across this blog.. nk mntk tips for the trip boleh? nk plan n bajet trip nih.. hope u dont mind to share :)

May 5, 2011 at 11:58 PM
Anonymous

nak tnye...pakej g kat pulau tu nak tnye kat mne? kira brapa oeg ke tu?

May 10, 2011 at 11:52 AM

waa..bestkan..dza dh g dh tmpt2 nie..now turn yg kedua nk g dgn hubby.. dza dh follow kamu..please follow dza kembali at http://cekolatcelop.blogspot.com

January 10, 2012 at 5:28 PM

nak g next week ni,,,helppp helpp!!! pakej ke pulau tu dengan agent mane?help meeeeeeee sob sob

February 22, 2013 at 12:03 PM

Dinner Udang Butter tu kat area mana? Apa nama kedainya, saya n family nak ke KK ni...ingat nak singgah rasa...

November 15, 2013 at 5:44 PM

Assalamualaikum...

'JOM KE SABAH'...

Kami menyediakan kereta sewa pandu pelbagai jenis utk percutian anda di Sabah

Myvi Rm120 sehari
Saga RM120
Alza Rm150
Exora RM160
Avanza RM170
Innova Rm200
Urvan Rm250

Hubungi Raziman
0129600702 Whatsapp/call

Kami juga menyediakan pemandu sekiranya diperlukan... caj pemandu RM150 12 Jam

Homestay bajet area Kota Kinabalu RM100 sehari

October 31, 2016 at 1:04 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy