Monday, June 10, 2013

kisah sabtu/ahad kami...

Assalamualaikum...salam isnin peeps!


Amecam today?..anak2 liat nak bangun pagi pi sekolah?...hehehe...sib baik miamija tak liat nak bangun ..almaklum laa dah sedap 2 minggu melengkor bangun lambat...2 minggu jugak la waktu tdo tunggang langgang..sesuke hati jek nak tido kul 12 mlm bagai..saje laa aku bagi can cuti2 sekolah ni kan...anyway, selamat kembali ke sekolah yeak cikgu2 n anak2 murid sekalian..mak2 pak2 murid siap sedia la rutin seharian anto amik anak ke sekolah balik hehehe....hokey le, ari ni nak story kisah kami di ari sabtu n ahad ari tu....tak pi mane pun....boleh laa, asalkan ade bahan nak update blog ngeh ngeh ngeh...


*
*
*
*
*
*
*
V


ni ari sabtu mcm biase laa, lepas anta budak2 ni pi tusyen kami pi pasar....pas balik pasar aku kelentang kelentung kat dapur, tup2 sms masuk...biasaklaa mak aku mesti buat spotcek punye anak die ni masak ape...tup2 boleh tersame menu hahaahaha...punye la kuat naluri ibu nun di johor n anak di putrajaya hah....



 pas makan lauk kari ayam ngan ikan kembung goreng, kiteorg tdo berjemaah...owh! heaven betul....tapi anak2 jek la tdo, aku tak biase tdo petang...so aku settle kan baju sekolah budak2 nie....bersauna free aku gosok baju budak2 nieh....petang2 sikit kami keluar pi tgk umah baru kami....dlm gambar ni masterbed room kami...



nie plak bilik mia mija...mule2 aku saje sakat, si mia tdo stor atas, si mija tdo stor bawah sbb asek gaduh jek....masing2 melalak tak hingat hahaha....tu gertak jek ...kalo korang asek gaduh mmg mama buat mcm tuh!
 


ahad plak pi aeon big alamanda (ish mcm tak best sebut aeon2 ni kan...dah biase sebut carefour)...beli barang dapur .... dayyan tukang cek barang mane yg ade diskaun, papa tukang pilih sotong...mama n kakak2 rileksss hahahaha



simple jek menu kami ahad tu...paceri nanas...


sambal sotong...


labu masak lemak putih...peberet dayyan nieh...



minum petang lak buat serawa durian cecah ngan roti....aku ni suke frozenkan durian...so bile tingin nak makan serawa durian boleh terus buat...mmg skrang durian tak ikut musim dah...manjang ade, tapi leceh laa nak masak baru nak cari bagaikan ... aku kan malas, keje nak senang ajek ekekekeekk



siap masak bagai, suap anak2 ikan plak hehehe...budak2 ni ade mood, kdg2 nak bersuap....



tak kemane pun ahad tu...lepak santai jek hah...masing2 perut dah kenyang aku suap sepinggan nasik...


aku pun keje melengkor depan tv....si mija laa rajin layan dayyan nak itu ini...apaknye berkurung dlm bilik keje die dok buat assignment  ...




petang2 dlm pukul 4 kiteorg kuar sat nak cari cendol....jom pekena cendol bakar kuala selangor yg sering diwar2kan sedap tu.....seb baik dah bukak kat dengkil...dpt gak rase....kelasss ko jah! cendol pun ade drive tru hah!



 si mija terbongkang...kat umah main je kejenye....dlm keter pengsan hah!


 idok le lame menunggu turn pun...ade mcm2 menu cendol...ade cendol vip RM2, cendol durian RM3, cendol pulut RM2.50, cendol tapai RM3, cendol tapai pulut RM3.50 ngan cendol durian pulut RM3.50...drive tru sini, akan ade budak datang amik order kite dari keter ke keter, korang plan laa nak order ape n siap2 lee duit ...nanti dah siap, budak tu akan anta sampai ke tingkap keter....senang ajek...




mmg lain la rase die, ade rase pahit2 mcm kopi, tapi pahit2 manis sedap laaa..aku rase pahit tu datang dari gula melaka yg dibakar kot...mmg tang gule melaka tu lain....sedap jugak laa pada tekak aku sbb ade kelainan....pasni aku akan try lagi tapi kali ni nak dok makan kat situ...sebab geram jek tgk cendol fresh dlm mangkuk ....lagi pun lagi puas kot kalo mkn kat situ...bile tapau ni mcm sikit plak aku tgk haahahahah



tu ajek laa cite sabtu ahad kami...minggu2 di bulan jun ni adalah minggu yg getir sebab en papa sibuk ngan exam die....caiyok papa! ulang kecemerlangan mcm sem lepas okey! 




*video keek sabtu n ahad ari tu*








42 celoteh sahabat

sedap sayur lemak labu tu.. heheh

June 10, 2013 at 9:04 AM

Menu simple tp sedap

Umah cantek! Happy for u lieya n co! :)

Smlm pun kami nak singgah cendol bakar ni tp yg kt kuala selangor. Tp bapak ramai org! Cancel trus. Pasni p yg kt dengkil la

June 10, 2013 at 9:14 AM

Ehh... Mcm sama weekend kita. Dok berlingkar kat umah... Masak.. Mkn..... Ptg bru kuar.
Takpe.. Yg penting bebudak happy..
Hoihhh cendol tu terliuq mak tauuu...

June 10, 2013 at 9:14 AM

kemain meriah menu Lieya weekend yer.. look so yummyiesss
nway tak pernah try lg cendul bakar.. harus kena terjah nnt ni ;)

June 10, 2013 at 9:18 AM

cantiknya rumah baru...cendol bakar? 1st time dengar ni...wlupun x sure ada kat penang or x...tiba2 terus rasa teringin nak makan cendol :)

June 10, 2013 at 9:20 AM

lieya..bestnya umah baru kau..luas..aku ingatkan selama ni miamija tu tak bergaduh..mimififi aku mcm 24 jam perang..hahaha..

cendol bakar dah ada drivethru? bestnya..leh ar terjah..

June 10, 2013 at 9:41 AM

sport check gitu mak akk pun selalu buat!
yg negerinya kann bukan melalui fon tp dtg buat spot cek secara live kt rmh akk!
ohhh em geee iols ketakutan ke kantoi -an HAHA

sedapnya lieya tgk dayyan pegang cendol bakar tu
mmg penggoda tauuu buat makcik tgk tertelan ailio

June 10, 2013 at 9:41 AM

*ngeri

June 10, 2013 at 9:41 AM

Kakak banyak kali menu tersama dgn org yg bertanya kita masak apa Lieya.. Memang macam ada chemistry kan..

Lieya ni kan... dah interview en abe dia dia boleh gelakkan pulak..

June 10, 2013 at 9:43 AM

pejeri nenas ko mengancam la lieya... akak x pandai buat..hhuhu...

June 10, 2013 at 9:43 AM

paceri nenas tu peberet lakik aku noksss...

June 10, 2013 at 9:59 AM

pajeri nenas ngan sambal sotong tu...nampak sedap sangat..hehe

sedap plak nampak si dayyan hirup cendol..dengkil kat mana??slalo pi tak nampak pon..

June 10, 2013 at 10:03 AM

penuh betul aktiviti ko sabtu ahad, aku kalu laki aku takde mmg aktiviti banyak duk umah je, mls nk kuar ko...
mkn suap mmg best kan, teringat dulu masa sekolah rendah pun pagi2 mak aku suap mkn, jd berselera gitu

June 10, 2013 at 10:19 AM

besarnya bilik umah baru tu....

hari tu lalu jgk kat cendol bakar nie, time tu nak ke bagan lalang, tu yg xsempat nak singgah...

June 10, 2013 at 10:20 AM

sama lah lieya...mujurlah anak2 x liat bangun bgn arini..dah puas membongkang 2 minggu agaknya.. x sempat nak kejut si pika dh bgn dulu.. semangat nak ke sekolah..rindu kawan2 katanya... :)

wahhh...paceri nenas tu buat org pose ni ngences wehhh.... dah lama x buat..

alamak...cendoii lagik adesss...uihhh...byk plak menu yg mengiurkan haihhh...nyesal tgk... hahahaaaa....

June 10, 2013 at 10:20 AM

ermmmm cendol durian tu mesti sedappppp

June 10, 2013 at 10:22 AM

suka serawa durian tuh...
kalau lieya nak tahu akak pun singgah cendol bakar tapi hari sabtu, on the way nak balik manjung...

June 10, 2013 at 10:35 AM

hehehe..rupa tempat cendol tu kan sebiji yang kat kuala selangor ..itu pasal aku tersalah...rajin laki ko ngan dayyan membeli belah yer..hehehe

June 10, 2013 at 10:51 AM

bukan main sedap menu2 ko pompuan :)

smua feberet aku tu hhhheeee...

rajinnya ko buat mkn2 petang..aku plak mkn2 petang goreng kopok udah..kemain malas nk memasak bagai hhheeee..

cantik umah ko :)..tak sabar nk tgk ko menatariaskn umah gitu...

the best picture: dayyan tgk brg2 mana yg ada diskaun hhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...mmg kelako abis!

June 10, 2013 at 10:52 AM

besarnya masterbed.. puas mendeko bilik nanti.. oo lieya pi cendol bakar kat dengkil yer.. baru bukak? akak mmg pi kat kuala selangor punya.. mmg sedap kan.. rasa pahit2 gula melaka tu mmg terasa

June 10, 2013 at 10:55 AM

sedapnya lah ..lieya masak.terliur kty nengok
sambal sotong
kalau dpt masak lemak labu tu, ngn ikan masin pun dah sodap.

June 10, 2013 at 11:06 AM

sedapnya sambal sotong tuh lieya.. buat perutku berdondang syg pulak.. huhu..

daku weekend lepas balik kg.. kebetulan fil sembelih ayam kg.. sedapnya masak sup.. :)

wah x lama lg pindah umah baru la ye lieya.. besor master bedroom tuh.. sonoknya.. :)

June 10, 2013 at 11:24 AM

akakpun sabtu ahadni tak kemana... duk rumah tapi ingat nak berehat sebetul2nyer tak dapat gak.. nasib ada kakak boleh diharapkan...
ingatkan nak ke kuala Selangor terkejut akak rupanya dah ada cawangan/....

June 10, 2013 at 12:09 PM

Hamboi..dayyan jd tukang check de diskaun ke idak yea...mama ngan kakak-kakak rilex yea... wah!menu same ngan nieyl ar...nieyl pun masak kari ayam gak...huhuhu~ wah!besar gak umah baru akak tuh yea...nnt leh ar ajak nieyl p sane...makan2 akak masak laaaa....:P

June 10, 2013 at 12:09 PM

sapa kata duk umah time weekend tak best, aku pun smalam duk umah je wei, masak bagai...perghhhhh mmg best ok, pastu lepak layan movie, pastu teman anak2 men beskal bagai, pastu men toys sama2, yang pastinya tangan tak kering masak, wat susu, wat air dan melayan kerenah anak2 dan pakwe tercinta

June 10, 2013 at 12:41 PM

aritu js ada ternmpk kt kuala sel hajat nk q la tp mak aii beratur pjg..terus xjadik..hihi

June 10, 2013 at 1:30 PM

tak pasal2 abalik keje kang nak masak sambal sotong...gara2 tgk gambar sambal sotong akak...hahahah

lawanya rumah.......jadi warga putrajaya la lepasnie yer....

June 10, 2013 at 1:37 PM

Laaaa....dah bukak kat dengkil cendol bakar ni...boleh la try kot2 saya balik ke nilai..singgah jap...:P

Bahahahaha...mmg elok gertak anak suruh tido dlm stor kalau asyik nak bergadoh aja...:P

June 10, 2013 at 2:24 PM

uikkkss leh sama lak menu wif your mom ek sis...
like mother like doter, instict kuat!

ya Allah sssiiiiiisss....
bestnya tgk rumah baru u tu sis....
i lak yg tak sabar nak tgk u berdeko2....

amboi dayyan..tak sabor dia nak minum cendol tu...
habis ke dia minum sensorang tu?

June 10, 2013 at 2:33 PM

Uiissshhhh..besor nye masterbedroommmm...
sakan nyakat budak 2 org tuh tido stor..kalo aiza sakat pi tido lua..asyik gaduh jerk..manajng x sebulu..

Sedapnye paceri nenas..cendoll plakk...dedua peberet..sempat jugak lah mncari cendol td sblm masuk keje..

June 10, 2013 at 3:09 PM

adoii lahh cam janji2 ngan mak erkk ekeke .. sporting tul omak ko dik ;)

adohaii sedapnyee paceri nenas , seyes dah lama x buat tau .. dikk cantik umah ko dik , tgk lantai dah tau ( aku kan tukang tilik eekke )

ahahaha x hinggat bila tgk pic dayyan tgk kertas tu ! cewdikk bebenoor eh !

June 10, 2013 at 3:11 PM

Cendol tu nampak sedaplah kak...
Besarnye rumah baru kak lieya, nanti buat openhouse jemput kami ye..hihihi

June 10, 2013 at 3:17 PM

byk aktiviti mu utk sehari kak..mcm2 sempat bt.. iols ni sehari lum mampu bt mcm2..dgn anak nk berkepit je..nk memasak pon jd tggu..

June 10, 2013 at 3:36 PM

yeeeee....rumah baruuu
cantiikkkk.....suka master bedroom coz' keliling balcony and tingkap..besttt ooo...

ha ha ha..bab masak memasak ko mmg terror lieya..aku nie balik2 lauk yg sama jerrrrr....dok ngulang seminggu....ha ha ha...

June 10, 2013 at 4:35 PM

wah3X...rajin ank mak masak..mcm2 menu....airtngan mama yg byk membawa keberkatan pd anak2...insyaAllah.
CANTIKnya rumah baru lieya..akak ni dok trheggeh2 dok tunggu cik abe naikkn rumah baru...konon dh bosan dok rumah tmn la...rumah kelate jauh la...byk songgeh....hampeh betul..penat dh tunggu....aduyai....

June 10, 2013 at 9:34 PM

Wah nanti boleh lah ajak hubby pi carik cendol bakar, Dengkil tak le jauh sangat.

June 11, 2013 at 11:53 AM

cendol bakar yg kat kuala selangor tu pun aku tak try lagi nok...padahal dah jalan balik kampung aku je tu...huhu...

weh, sedapnya sambal sotong tu noks....geramm je aku tgk...

nok, aku tak sabar nak tgk rumah ko bila ko dah duduk nnt....mesti cantik kan...

June 11, 2013 at 2:23 PM

cantik2 gambar...suka tgk

June 11, 2013 at 4:45 PM

pergghhhh..tgk makanan semuanya menyelerakan!

June 12, 2013 at 9:03 AM

wahhh cantik umah baru korang yer...
umah baru tu kt mn plak beb?

June 12, 2013 at 11:35 AM

besau nye umh baru korang.... aritu zura g kuala selangor tk singgah pn kt cendol drive tru tuh..huhhu rugi !!

June 12, 2013 at 3:59 PM

aku tringin nk try cendol bakar ni.. yg kat kuala slngor tu semedang ramai org.. xtau plk lat dengkil dh ada. tp ttp lah jauh aku nak pegi... huhuhu

June 13, 2013 at 12:11 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy