Friday, October 18, 2013

kisah raya aidiladha lieyalatif 2013

Assalamualaikum semua...selamat hari raya qurban buat semua..... arini meh layan cite raye haji lieyalatif...siap sedia laa nak muntah daging ke muntah lemang sbb aku tamak boh gambar byk2 hahhahahahaha...memandangkan raye puase ari tu turn balik melaka, so raye haji adalah otomatik nye di johor....aku cume amik cuti ari senin jek....so sabtu 12 okt. tu pagi kami bertolak balik...ikutkan jumaat malam pas abis keje nak balik kg tapi en laki plak kelas die sampai malam.....so meh layan pic sambil i stori mori.....

*
*
*
*
*
V

sebelum memulakan perjalanan yg dijangka jem kat highway meh kite pi isi perut dulu....mia biase laa mkn nasi lemak, si mija plak laksam....aku plak tukang abiskan laksam mija yg tak abis kakakaka



budak otomen ni kene stenbaikan stok kunyah2 die....dah le mkn bersepah2..tapi apedehal yg penting die senyap.....



 oh yeak adik aku yg study kat uitm puncak perdana pun ikut sekali.... miamija kalo dlm keter ape lagi, membongkang layan henset ler ....dlm kete pun dok wechat ..pastu gelak2...pastu kang gadoh2....



kalini balik tak bawak carseat dayyan so terperosok laa mamat ni duduk ngan aku...



singgah rnr makan2, urut2, poo poo2 kakakakaak


 hah dah rope makcik2 aku ....gini le aku kalo lik kg, sempoi jek .... kadang2 kalo balik kg malam lagi teruk, siap sauk baju tdo je heheheeh



sampai2 kg tgk2 dah siap sedia stok sekerim kacang hijau durian....oit bukan mak aku buat tau tapi bapak aku buat hahaahahah....tu kepakaran die....berbatang2 aku bungkuih bawak lik putrajaya.....



budak ni kejenye main dan main jek laaa....



jalan2 umah mak teh (adik aku yg nurse tu) baru pindah umah....abis bilik menan khayla berkecah budak2 ni kerja kan....



sarapan wajib mak aku buat kalo anak2 cucu balik...nasi lemak halba...siap bungkus daun pisang hokey.....



ahad lak pi kenduri kawin kat kota masai....




uih mkn bertambah2 ...lagi si mia...cuti sekolah nanti dah hint nak dok umah nenek johor, uihhh makin membolat laa ko mia oiiii.....neneknye rajin masakkan ape yg mia suke....



pas gi kenduri, otw balik simpang renggam singgah JPO sat...pes time sampai nie...konon nak cari suit laaa ..ye laa kan dah kuar pekeliling gomen leh pakai two/three pieces suit kan....tapi takde yg menarik hati disini....dah le org ramai, nak pilih baju pun berlaga2....uihh mak fenin!




budak kecik sorang nih...org ramai2 sibuk nak amik kasut sendiri pakai sendiri....




dah pandai posing berPEACE youuuu...




tipu jekkk...kak mija yg ajar hahaahahah...menggigil2 tahan tangan buat peace sbb nak amik gambar....hahahaahah




senin tu tak kemane....aku amik kesempatan puase sunat arafah..... petang2 atuk bawak jalan2 naik moto pi tgk cow...



pastu time puase ni plak dugaan kemain ramai upload pic tgh bakar lemang....aishhhh takleh jadi nie...jom cari lemang....



malam raya...layan budak2 main bunga api...stok bunga api raye puase ari tu..seb baik tak masuk angin kakakkakaka



hidangan raya mak aku nasi jagung, dalca daging, ayam masak merah ngan rendang kambing...ketupat2 plak jiran2 bagi...alhamdulillah ...rezeki dipagi hari raya qurban...ari raya aji aku makan2 tdo2 makan2 tdo2 jeeeee...baju raye pun tak pakai....mmg gini le raye aji aku....sempoi....lain laa kalo kat belah pantai timur mesti meriah....



lemang, ayam masak merah ngan rendang kambing.... aku tak penah ade pengalaman bakar lemang...tingin betul nak rase pengalaman tuh....




dayyan berkepit jek ngan atuk...tgk cite otomen pun nak ngan atok...atok bangun die suruh duduk balik kakakaakak



petang raye dlm pukul 5 kiteorg balik ke putrajaya.....ade satu due eksiden kecik....seb baik tak byk keter sgt....boring dlm kete layan dayyan pakai shawl aku sambil mengudap jajan2...



haaaa amecam panjang tak cite raye aku...kakakkkaakak...malas nak part2 kan entry raya ni sbb hanya cerita biase.....ni pun tak tau le  minggu depan update blog ke tak ...skrang aku ngah sibuk edit pic ...aku ade beli groupon pixajoy tuk buat photobook...dah masuk buku kedua aku buat...nanti aku tunjuk hasilnye yeak....dah takde dah zaman cuci2 gambar nie....kikiki...bubye!




**kahkahkah telah berjaya menghasut dan mempengaruhi geng2 bff opismate aku berpandora same heheehehehe.....cayalah korang!




43 celoteh sahabat

sempoi ar atok!!! hehehe

October 18, 2013 at 9:11 AM

Seronok la dpt blik kg ye...meriah citenya dri atas ke bwah...:-)

October 18, 2013 at 9:12 AM

eh sama la lieya, mak akak pun masak nasi jagung.. ingatkan dia nak masak nasi minyak, alih2 bukak piuk, nasi jagung rupanya.. lauk pun ayam masak merah dengan kurma daging.. kita orang johor mmg tak la meriah mcm orang timurkan.. tak de baju raya pun.. ni pun akak pakai jubah tahun lepas jek...

oo ko pun buat gak photobook ek. akak punya pun dah hampir siap edit.. tp akak beli yang photobook malaysia punya.. tak sabar nak tengok hasilnya..

October 18, 2013 at 9:17 AM

lain giler rupa ko Lieya masa kat R&R tu..
walau pun ko kata tak meriah, tp bila aku baca mcm meriah je raya ko kann hehe

October 18, 2013 at 9:23 AM

wah..rajinnya atok buat eskerem kacang..sodap tu..peberet dolu.lor ni lama tak pekena eskerem malaysia.

October 18, 2013 at 9:24 AM

adoiiii sedap tu eskrem kacang ijau..lama dah tak merasa..
best ler dapat balik kampung..sekejap pon jadi la takat nak melepas rindu dendam kan..ahahaaa..geram btol ngan dayyan ni..seb baik atok rajin melayan..
nasi jagung tak pernah makan la lieya..sedap erkk??

October 18, 2013 at 9:36 AM

lieya ada gak foto raya... akak tak dak nyer... malas nak bergambor... lgpun beraya kat umah mertua dan mak akak jer... dh x serupa raya...hahaaaa

October 18, 2013 at 9:38 AM

dapnye tgk eskrem kacang ijo durian tu

October 18, 2013 at 9:39 AM

Akak dah upload pixajoy tu tapi pilih2 gambo sekerat jalan jew...

Akak langsung tak de gambar raya!

October 18, 2013 at 9:43 AM

amboi..panjang cter nyer...hihihi~ best nyer la kan dpt lek kampung jauh2...hihihi

October 18, 2013 at 9:46 AM

amboiiiiii kemain lagi meriah raya ko dr aku ha hhheeeeee...

ha'a la ada nasi jagung..aku pun pertama kali buat hhhhhaaaaaaaaaaa...

apalagi yg best time raya makan dan makan dan makan dan makan!kannnnnnnnnn :)

anak3 ko pun dah makin membolat tu..takpe janji comel dan sihat :)

October 18, 2013 at 10:07 AM

amboi2 dayyan.. nak jadi ct nurhaliza la tu.. hehe.. bestnya banyak aktiviti balik kampung.. saya banyak aktiviti buat air liur.. haha

October 18, 2013 at 10:10 AM

Suka bace cite raya lieya
Seronok
Kite xblk kg pun hee
Raya kt ikea :p

October 18, 2013 at 10:15 AM

Eh, lieya kampung kat Simpang Renggam ke? Oooittt, senegeri lah kita rupanya. But then akak dah lupa daratan, lama dah tak balik BP hahaha...comel nyer si Dayyan'a' pakai shawl... Sempoi, sempoi pun banyak aktiviti raya haji yek!

October 18, 2013 at 10:25 AM

nasi lemak halba tu menarik n teringat ko msk... sedp!!!!...
lawanye bilik kayla tu lieya... pink je.. ( eh btl ke aku eja nama nak buah ko). hahah

October 18, 2013 at 10:27 AM

mmg syok layan gambar raya ko.... kt johor mmg gitu kan... time raya haji mkn tido mkn tido tunggu daging korban je lah kt umah ehhehehe... saja je mak aku msk mcm2 pastu adik aku kasi pns ati tayang kt wasap.... perkh kt kerteh pagi raya siap berbaju raya n ada kunjung mengunjung lg...

October 18, 2013 at 10:36 AM

Amboiiii.. kemain meriah raya yer~
Zura orang Ganu, kat sana memang meriah sambut raya korban.
sama meriah lah dengan raya puasa. cuma zura cuti kejap jer.
petang raya pertama dah kena gerak balik Shah Alam.
tak merasa lah makan daging puas2. uwaaaaa!

anak2 zura dalam kete pon layan tab. layan citer upinipin gak.
tenang sket dlm kete kalo masing2 layan tab or hp..
hehehehe.

walawehhhhhhhhh!!! tak tahan nengok eskrem bubur kacang tuh!
feberet zura tuh!!!
meleleh air liur u!

teringin nak try nasi jagung tuh~ nampak cam sedap.
kalo Lieya ade buat nasi jagung jgn lupa jemput zura makan sekali yer!
*macam rumah sebelah menyebelah jer kan!

October 18, 2013 at 11:22 AM

Untungnya kita yg ada kampung macam inilah Lieya. Anak-anak lagilah suka bila nenek/tok sambut dgn hidangan yg menggoda semuanya.

Dayyan dah macam budak perempuan bila bershawl:)

October 18, 2013 at 11:28 AM

Hehe..meriah jgk la..
Klu raya kt kl lg xbest!!

October 18, 2013 at 11:38 AM

Akk ko ni kalau dia suka cara org tu tulis bloq pnjg berjela mcm mana pun aku rela baca sis oii...Meriah ajer raya ko sis..rendang kambing lagi....mcm2 ko keje kan dayyan yer...membuli jek keje ko...hehehehe..pakai shawl budak otomen kecik tu...

October 18, 2013 at 11:41 AM

samelah kita lieya kalu raya aji kat johor kan.. mmg sempoi jerk.. makan borak tido makan borak tido .. hehe

isk, x sabo tunggu email pasal pekeliling pakai 2 3 piece tu kat opis ni..

October 18, 2013 at 11:53 AM

k dee punya raya pun sempoi je..tp tang lemang tu..kalau balik n9..mil mmg masak..tp menantu dia dok dlm umah je..hehehe..kalau tolong pun tolong perah santan je..kehkehkeh..

October 18, 2013 at 12:00 PM

atuk pandai buat ais kerim rupanya...
kak nur raya tak balik puchong umah mil..hubby kerja
tapi berjalan rumah makcik juga kita orang...
seronok juga raya kat kg...walau kejap lieya

October 18, 2013 at 12:17 PM

adehhhhhh aiskrim kacang tuh mengugat ati den..mano nak cari nih.....-___-

October 18, 2013 at 12:25 PM

Bukan main meriah raya kak. Huhu> jeles betul orang yang ada kampung jauh2 ni. Saya raya kat serdang je. Mana ada kampung. Haha. Cuti pun selasa je sebab takda kampung kan.

October 18, 2013 at 12:26 PM

Meriah raya Lieya wehh!! sempat ke JPO lagiiii!!

waaaa... eskrem kacang & nasi lemak halba sungguh tak menarahhhhhhhhh.... kecuq liuq tengokkk.
Aku tak dan nak amek gambar budak2 main bunga apa dok busy masak kat dapur hohohoho

October 18, 2013 at 12:36 PM

makan aje kije ko kan lieya, pas ni diet ok!
meriah2 raya ko, penuh makanan hehehehehhehehe
wei pehal dayyan dishawlkan.....ko nih kan tak de kije tul!
amboi skang dah ada geng pandora nampaknya!

October 18, 2013 at 1:37 PM

happy tau baca citer lya n....syok ...best kan balik kg...intan balik kg mak ayah dah x der:(( part naik moto tgk cow tu memang sempoi..hehehe

October 18, 2013 at 1:46 PM

Kat sini pun suma pakat duk gonggong eskeem kacang hijau..hehe

Salam kenal..dan salam jumaat..sya folo blog lieya latif..jika sudi,snggh ke blog sya :)

October 18, 2013 at 2:25 PM

meriahnya raya akk.amboi dak otomen dh nk buat peace,angkat sket jari tu.sket lg.hehehe

October 18, 2013 at 2:38 PM

sakan sungguh beraya naa.. siap ngan aiskrim kacang doyan tu..

October 18, 2013 at 2:54 PM

banyak hidangan untuk hari raya. kami makan daging sampai malam

October 18, 2013 at 2:58 PM

pagi tadi singgah cini x der n3. ingatkan lieya cuti lg..
nureen dh 2 aroi keja la, cuma x sempat nk wat n3.. semlm ada korban kat opis.. bz lerr
nanti mgu dpn yerr...
x der la byk mana..
tp yg best cerita b4 raya hehee...

mmg slalu raya haji x ler semeriah raya puasa kan
dayyan pakai shawl dh nmpk gegel kan hehe

October 18, 2013 at 3:13 PM

Wah smpt tu singgah jpo...akak kalu p sana suka beli hbag n kasut...

October 18, 2013 at 4:47 PM

Walaupun sempoi nmpk meriah gak lieya

October 18, 2013 at 9:18 PM

amboi kemain meriah..takdelah biasa2 je..tgok pic nmpk kemeriahan raya..janji dpt kumpul dngan mak ayah..anak2 dpt mesra dengan atuk nenknya, layan makan, main buna apa,layan kerenah anak2 tu part paling best kan..

sy pun tgh kumpul material utk photobook pixajoy gak...nti2 tggu promo dulu baru buat.nk jimat kan.hehe..

October 19, 2013 at 8:24 AM

meriahnyer raya...

October 19, 2013 at 1:21 PM

Kg lieya JB ktne? Sue pun beraya kt JB, rumah MIL..kt tmn cendana, pasir gudang..klau tau lieya blk JB, boleh g beraya rumah lieya

October 20, 2013 at 12:31 AM

Kemeriahan balik raya lieya...sempat pergi kenduri dan ke JPo lagi tu.....
Ni hebat travel dengan budak sekarang...perjalanan tak bermasalah sebab diorang sibuk dngan alatan letronik.....seronok mak ayah lieya bila anak2 dan cucu2 balik kampung ye....

October 20, 2013 at 1:00 AM

bestnya raya kat kg kan lieya.. tapi fifi pun tak kemana zahirah demam... sedih tol la...

October 20, 2013 at 8:19 AM

puas tgk gambar... besar dan detail eh.... lamanya x mkn eskrem malaysia. slurppp

October 20, 2013 at 3:59 PM

Yang..join mini ga sy kan...awk x tglkn link blog...nti tglkn link blog ye

October 21, 2013 at 1:09 PM

Seronok gak laa meriah raya Lieya.. Yang best tuh ada eskrem kcang ijo doyan.. nyum2.. :)

October 22, 2013 at 5:03 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy