Tuesday, February 11, 2014

main air / main basikal...


hai Assalamualaikum semua...salam selasa....dah bekpes belum...arini mesti miamija hepi tgk bekal dieorg sbb aku buatkan bento miamija pagi makan sandwich dgg burger, lunch plak buatkan nasi hujan panas ngan ayam masak merah, hepi la dieorg tgk nasi kaler2 hahaahah...ala versi sempoi ha takde acar2 bagai pun hehehehe....cam biasela pic bento budak2 ni aku share mase entry random photos la yeak....jom2 ari ni aku cite kisah yg dah jadi berminggu2 lepas dah...tahap nasi lemak dlm pic bawah ni dah jadi baja kompos dah kakakakaak...biase laa lieyalatif kan suke tepek cite basi hahaahahah


*
*
*
*
*
*
V


kiteorg ni kalo ari sabtu ke ahad ke mesti lepak bekpes kat luar....dah 5 ari aku masak kan so apelah salahnye 2 haritu bagi aku cuti kakaakakak... sabtu ntah bile2 kiteorg plan gi tapau nasi lemak pastu makan kat pool...budak2 ni laa bising dah lame tak main air...hokey2, mak tak kisah...jom kite! siap2 tapau nasi lemak bungkus....korang main air, mak ko mencekik hehehehe..hoi nikmat makan nasi lemak bungkus di hari 'cheat day' hoi!




org pun takde lagi hah hahahaha...korang le perasmi pool nampaknyer


tgh dok suap2 budak2 ni makan dulu, tetibe nampak pak ngah (adik aku no 2) lalu naik beskal ngan family die.....panjang umur hah!!!...




adik aku ni mmg aktif berbasikal kat putrajaya nie....walaupun dok banting, gigih hah tiap weekend dtg sini kalo ade event berbasikal...skrang kan putrajaya aktif betul aktiviti berbasikal ....



sonok tgk adik aku satu family berbasikal....tapi aku mcm seram nak berbasikal same hahaahaha...dah lame tak mengayuh takut tekebak kahkahkah...try naik basikal adik ipar aku pun dah sengal2 pangkal rahim aku haahahaha....peranakan  mak dah kendor kot hahaahahah



mia bile dpt naik basikal pak ngah die hepi la...asek berzikir nak basikal camtu gak.... aku lak kalo dok belakang tu, mmg aku rileks jeeee, biar org depan susah payah kayuh kahkahkah



dah lame dah adik aku ni aktif berbasikal...baru arini aku rajin amik gambar n up entry....ye laa jarang terserempak die main basikal satu family...tau2 jek dtg singgah umah lepas main basikal so takdan nak amik gambar gini....


dayyan pun sebok nak test gak hah....



 muka dayyan cuak2 jek...tapi aku percaya ni kalo bawak jalan jauh sikit sure tersenguk2 nak tetdo ..sedap kene angin kan ....




bila pak ngah dah blah...budak2 ni teruskan misi main air....



org tak ramai gini syok ler....dayyan bukan nak mandi sgt pun, die lebih pada suke main air yg keluar pancut2 dari lantai tu....air tu nak keluar die tutup pakai tapak kaki, pastu terpancut2 air tu kene muke sendiri kakaakakakakaak



 dayyan teketar2 sejuk tu...ade hati nak mandi lagi tuh....dah kecut jari tangan bagai....kakak2 biase la selagi aku tak gertak start enjin keter mmg selambe jek tak mo naik....




minggu ni budak2 ajak pi main air lagi....ops sori! malas mama ko nak gi....dok umah kebek kebun mini, jirus2 pokok2 atuk korang tanam lagi bagus kahkahkah....


 dah! tu jek cite main air n main basikal .... (boleh closing camni haahahahaha)




*keek dayyan layan thomas*




46 celoteh sahabat

sedap je tgk rupa nasi lemak tu..hehe.. eh basikal tu dia pegi bt sdri kt kedi ke atau mmg adajual gitu? nmpk mcm best je..senang nk kawal anak sbb naik sekali..haha

February 11, 2014 at 9:07 AM

best lieya aktiviti camni..sesekali melepas keluar hirup udara sedar... wah best
jimat kos kan dari gi mall..
basikal tu cair abis tengok..kalo dapat gini best gak meround putrajaya..

February 11, 2014 at 9:09 AM

Xtvt yg simple tp best
Yg penting anak2 hepi =)

February 11, 2014 at 9:21 AM

kita slalu gak rasmi pool tau lieya.. yerr la, klau dh tgh ari bru nk mandi cmfrm la terbako kulit hehee....
best3x... dpt naik basikal b4 berenang..
tu kita mcm senaman dh tu hehee....

kami pon mandi pool semlm, kat lost world hehhee
ni kat ipoh lg.. stay dr ahad lagi smpi khamis
polo en daddy kursus hehee....

plan nk naik ets jap g pegi kl central..
hope jd..
dh lama x bwk budak2 ni jenjln.. ;)

suka la tgk dayyan main thomas tu
dok plan nk belikan utk emir tp nak tunggu besday dia dlu la bln 4 ni hehee :)

February 11, 2014 at 9:25 AM

kat mana main air ni kak..mcm best je

February 11, 2014 at 9:32 AM

salam lia sedapnya nasi lemak tu hi2....bestnya basikal ni mesti mahalkan leh naik anak beranak.

February 11, 2014 at 9:33 AM

La syoknya nampak diorang main basikal tu. Naim dah beberpa kali minta basikal baru.. bilalah mamanya nak belikan..

February 11, 2014 at 9:35 AM

kat mana tu Putrajaya.. pool tu pun sy x pernah g..share plz :D

February 11, 2014 at 9:45 AM

samat pagi cik lieya...
tk per ceta basi pon..
i dtg lawat u gak..hehe..

pagi2 lg rasmi pool..tk ramai org kan
best lieya berbasikal..ak pon lama tk bw basikal nieh
takut terlupa step plak nnti..hahaha..

amboi dayyan main air je ye
smpi terketaq2..hehe

pool ni dkt putrajaya ye lieya?

February 11, 2014 at 9:50 AM

kenapa macam tak pernah tau pun pasal pakngah ni ek? ingatkan adik beradik lia, ada makteh ngn adik kt uitm tu je.. gambar raya pun tk pernah nampak.....ke, tk perasan?

February 11, 2014 at 10:00 AM

hai lieya..takper citer basi pon no hal..jangan ceri beri udah lerr..hehe :D

betul tu lieya..5 hari dlm seminggu dok terceruk kat dapoq..weekand apa salahnyer tukaq selera ' cheat day' :)

ermm akak pon dah lama tak kayuh basikal lieya..kaki ni dah manja beno rasenyer..tekan jew jalan hehe :D

February 11, 2014 at 10:10 AM

sakan betul anak2 berkubang..lama dah tak bawak anak2 berkubang camni..

February 11, 2014 at 10:15 AM

Akak try 2-3 lap kat laman rumah mak beskal Adam...lepas tu rasa macam nak rabak tuuut. Konpem tak leh naik beskal dah.... Makin jeleslah nengok orang naik beskal bawa anak2...

February 11, 2014 at 10:20 AM

cantik giler basikal tu :)

aku pun dah lama tak berbasikal..i is takuitt..maklumlah rahim aku pun dah kendo hhhhaaaaaaaa..

seronok tgk anak3 happy w/pun just main air :)

straight ko memasak di pagi hari utk bekalan anak2 kan..good job lieya..salute!!!!!

February 11, 2014 at 10:23 AM

hamboi..bukan men suke lagi yea main air..yela...mcm akak 5 ari dah masak kan..mcm nieyl nie...weekend baru nak masak..hehe~klu ari keje..mmg susah ckit mood masak tuh nak dtg..hehe~

February 11, 2014 at 10:34 AM

Kemain best naik beskal gitu siap ader seat special untuk budak2 seronok la dayyan nak basikal pak ngah yek... lizz dah lama tak bwk bebudak mandi pool dedulu duk kl hujung minggu jek berkelah kat pool kat umah skang nan ado...main tepi tasik bg mskan ikan jek..nak berpool bagai kena gi kl...tak sabo nak tengok hasil bento lieya tuh...

February 11, 2014 at 10:42 AM

suka budak² aktiviti begini sampaikan nak ulang semula..kalau boleh setiap hari..kik..kik...kik.
sekarang boleh la ada aktiviti berkebun bersama anak²..bagus²...peluh pun keluar...yg paling best..dapat petik hasil.....

February 11, 2014 at 10:53 AM

assalam lieya..suak pulak acik tengok basikal tu..memang seronok dapat naik basikal..dah tua2 ni tak larat dah acik//dulu2..pi sekolah.pi kerja pun acik naik basikal..ye la kan..tak jauh mana pun opisnya..masa tu

February 11, 2014 at 10:54 AM

klu aku dekat ni, kompem muka aku je tiap minggu bawak anak main air kot. hahaha

February 11, 2014 at 11:04 AM

yummy sungguh rupa nasi lemak tu.. tetiba lapo nasi lemak kan.. hahaha...

February 11, 2014 at 11:08 AM

bab ni budak2 memang seronok...si kembar tu mandi kolam plastik tu kat umah pun dah syorgaaa kat meka berdua..pas tu acah2 ajak masuk rumah...siap tarik muka then ckp..echa nk mandi!!mama angan acau..anak tawan mama!! x pasal2 mama kena sound....hehehehe....ni kalau dekat dah lama pi dah ni...

February 11, 2014 at 11:16 AM

boleh beli beskal camtu
sonot!
nk2 ber-gateh ngan suami
wahhhh.. gitu
sesambil blh kecikkan peha

pssstt, gambo kebun mini pls..

February 11, 2014 at 11:20 AM

Kemain nasi lemak...sedap tu...mkn pula open air gitu...wa..syok2...!

Kat belah mana pool ni? X penah jmpa pun kat p.jaya...

February 11, 2014 at 11:20 AM

Telan ailio tengok nasi lemak Lieya tuh~
biar pon simple.. tapi tetap menggiurkan!
Zura balik kampung haitu dah Cheat day besar2an.. hahahaha

Seronok lah budak2 dapat mandi pool dengan tenang.
x yah berebut nak mandi yer~
budak2 kalo dapat main air, memang x hengat nak balik kan!

wauwww!! basikal kembar!
susah nak jumpa kt mesia nih.
memang best lah duduk belakang. biar orang depan jer kayuh. kita tumpang duduk jer kat belakang. hahaha

tergelak2 zura tengok gelagat Dayyan main ketapi tuh. sendirik tengok sendirik terkejut bila gabak ketapi terbalik. hahahaha. kena plak ade otomen kt tengah2 tuh. comel betol Dayyan nih~ hehehehe

February 11, 2014 at 11:24 AM

Seronoknya kalau dapat cycling..Dah lama tak cycling rasanya masih ada skill tu lagi kot heheh

February 11, 2014 at 11:41 AM

nak terjah bawak budak2 mandi la kat sini

February 11, 2014 at 12:03 PM

lorr.. nie belah mana plak pool ni lieya? hehe.. ena biasa kat dataran gemilang je.. situ pun ada berbasikal tiap ari ahad kan..

February 11, 2014 at 12:29 PM

akak pun lama tak berbasikal... akak ni penakut sikit kalau naik basikal atau motor...risau jatuh,...hihi...
tak pe la kita bagi can anak2 jer la naik...

February 11, 2014 at 12:43 PM

saya dah lama tak naik basikal
ni kalau suruh kayuh lagi memang fikit banyak kali...hehe
terasa gayat lah pula!

dah lama dah main pool
hakikat sebenarnya saya geli, tapi bebudak suka
yelah, mana ada budak yang tak suka main air kan
hehe...mak budak aje yang tak suka

adik lieya dari banting ke putrajaya kayuh basikal juga ke
tabik spring kalau gitu =)

apa yang pasti, time aktiviti dengan family
camnilah yang eratkan hubungan kekeluargaan kan =)

February 11, 2014 at 1:22 PM

Bestnye mkn2 tepi kolam gitu...js dh lama tak berkolam sejak ank2 dh muda remaja hehe

February 11, 2014 at 1:53 PM

pool tu area mana erk lieya...zura slalu bwk anak2 mandi kt pool presint 9 dpn foodcourt tu...packed gile ko klu wiken.. hahaahahah

February 11, 2014 at 2:24 PM

Tak ramai org lain seronoklah mereka main Lieya.
Basikal adik ipar Lieya kakak tengok pun suka. Kakak ni tak pandai naik basikal tapi suka tengok org berbasikal.

Dayyan geram bila keretapi dok asyik tergolek tu hihi... sabarlah sayang. sampai mencebik geramlah tu dia:)

February 11, 2014 at 2:39 PM

Setuju setuju....dah penat memasak seminggu tu biarlah omak eh relax hujung minggu... dapat pulak tu omak rajin mcm Lieya.....
Lieya ni kat mana yek? Putrajaya presint berapa...okje selalu gi sebelah Alamanda tu.....kecik sikit kot....
Boleh pulak berjumpa ngan Pak Ngah .....berjanji ke?

February 11, 2014 at 4:37 PM

aktiviti sihat yg bukan saja budak2 suka, mak bapak pun sama kan hehehe

February 11, 2014 at 4:50 PM

bagus lah adik lelaki hang tu sis..satu kuarga beraktiviti basikal..sihat kan..akk pun nak jugak..pantanggg kan ..niat ada perlaksaan lembab..asal org ada akk pun nak jugak..hampehhh....kanak2 dan air kannnn..lagi ko suruh naik lagi dia nak berendam...Closing ko tu version bidan terejun tu sis..hahaha...

February 12, 2014 at 11:48 AM

nasi lemak tu nampak menarik betul di mata kakty ..tau
kty pun dah lama tak buat fir g swimming .

kalau g bercuti je lah baru dpt fir swimming.
sbb malas nak lepak tepi pool , mama nya bosan

February 12, 2014 at 12:01 PM

Wow nasi lemak daun pisang tuh sedapnyaa dah lama tak makan nasi lemak..

Seronok laa dia orang di main2 basikal yer.. :)

February 12, 2014 at 3:30 PM

lama x pekena nasi lemak..nak wat nasi lemak la malam ni. hahaha
tgk video keek tu sebijik ngan bambam, kurang daya sabar. ehehehe

February 12, 2014 at 4:17 PM

wah cantik laa basikal tuu.. ehe.. dah lama tak kayuh basikal.. mau krem kaki.. ehe..

February 12, 2014 at 8:44 PM

seronoknya bebudak comel tu ber beskal sambil mandi manda ek...

February 13, 2014 at 8:28 AM

syoknyer.... aku tak tau pun ko ada adik laki yg aktif besekal... aku dok ingat adik ko sume pmpuan ngn sorang laki yg bongsu tuh heheheh.... bdk2 dh pnt dok sekolah je kan... itu yg nk outing gk seminggu sekali

February 13, 2014 at 10:18 AM

Kesiannya akak ni, Lieya. Tak pernah lagi tengok rupa basikal cam tu. Akak aktif berbasikal masa sekolah rendah aje dulu...kih3x. Tak perasanlah tempat ni tapi kat area hotel apa tu, near Marina apa ek... ada public pool juga kan? Pernah tersampai kat situ jalan-jalan ambil angin and nampak pool tu tapi tak pernah lagi anak-anak terjun tiruk kat situlah!

February 13, 2014 at 11:56 AM

Bagus aktiviti beriadah macam ni, menyihatkan disamping merapatkan hubungan keluarga :D

February 14, 2014 at 9:07 AM

pertama akak nak cakap tapi jangan bagi tau orang.. lieya cam adik bukan kakak...
akak suka berbasikal... tapi dah umur lebihni dan suamipun tak berapa nak suka kuranglah sikit..
kalau naik basikalpun sorang2jer.. mungkin atikah dan azalia dah besar sikit bolehler kot...
pooltu nampak bestjer.. ehm memang sukaler budak tiga orangtu...

February 14, 2014 at 4:44 PM

seronok ekk berbasikal cmni..selain sihat,boleh hidup udara..sjuk jesmbil kayuh kena angin..

budak mana tak suka denan air...dpt berendamni dengan mak2 sekali takmonaik..klu sy la.haha..

mare\ah dayyan thomas dia tak masuk landasan.hehe

February 19, 2014 at 12:21 AM

syoknya tengok anak-anak akak main pool ni...wawa pun baru lepas main pool last week :)

February 25, 2014 at 10:13 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy