Tuesday, February 25, 2014

mari anak2 jumpe doktor gigi....



ekceli ni cite sabtu ari tu ....lepas bekpes kat selera perdana dok pikior2 nak gi mane.... aku ni weekend mmg cuti masak selalunye...yeloo dah 5 ari aku masak kan so aku mintak laa 2 ari tu off day tuk dapur aku hehehehee...pas bekpes tu dok pikir2 nak gi mane, terus aku ckp jom gi dental...bawak budak2 ni pi cek gigi...walaupun selalu terbabas rutin 6 bulan sekali jumpe dentist tu tapi at least ade la jugak pi jenguk dentist tuk anak2 kan...

*
*
*
*
*
*
V


pilihan klinik gigi family kiteorg semestinye klinik gigi norshah kat bangi tuh...sini mmg best..doktor pun pakar...  cume mcm biase laa bontot tu pakai padding siap2 sebab kematu gak nak menunggu hahahhah...ye laa normal la kan kene tunggu patient lain siap baru name naik....



mia cuak2 dah hhaahaha...aku ckp ngan die kite just cuci gigi jek...tup2 doktor dpt kesan ade satu dah goyang so dpt la kan cukai sebatang gigi haahahah....mesti mia ingat aku tipu die hahaahahaha



hahaahh rompong lagi sebatang....mia ni gigi kekal die teruk...maksud aku teruk dari susun atur...simpang siur....gigi kekal mia belah bawah bahagian depan dah keluar semua....takpe mia, demi mia, besar nanti mama belanje pasang braces key....




gambor2 ni laki aku curi2 snap heheheeh aku tak masuk sebb kene jaga dayyan kat luar.... dayyan lawak gile seboleh2 tak mo masuk dlm bilik ni....aku saje soh laki aku bawak die biar die tgk mia kene cabut gigi....mcm tau2 jek....beriya ckp "dayyan taknak...dayyan taknak...takut gigi syabot" hahahaahahah..siyes lawak muke die...lupe aku  nak snap....



dasat laki aku ni ..kalah aku yg blogger tegar...gigi kat playar pun die sempat snap kahkahkah...tapi sumpah ni semua curi2 sbb takut doktor tak bagi kan...mane tau prosedur klinik tu takleh amik gambar...nak tanye malas so amik jek gambar curi2 heheehehe



mia dah settle, turn mija plak...muke lagi takleh blah penakot...keluar2 bilik doktor sengih2 ckp "gigi jaja sihat, takyah cabut pun".....maka bengkek laa hati si mia mendengarnye kahkahkah



tu ajek laa kisah gigi anak2....aku ni bab bawak anak pi cek gigi mmg nombor satu...kalo dieorg takut2 pun kemain lagi aku bekobar2 bagi nasihat...cube kalo kene batang hidung sendiri, tekulat2 takut hahahaahahaah




*keek dayyan bace buku*




54 celoteh sahabat

eh..bukan budak2 ye kecut nak g klinik gigi...bapak budak pun takut ni...hahaha..laki aku takut wei jmp doc gigi...kih kih kih

February 25, 2014 at 9:12 AM

heheh ko ni sama dengan akak. bab bawak anak gi dentist kemain laju je.. tp kalau kene batang idung sendiri, mcm nak gugur jantung dibuatnya.

emily pesan kat akak next time kalau gigi goyang tak yh gi dentist, biar mama je cabut. hahah pakar sangat la mak ko ni kan (gara2 akak pernah cabut gigi depan dia dua batang)

February 25, 2014 at 9:19 AM

aku pun dah lama tak buat scaling gg... aku takot nak buat sebab skang ni ada satu gigi aku goyang... ala... kompem kena cabot nnt. aku tatottttttt

February 25, 2014 at 9:31 AM

Cool je jumpa dentist.. good girl..
Setengah budak meronta xnak..hehee

February 25, 2014 at 9:34 AM

Bahaha..mmg..tu rin la tuh..kehkeh..penakut dentists

February 25, 2014 at 9:36 AM

gigi mia yg kena cabut tu gigi susu ker lieya?
klau gigi kekal sayang la kan
ellesya pon baru pas cabut 2 btg gigi graham dia 2mgu lps
meraung gak la....
sejam jerr dh ok hahaa....
sbb asalnya ingat tampal jekk alih2 g cabut hahaa...
ada pic dia tp blom share..
tp dahsyat la, siap bleh snap pic gigi tu
nureen x brani nak snap sbb ada amaran kat dlm tu x leh tangkap gambo... :P

February 25, 2014 at 9:42 AM

@::NureeN::lieya, dayyan brapa umur dia..
ooo ok dh tgk.. 7/4/11, tua setahun dr emir.. nureen ingat baya emir..
sbb dia dah pandai ckp, emir berat mulut ckit

February 25, 2014 at 9:47 AM

Good gild Mija.. gigi elok.. Mia, nanti tuntut kat mama tau.. pasang braces hehehe
so far gigi khairine elok.. tak pernah ada lobang sbb mmg aku menjaga gigi anak2 aku baik2..
dalam pada jaga baik2 tu gigi si Danish pulak yang teruk.. biasa lah budak jantan kannn. apa yg mak kau cakap semua dia endah x endah.. aku rasa nak cabut je gigi si Danish tu.. mcm ko katalah "gigi simpang siur" hehehe

February 25, 2014 at 9:53 AM

Apa aku belajar dari sekelilingan, zaman skarang untuk budak2 remaja, budak2 sekolah, dan juga yang nak masuk alam pekerjaan, Braces ni macam satu yang perlu kalau boleh mampu dan jika gigi teruk sangat.
Build up confidence dorang kalau gigi cantik.
Zaman dulu tak kesah, zaman dulu kalau berus gigi tiap2 hari pakai Darkie ke Colgate ke apa ke, dah hebat.

February 25, 2014 at 9:57 AM

Rajin Lieya bawa anak2 gi cek gigi.. bagus laa gitu.. Terkedu laa Mia yer..kena cabut gigi.. cian dia.. :)
Amboi Dayyan so comel.. :)

February 25, 2014 at 10:00 AM

hihi~teringat mase kecik2 dlu..nieyl la manusia paling takut ngan ubat dan doktor gigi.. klu akak nak tahu,semua gigi2 nieyl..kebanyakkan nyer nieyl cabut sendiri tau..pernah la skli tuh kan..gigi garham x silap..dah goyang dah pun..klu ikutkan mmg kena g klinik.. nieyl xnak..bler dgr je moto ayah balik..terus gigih cabut sendiri gigi tuh..haha~tercabut lak tuh...haha~teruk benor rasa nya bler teringat balik..huhu~ lagi satu smpai sekarang nie pun takut dgn doktor gigi..hahaha :P kalah dayyan...:P

February 25, 2014 at 10:04 AM

bab2 dentist ni memang kecut perot lieya..
zee ni dari last year nak gi war scaling tak pegi2 jugak lagi..
konon cny aritu cuti lama dah set appoinment..sekalinya jantung dup dap dup dap terus kensel..ahahhaa

mesti mia tak caya mama lagi pasni..tak pepasal kena cukai..

February 25, 2014 at 10:11 AM

Hahaha...aduhai... emaknya penakut rupanya! Eh, ngata orang memang happy aje tak ingat dunia! Sebenarnya akak pun penakut Lieya. Ada kejadian serius ngeri masa akak cabut gigi umur 7,8 tahun gitu. Nak cabut gigi susu doktor gi cabut gigi kekal yang baru nak tumbuh di belakangnya. Akak of courselah apalagi, menangis air mata darah ok. Dua-dua gigi kena cabut serentak. Terpaksa bercrown ler gigi ku selepas itu... So, sejak kejadian malang itu, akak memang takut masuk dentist. Tapi takdalah sampai lari masuk bawah kerusi dalam bilik dentist tu!

February 25, 2014 at 10:12 AM

waaa lamanya den tak pi jumpa doktor gigi kak..ishhh hehe

February 25, 2014 at 10:24 AM

wah bagus mama lieya nie.....ibu 5F ni hrpkan doktor gigi dtg sk check gigi 2x sethn....huuuuuuu.....

February 25, 2014 at 10:27 AM

Lawak la dayyan ni. kalau ada pic dia lagi bestkan kak. hehe. Saya pun takut pergi jumpa dentist ni. hehe

February 25, 2014 at 10:38 AM

wah bagusnya mia tuu.. mija pon sama... semua tak takut kan ngan doktor gg... mmg gigi anak kn pantau.. tambah anak pompuan.. sbb kalau senyum gg teratur..bertambah le kecomelannye...

February 25, 2014 at 10:38 AM

naper ek byk sgt yg ada rasa takut nak jumpa dentist...akk punnnnn....jantung punyalah berdegup kencang..rasa mcm lari dari paksinya...hahaha..

February 25, 2014 at 10:51 AM

Akak pun nak kena gi dental gak nie. Lama dah tak gie...dok tunggu bajet sebab banyak nak kena repair rasanya nie...hehehehehehe.

February 25, 2014 at 10:56 AM

Masa anak2 sekolah rendah akak pon bawak depa pergi periksa gigi supaya depa tak takut bila nak dptkan rawatan gigi. Sekarang? Mak dah malas...ahahhaaa...

February 25, 2014 at 11:05 AM

penjagaan gigi memang penting .
sbb kalo gigi tak elok nanti senyum tak cantik..

kelakar je dayyan ..takut eh .

February 25, 2014 at 11:30 AM

hahaha..statement mija tak tahan...

dayyan lagi comel..siap tanak masuk tengok tu..otomen takut doktor gigi ya..

February 25, 2014 at 11:30 AM

berani jugak anak2 ko gi jumpa dentist..anak2 aku ni belum tentu lagi nak weeiiiii..aku pun tak penah bawak mmg mendapat ler hhhaaaaaaaa...good job korang!

comei dayyan..dia dah pandai membaca skang ye..

February 25, 2014 at 11:48 AM

Comel jek dayyan takmo jumpa dentist.. Leh bayangkan muka dia cemane hahaha.. Beso nnt takleh elak dayyan, mama paksa gak nnt hihi..

Cool je dorg jumpa dentist
Acik nad takuttt..!

February 25, 2014 at 11:54 AM

salam lia hi2 bengan la mia kene cabut gigi...kalau kene anak kak langsung dia x nak masuk bilik utk tgok gigi dia hi2 penakut sangat.ni kira ok la dia nak masuk chek gigi

February 25, 2014 at 11:59 AM

Rutin kiteorang bulan depan.. uwais ngan sara mmg kena cabut gigi..si uwais tu sampai skang gigi susu dia tercabut lg sampai gigi kekal tumbuh pun tsk mo gak cabut tu yang buat appointment bulan dpn tuh sara lak rongak..haha...
Otomen dayyan takut cabut gigi yek..

February 25, 2014 at 12:06 PM

Oowwhhh.. zura pon penakut Lieyaaa..
hahahaha.. gerun pulak tengok alat2 yg di gunakan tuh kan.
hahahaha.. kalah budak kecik!

bagus anak2 Lieya.. stedy je masing2.
memang kalo gigi susu goyang doc akan cabut eh Lieya?

comel jer Dayyan sembut ambulans tuh.
hehehehe

February 25, 2014 at 12:07 PM

eee...seram sejuk tengok gambar rubber dam ke ape name
yg macam playa tu

February 25, 2014 at 12:31 PM

akak lebih rela cabut gigi dari menanggung sakit gigi lieya oii..tak sangup ghasenyer hehe :D
anak2 akak biasanyer kat sekolah jer dorang buat rawatan gigi..kalau akak yg ajak sure dorang taknak punya..pelbagai alasan yg ujud dr mulut dorang ermm..soba soba :)

February 25, 2014 at 12:50 PM

bukan mia mija je yang takut jumpa doktor gigi, saya pun takut kak, hehehhehe

February 25, 2014 at 1:28 PM

rajin ko Lieya.. akak tak penahpun bawak diaorang gi dentist.. dasarkan.. emak penakut jumpa dentist nak bawak anakpuon takut.. ha.. ha..
ala kalauler der gambar dayyan kan syiok...

February 25, 2014 at 1:33 PM

sama la...zaman budak2 dulu memang takut bab dentist ni...tambah-tambah nampak nurse datang sekolah...mesti rasa tak senang duduk je...tapi sejak pakai braces, dah tak tak takut dah....suka lagi adalah ^___^

February 25, 2014 at 2:09 PM

Sebaiknya bila gigi susu goyang kena terus cabut Lieya kalau tak itu yg jadi tak rata. Macam kakaklah ni dulu mana ada jumpa dentist.. Sebab itu bila dekat anak-anak kakak tak mahu jadi macam kakak. Bila goyang aje terus bawa jumpa dentist utk cabut. Kalau dia berani goyangkan sendiri dan cabut sendiri.

Dayyan baca apa tu sayang? Ambulance pun susah nak sebut ye:)...

February 25, 2014 at 2:10 PM

baguslah akak bawa anak2 biasakan pergi cek gg. mesti mia bengang je mija x cabut gg XD. takpe,,.kalau cabut awal masa gg susu dah goyang nanti gg kekal akan tumbuh tersusun.. =)

February 25, 2014 at 3:17 PM

bagusla anak2 ok je bila jmp doktor gg... anak queen blm buat ape2 lg dh meraung mcm mana tu.. huhuhu

February 25, 2014 at 4:19 PM

wahh...kena bawak dania jumpa doc jugak ni....gigi dia pun simpang siur gak tuh....

February 25, 2014 at 5:02 PM

bengkek ye mia, mija gigi dia ok..takpelah bagus sebenarnya bawak anak gi dentist ni..jaga keshatan gigi takdelah macam kita kecik2 dulu, tgok nurse yg cabut gigi tupun takut dah// sy tak pernah bawak..aiman check gigi kt sekolah je..gigi dia ok je..

February 25, 2014 at 5:07 PM

pergh... lieya da advance siap ada jurugambar pro tolong ambekkan gambo lagik... hehe best2

February 25, 2014 at 6:17 PM

okaylah tu...kira berani jugak lah dorang.. nak jugak ke doktor gigi...syabas..

February 25, 2014 at 9:03 PM

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

February 25, 2014 at 9:40 PM

Tetiba aq ra ngerinya bila cabot gg ni..steady anak2 ko kecuali dayyan..:)

February 25, 2014 at 11:06 PM

Haha.. kakak yg kena cabut gigi, Dayyan tumpang rasa takut ya. Comel la Dayyan ni. Faham dia takut kena cabut gigi tu.

Samalah kita. Takut juga ke dentist walaupun dah tua ni. Patutla gigj tak bpe comel.hihim.

February 25, 2014 at 11:28 PM

Boleh pula ronda2 jalan2 lepas tu bawa anak jumpa doktor gigi… mmg mama yg sempoi :)
Nasib baik Mia Mija sporting jer… Dnetist kata, gigi yg tak tersusun mmg akan tersusun dengan sendiri jika ada ruang yg cukup… sbb gigi Irfan lagii haru… baru lepas jumpa dentist minggu lepas lepas dua tahun bersabar tunggu giliran utk dapat dentist… huhuhuhuu

February 26, 2014 at 4:28 AM

aku lak yg rasa ngeri huhuhui

February 26, 2014 at 7:16 AM

steady je mia kan kena cabut gigi..kompom la tu dia ckp mama tipu dia, cakap nk cuci gigi je alih2 kena cabut.. hahaahahaaha !!

February 26, 2014 at 8:33 AM

hahahhaha.....mesti dah...jgn tunjuk ketakutan depan anak²....cover line

February 26, 2014 at 10:21 AM

anak aku si abang tu pun gigi kekal dia teruk..bersimpang siur mcm kata ko..
kami pun plan bila abang dah besar sikit nak pasangkan dia braces tu...kalau x kang, x macho...huhu...

kalau klinik gigi yg kami selalu pi tu, doc x bg amek pic pun nok...huhu..
tapi doc tu baik, pandai amek hati anak2..

February 26, 2014 at 10:50 AM

akak pun nak bw anak2 ke klinik gigi tak sempat je ni.. ada je halnyer..

February 26, 2014 at 10:53 AM

dengar jer doc gigi terus kect perut...heheee....

February 26, 2014 at 11:29 AM

allaaaaaaaaa rugi tak dpt tengok muka cuak dayyan gak hehehehe...
mesti kiutttt....

kita sropa sis... bab anak2 laju jer bagi semangat bawa gi dentist...
cer kena kat kita kan....
gigil lutut ok hhehehehehehehehe...

February 26, 2014 at 12:43 PM

jangan takut ye bila jumpa doktor gigi.. hihi pesanan buat diri sendiri ni.

February 26, 2014 at 2:37 PM

klinik gigi memang kena lama tunggulah
dekat tempat saya pun gitu, padahal swasta tu!

February 26, 2014 at 3:43 PM

lama dah tak melawat klinik gigi Lieya sejak dah tak kerja ni...sebab dulu company tanggungkan, sekarang ...laki tanggung so nanti nantilah hehe ....Huh faham sendirilah macam mana gigi mak ni haha....
Sama le kita Lieya kalau diri sendiri yg nak jumpa doktor mmg seram....entah apa yg nak diseramnya pun tak tau hehe Takut weyh...kang ngilu ke apa ke....tak ke memang saja menyerah diri tu namanya hehe

February 27, 2014 at 11:53 AM

jgn kata anak2 yg takut, sue ni pun penakut gak kalau bab gigi ni. siyes takut! ngilu je rasa. huhuhu

February 27, 2014 at 11:53 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy