Thursday, February 6, 2014

thursday ~ random photos




hikhokhikhok! baru muncul ko hah lieyalatif oiiii!! biasak laa cuti lame ni mood nak berblog amik mase koooo hehehe....okey2, jom meh jom layan entry random photos lieyalatif sempena kamis nan indah ni hehehehe....

*
*
*
*
*
*
V

  • cer tgk ape yg cikgu tulis tu...bagus kan? susah nak jumpe cikgu mcm nie....yelah, kalo murid dpt pujian mcm ni bersemangat lagi dieorg nak belajar betul2 kan....tapi ikutkan tulisan anak aku ni tak le kemas sgt ..org kate just nice jek...berbunga2 hati si mija bile cikgu tulis mcm ni..



  •  aktiviti kami kalo hari ahad...pi pasar, beli stok masak bekal budak2...pastu mia siap2 potongkan fishball ke daging ayam ke udang ke...siap2 packing2 kan dlm bekas kecik2..senang bile aku nak masak pagi2 ....nampak gambar dapur aku tuh? tu le keadaan pagi2 ..ketang ketung aku masak...oh yea, sayur yg tahan lame mcm kobis ngan carrot pun aku siap2 hiris boh dlm bekas...pagi2 tinggal kaut dan campak jek dlm mee ke mihun ke spegeti goreng hehehehe


  • bekal sempoi utk anak dara...roti telo kapit cheese ngan sosej utk makan sekolah pagi, sekolah petang makan nasi goreng ngan bawal goreng....percaye tak? dah nak masuk sebulan sekolah ni anak aku dah guna duit belanja cume 3-4 hengget jek..tu pun sebab beli air....sehari gi sekolah pun dieorg sendiri  nak bawak cume singgit, tu pun jarang guna...bagus2...masuk tabung naa!



  •  hadoi potong stim mamat otomen sorang ni...boleh dtg senyap2 pastu letak otomen die kat situ kakaakakakaak....sori le dik, miss barbie tak mo berpakwekan otomen la....


  •  bulan 3 cuti sekolah kan...awal bulan 2 nak book hotel byk lak yg dah full..frust gak bilik yg kiteorg nak tu dah full ....auwww!! tak sabar bawak budak2 ni pi holiday cuti sekolah nieh...kali ni buat aktiviti lasak sikit...camping, main kuda, memanah, go kart.....



  • skrang dah jadi fenomena mak2 membentokan anak2 masing2...aku sendiri join kelab bento kat facebook...tapi aku takleh laa nak hias2 makanan anak aku mcm dlm group tu..sebab bekal anak aku kecik...kang nasi dpt boh ciput jek heheheh...korang pi le join kelab bento malaysia kat facebook...menarik2 idea kreatif ibu2 kat sane....kat bawah ni plak bento cikai2 anak aku..bihun goreng tuk makan pagi, nasi lauk ikan bawal masak merah tuk lunch....yg penting, setiap ari bekal mmg licin....alhamdulillah...sonok hati mama tau miamija...



  •  cuti CNY ari tu, mak abah aku dtg dari johor...bawak byk anak2 pokok...pokok kari, daun kesum, pandan, limau nipis, rambutan,  pisang ngan ubi...mane2 pokok yg  besar semua tanam kat belakang nuuuunnn tu...yg jenis tuk gune masak2 aku tanam tepi umah ...hope menjadi laaa....nampak dayyan tercongok tu, elok je aku snap pic ni, die campak batang ubi kat kaki aku...bertuah punye budak haahahahah



  •  rezeki dari jiran sebelah umah...alhamdulillah la sgt2...dulu mase dok kuarters, jiran pun baik selalu bagi makanan...aduh ingat lagi masakan kak ros yg sedap...ni dah pindah dpt jugak jiran yg rajin memberi....pengat labu ni dpt mase aku ari pertama pindah...pastu akak sebelah umah ade bagi roti arab panas2 ngan kuah dal...pastu ari ape ntah die bagi soto....aku baru balas ayam percik huhuhu....


  • burger leleh....haa selalu dengar kek cheese leleh kan....ni burger plak....burger ni unik sebab burger sebijik tu dibalut telur ...ala2 mcm nasi pattaya tu....menarik kan? sila dpt kan di kafe Anjung rm3.50 je heheheeh...sape2 keje area parcel E ni tau le kot kafe tuh...


 hokey tu je laaaa...kite jumpe lagi len ari yeayah!!!


*keek dayyan kaco papa*









61 celoteh sahabat

Bagus Lieya..dapat sediakan bekal setiap hari...anak² pun banyak membantu..
Btw gambo burger tu mmg buat meleleh betul....hehheeh

February 6, 2014 at 9:21 AM

adoi sue nak terjah anjung la nnt nak gak rasa burger leleh ni

February 6, 2014 at 9:26 AM

baru tau lieya orang johor..sekapal le kite. burger tu memang bungkus camtu eh??? kena try nanti.sejak da dok E3 ni, jarang2 da turun anjung

February 6, 2014 at 9:26 AM

syoknya lieya dapat sediakan bekal...anak kak lynn sekolah agama pagi...sekolah kebangsaan petang...dapat bekalkan yang goreng2 jer...

February 6, 2014 at 9:26 AM

mmg salute la lieya wat bfast utk anak2 hari2. sue ni tunggu dah jadi fulltime housewife (soon insyaAllah..) boleh la siapkan bekal kakak hari2..insyaAllah..doakan sue k..bagusnya mija..mmg cantik tulisan dia :)

February 6, 2014 at 9:29 AM

Bagusnya cikgu mija.. Klu dulu2 biasa dpt A atau bintang jek, skrg siap cikgu kasi note kan.. Bangga mija, mesti bersemangat nak belajar lg ni

Salute ngan lieya rajin bekalkan mknn utk anak2... Bagus tu, kebersihan lebih terjamin mknn pun berkhasiat..

Untung la dpt jiran camtu.. bila ada apa2 kesusahan bleh mintl tolong :)

February 6, 2014 at 9:31 AM

Oklah nanti aku join kelab bento malaysia tu sebab aku pun suka bawakkan anak2 bekal ni..

February 6, 2014 at 9:31 AM

woi kak! aku xsah kalau x stalk blog mu! sbb blog mu best! hahaha.kak burger cheese leleh tu nmpk sodap! haih menggoda sungguh!

February 6, 2014 at 9:32 AM

wahhh suka la tu mija dapat pujian..pandai cikgunya psiko budak2..baru la mood dorang nak belajar tu mencurah..
pandai dorang guna duit lieya..anak zee dah bawak bekal pon abis gak duit..lepas sekolah jer pi beli jajan kat luar pagar..huhuhu.. lieya pon rajin la ari2 sedia bekal..zee ni ikut mood..kalo dah malas memang sori aje ler..heheee

February 6, 2014 at 9:34 AM

Nk jadi mcm lieya jugak nnti. Sediakn bento utk anak g school. Mmg menarik tgk kelab bento kt fb tu.

February 6, 2014 at 9:40 AM

Nk jadi mcm lieya jugak nnti. Sediakn bento utk anak g school. Mmg menarik tgk kelab bento kt fb tu.

February 6, 2014 at 9:40 AM

dtg dh n3 thursday random lieya nie..hehe
bagus gk buat n3 cm ni kan..
cerita sekali harung...

betui tu..cikgu kena kasi smngt kt bdk2 wpon dia kurang dlm sesuatu hal
jgn nk sindir plak bdk tu betui tk.

alhamdulillah jimat kan bila bw bekal ha
masuk tabung utk masa depan duit banje tu.
good2

sonok tgk ko bleh bercucuk tanam kt rumah ha..
siap ada pokok moktan...bestnya...

nnti nk dtg rumah ko lah! hehe..

February 6, 2014 at 9:46 AM

Solute kt lieya sbb smpt bekal mknn utk ank2 ke sek..best tau klu rin dpt bt cmni..tp mcm xckup tgn je tau..huhu

February 6, 2014 at 9:48 AM

oo ada kelab bento yek. patutlah tengok ramai yg join.. nampak menarik bekalan budak2 ni.. lgpun derang pemakan, tu yang rasa berbaloi masak pagi2, rasa puashati.. akak pernah bawak bekal kat emily.. mcm tak laku je.. farhan mmg langsung tak mo. budak lelaki agaknya malu kot bawak bekal

February 6, 2014 at 10:00 AM

Bila nampak bekalan anak2 tu muja pun rs terliur jer nak makan..

Nak bg anak2 mkn memang mak pun ken ajadi jreatifkan..
Agak2 kalo anak laki diorg suka x bwk bekalan mcm ni yer..

Hmm x kira laki or pompuan, kena biasakan.. jimat duit mak pak..

bagus bagus, amalan yg baik sangat ni..

February 6, 2014 at 10:11 AM

hari tu mase nieyl tgh bace blog akak..ade someone nie budak opis nie jugak la..die tegur nieyl..die kata eh..nieyl pun baca blog lieya latif nie.. sbb kebetulan die pun baca gak blog akak wlaupun die bkn blogger.. die kata blog akak nie best..lelagi die suka tgk dayyan..hihi~ peh!tak sangka lak kat opis nieyl nie ramai yg follow bace blog kak..lagi satu,die kate sbb dlu asben akak 1 jabatan ngan kteorg :)

Blog akak nie..klu xde gambar makan x salah..pastu mest terselit gambar comey si dayyan.. :)

February 6, 2014 at 10:26 AM

perkongsian pic2 menarik macam biasa... burger leleh tu mengancam betullah !

February 6, 2014 at 10:49 AM

salute kt ko lieya!!!!!!

rajin sungguh membentokan mknn anak2 pagi2 hari..bagus lieya!

anak2 mkn air tangan mak kan..aku tgk bersemangat!

aku ni kdg2 rajin tp banyaknya malas..hhhhmmmm..

February 6, 2014 at 11:02 AM

tu dia meleret gambarnyer harini... tapi tak menahan tengok burger patayatu... meleleh gitu...
dayyan tolong ayah yerk.... penuhler kebun ko nanti lieya...
akak susah hati kalau jiran hantar bekas makanan.. akakni jarang memasak yang spesel biasa2jer segan nak bagi... tapi syukurkan punya jiran baik hati...
bestnyer diaorang suka bawak bekal anak akakni tak nak dia katanya beratler susah nak bawakler isyh geram sungguhler... bila dipaksa amek gakler...

February 6, 2014 at 11:09 AM

mai sini mesti teruja nengok betapa rajin nyer cikpuan lieya masak n buat bento untuk anak2 lieya nih..bertuah mieya mieja..berselera dierang makan dapat makanan berias mcm nih jimat pun jimat..
bagusnyer mieja tulisan lawo...aaah la jarang cikgu tulis kata semangat gitu...terbaik sungguh...
telan ailio nengok burger leleh tu lieya...nyum2

February 6, 2014 at 11:10 AM

rajin betul lieya buat bekal tuk anak-anak.. akak kekadang sempat je buat..

February 6, 2014 at 11:12 AM

iyelah, memang selalu cikgu akan bagi bintang je kan.. ni siap tulis sayang :) bagus cikgu macam ni.. bagi semangat kat pelajar :)

February 6, 2014 at 11:16 AM

bagusnya pandai berjimat, pandai menabung

February 6, 2014 at 11:26 AM

sweet nya cikgu tu.. <3

February 6, 2014 at 12:00 PM

wah, gambar meriah dgn makanan buat perut akak berkeroncong.....

February 6, 2014 at 12:07 PM

kenapa saya takda sifat rajin mcm liya...
huhuu... liya tolonggg...
tlg nasihat sikit kat saya ni.. hihihii

February 6, 2014 at 12:10 PM

Nikmatnya kalau dapat burger leleh tu. Ni seminggu sekali 'on air' ke Lieya? Sibuk betul ler nampaknya. Rindu alamaya ni nak dengar cerita ah kak sorang nih. Salutelah Lieya ni memang rajin betul buat bento. Akak nak berbento ni, anaknya kata tak payah lah susah-susah. Selamat peluh mak pagi-pagi :)

February 6, 2014 at 12:14 PM

burger leleh tu semeleleh air liur ai sekarang..
sedap woi nampaknya..:)

February 6, 2014 at 12:15 PM

mmg cantik tulisan mija tu... ;) eeh.. bekas makanan tu pun comelllll jerk.. anakku lelaki.. hukhukhujk

February 6, 2014 at 12:24 PM

alahaiiii....tak book mane-mane lagi ni utk cuti sekolah nanti!

February 6, 2014 at 12:36 PM

alahai...sweetnya cikgu dia..nak harap cikgu dania tulis mcm ni?xdenya la...

February 6, 2014 at 12:41 PM

Kalaulahhhhh cikgu2 sekolah Adam ada attitude macam ni, pasti anak2 kampung lebih maju lagi. Mia tak lama lagi dah boleh replace Lieya tu. Tekun betul dia...takder masam muka merungut pun kan...

Akak sangat teruja dengan idea tanam menanam tu...hehehehe. Lieya, kalau cuti ke...ada masa lamaaaaa kat rumah, mesti bento awak yang paling cantik kan...

February 6, 2014 at 1:00 PM

Mcm biasa.. lieya memg terbaikkk!!
psst!! pas sikit semangat rajin tu pd ena ni hah..
semangat dah terbang melayang tak balik2..

February 6, 2014 at 2:12 PM

berpinau biji mata akak tgk bekal2 makanan ko masak lieya... terliyo pun ada...heheee... mama yg rajin...:)

February 6, 2014 at 3:15 PM

Fuhhh memamg very the brilliant idea nko siap ngan bahan2 nak masakk tu Lieya. Harus aku contohi.

Best aaa dapat jiran baik hatiiii syukurrr. Leh la pencen situ dengan amannnkannn. Macam2 plak menu yg dibagii... elok la kome berdua rajin2 masak belakaaa...mmg chemistry baek ngan jiran hihi

untung la dayyan tumpang letak otomen je tak la sibuk lak 'mengemas' barbie kakak.. good boy dayyan eh

February 6, 2014 at 4:18 PM

Waahhhh.. cuti panjang yer Lieya~
sonokkan kan kalo dapat cuti panjang. hehehe

Alahaiiii.. zura yang baca tulisan cikgu tu pon rasa berbunga2 jer hati. apalagi anak2 yang bacakan~
baguslah pendekatan cikgu tuh. lepas nih mesti anak2 murid dia mesti lagi berusaha untuk tulis cantek2 kan~

Oooohhh.. potong siap2 yer.
okeh.. nanti zura pon nak potong siap2 jugak.
senang sket nak masak pagi2 kan~
Mekasih Lieya sbb sudi kongsikan kat sini..:)

Kagum betol bila tengok bento2 yang Lieya sediakan untuk anak2 Lieya.
kalo Anis dia tak makan sgt makanan berat2. dia lagi suka makanan yang ringan.. cam sosej ke kentang ke.. kalo bekalkan nasi.. mmg balik semula nasi tu.. huhuhu.

nak gi bercuti ke mana tuuuuu?
awal betol plan cuti sekolah yer. :)

bertuahnye dapat jiran2 yang baik hati kan~
kalo zura, Pengasuh anak2 yang rajin kirim makanan.
naik segan pulak. hehehe

Uishhhhh... telan air lio tengok beger leleh tuh.
sos lada hitam tu kalo lagi banyak lagi sedap kannnn!
hehehehehe

February 6, 2014 at 4:24 PM

ciput je gmbr dlm entry ni...kan dh request aritu kasik byk2 sikit gmbr..huhuhhu..

cantik la beg yg buh tupperware bekal mia ngn mija tuh..

February 6, 2014 at 4:42 PM

banyaknyer makanan rajinnyer melayan anak2...

February 6, 2014 at 5:21 PM

Ingat nak komen pasal cerita foto pertama vest, then foto kedua pun best nak komen, then foto tiga pun nak komen pasal best, then semua la...
I like this post very much.

February 6, 2014 at 5:53 PM

Bagus lah cikgu..acik aty pun syg miamija
Kty ni hari2 bekal kan fir..tp dia duit ttp guna..beli kete tamiya..bdk laki2 ni payah kot.
Adui tergugat iman tgk burger...

February 6, 2014 at 9:28 PM

betuahnya mia, mija dan adik rayyan..dapat mama yg sangat rajin buatkan bekal pi sekolah :)
of coz dorang sayang lieya ketat2 sama macam papa sayang mama ketat2 kannn miamijarayyan :)

February 6, 2014 at 10:10 PM

ooo gitu rupanya...tak rosak ke letak kat luar aje
peti sejuk saya kecil aje
tapi biasa kalau besok pagi nak masak,malam baru terhegeh-hegeh =)

apapun memang respek dengan kesungguhan lieya nak sediakan
bekal untuk anak-anak,

saya punya kesungguhan belum sampai tahap lieya lagi
hehe...fakta tu!

burger tu nampak marvelous, camne nak makan tu?

February 7, 2014 at 12:54 AM

kagum dengan kesungguhan ko ngan bento2 bagai tuh
aku pun bwkkan anak aku bekal, tapi bekal anak aku tak sehebat bekal ko weiiiiii
wei, mana mau pi cuti sekolah, awal2 dah book, semangat!
apa pun enjoy ur holiday nanti!

February 7, 2014 at 1:25 AM

Bagus cikgu mija tulis mcm tu… boleh bagi semangat pada mija utk menulis dgn cantik… tapi mmg tulisan mija cantik pun… kalah tulisan saya.. dah lama tak pegang pen ni, lagi la tulisan haru biru… huhuhu
Hahaha, otomen nak mengorat barbie yer? sah2 tak dilayan….
Nak bercuti ke mana tu Lieya? mcm best jer aktiviti anak2 tu… nak ikut..
owh, ada kelab bento ek? nanti nak join juga la… kalau kat sini, bawa bekal tak boleh sebarangan…. nanti dapat surat cinta dari cikgu….

February 7, 2014 at 6:53 AM

mmg kreatif ibu2 kt kelab bento tu..kita mmg bekalkan budak2 stp hari..cuma tkde lah nk berhias bagai..mau msuk keje lmbt ku hari2..haha bangun kul 4.45pgi pon kelam kabut jgk nak siapkan itu ini..ni kan nk berhias pulak..

mak yg dduk kt presint 14 tu pon tanam mcm2 akk wehh.. ibu kayu, betik smpi brapa kali berbuah manis2 pulak tu, daun pandan, pisang, cili, mcm lg lah..hahah dh mcm rumah kpg plk..menjadi plk tu wp tanah kt umah mak tu berbatu..

February 7, 2014 at 7:47 AM

1. Cikgu sekarang kena lebih pandai ambil hati anak murid Lieya.
2. Bekal-bekal dah kenyang mestilah tak guna duit - bagus kan. Bersih dan jimat
3. Dayyan kan hero - apa papa buat mestilah tolong. Itu nak tanam ubi jgn terbalik cacak sudahlah.. nanti ubinya pahit:)

February 7, 2014 at 8:23 AM

semua comey comey..
cikgu tu comey sangat puji..bertambah comey lah tulisan dia nnt..bagus cikgu tu bg semanggat/..

bekal bekal tu pon comey comey je.. ish sbb yang buat tu pon comey agaknya... pendek kata semua comey...

February 7, 2014 at 9:28 AM

As Salam Lieya.. baguih la, bawak bekal tak ralit nak hilang.. cucuk sosej tu pun tak hilang ka?
Huhuhuh, sy buat jg cam tu, tp bl ralit dok hilang n'pakai-buang'/sedekah kat rakan taulan.. terus mood sikit hilang :(
Tahniah...

February 7, 2014 at 12:21 PM

Lieya..aq nk jd jiran ko leh? Leh ko tmbh extra bebto satu utk nureen. Aq msk gk pg cuma anak x nk bw g school. So mkn kt umah ja haa..:)

February 7, 2014 at 2:05 PM

sy pun mggu ni kemain buat bekal bagai tp bukan utk anak utk bapaknye..haha.
bestlah rumah atas tnah memacam boleh tanam. nak msak tggl petik jek.

February 7, 2014 at 2:26 PM

nnt hapdet pasal tanaman kau plak tau. luasnye tanah tu noks... sonok tanam mcm2 kan

February 7, 2014 at 3:57 PM

burger yang terbalut dek telur tu..
menggiurkan sangatttttt
meleleh dianye sos cili + black paper..adoiii kecurr

February 7, 2014 at 5:24 PM

Cantik la tulis Mija..kemas je.Lieya akak memang respect betul dengan ibu2 yang sempat berbento pepagi ni,kalau akak mmg x sempat la tu.Mau lewat akak sampat sekolah hihihi. Best dah plan nak pi cuti2 kitaorang layan kelas tambahan anak je cuti2 thn ni

February 8, 2014 at 9:25 AM

plz folow my blog:-
roda79.blogspot.com
tq

February 10, 2014 at 9:36 AM

siyes.. rajinnya awak lieya... jeles saya.. bila tah saya nak rajin cam awak.. hahaha..

February 10, 2014 at 10:45 AM

Respek betul lieya ni...rajin memasak bekal tuk anak anak. Yang anak daranya pulak rajin menolong. Bertuah lieya ye.. Comei dak dayyan letak patung otomen dia kat situ ek !!

February 10, 2014 at 2:35 PM

alahai..bgus nyer cikgu mcm ni..mmg x pnh jumpa pon..OK la dia tulis mcm tu..mkin semangat la anak murid cikgu...

February 10, 2014 at 8:49 PM

Cantiknya lunchbag miamija :)

February 11, 2014 at 12:24 PM

Untung rumah ada kawasan Lieya....boleh bercucuk tanam...
Wow berger tu ....bukan setakat meleleh...okje pun jadi meleleh nengoknya hehe

February 11, 2014 at 4:41 PM

salam sis..mane beli bekas strawberi comel2 tu? suka tengok..

February 14, 2014 at 9:49 AM

comel betulaksi dayyan letak atomen dekat barbie tu..

tak bento betul2 ada bekas comel2 cmni pun suka sy tgok..rajin betul lieya..bagus bebudak ni boleh menabung...

February 19, 2014 at 12:27 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy