Thursday, February 27, 2014

riang ria kisah bento miamija



ngeh ngeh ngeh...abis bahan dah aku nak update blog nie hahahaahahah.....kalo dibiarkan boleh mereput blog aku nie.....so ari ni jom la korang cuci mate layan citer pasal aku membentoingkan si mia mija ni .....alah walaupun menu nye sumpah simple2 tapi ade gak le bahan aku tuk aku update blog kakaakakakakaka

*
*
*
*
*
*
V


korang tgk le camne aku tak masak sap sap soi pagi2 buta...semua bahan dah siap2 hah...pagi2 tu tinggal cedok dan campak dlm kuali jek ekekekekeek..... setiap ahad aku akan buat stok bawang blender...cili kering blender..stok cukup2 tuk seminggu jek..tak mo buat lebih2 nanti kang kalo lame2 tak sedap dah bawang2 tu semua...



mase ni mia la request nak lauk kuah lemak putih.... mia ni mmg berhantu betul kalo lauk kuah lemak putih....tuk pagi bawak roti kapit telur + ciken ball...tuk lunch nasi putih ayam goreng + kobis/buncis masak lemak putih letak udang....



yg ni plak...pagi aku buat roti dgn daging burger + buah grapes....utk lunch nasi hujan panas + ayam masak ros 



yg ni plak utk pagi pasta goreng + buah grapes +honeydew...utk lunch plak nasi putih + telor dador + tomyam putih...



haa yg ni mia request.... utk pagi spegeti carbonara + buah grapes + honoydew....utk lunch plak nasi lauk ikan pari goreng + sayur campur....ikutkan hari tu aku masak ikan pari asam pedas tapi miamija tak mo bawak ...nak yg goreng jugak....




nie le lunch bag dieorg...dont worry tumpah2 ke tak tembus la kene baju ke beg sekolah ke...murah jek lunch beg ni beli kat daiso rm 5.....



yg ni plak utk pagi...garlic bread kapit daging burger + ciken ball...utk lunch plak nasi lauk ayam goreng + telor dador + buah honeydew.....mia la ni request ayam goreng ngan telo....senang hati aku masak kahkahkah....



lagi sekali pic lunch beg dieorg...kalo lauk berkuah aku asingkan dlm bekas hijau tu....kecik coet jek bekas tu....cukup laa utk dieorg makan....



haa yg ni kalo hari jumaat...mmg bento dieorg simple jek sbb ari jumaat dieorg balik umah...ye laa sekolah kafa start lambat kan..... aku buatkan wraps inti sosej ngan daging kisar n telur kucar.... aku letak jugak la jajan2 mcm snacks ke coklat ke jelly ke....

ni plak bento isnin lepas.....utk pagi mee goreng kicap + buah oren...utk lunch plak nasi putih + telo dador + labu masak lemak putih.....



nie plak bento semalam...aku buat megi goreng + buah limau + epal utk pagi...utk lunch plak ikan bawal emas masak pindang letak bendi + sayur buncis goreng suhun .....kompom mia makan menjilat jari sbb bawal emas masak pindang ni mmg peberet die no 1....


haa tu jek laa aku share buat kali nie....dont worry byk lagi pic bento budak2 ni kang haahahah ye la dah ari2 masak kan melainkan cuti sekolah atau bulan puase.....haa kang ade la kate tu "elehh nak tunjuk pic bento anak2 konon, sebenarnye nak suruh org puji2 die la tu'.....eh heluuuu!! aku masak ni simple jek noks...mak tak dahagakan pujian2 gitu, lagi pun sharing is caring kan...so far ade dah kawan2 aku yg ikut membentokan anak2 lepas tgk pic bento aku kat instagram....aku punye bento ni tahap simple jek...kalo tgk mommies lain post pic kat kelab bento malaysia mau menjejes ailiyo korang...gile cantik2 dieorg hias ..... aku takleh berhias sgt sbb nanti makan space bekas almaklumlah bekas anak2 aku ni kecit jek.....





**sana sini cite pasal catu air....risaunye kalo sampai turn kat putrajaya huhuhu...korang yg terlibat bawak bersabar key....kite doa agar musim kemarau ni tak lama...




71 celoteh sahabat

tk kisah simple ke susah ke bento tu..janji air tangan ibu tu adalah the best meal..tu sbb kiter2 ni sbg ibu tetap akan puji masakan ibu kita walau dimana jugak kiter kena campak.....auuww..kiter suke attitude uoll kak... :)

February 27, 2014 at 9:06 AM

Alahai, kagumnya dengan lieya ni. Macam2 makanan sediakan untuk anak2 ya.. Harapnya saya pun rajin macam ni juga nanti.. tengok saja pun dah rasa terliur sangat, pasti kawan2 mia mija pun rasa mak mia mija ni masak best2 je...

February 27, 2014 at 9:08 AM

lieya...rin tgok lauk2 yg lieya masak ni meruntun jiwa rin..hahahaha
semua nampak sedap..
seronok ni jd anak lieya..hahahaha

February 27, 2014 at 9:16 AM

Best tgk bento mia mija. So far humaira pun bawa bento kt tadika. Dia xmo mkn yg cikgu provide. Huhu

February 27, 2014 at 9:17 AM

mmg patut dpt pujian la lieya
walaupon simple serius nureen tgk pon menyelerakan...
bkn sng tau nk siap2 pg2 mcm ni walaupon simple kira bagus utk anak2
drg dpt rasakan betapa kita syg kat drg kan
nanti drg akan hargai setiap titik peluh yg kita dh curahkan
rasa bahagia bila anak2 ckp tq kan

February 27, 2014 at 9:20 AM

nampak simple, tapi mengenyangkan.....hehehhee

February 27, 2014 at 9:22 AM

bangga ad akawans erajin ko lieya.. aku nak wat camni jugak la nanti.. gigih ko masak bayak pahala.. anak tabik spring laaa

February 27, 2014 at 9:30 AM

wah rajinnya akak masak tuk bebudak ari-ari macam sedap je hidangannya :)

February 27, 2014 at 9:42 AM

rajin lieya.. akak kekadang je pun.. huhuhu..

February 27, 2014 at 9:43 AM

Gigih ko kan lieya...ibu mithali.

Akak anak2 tak de sekolah petang so tak delah bento bagai, pagi sarapan kat rumah tengahari balik makan kat rumah juga...:)

February 27, 2014 at 9:43 AM

helloooo lieya, ada yang mengata ehh??
zee suka jer baca..bukan takat mia jer kot jilat jari, yang dok meneguk ni telan ailio sajo..hahahaa..simple but nice gitu..salute ahhh kat mak2 yang rajin nih..
semalam ingat dah takde air kat umah sebab pengasuh cakap air umah dier takde..sekalinya si laki gi tutup meter rupanya..adoiii kalo betul takde takleh duduk rasanya..susahhh

February 27, 2014 at 9:46 AM

sedap2 belaka menu2 tu.. walaupun simple, nampak menarik dan menyelerakan.. siap ada dessert lagi tu.. agaknya kawan2 drang pun tunggu2 apalah bekalan miamija harini

semalam rumah akak pun dah air kecik.. takutnya air tak de

February 27, 2014 at 9:46 AM

adoiyaiii...kelas ko mak..gigih! ibu contoh :)
bile le gamaknya mak nk dpt kegajinan seperti mu huk huk
selalu ngelat bab2 bekal membekal psl anak2 duk transit dh sesiap lunch..
kasik tiup sikit aura mu lieya, biau akak ni gajin hahaha

February 27, 2014 at 9:48 AM

lepas ni kena rajin gak buat bento utk my boy :D mesti dia suka

February 27, 2014 at 9:53 AM

Terliur nengok bento mia mija
kty jrg bekal kan fir berkuah ..walupun fir kalo boleh ari2 nak suh mama tapau kan ayam masak lemak cili api

February 27, 2014 at 9:54 AM

Bagus bagus bagussss sgt ko ni sis..org ckap..lantak pi lah...atleast bento2 ank2 ko ni buat idea pada akk nak bento2 kan jugak si Yana dan Zati...Tq sis yer....penat2 ko masak dah tu tepek gambo2 lagi...

February 27, 2014 at 10:02 AM

kita memang bawakkan bekal untuk anak tapi belum sampai tahap bento gini walaupun dah terniat nak buat gini..Ok tak sabar nak g daiso nanti...Mudah-mudahan kerajinan liya akan meresap ke dalam diri kita hehehe

February 27, 2014 at 10:04 AM

sayang nak jamah sebab comel2 sgt ko membentoingkan bekal2 miamija ni...hehehee

February 27, 2014 at 10:06 AM

lieya..share la tips memasak cepat dan pantas pagi2..siap utk 2 kali makan pulak tu.. nanti buat satu entry khas tau..siyes nak praktikkan bila bebudak ni da start sekolah nanti..

February 27, 2014 at 10:08 AM

hari2 anak2 makan airtangan mama..lg bertambah erat kasih syg anak pd mak nti.. ptut mija pon dah bambam menu hari2 mmg mengenyangkan..hehe

February 27, 2014 at 10:16 AM

nyum2 kita yang nengok ni rasa cam terliur..menunyer sedap2 n lawo2...teringin jugek buat cam lieya nih..tapi masa tu cemburu sangat...wraps letak sosej tu cam nak buat gakla....

February 27, 2014 at 10:28 AM

Mmg bagus ar ko beb..aq lak ansk x nk bw..slalunya msk utk lunch ja..;)

February 27, 2014 at 10:30 AM

suka gak tgk gmbr2 bento yg cantik2 tu kat fb. giler gigih hias bento.

February 27, 2014 at 10:44 AM

Mmg pelbagai makanan dorg ni
Kagum!
Kagum sbb lieya ada idea mcm2
Kagum sbb miamija makan sayo
Cam labu, bendi tu
Acik nad x mkn... Malu jek kan? Huhu
Kagum sungguh..!
Tq sbb kasi semangat utk membentokan zakwan
Walau dia boboi apadehal bwk bekal p skolah kan
Janji dpt jimat banyakkk

February 27, 2014 at 10:46 AM

syabas ko lieya...tabik spring kat ko bangun pagi2..aku takdok niat lagi ni...insyaallah beli je..hehehe

February 27, 2014 at 10:58 AM

nak bento jgk.. ko bentokn kami yg kt opis ni lieya. hahaha..

February 27, 2014 at 10:59 AM

bgs nyer la kakak nieyl sorang nie...nieyl tgk lauk2 semua tuh..ish..tergoda u...nie bukan anak2 akak je suka..nieyl pun klu dapat bawak bekal mcnie ari2..peh!mmg jimat n semakin bambam..hahaha..

February 27, 2014 at 11:05 AM

cooked wif love...
tu yg penting....
and best sgt sbb anak2 u tu pemakan sis...
lagi lah bersemangat nak berbento kannnnn....

February 27, 2014 at 11:17 AM

salute la kat lieya because rajin sokmo..kreatif pulak tu..adoii bertuah sungguh miamijadayyan dapat superb mama ni..berbento sakan lagi..akak takder lerr :)

anak2 lieya semua makan sayur, buah..anak akak kalau goreng mee ker nasi goreng ker..sayur berderet tepi pinggan beratur nak masuk tong sampah..biasanya akak ler yg kaut semua sayur mayur tu :)

bab buah tak semua di makan tengok yg jenis manis jer..masam tolak tepi ermm..

February 27, 2014 at 11:34 AM

aku tingin nak buat bento mcm tu tapi anak aku jantan, kang aku pacak benda2 katun tu nak ke dia. hahaha... silap2 habes makan dia campak tong sampah. tunggu dia masuk sekolah atau pegi taska, kompem aku nak buat. yes, berazam dari skang. hehehehe

February 27, 2014 at 11:37 AM

alahai lieya, saya kagum sungguh dengan kesungguhan
lieya sediakan bento untuk anak-anak
benda tu semua perlukan kesungguhan,
afif pun bawa bekal ke tadika tapi tak pernah buat sama
macam lieya buat

untung anak-anak lieya punyai ibu rajin atau lebih tepat prihatin
pedulikan apa orang cakap, yang penting kita tak susahkan diorang =)

February 27, 2014 at 11:39 AM

sue jealous ni..hehehehe..semoga impian sue utk jadi WAHM tercapai. boleh siapkan bekal utk anak2. insyaAllah. amin amin..

February 27, 2014 at 11:43 AM

Serious OKje salute dengan Lieya tau....walaupun Lieya tak dahagakan pujian tp OKje nak puji jugak...rajinlah mama miamija ni...untung depa dapat mama mcm Lieya...yg lagi untung tentulah cik abang hehe dpt bini rajin!..Kalau OKje dah lah keje tak hingin Okje nak bangun pepagi tu nak kena masak lagi...Tak ngantuk ke lieya? Tido pukui bape ek?

February 27, 2014 at 11:47 AM

mmg rajin sungguhlah lieya ni,, kalau KA mana dan je.. !

February 27, 2014 at 1:04 PM

seronok akak tgk bento anak2 lieya.... memang tabik ngan lieya yang tersangat rajin buat bento.. siap utk lunch skali plak tu...

February 27, 2014 at 1:26 PM

Rajinnya. Idea utk bento anak gak ni. Buat masa ni saya buat bento yg simple2 jer.

February 27, 2014 at 1:42 PM

tgk bento bebudak ni mak budak pun terliur sama. mmg budak2 kalau bento warna warni mmg suka hati je dorg makan kan.. rajin betul mama dorg ni..

February 27, 2014 at 1:47 PM

aduh comey2 nye bekas mknn dorg tuh... trus berselera anak2 nk mkn.. eh lieya ni hantu daiso ke ? byk betol brg daiso.. hahaahaah

February 27, 2014 at 2:01 PM

Lieya ni organised sangat tau! nanti up la entry pasal tips masak cepat, kemas rumah etc..etc.. Lieya masak dapur bersih teratur je. Rumah pun nampak kemas je... tips please ;)

February 27, 2014 at 2:33 PM

umah aku kongsi saluran paip dgn umah PM... mampus kene maki.. hahhahaha

February 27, 2014 at 2:38 PM

Macam ni katanya simple, Lieya? Serious jealous akak melihatnya. Sejak melihat bento miamija ni kan, akak asyiklah teringin nak membentokan pape bende utk si Abang tu. Tapi dalam mimpi ajelah... Ni bukan nak kate pemalas ke apa. Ada sebabnya akak tak buat. Buang tenaga akak, membazir makanan pulak nanti. So berangan ajelah... tapikan akak rasa mcm nak kerahkan si Abang tu belajar makan bento cam nilah. Biarlah Mommynya bersusah-payah sekarang ni lompat katil kul 5 pagi, anak pun bukan ramai benor... Nanti terkilan pulak tengok anak orang berbento anak kita sendiri tak pernah pun buat masa dieorang kecik2...kui3x...

February 27, 2014 at 3:00 PM

Memang licinlah kalau macam ini gaya bekal.
Anak kakak bawa bekal tak payah berbento-bento Lieya.
Kakak tak rajin macam Lieya. Goreng mee - terus curah aje dlm bekas hihi...

February 27, 2014 at 3:05 PM

meriah bento ank2 lieya...bgs sharing is caring, bole kwn2 lain try buat bento camni gk...yg ada komen negatif tu biasa la...abaikn

February 27, 2014 at 3:09 PM

halamak rajin nyer kwn aku nih... mcm2 bentuk n gaya, berselera anak2 ko mkn

February 27, 2014 at 4:04 PM

rajin betul Lieya...along nak amik cuti la nak feel2 buat bento dania...mesti dia suka nanti...

February 27, 2014 at 4:30 PM

@Rasyiqah

kakaakak bengong ko qa!

February 27, 2014 at 4:53 PM

ada kosong tak, kite nak apply jadi anak akak boleh? hehehe....

February 27, 2014 at 4:56 PM

fuiyooo salute laa ngan Lieya.. rajin sungguh membentokan untuk anak2.. meriah tgk makanan tuh semua.. :)

February 27, 2014 at 5:31 PM

memang bestler kalau dapat membawakkan bekal untuk diaorangkan.. anak2 dah biasa bawak bekal memang tak sahler kalau tak bawakkan..
isyh ikut cakap orang memang tak kemanalah kitani.. lagipun niat kita tak sama cam dia.. mungkin dia kalau letak tu nak orang puji kot..

February 27, 2014 at 6:18 PM

semangat plak tengok gambar2 ni lieya oiiii
mood nak buat bento untuk anak2 ku mmg ada.. tapi nak bangun pagi tu agak kelautan sikit.. hahaha

February 27, 2014 at 10:22 PM

Gile samangat ni kak sedia makanan macam ni.Untung miamija tu. Hehe. Tapi make sure menu sihat ye kak :p

February 28, 2014 at 9:49 AM

ok serius kat sini sue nak kata yg lieya mmg inspirasi sue untuk sue kuat hari2 buat bekal untuk sue ngan en asbeen...alhamdulillah..kata en asbeen.."awak ada kawan yang buat awak kuat nak bangun pagi2..baguih la..."

February 28, 2014 at 10:23 AM

wahh..rajinya kak lieya nak bersilat pagi2 kat dapur siapkan bento ni... utk breakfast sendiri pun sy masih mencari kekuatan nak pegi dapur. hehehehe...

February 28, 2014 at 10:34 AM

ya Allah..subhanAllah rajinnya ko lieya..

salute giler aku wehhh!!!

lieya..kt mana bole aku beli bento's tools tu?kt daiso ada ke?

February 28, 2014 at 10:49 AM

mengiurkan..herm....

February 28, 2014 at 12:00 PM

meriah nye bento miamija...kalau ari2 gini mau bambam ni...hehe

February 28, 2014 at 1:50 PM

Assalamualaukum.... lieya, nak tahulah pasal insurans yang cover perubatan dan hospital tu boleh bantu tak?

February 28, 2014 at 1:58 PM

wawa selalu teruja kalau tengok blogger yang masak-masak ni...harap wawa will rajin masak lepas ni :)

February 28, 2014 at 2:09 PM

hahahha bagus2 air tangan mak gak best!
untung la budak2
anak aku tak pemakan mcm anak2 ko la, anak aku memilih makan, payah betul!

February 28, 2014 at 2:12 PM

untung anak2 dpt mak mcm ni.. alahai... good mom la lieya ni... kihkihkih

February 28, 2014 at 3:11 PM

gigih mama lieya nih!!
respek..suspek..hehehe

February 28, 2014 at 4:11 PM

Menarik tertarik tp still jugak x berbento.. x every day gini.. bila dorang request br buat. Klu x dorang bw blk rmh semula. Alasan x sempat mkn ngalahkan cikgu cikgi yg bz. Alahai anak..

Hakikat ada sstgh manusia ni x suka tgk org l lain hepi. Segala benda nak di katanya. Pdhal kita niat nak berkongsi bkn utk minta pujian. Menunjuk2 apatalh lg kan lieya. Biar kan je la if ada org yg ckp mcm tu. Dier jeles la tu. Tp eina suka sgt post2 lieya. Tertunggu2 je selalu. Blh jd inspirasi pd org lain yg mungkin kurang idea.

March 1, 2014 at 12:23 PM

klu cmni gaya mmg patut dpt pujin lieya..sape yg kata cmtu nmpk sgt dia jeles tak bley buat cam loeya buat..mmg npk menyelerakan walaupun simple lieya..yg penting anak2 sukan senang je hati kita bila bekal habis..comel2 bekas dn beg lunch depa..yg bagusnya anak2 mkn air tgn mama pastu bersih n sihat..kt kantin sekolah tu ntah apa2 je jual..

aiman ni pulak dh malas nk bawak bekal utk dia..makannnya sikit pstu duit bg pun dia beli gak kt kantin...sy cuma sediakan sarapan..maybe dia dh sarap berat,masih kenyang lg time rehat tu..tu yg alasan cukup bak tak payah buatkan bento..ko bli jela apa ko nk mkn aiman..niat nk membento tu kuburkan ajelah.haha..

March 1, 2014 at 1:50 PM

wow menariknya..
lieya, blog akak ada masalah n skrg mmg xleh msuk langsung..sedih sgt2....nnti lieya ke blog baru akak n follow kt situ ye.
http://naurahsweet.blogspot.com/

March 1, 2014 at 9:22 PM

bento untuk anak2 saya pun simple giler... sebab anak2 saya mkn nasi putih+kicap n telur/nuget... hahahah tak de makna nak hias bagai... huhuh

March 1, 2014 at 11:14 PM

memang menarik. boleh jadikan panduan untuk mummy2 di luar sana kan..

March 2, 2014 at 10:47 AM

Slm kenal..

Suka tengok awk prepare bento utk kids..comel...

Jom singgah blog akak if sudi. Thks..

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/

March 3, 2014 at 10:11 AM

Fedulik kata orang kak..

Yg penting myra suka sangat tengok, kreatip + cantik + terus rasa tak sabar nak makan :)

March 4, 2014 at 7:59 AM

huwaaaaaaaaaaaa sukerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr sangattt tengok entryy nihhhhhhhhh hokeyyyyyy!!!! tolong buat label entry ke 'bento Mia Mija' pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!! esok2 aku rajin *dengan harapan cepat la dapat buat KC uhuk uhukk!* senang aku nak kelek blog Lieya ni cari menu bento budakkkkkkk... plisss plisss plissss!!!

March 6, 2014 at 6:05 PM

Berkenan kat bekas bekal & beg bekal tu. Tq sharing menu sarap & mkn tghri. memang beridea.

May 14, 2014 at 11:32 AM

woww, sume best...tertarik nak scroll smpai habis tengok pic yg comel cute..hehehe

27-29 Nov 2015 ke MALAYSIA ISLAMIC KIDS FAIR di SACC CONVENTION CENTRE SHAH ALAM, ada macam2 aktiviti untuk anak2 MALAYSIA ISLAMIC KIDS FAIR

November 27, 2015 at 4:27 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy