Thursday, February 13, 2014

thursday ~ random photos


YO! hepi thursday semua....jom layan pic yg ade untuk entry random photos arini.... oh yeak.. ramai lak tak tanye pool dlm entry selasa tu kat mane yeak...tu public pool kat depan/area menara pjh di presint 2...tapi nak masuk kat situ kene ikut jalan bawah jambatan seri wawasan, dari jalan pun boleh tapi menapak jauh laa....kalo kaki basikal mmg akan lalu area situ.. aiyoyo ape bahasa aku ckp ni hahaahaha....hope korang paham la yeak....


*
*
*
*
*
*
V


  • bekal budak2 ni minggu2 lepas....pancake kapit kaya ngan peanut butter untuk pagi, lunch plak lontong goreng.... mia la nak makan pancake...pagi2 buta omak ko bancuh pancake hah....



  • kekusyukan tige badek mengadap eskrim singgit banana mat kool...asal weekend jek pi beli stok aiskrim ni kat petronas..sampai budak petronas pun dah kenal sbb dok borong byk2 kakakakaka





  • wajib ade stok kat umah....mia la suke request nak bawak bekal pasta la spegeti la...antara mia ngan mija mmg mia lah yg selalu request nak bawak bekal ape...si adik ikut jek ape kakak mintak....


  • gile lame dah tak lepak dataran....aritu mase cuti cny pi lepak sane...uih ramai betul umat manusia....ramai jugak yg 'buat duit' kat sini...mcm2 ade hah....antara ko tegas cakap 'tak boleh atau boleh' je ngan anak2 hahaahahaha



  • kalo aku start mood diet...ni la menu paling aku suke....omelette letak cheese, mushroom, ciken slice, sos nando ngan mayo....sedap gilos!




  • he he he...ni pic dayyan kat taska die....ni kalo ade pengawas jaga pintu gate ni, mmg name dayyan jek laa berderet kene catit sbb die laa paling lambat sampai sekolah...matahari dah terik jam pukul 10 baru le terkedek2 sampai kehkehkeh....



  • ayam masak lemak cekur air tangan mak aku...sedap to the max wey! org jawa mmg suke cekur2 nieh....slurpppp!



  • bento sempoi miamija kalo hari jumaat....ye laa ari jumaat buat makan pagi jek sbb tghari dieorg balik rumah...sekolah agama start lambat kan so boleh le balik umah....roti nuttela, ciken ball, kuih kasturi, limau ngan cekelat daim...

tu je pic yg ade untuk random photos today....have a nice day babe!!



*keek*





63 celoteh sahabat

rajin nyer ko...caiyok2

February 13, 2014 at 9:04 AM

Ommelett tu meruntun jiwa..haha

February 13, 2014 at 9:09 AM

Eh td dh komen x masuk plak

February 13, 2014 at 9:19 AM

Nak tanya pasal roti flower nutella tu
Ada acuan tekap ek?
Mana jual ek
Menarik bila anak2 tgk kan, selera nak mkn bertambah2...

Lieya, kongsi ckit tips
Mcm mana lieya dpt kekuatan bgn awal pg memasak
Nureen ni klau tdoq xcukup mula la nak sakit kepala... Huhuhuuu

February 13, 2014 at 9:22 AM

Sedap bento mia mija

February 13, 2014 at 9:22 AM

sue suke la bento2 yang lieya buat untuk miamija ni...sue nak jadi anak lieya dapat makan bento2 tu boleh tak...kikikkikikikikiki

February 13, 2014 at 9:22 AM

Wah...makanan sedap semuanya tersedia. Rajin mamalieya ni.. lawa bekas bekal bebudak tu... strawberi shape tu... nak kena makan banyak2 ni..

baju pun otomen ya, dayyan...

February 13, 2014 at 9:24 AM

Tahniah Lieya..semua sediakan sendiri..masak bekal untuk anak² lagi...lebih puas hati sebenarnya.. kuat semangat ..

February 13, 2014 at 9:24 AM

Ya Allah sedapnya lauk ayam masak lemak cekur tu, terliur niiii...Tolong mana nak dapat?? Huhuh

February 13, 2014 at 9:27 AM

waah...menarik tgk makanan2 semua..gigih mama lieya ni..

salam kenal:)

February 13, 2014 at 9:28 AM

perghh.. bento siap ada roti bentuk bunga bunga tu.. bagus betul bebudak tu rajin request..

February 13, 2014 at 9:34 AM

Ibu yang sangat cekap dan perihatin dengan minat dan makanan kegemaran anak-anak. Che Mid pun kalah, abahnya yang lebih terer melayan anak-anak bila masuk bab makan2 ni. Hari ahad lepas Che Mid pergi Dewan Sri Melati Kompleks Perbadanan Pjaya, ada wedding. tapi ada jalan tutup sebab ramai kaki basikal. Tengahari dah masa tu, si kaki basikal balik ke rumah bawak kfc kt basikal masing-masing ..cute!

February 13, 2014 at 9:50 AM

entri random yang dok tunggu sokmo ni lieya..
wahh semangat dok buat bekal ni..yang paling atas tu zee nak try..takat ni memang simple giler kalo buat..
cekur pernah makan tapi tak suka sangat sebab rasa dier tu lain masam skit..hehehheee..memang peberet jawo tu..
dataran makin lama makin banyak plak menan..tu kalo ada yang buat operasi pandai plak dorang lesap..aritu zee pegi kejap jerk tengok sumer dah ilang..pantas betol..

February 13, 2014 at 9:51 AM

Lieya, walaupun menu diet tu sangat meruntun jiwa, tapi bila nampak masak lemak cekur yang pekat, cantik kuningnya, berlemak dan santannya sampai berminyak, terus menu yang lain tu terhapus dengan sendirinya. Mak oii..star of the day betul lah. Pakai ubi cekur ke, daun cekur tu Lieya? Nampak macam pakai daun jer tu... Slurrpp....

February 13, 2014 at 9:57 AM

yeyyyyy..khamis je mesti nk ngadap blog ko nk tgk banyak gambo hhhhaaaaaaaaa...

bento makanan ko biasanya tak menghampakan w/pun simple tp menarik ok!

ko still berdiet lieya..keep up a good work..bagusnya...

ayam masak dgn cekur tu aku tak penah makan la..kt sini jarang dan tak penah npk pun masak camtu..masak lemak cili padi biasa nampak..tp aku pasti rasanya sure meleTOP!!!tgk pun tau :)

February 13, 2014 at 10:04 AM

nanti nak cubalah buat omellete style Lieya.. B-)

February 13, 2014 at 10:12 AM

lieya..menarik dan tertarik lerr..dengan omellete diet lieya tu..boleh try esok pagi untuk bekpes..sos nando yg ori ke lieya ?

akak kurang gemao daun cekur ni..tapi baik tu untuk kesihatan kann! :)

February 13, 2014 at 10:28 AM

Betullah Lieya masak lemak cili padi kalau ada cekur memanglah terangkat! Kakak suka tau tak kiralah ayam ke, ikan ke, babat ke sedap masak macam mak masak tu:)

Dayyan main bukan tangan aje gerak tapi mulut juga tak diam.. Tapi bagusnya kakak tak kisah.

February 13, 2014 at 10:31 AM

Untung anak2 lieya..dapat mama yg rajin... diorang pun jenis pemakan...tu yg mama dia bersemangat tu, kan?
:-)

February 13, 2014 at 10:33 AM

Antara sume pic, aku suka balang macaroni n spagetti ko tu. Mana beli?

Pastu aku suka dayyan kedek2 ngan beb otomennya..haiz haiz!

February 13, 2014 at 10:44 AM

Tak apa kalau nak puji ko seratus kali pun sis..mmg ko rajin buatkan bekal tuk anak2 ko...respek akk sis...Maskan Jawa mmg byk masuk kan cekur ke..tak pernah pulak akk rasa gulai lemak dgn cekur tu..tp nmpk gambar lemak ayam ko tu mables abisss...

February 13, 2014 at 10:54 AM

tertggu ak n3 random ko ni beb..hehe
kalau tk de..sure ak tertanya2..haha

mmg tk nafikan lah..
ko mmg terbaik bila prepare bekal utk ank2..
solute ko beb..

diet lg ke beb ko?
dh slim tu..hehe

February 13, 2014 at 11:05 AM

ooo kolam tu dkt pjh yerk.. dulu masa zura jaga projek kt JANM slalu pegi makan kt kafe PJH tuh, byk pilihan dan makanan murah.

Comeynye lahai roti dh dibentuk jdk cm bunga tuh... salute ngn lieya sbb gigih bangun pepagi sediakan bekal utk anak2...

February 13, 2014 at 11:34 AM

Teliur pulak pankek Lieya buat tuh.
selalu mengagumkan kalo tengok bento anak2 Lieya.
tapi zura sukaaaa.. sebab boleh cedok idea Lieya.
hehehe.. mintak izin yer~ tapi Anis punye Bento idokler sebanyak tuh.
selalunye kalo zura bekalkan dia nuget & sosej.
dia akan makan salah satu jer. lagi satu sama ada dia share ngan kawan dia,
takpon balik rumah semula. dia memang jenis makan sikit2. tapi kena banyak kali.
Lieya.. lontong goreng tuh camner?? x leh nak imejin lah.. tgk pic pon x leh tangkap menu nye macam mana.

Amboiiiiiii... kemain semangat menjilat eskrem masing2 yer~
Anis pon kadang2 mintak nak eskrem jugak. tapi kami tunggu motor jual eskrem lah.
hujung2 minggu boleh lah layan dorang makan eskrem kan. kalo hari biasa x sempat jumpe ngan abg eskrem. nak beli buat stok byk2 cam Lieya tak boleh.. nanti dorang duk hadap makan eskrem jer tak kira jam. muehehe.

syok lah Mia ngan Mija yer. boleh request nak makan ape.
spageti pon mama dia dh buat stok dah. kagum lagi skali ngan Lieya. hehehe

Oooohhh.. anak2 zura pon suka naik kete motor bateri nih.
kalo pergi care4 kena hati2 dan standby duit siap2.
kadang2 boleh dipujuk anak2 nih.. kadang memang kena ikut kehendak dia jugak.
hehehehe.

Auuwwww... menu diet Atkins tuh kan!kan!kan!
best lah cam nih.. boleh kongsi2 menu DA.
nanti tempek lagi tau~ senang zura nak tiruuuu.
Lieya.. ciken slide tuh kena rebus dulu x??

Otomen pergi sekolahhhh.. comeyyyyyy!
Dayyan memang peminat otomen eh Lieya?
selalu nampak barang2 dia ade otomen!
kiut lah dayyan nihhh~

Zura tak pernah makan masak lemak cekur nih.. tapi dlm gambar tuh nampak sedapppp sgt. tambah2 tengah lapar nih. hahahaha.

Lieyaa.. mana Lieya beli peralatan bento anak2 yang kiut2 tuh.
teringin jugak nak beli untuk bento Anis. hehe.
kemain semangat nak berbento.

Keek Dayyan tuh comel sangattttttt!
bagi salam yer. hahahahaha.
kiut bangat!






February 13, 2014 at 11:36 AM

mmg beruntung anak2 lieya dpt mama yg sgt sgt rajin ni. masa sue cuti panjangggg aritu pun, tiap2 hari buatkan bekal utk kakak. ni dah start keje balik, mmg x sempat la nak buatkan bekal. mana taknya, pukul 5.45am dah bangun, siap2..pukul 6.40am dah start enjin kereta gerak ke office. mmg x sempat la nak ngadap dapo pagi2 tu. huhuhu

February 13, 2014 at 11:39 AM

comey2 aje makanan nyer..nie klu nieyl la jadi budak..serius x cukup nie...haha~

February 13, 2014 at 11:42 AM

terliur plak tengok omelete tu. hihi

February 13, 2014 at 11:45 AM

hhhaah.. paling suke si otomen dayyan di school ikut suke hati pkul brape, haha..

February 13, 2014 at 11:45 AM

Lieya jawa ke? Sekapal la ngan papazakwan =)
Bleh ngomong jowo tak ni? Hihi...

Suka tgk bekalan makanan miamija tu
Variasi =)

February 13, 2014 at 11:46 AM

Alahai Lieya... akak memang tensi kalau tengok bento anak-anak Lieya nih. Macam-macam ada. Kalaulah anak akak setuju Mommynya nak membentokan segala apa yang ada, maybe best gak. Takut kita penat bangun pagi, prepare bento bagai nak rak balik sekolah nanti dia kata tak makan sebab tak bento tertinggal dalam beg. Duh, letih Mommy berusaha sehabis daya dengan kudrat empat kerat nih!

Omelette tu sungguh mengancam perut yang lapar nih. Rasa macam nak buat kat pejabat aje tengahari nanti. Boleh gitu? :D

February 13, 2014 at 11:49 AM

palg suka part pic2 adik beradik & part mkn2 eskrem tu sweet nyer !

February 13, 2014 at 11:50 AM

aku dah lama nak try omelet cam kau buat tu noks... tapi hari berganti hari.. malas semakin menjadi... ape nak jadi le aku ni.... ermmmm

February 13, 2014 at 11:53 AM

Salam sis ...

Home made cooking adalah yang terbaik, air tangan ibu pulak tu.
Insyaallah, anak-anak sihat. Sama lah kita, anak-anak makan kat rumah hanya weekend makan kat luar, itu pun ada kala masak jugak.

February 13, 2014 at 11:53 AM

buka blog akak ni memang boleh mengundang kelaparan nie......

February 13, 2014 at 12:29 PM

uuu buat ai lapar je tau..hehehe..sori komen pendek je!!

February 13, 2014 at 12:43 PM

rajin betul lieya sediakan bekal anak2... bangun awal.. aduhai.. akak skrg dah tak mampu nak bangun buat bekal anak2... mlm tidor lewar manjang ngerjakan mcm2 benda... tak mampu nak bangun kul 4, 5 pagi.. hehehe.. alasan org malas... akak kagum ngan kerajinan mu dik..

February 13, 2014 at 1:25 PM

Wowwwwwwww love all the menu! Aku sekarang ni dinner je masak bersunnguh sarapan pun banyak yg instant masih tak mampu mencontohi kerajinan pun dipagi dinihari... bila la nak datang semangat ni haishhhhhhhh.

Kemain dayyan naik tocang eh mementang papa dia ada kat umah. Cara jalan pun nampak happy je nak gi taska maklum la pepagi dah sempat bermanja2 ngan papa kat umah kekkekekee

February 13, 2014 at 1:54 PM

Wowwwwwwww love all the menu! Aku sekarang ni dinner je masak bersunnguh sarapan pun banyak yg instant masih tak mampu mencontohi kerajinan pun dipagi dinihari... bila la nak datang semangat ni haishhhhhhhh.

Kemain dayyan naik tocang eh mementang papa dia ada kat umah. Cara jalan pun nampak happy je nak gi taska maklum la pepagi dah sempat bermanja2 ngan papa kat umah kekkekekee

February 13, 2014 at 1:54 PM

wow memang salute dekat lieya sebab saya tak buat gitu
buat juga bekal untuk afif, tapi tak adalah pepagi bangun
apa yang sempat aje..hehe

afif pun suka request nak bawa bekal apa
tapi test budak kecil, belum sama level dengan mia
jab lagi dia minta, pening! hehe!

wah masak lemak cekur memang terbaik!
mau dia yang buat teringat!
lieya buat saya lapar!

February 13, 2014 at 1:56 PM

eh eskrem tu bentuk pisang ye

February 13, 2014 at 2:13 PM

paling berkenan gambar last, roti berbentuk bunga hahahha gila ar rajin ko nih
beg dayyan, otomen gak....dengan terkedek2nya
ayam masak lemak cekur...perghhh sedap....daun cekur tu bau sedap wei

February 13, 2014 at 2:15 PM

Ermmm...apa nak kata...bederet gamba...harus baca dan tgk semua...:)

Nnti bole try terjah pool tu..!

February 13, 2014 at 3:16 PM

kan best kalau along boleh buatkan bekal untuk dania mcm2 mcm ni ha....sedih tau...anak sekolah mama jauh kerja....

February 13, 2014 at 3:20 PM

aku paling suke nengok ko bt bekal2 nih.... gigih n rajin betul kwn aku nih... nengok ko boh makaroni bagai dlm bekas tu terpikir nk bt gitu lah... kalu idak dok lah dlm bekas plastik tuh... kadang sedar2 udah abis...

ko mmg tegar betul ngn atkin tuh... bagus betui

msk lemak cekor mak ko tuh mmg meruntun jiwa... kalu blik kg dpt mak aku msk mmg terangkat... rasa cam nk abiskan je banyak2 lauk tuh heheheh

February 13, 2014 at 4:31 PM

x per, dayyan lambat sebab pi lawan ngan raksasa dulu, so dapat la pelepasan masuk sekolah lambat.. hihi

February 13, 2014 at 5:22 PM

Wah meriahnya ngan malanan. Ko memang rajinlah..

February 13, 2014 at 10:10 PM

ok la pancakes, gi sekolah rasa cam bawak bekal hotcakes mekdi.

February 14, 2014 at 2:54 AM

Amboi menu2 akak menguji iman betul.. sedap je nengok ;D

February 14, 2014 at 9:06 AM

Aiskrim banana tu dulu2 slalu tapau kt petronas..
Abis kite jer beli hehe..tp lening ank dh besr dh xmcm dulu2...^^

February 14, 2014 at 2:00 PM

teringat omelet oyster kt uptown damansara...sheeedappp kak =)

February 14, 2014 at 3:31 PM

yang menarik sekali perhatian akak ialah menu diettu.. cam sedapjer.. padahal bukan tak boleh buat sendiri tapi bila nak buat takder idea.. nampak orang punya cam alah ni senangjer...
pankektu mudah tapi nak buat tu yang malasnyer kalau akakni... lama nak siap... budak2 makan sekali ngapjer...
akak ni kalau makanan der cekur kurang sikit kot...takder darah jawa...so dari kecik tak biasa gamaknyer...

February 14, 2014 at 4:38 PM

gulai ituuu!
tertawan tengoknya..
sedap je jenguk² kalau berjiran ni.. untung² dapat semangkuk kecik pun jadi la.. hikhikhikhik..

February 14, 2014 at 5:27 PM

Waaaa merah sungguh menu bento anak2 lieya nih..mabeles..lizz ni pun selera nengok...lontong goreng yu terlio teringin nak merasa masakan johor tu dedulu kekawan johor selalu buat sodappp sesangat...amboi dayyan kemain comey galas beg otomen yer....omelett tu mmg power la lieya....sedapnyer...telan ailio

February 15, 2014 at 10:48 AM

apasal byk sgt gambart makanan ni? lapar dah ha...hheee

February 16, 2014 at 10:44 AM

slm lieya..suka betul kite tgk bekalan2 si comel tuhh.. rajin lieya.. hehe

February 16, 2014 at 3:53 PM

Salute sama kamu lieya oiiii!!
super duper rajinnnnn
Terbaikkkkk

February 17, 2014 at 7:56 AM

Betul...betul...jaws mmg suka letak cekur tp mmg sedap pun kan lieya ....harum baunya! Nampak sedap lauk tu Lieya....pekat dan melekat....
Hehe....untung Dayyan pegi sekolah lambat....mcm keje jugakkan Dayyan kalau boleh nak duk rumah lagi best!

February 17, 2014 at 8:23 AM

mmg cantik n rajin laa buat bekal menarik rupanya

February 17, 2014 at 7:41 PM

uii sedap2nya bekal mia mija

rajin leiya buat bento utk miamija..sy ni je berangan nk bento.last2 setiap pg je buatkan sarapan utk dia..masa rehat aiman mkn kt kantin..blik tgharie mkn kt rumah je.hehe

dayyan kemain lg semekom..haha comel gila

February 19, 2014 at 12:16 AM

bento Faris... perginya gitu... baliknya pun gitu... adeh sabar je la... bkn dia makan pun waktu rehat... katanya tak lapar.. blk umah kelaparan la jadinya...!! lastnya bento mkn kat umah... Haih!!

February 19, 2014 at 5:56 PM

comel-comel je bento anak-anak akak....comel mesti bertambah selera anak-anak nak makan kan

February 25, 2014 at 10:12 AM

Comel sangat bento anak sis..Salute! Hehe.Sy pn obses jgak dgn bento ni sbb comel haha. Mostly acuan bento murah sy beli kat https://www.facebook.com/BentoCraftAccessories

memang murah sgt dibandingkan website on9 lain. sharing is caring :)

April 30, 2014 at 10:00 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy