Tuesday, March 11, 2014

buat baju raya & makan di Hadramawt...



Assalamualaikum...salam selasa semua.... tak tau nak mulekan mcm mane, tapi aku pasti satu dunia sedang sedih, sayu hati, risau, ternanti2 berita berkenaan kehilangan MH370 ... moga2 ada perkhabaran yg menenangkan hati kaum keluarga dan seluruh rakyat Malaysia.... yg pasti kalo kite tak tau ape2 just duduk diam tgk berita n berdoa...takyah la kot sibuk2 jadi pengulas tak bertauliah...ramai yg aku tgk tunjuk pandai dlm fb, tweeter....hormat lah perasaan ahli keluarga mangsa yg terlibat....ok enough is enough....jom layan cite yg ade tuk ari nie...


ni kejadian sabtu ari tu....kiteorg ade misi nak ke tailor buat baju raye heheheheh.... mesti ckp awalnyeeeeee buat baju raye....aku mmg tak suke last minit...dari dulu pun mmg awal2 dah anta kat tailor....senang nanti...lg pun ni salah satu cara perbelanjaan berhemah....kang nanti bulan2 nak dekat raye tu sah2 le nak beli bende lain plak kan...

*
*
*
*
*
*
V

nampak tak kedivaan dayyan disitu...die tinggal duduk jek tgu org lain pakaikan kasut die hahaahahahaha...bertuah punye budak....bos le sgt kamu!!



sampai2 kat tailor ade 2-3 org tgh anta baju so kene la tgu turn.... kemain dayyan diam jek time kene ukur hahaahahaha.... dayyan jek aku sempat snap, time mia mija ngan papa tak sempat nak snap dah bateri kong.... masuk keter laju2 cas henset kakaakakakak....tahun ni raye in sha Allah kalo dipanjangkan umur kat johor..turn umah aku...yahuuuu....moh buat baju glem2 sikit kakakakakakaka



tahan perut ni tak bekpes berat sbb mmg plan ari tu nak makan nasi arab...en laki kate sempena hari wanita die nak belanje makan .....hahhaahahah....aku ni jarang jalan area kl sebenarnye...lagi2 kat area ampang jem2 nie...tapi dah alang2 jalan gi buat baju so lajak le ke hadramawt nie.....dlm kul 3 lebih kiteorg sampai sini... late lunch betul tuh...



meh pilih nak makan ape....


asek makan kat saba cyberjaya jek....kali ni tukar selera sikit...



kiteorg order chicken mendy....


ni plak lamb haneeth....aku kan pencinta lamb so harus order lamb2 nieh...



order gak mixed grill nieh...ada udang, ikan, ayam, kebab ngan lamb...


byk budak sorang ni makan....



kakak2 pun byk makan...almaklum la pagi tu bekpes koko crunch jek kat umah sebelum keluar gi tailor heheheeheheh sebenarnye aku sound laki aku tak mo bekpes berat2 sebelum gi tailor kang takut ukuran naik seinci lepas makan hahaahahah...



khusyuk makan kakak mija hah...


kakak mia jgn cakap...die la tukang abiskan saki baki nasi yg ada....besar portion die untuk aku yg tangki tembolok kecik nieh....


 sedap nasi arab kat hadramawt ni...tapi camne nak ckp yeak...kat saba tu die ade rase 'lain' kat nasi arab  die yg buat aku suke....so kalo tanye aku mmg aku suke lagi kat saba kot...alah tekak lain2 kan....



lame gak lepak sini sampai solat semua kat sini....gile koo perut dah berat nak balik awal...mmg kene lepak dulu takut lelap mase bawak kete haahahahah...sudahnye mixed grill yg order tadi tak usik pun...tapau jek ...cannot go dah...full sgt2...


kemain lagi hah masing2 perut dah full santai layan katun...udah2 jom balik gosok baju sekolah sebakul kakakaakakaak
cite pasal gosok baju sekolah aku lega dah sebab berkat tunjuk ajar mia dah leh gosok sendiri baju sekolah...tu pun lepas aku tukar beli iron philips yg jenis ringan tu....boleh laa kurangkan sikit kelecakan ketiak aku time menggosok hahaahahaha




**luangkan sedikit ruang dlm doa kite selepas solat tuk warga MH370....moga pengakhiran yg baik bakal menjawab segala persoalan tentang misteri kehilangan MH370... amin ya rabbal alamin...




54 celoteh sahabat

Perancangan awal senangkan lieya..nanti xde kalut²....tailor pun buat keje dalam bertenang...hehehhhe

March 11, 2014 at 9:09 AM

Bestnya ..lama tak makan nasi arab...last makan kat Putrajaya hari tu..

March 11, 2014 at 9:19 AM

Setuju lieya..bju raya better prepare awal2 kan..

March 11, 2014 at 9:25 AM

btul lieya, apa yg bleh settlekan awal better settlekan awal.. xyah tggu last minute. tp ada gak yg mcm tu kan.. sbb dorg nk beli dgn harga runtuh. tp risikonya saiz dan pilihan terhad la kan..

March 11, 2014 at 9:45 AM

kahkahkah kelecakan tu..mana tahan ayat..;p
awai hg buat baju raya..
kami beli siap dah jela :P

March 11, 2014 at 10:00 AM

x penah makan nasi arab kat sini
selalu kat saba' je

emm awal buat baju raya, bagus lah tu
nanti bulan posa xyah kuar bersesak2 lagi

March 11, 2014 at 10:07 AM

wah dah tempah baju raya eh..along belum lagi nak tempah..kain dah beli banyak plak tu...

March 11, 2014 at 10:11 AM

amboi..bukan men awal lagi yea kak tempah baju raya..Nieyl nie pun x carik lagi baju raya tahun nie...sbb tahun nie kena tggu mak mertua belikan jugak..sebab nyer baju raya nant nak guna skali tok wedding adik ipar..jimat katanya... Nie kat tukang jahit nieyl baru tempah 4 pasang...amek pun idak lagi..huhu~nie nak carik kain lagi..Wah!ade yg berbunyi kat umah tuh kang..almari bakal roboh je tuh...hahaha~

March 11, 2014 at 10:16 AM

Awal betul ko sis..tp bagus sgttt mcm ni kan..akk ko ni..nilah nak cietr buruk pangai sendiri..berkobar2 nak buat mmg ada..pas tu makin dingin makin dingin jer semangat nak buat awal tu..last2..esok nak raya ari ni baru dapat baju raya...basuh gantung bawah kipas lah nmpknya...selalu sgttt mcm tu...

March 11, 2014 at 10:18 AM

dayyan siap berkiri kat kosi tu ngukur baju.. nasib baik dia tak lompat dari kosi jadi atomen hehhehe
restoran tu dah dekat ngan rumah Zaza tau.. kalau tau boleh join sama.. kata laki uools belanja sempena hari wanita kannn.. ai is wanita jugak.. hehehehe

March 11, 2014 at 10:22 AM

eh aku rasa sedang elok dah menempahnya..lambat anto, lambatlah siapnya kan..lgpun betul kata ko belanja utk raya bukannya sikit..mana yg boleh dulukan, kita dulukan kan :)

aku belum beli lg..tgk la ujung bulan ni..in syaa Allah..

wahhhhh sedapnya mknn..kami ni nasi arab kureng sikit, portion besar sgt pulak tu ye..tp buat kata ko lah..tekak lain2 kan..

hai la senang kojo kau dah..anak dara dah pandai gosok baju sendiri..anak teruna aku baru tau basuh kasut sendiri..itupun sama je aku tgk..basuh ke tidaknya hhhheeeeeeeeee...

March 11, 2014 at 10:24 AM

saya pun dah siap beli tapi belum kesempatan cari tailor
saya lebih suka cari tailor orang kita
yelah nak support produk bumiputera...hehe

wah, meleleh ayer liur tengok nasi arab ni
tapi jujurnya saya tak pernah rasa
suami saya asal benda dia tak biasa makan, dia memang tak nak
payah, cian bini dia...hehe

tulah kan lieya, saya pun terkilan dengan orang yang bercakap
kononnya lebih pandai, lebih baik diam ye dak
semoga dipermudahkan segala urusan pencarian

March 11, 2014 at 10:29 AM

terbaik la report dan foto2 makanan.
budak2 sekarang ok la, washing mesin semua dah mudah..
budak2 dulu, basuh tangan kena berus...menyesal lak tiap2 hari gi sekolah main bola sampai lumpur2 semua haha.

March 11, 2014 at 11:01 AM

sue pon insyallah rancang ngan en asbeen nak buat baju raya ujung bulan 3 ni atau bulan 4 ni..insyallah..raya pon awal sekarang kan...insyallah..yg penting baju abah nya dah settle..tinggal baju anak2, mak buatkan, baju sue, tak yah risau, mak ada jugak...kikikikiki....raya johor...geng la kite kan...johor mana, sue balik umah en asbeen johor kat kluang

March 11, 2014 at 11:03 AM

bossi sungguh si dayyan tu lieya..kemain kan eksyen..hahahaa
dah berapa tahun dok beli baju siap lieya..memula dulu ada la antar ke tailor tapi umah orang jerk bukan butik..tak best pakai la..goboh jer rasa..susah nak cari yang sesuai..
memang kalo we'olls pon wat persiapan awal jugak..ni dok tengah planning..sekali harung kang bajet sangkut plak..kahkahkah..

nasi arab pernah makan sekali jer..ntah, tak kena ngan tekak..tak tau la kot kat situ memang tak sedap.. tengok lamb tu terliur..

March 11, 2014 at 11:14 AM

kan main lagi dayyan .mcm bos .
kat bangi pun banyak kedai nasi arab..okeh gak lah

bagusnya mia dah pandai iron baju sendiri.
ringan skit tugas mamanya

March 11, 2014 at 11:33 AM

Kakak-kakak kenalah tolong pakaikan kasut adik Dayyan. Jgn main-main Dayyan ini wali kuat tau kalau papa tak ada. Mana tahu kelak papa kena outduty 2-3 tahun kat London Dayyanlah wali hihi...

Nasi arab ni memang mana-mana pun portion dia banyak Lieya. Kalau sepinggan tu boleh makan berdua.

March 11, 2014 at 11:48 AM

wahhh...bagus persediaan awal unutk raya nanti...
kat tempat akak pun ada restoren nasi arab hadramawt...:)

March 11, 2014 at 11:54 AM

Salam Lieya..

Amboiiiiii.. kemain yer Dayyan.
comel sungguh kamu nih.. muka x bersalah ajer duduk kat kerusi tunggu orang pakaikan kasut yer~

Buat baju raya awal2 memang perancangan yang baik Lieya!
sek sok x de lah kelam kabut bila toilor x mo amik tempahan dah.
Zura nih belom start beli kain lagi nih.
masih sibuk ngan proses reno rumah sewa.
dh settle proses reno n repair nanti baru ade bajet utk beli baju raya plak.
hehehehe.

Wewwwww! nampak sgt menggiurkan... lagi2 yg mixed grill tuh.
boleh makan mcm2 dlm 1 pinggan.
selera nampak Mia ngan Mija makan.

Zura sebenarnya x pernah makan nasi arab. Hubby zura tuh dia x reti nak makan makanan bukan makanan melayu.. kalo pergi makan pon.. dia makan sikit jer.. x pepasal zura kena habeskan..pastu gemok sorang2. hahaha

March 11, 2014 at 12:05 PM

ak ni jarang buat bj raya awai..
adeii..kena ada smngt gitu betui tk..
sbb suka beli yg ready made..hikss
cuma penah la kasi tailor...masa buat bj Irfan dan Hubby

tahun ni..tk taw la, nk beli ready made or kasi tailor
sbb tk decide color lagi ni..
sm la..tahun ni raya turn umah parent ak plak..

wehh...ak dh la lapar ni..
tgk nasi arab tu...
berbunyi perut ha...hehe

March 11, 2014 at 12:34 PM

sedapnya....kenapa x cuba roti yang beso tu hi2....

March 11, 2014 at 12:43 PM

wah.. dh siap upah baju raya dh
psstt.. temanya ape.. hahah
udah diblurkan tu.. sepris!!

pernah skali jejak kaki ke hadramawt ni
tepi stesen minyak ape ntah kan?
ala- igt2 lupa psl bkn aku knl sgt pun jln kolumpo
kwn asben kawen buat kat situ
tp tau ajela tekak omkampung cengkite ni
takleh mkn mana..
mkn nasi kosong ajela..
huhuhu

March 11, 2014 at 1:01 PM

sama ler ngan hakak lieya oii..mmg tak suka sesangat buat keje last minit bukan bab baju raya jer..apa jadah sekalipon make sure kena buat awal2..bukan apa if ada masalah yang kita tak jangkakan..so, idak la worried jadinyer because kita prepared awal2 kan!

siyes jugak hakak tell u lieya oii..sampai detik dan masa ni hakak belum penah merasa apa itu nasi arab dan ayam mendy, maybe disebabkan hakak kurang gemor dengan sejenis nasi yang berempah kott..but my hubby ngan anak2 depa semua dah try makan nasi arab ni mmg favorite depa pon hehe..ermm tekak hakak ni jer yang agak kolot hehe...

March 11, 2014 at 1:45 PM

Namanya nai arab Lieya arab pun macam2 negeri ada so macam2 resepilah. Akak po bab basuh baju sekolah, seterika baju sekolah dah cuci tangan sejak anak perempuan akak balik dok dengan akak. Lega...

March 11, 2014 at 2:19 PM

bagus lieya rancang awal2.lgpun skang ni masa jalan cptsgt.tup2 dh nakpuasa,nk raya..sy ni macam biasa lat minute baru carik baju readymade..takde glam2 pun dihari raya..lgpun taun ni raya kena keja..:(

kecik2 boleh je diva dayyan.nmpk comey sgt...dh beso nti tak gentle la kasut org pakaikan.hehe

sedap..tergoda tgok..seronok tgok anak2 ieya makan dengan kusyuk.almaklum pagi sarapan koko krunch je.huhu

March 11, 2014 at 3:50 PM

aku baru beli kain utk aku je dulu, bln ni baru beli aiyan ngn papa nyer.... bt awal baru lah lega n tak terkejar2 hehehe... tp tiap thn baju aku paling last sekali letak lace heheeh...

geram aku nengok ayam separuh tu wei, aku tak penah try lg mkn kt hadramawt nih tp kalu al rawsah tu biasa lah... kene try jgk nih mkn sini sekali

March 11, 2014 at 4:11 PM

Dee pun plan nak antar bulan ni tp lajak bulan depan jelah..busy..hadramawt ni x pernah lg cuba..tp tekak masing2 lah kan...dee pun suka lamb..

March 11, 2014 at 4:57 PM

Tailor korang memang pak arab ke? Ke rupa dia ala ala arab? :P

Dayyan pun siap ukur baju...hahahaa...anak saya, saya belikan baju siap aja....kikikikiki..

Mai belajar masak nasi arab dgn my wife..takyah buang duit gi Saba..gi Hadramawt...wife saya jar nasi mandy, kabsha, hdaramawt...:)

March 11, 2014 at 5:11 PM

dayyan ni duduk pun gaya bos gitu....
waa dah menempah baju yek...bagus2 nanti lizz menyusul bulan depan tapi tak tau nak pesen macamaner...tema kaler pun dunno...hehe...kat Perok ni pun kena carik taylor jugek nih tak penah menempah area nih lizz selalu nyer tempah kat pertama KL...
Lizz penah makan Hadramawth ni...memang lepas makan dia punya tangkap kepala pening2 dan ngantuk tahap gaban tak boleh bukak mata tau lieya...tu lah lepas tu tak leh nak makan situ lagi serik..tapi kalo ader orang belanja makan jek hehe....
Saba memeng the best tapi nasi Arab DIma dekat ngan saba tu pun ok jugek lieya

March 12, 2014 at 2:05 AM

Takla awal sangat ya.. saya pun dah beli baju raya tapi belum hantar ke tukang jahit je.. tapi baru baju maknya.. anak2 belum lagi beli.. hihi..kena contohi Lieya ni..

Sedapnya makan2 kat hadrawat tu...lagi2 kalau anak2 pun makan banyak tu..mmg rasa berbaloilah ya..

March 12, 2014 at 8:03 AM

mana baju raya ni? hehehe mcm best lah menu di hadramawt tu ..kami dua mmg penggemar nasi arab..hehe nakkena gi KL lah kalo nkmkn sni kan..

March 12, 2014 at 8:16 AM

sedapnya nampak makanan2 tu...:D

March 12, 2014 at 8:19 AM

nmpk cam sedapnye nasi tu...hihi...
wah awalnya tempah baju raya ...raya sakan ni kan lieya...hikhik

March 12, 2014 at 8:37 AM

bagus sgt2...
awal2 dh siapkan baju raya
jgn raya nti x padan sudah... kot berat makin naik bulan puasa hehe

aduyaiiii... pg2 jamu mata tgk nasi arab
wallaweiii, dh ler g ri tu x bukak lagi
teringin beb... sedapnyaaaa.....
kat png ni juz ada 1 jer restron dia kat perda
kalu nk pegi mmg kena kuar dr island la

sronok tgk dayyan mau duduk dlm babyseat tue
emir klau duduk pon kejap jerr

AMIN... sama2 kita panjatkan doa buat warga MH370...

March 12, 2014 at 8:44 AM

Elok je behave Dayyan yer.. bila di ukur baju.. hehehe...

Waaa sedapnyaa tgk uols makan² nasi arab.. dah lama tak makan..nie.. :)

March 12, 2014 at 12:40 PM

kan dah kata
dayyan ngan aryan ni mmg leh geng
pakai kasut main hulur kaki aje
bagus tempah baju awal2 nih
kurang sket sesak utk org2 yang last minute tu nanti
cam aku!
kihkihkih
nasi arab yang ko makan tu
aku dah pernah makan gak
sedap gak
tapi aku pun sama cam ko
rasanya saba lagi best kot!

March 12, 2014 at 12:46 PM

elok buat awal2kan .. senang nanti...
akak cakapjer akak tak buatpun lagi..
takper tailor akak bila2pun boleh...
akak tak pernahle rmakan kat situ...
tapi haritu masa kat rumah adik ipar akak dia beli beryani..
sedap dia kata beli kat Mr Kabab & Biryani... akak suka nasinyer...
ayam dia amek ayam per tah tapi sedapler...

March 12, 2014 at 2:24 PM

kat sini nasi arab die mmg sedap.. suke nasi mehndi..

March 12, 2014 at 2:54 PM

salam kenal….wah mmg awal btul ni preparing baju raya. tapi btul gak tu, xde la nak berebut2 dgn org lain kan?

March 12, 2014 at 3:17 PM

mixed grill tu nmpk sedap sgt. zura pun suka sgt mkn lamb..

mesti meriah kan baju raya korang.. nnt tunjuk gmbr kalu dh siap yerk..zura pun suka buat awal2...senang nk buat bajet & tk pening kepala, bila semua dh settle, tunggu utk beraya jer...

March 12, 2014 at 3:55 PM

Hahahhaa... suka ayat hujung tu..kelecakan hahahha....

March 12, 2014 at 4:08 PM

Dayyan kecik lagi lieya.kena la layan macam tu kan.
acik pun dah beli kan untuk baju melayu anak2 dan bapaknya.tapi tak anto kedai lagi

March 12, 2014 at 8:41 PM

mmg senang hantar awal2 baju kat tailor.. sekurang2nya kita kene la jaga2 dengan diet kita kan. tak la nanti bila nak raya baju dah tak muat. hahaha (tu akak la).. akak pun plan nak beli baju siap ajelah kot. tp tak sure lagi.. harap2 ada saiz lah

akak pun mmg suka makan kat hadramawth ni.. mmg selalu la pergi.. kalau beli nasi mandy pun 2 set je untuk 4 orang.. mmg portion dia besar.. cukup2 je untuk kitaorang ber4 ni.. yg mixed grill tu akak tak pernah try.. sedap ke lieya

March 13, 2014 at 10:46 AM

Nak try pg Hadramawt pulak lah pasni...mcm best je

March 13, 2014 at 12:34 PM

bestnye awal-awal lagi dah tempah baju raya, tapi buat awal lagi bagus takde bersesak kang lewat2 tailor taknak terima tempahan.

March 13, 2014 at 2:22 PM

sedapnyer lieya... akak tak pernah gi makan mana2 restoren arab ni... nampak mcm sedap je tu..

March 13, 2014 at 2:37 PM

Amboi .....patut pun tak datang menjengah....rupanya kenyang makan nasi Arab....hehe...
Tak pernah sampai sini kat mana tu Lieya...byk jugak orang yg pegi sini kan....sedap ek?
Lama dah tak makan nasi Arab ni, mcm teringin jer hehe....
Tahun ni kaler apa Lieya? Mesti glam gitu ....okje pakai apa yg hado ajelah....huhu

March 13, 2014 at 11:46 PM

bile tengok lieya buat baju raya..aty lak nebes..hahaha..sebab macam dah nak dekat sangat lak..aty langsung tak pikir lagi..huhu...beli siap jer kot...weeeeaa..

March 14, 2014 at 9:46 AM

Mia dah boleh gosok baju sendiri???? Waaahhhhh....akak kagum..kagum giler bangat! Macam nak kena ajar Adam gosok baju jer nie....

March 14, 2014 at 12:45 PM

Memang dah patut pun pergi buat baju raya... akaknya tailor kat kampung dah tutup tempahan, maka tak bolehlah nak menghantar baju raya lagi. Akak nak gi tanya tailor akak kat KL pulak. Tapi tulah pasal, malas sungguh nak menempuh jem gi berdating dengan tailor nih. Kang tak siap baju raya mahu nangis pulak kang. Untuk anak-anak akak beli yang dah siap ajelah. Mereka boleh terus tolong alterkan baju budak-budak tu on the spot. Tang bapanya, tak tahu nak pakai apa raya ni. Selalunya memang tak mahu pakai baju melayu raya. Kalau suruh gak, memang baju melayu nikah dihentamnya lagi... tak rela rasanya menengok buat kesian kali...

March 14, 2014 at 2:21 PM

baguslah lieya, akak ni spesis suka buat persdiaan last minute...adeh...masa tulh baru kalut2..dh bbrapa thn ni beli baju ready made je utk 4F tu....

March 15, 2014 at 8:12 AM

Gaya bos mmg ada tu Dayyan.Lieya akak ni kalau nasi arab tu mmg kurang sikit kat tekak.Kena betul2 punye baru blh jalan almaklum tekak melayu hahaha ngado

March 15, 2014 at 9:06 AM

bagus ko awal2 dah prepare baju raya. lagi pon kalo lmbt nnti tailor xmo amik dah. aku lom sempat lg nk g cari kain ni.. ntah bila la nk g ni

brgelodak perut aku tgok pix nasi arab ko tu.. lom mkn nih... lapoooo

March 15, 2014 at 10:11 PM

padanan gambar yang menarik dan muka kecomotan dayyan dengan nasi melekat kat pipi.. saya rasa mesti sedap ni..hahaha...

March 17, 2014 at 5:08 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy