Thursday, March 20, 2014

thursday ~ random photos



Salam kamis semua..... kejap jek dah nak abis minggu ni kan....best2.... hokey le tak mo ngomong banyak2....jom layan pic ape yg ade tuk entry random photos kali nieh....

*
*
*
*
*
*
*
V


  • seb baik laa kafe kat opis aku jenis mcm2 ado...agak tekak tingin nak makan ubi jek laju2 gi tapau kat kafe.....nikmat woo ubi cecah sambal ngan ikan kering.... ubi lak empuk gile siap gaul ngan kelapa muda lagi....heaven owh!!


  • mmg tahap kene bagi adik boboy lagi sorang ni buat dayyan main lawan2 ..... uih tgk sepah umah dayyan keje kan....tapi aku bagi can kat hall atas jek laaa...hall bawah berani le ko nak sepahkan, mama kurung ko dlm stor kang hahaahahahaah



  • tak sah le kan takde pic bento miamija dlm entry random photos aku heheheeheh...yg ni aku masakkan nasi goreng pataya utk pagi, lunch plak nasi putih + kembung goreng asam + kurma telur + grapes.....


  • muke sememeh sorang2 di hari weekend nak gi lepak bekpes luar ngan gi pasar.....




  • megi goreng ngan telor goyang lawan plak ngan teh ais....slurppppppppppppp!!




  • hahahaah sempat betul kawan aku  ni jadi mamarazi....sempat je snap tgh bayar kat casher...hadoi!!! owh kawan2 aku gile2 pale otak dieorg...satu hari tak 'pecah perut' gelak mmg tak sah!




  •  bento miamija tiap hari jumaat mmg simple jek takde nasi2 sbb waktu rehat lame kan so balik le umah dulu.....ari tu aku buatkan roti kapit burger ngan cheese + grapes + biskut teddy....





  •  si mia pencinta spegeti bolognese....berhantu betul die kalo dpt makan spegeti bolognese...portin dewasa selamba jek boleh abiskan.....



  • bento miamija yg sempoi....utk pagi bihun goreng ngan fruits....utk lunch nasi putih + sup daging + sotong goreng kunyit.....




  • sedap rupenye popcorn dailyfresh nie...murah lak tu...6 hengget sebekas..agak2 nak pi klcc tapau garrett malas sgt boleh lee beli dailyfresh punye popcorn buat lepas ngidam ekekeekek...ni aku beli flavor caramel....

abis dah! senyum sokmo key!



*keek pagi tadi buat nasi goreng pataya*




53 celoteh sahabat

eh ko menulis guna tangan kiri ker?heheheh...bab memasak aku mmg tabik la ko lieya.. harap nanti aku serajin kola bila duk umah sendiri nanti... heheheheheh eh guna bekas makan dayyan yg frog tu ke wat kacau telur.. hehehee

March 20, 2014 at 9:08 AM

bestnye anak2 x memilih makan.. sy ni pening nak mikir nak masak apa sbb ana2 sume pemilih yg amat

March 20, 2014 at 9:12 AM

lapo pepagi nengok ubi kayu cecah sambal nih tetambah ader kelape tu mabeless oooohh..
hamboi ultraman melepaskan pedangnyer melepaskan power menyerangraksasa yek...dayyan2..
bila2 bab bento n memang best nengok lieya buat kagum tau...
seronok menyain nampak...hehe nyoping ape tu lieya...bagus gak ader mamarazi gini susah nak carik tau lieya...
ni yang rasa nak menerai jugek pop corn dailyfresh ni...haritu nengok dana pun ader beli popcorn nih...

March 20, 2014 at 9:17 AM

Haha.. garang juga mama mijamia ni? Nak kurung dalam stor ke? Sampai hati? Tapi saya pun penah juga buat masa Naim buat perangai masa mula2 dapat adik dulu. Kalau marah pun dia buat lagi, akhirnya saya kurungkan diri dengan baby dlm bilik, biar dia sorang duk kat luar bilik . Menangis takut dia. Lepas tu kurangla buat hal lagi dan saya ugut dia na kurung lagi kalau fia melampau. Haha.. berkesan juga daripada kita marah2 macam meroyan kan?

Amboi beli apa tah tu, cara sign tu serius sangat... banyak ke tu shoppingnya?

Nasi goreng pataya yang nampak sedap. Saya baru berapa kali buat sebab nak belut dengan telur tu asyik tak jadi lawa je. Malas

March 20, 2014 at 9:20 AM

lapar nya lah tgk bento mia mija
kty pagi td buatkan benjo je utk bekal fir..tghari ingat nak bawak g makan .

March 20, 2014 at 9:23 AM

jom la kuar G alamanda ngan sue sehari...kiter pecah perut sesama...hahahhahaha..mmg terbaik la lieya bento mento ni...muka dayyan bab bantai akak2 dier mmg kelakar..mmg kena bagi adik boboi ni..kalo syawal ni, mau menyorok belakang ibu dier ni

March 20, 2014 at 9:31 AM

Lieya, akak ni tak habis2 kagum dengan Lieya. Bento setiap hari... kagum..kagum.....

March 20, 2014 at 9:35 AM

Pehhhhh, terliurnya tengok ubi rebus cicah sambal+ ikan masin.... bestnya, cafe kat opis lia.... :-)

March 20, 2014 at 9:35 AM

ubi cicah sambal!!!! heaven tu!
bento miamija mmg top ranking la utk random thursday, suka nengok! l
dah la lawo2, sedap2 plak tu :)

kasi dayyan adik boy? apalagas...cargas! haha

March 20, 2014 at 9:40 AM

As usual your food creativity is awesome..
tak semua orang larat wooo...nak basuh Tupperware tu je dah penat haha

March 20, 2014 at 9:46 AM

aku ingat balik nnt kena singgah cari ubi kayu cicah sambal bilis jugak la... terliur tahap berair mulut dah ni...

sedapkan noks popcorn tu. aku pon penah try kawan opis bawak, masa tgh layan movie kat opis. tau2 abes je dah. hehehe

amboi, kemain bos tecik kat bakang tu, layan ipad siap lutot tejongket lagi. hahaha

kemain kau yek, rajin bebento hari2 utk anak2. sampai adik aku tanyer aku, kau masuk keje kol baper dan bangun kol baper boleh siapkan bekal utk anak2. kau tau aku jawab ape... kalu rajin tak kira deee waktu bgn kol brape, msk keje kol baper... kalu malas mcm kau(adik aku le) mmg le tak kemana... hahahaha... tu ayat perli aku utk adik aku. kahkahkah

March 20, 2014 at 9:46 AM

setiap hari kagum tgk bento miamija hahahha...
harap aku mampooosss hahaha ;p

March 20, 2014 at 9:50 AM

bestnya lieya
cafe ko ada mcm2 kan..
sng nk cari mkn ha..

bento miamija mmg best...:)

wahh..dayyan nk ada geng ke?
sama la cm irfan..sll baba or mama kena gusti..kahh!

March 20, 2014 at 9:55 AM

Senang la beb klau cafe da juai mcm2..aq non adooo cafe! Kena keluar klau nk cr mkn...

Eh, ko skalu msk utk anak2 kn..utk ko x da kah? Ekeke

Satu lg nk komen, cantik curtain ko..:)

March 20, 2014 at 10:14 AM

tuka tengok bento miamija ada je menu lain setiap hari
pelik jg lieya mana dpt idea hari2 tukar menu.. kalau iolls mmg tertido kat dapur lah gamaknya.. bangsa emak pemalas lah katakan.. heheh

March 20, 2014 at 10:21 AM

meriah tgk set bento ank2 tu

March 20, 2014 at 10:27 AM

entri ni buat perot lapar balik cek mek lieya oiiiii... up makanan sedap2 pulak tu..
mia boleh dah geng ngan along.. hantu spageti.. plate dewasa kejap jerk licin siap boleh tambah lagi tau..
nak bagi dayyan adik kita pakat sama2 ehhh..hahahhaa.. nak cukup kuota sorang jerk lagi ni pastu close kilang..hehe

March 20, 2014 at 10:27 AM

akaakkkkk...sedap2nye menu bekal tu...comel je bento

March 20, 2014 at 10:38 AM

alahaiiiiiiii aku kalo tgk bento2 ko tersenyum2 sorang2..gigihnya pompuan ni masak utk anak2..kagum beb!

dayyan..dayyan..dah bole beradik laki tu dah tu hhheeeeeeeee...mesti cute giler main perang2 ngan adik hhheeeeeee...

March 20, 2014 at 11:06 AM

eh la..macam pendek je gambo bento diorang.. kami nak lagi..nak lagi..hahaha..sumber inspirasi ni lieya.. tapi buatnya tidak.. jamu mata je..hahaha..

March 20, 2014 at 11:15 AM

aku suke bebeno nengok ko nyer bento utk anak2, bagus betul lah ko nyer cafe mcm2 makanan ada, cafe aku... hampeh je tp tpaksa beli sbb mls nk pg jln jauh2 kadang tuh...

kt opis kalu takde geng sekepala mmg tak syok kan, mmg boleh tahan sdp kan popocorn dailyfresh tuh... dia nyer karamel penuh melekat

March 20, 2014 at 11:29 AM

haruslah.. ade kawan yg jenis melawak je kijenye. 1 hari xde benda tak lawak. hahhaa

March 20, 2014 at 11:54 AM

saje tanya ada tak hari diorng xbwa bekal? nmpk rajin betul lieya masak hari2.. sy ni ada gak hari xde mood nak msk..hehe

March 20, 2014 at 12:00 PM

Lieya, buatkan akak bento cam miamija sekali. Nak rasa feeling-feeling makan bento nih... Masa kecik-kecik dulu mak akak tak pernah buatkan. Beli makanan kat kantin aje :)

Aduhai, Lieya .... akak rase cam nak tutup sebelah mata aje bila berkunjung ke sini hari Khamis. Nak tutup dua-dua belah mata, tak leh baca pulak. Tak leh komen merapu meraban nanti. Akak memang tak tahan sengsara hati ni tengok makanan budak-budak ni, honestly speaking...napelah Lieya ni rajin sangat. Siap leh pakai sudu ke apa nak buat garis kat sos. Tabur aje sos atas nasi goreng pattaya tu pejam mata, tak leh ke? Camna akak nak tiru gaya dah akak bangun sempat mandi, solat dan bersiap gi kerja aje ni... Kalau macam ni mak mithali, akak dok nombor berapalah dalam list mak-mak mithali dlm dunia nih... Ke tak tersenarai langsung ...

Gambar ubi kayu siap ngan sambal ngan ikan kering tu memang menambah luka di hati. Tetiba terasa kosong, kosong di perut nih.... Harus keluar awal gi lunch hari ni!

March 20, 2014 at 12:02 PM

huwaa...nangis tgk makanan sedap sedappp..laparrr...

March 20, 2014 at 12:11 PM

yeaaaa.......dayyan x lama ada chance nak dpt geng...ha ha ha
go lieya go lieya...

comel jer aku tengok bento2 miamija...

March 20, 2014 at 12:16 PM

Perghhhh...ubi rebus tu. Sedapnya. Hari ni tak sempat nak buat bento anak. Kesiangan ...huhu...

March 20, 2014 at 12:20 PM

byk2 pic yang paling KA suka tang ubi kayu rebus tu perghhh terbaik tu !

March 20, 2014 at 12:25 PM

hehehe..dah boleh ade geng dayyan tu. mcm dayyan sue jugaklah. asyik keje nak membuli kakak dia je. mummy pulak selalu jadi referee asyik bagi kad merah, kad kuning..asyik nak jerit pekik kt diorg je. letih tul. hehehe. bagus la lieya anak2 lieya jenis makan x memilih. syok betul. anak2 sue pun so far masih ok lagi..

March 20, 2014 at 12:36 PM

lieya...
dayyan nak adik tue...
dah sesuai sgt tue klau nk kasi adik kan hehehe
sama2 kita doa moga ada rezqi utk anak laki lagi :)

bento yg simple n sempoi.. cayalah

ni ponat x abes lagi baru smpi kelantan ptg semlm
msk opis pg ni ding dong jerr kepala.. hehehe

March 20, 2014 at 1:27 PM

harini best sebab der gambo bento.. bertuah anak2..
oo dayan duk dalam kete kemain lagi yerk..
best gak yerk der ubi rebus ngan sambal jual.. memang sedap ooo...

March 20, 2014 at 1:40 PM

hoih mentang2 nk g holiday..knmain ceria ko yeh.

mia leh geng ngan echa la..echa pon suka spaghetti gak...tp paling dia suka spaghetti carbonara. asik suh aku msk tu je

March 20, 2014 at 1:48 PM

ubi rebus cecah sambal ngan ikan masin adoii liyea oii..teringin lak akak nengoknyer..macam ada hati nak buetnyer..haha
mia boleh geng ngan anak akak yg sulung, peminat setia spegeti bolognese..bab bento miamija memang terbaik lah dari mama kan ! kreatif sesangat..

March 20, 2014 at 2:35 PM

herm..dayyan nak kawan yer..heheee...sila sila..boley dah tu...
menu2 bento tu memang lazat...lagi lazat menu u ols serapan kat luar..hheee

March 20, 2014 at 2:36 PM

petang² ni nyinggah ke sini memang buat perut berkeroncong je la tengok pemandangan makanan ..
semua nampak sedap!

March 20, 2014 at 3:40 PM

uits.. tengok ubi rebus tu.. nak kena carik ni.. nak pulak sekarang ni musim hujan.. pekena dengan kopi o panas.. dapnye.. ;)

March 20, 2014 at 3:52 PM

Gigihkan Lieya dok masak bagai, akak masak jugak tapi tak gigih nak bento2 tu sebab anak tiganya sekolah pagi. Siapkan sarapan pergi sekolah balik makan tengahari kat rumah.

March 20, 2014 at 4:04 PM

Salam Lieyaaaa~
Ya Allahhhhh! sedapnye tengok ubi rebus tuh.
kalo lah kat opis zura nih ade makan mcm2 cam opis Lieya kan best.
ini hari2 makanan yg sama jer.. huhuhu.

boleh dah tuh Lieya bagi geng kat Dayyan tuh.
kakak mia dia plak jadik mangsa berlawan dia.
hahahhahaha.. comel sgt Dayyan~

telan air liur lah tengok bento anak2 Lieya nih!
naik lapar plak perut neh. ahaks

kemain sonok Dayyan melayan tab.
relaks jer duduk dlm car seat dia.. haahaha..
comel.

haitu zura ade masak spageti kuah merah nih,
anak2 tak minat sgt.. dorang lagi suka makan spageti carbonara.
hubby zura pon sama!

menggiurkan betol popcorn tuh!
kalo kudap2 depat tv sekejap jer habes sebalang kan!

March 20, 2014 at 4:34 PM

sedapnya ubi rebus tu wei..meleleh air liur aku tgk...seronok tgk anak kau mkn spaghetti tu..spaghetti kat seri pacific sedap tau nok..hehehe..rajin kau buat bento utk anak2 kau..dorang pun nak je abiskan makan..anak2 aku..hmm..memilih...

March 20, 2014 at 9:18 PM

kagum dgn lieya..dahlah pandai masak,
hidangan dlm bento lawa sgttt.
suka akk tgk.

March 20, 2014 at 9:31 PM

hahahha mmg kwn yg giler. plan nk mkn tmpt lain tp kesudahannye mkn tmpt lain =p

March 21, 2014 at 8:32 AM

saya suka betul pop corn ... telur tu namanay telur goyang? baru tahu...hhee

March 21, 2014 at 9:21 AM

dulu masa zura based kat Jbtn akauntan Negara selalu gak tapau ubikayu rebuskt kafe dia, cicah ngn kelapa campur gula..nomm nomm nomm !! Sedap kan...Kita kan tekak kampung..

Si budak dayyan ni rambut lebat betul, skali tengok cam pompuan pun ada.. mama & papa sila buat adik lelaki utk dayyan, baru la dia ada geng nk lawan bergusti ala Ultraman...

Sekarang ni setiap kali tgk iklan peratalan bento mesti terbyg muka lieya.. lieya dan bento tak dapat dipisahkan..muahahahahaah !!!

Mia makan banyak gak yerk...Zura tak blh nk mkn spageti blognise, rasa kembang tekak je nak telan..spageti lain ok jer...

Zura pun suka gak makan popcorn.. dah lama salin resepi, ntah bila nak buat sendiri popcorn tuh..dasar pemalas !!!

March 21, 2014 at 9:39 AM

Sedapnya lah haiiii ubi rebus tu...akk suka mkn dgn kelapa tu Lieya..kelapa letak byk2..kecik2 dulu mak tak bgi cacing katanya mkn kelapa..aku punya melalak..upanya mak tipu sbb suh tinggalkan kat org lain jugak kan...

Nak tgk gambo kamis ko sbb ada Bento2 ni..akk sukeeee sgtt....

March 21, 2014 at 12:10 PM

Mmg kena bagi dayyan adik lelaki tu. Kesian xde kwn. Kalu tgk abg farouk main sesorg rasa menyesal lak xbagi dia adik...he3x...wah mama mia mija mmg trbaiklh.

March 21, 2014 at 2:44 PM

bercakap pasal bento2 ni...dah ramai rupanya yang ikut style Lieya design bento anak2...sib baik my dania x tgok,...kalau x jenuh uwan dia nak buatkan...

March 21, 2014 at 3:18 PM

Ya Allah lieya sedapnya ubi ngan sambal dan ikan masin gelama tu....pergh...mmg feveret okje tu....sok ada pasar tani nak beli ubi le gamaknya....
Untung ada hall besar kat tingkat atas....tak pe.......sepah pun kat atas ....org tak nampak hehe...
Sedap yeh popcorn tu....selalu tengok tak pernah beli lagi....kalau dah lieya kata sedap.....mcm teringin pulak nak rasa jugak ....

March 21, 2014 at 3:46 PM

pepagi, kul brape la agknya akak bangun nak siapkan bento miamija ni ye...

March 21, 2014 at 5:19 PM

ubi kayu rebus! lama dah tak makan...sedapnya
wahahaha..memang kena bagi dik kat dayyan tu =)

March 21, 2014 at 6:00 PM

Nak nangis tgk ubi kayu dgn sambal ikan tu… sib baik skreen laptop tak jadi mangsa, ekekekkek
Dayyan kata, "Yeaayyy, mama dah bagi hint nak beri adik… Thank you mama!" hihihi, mesti happy dia kalau dapat geng :)
Saya sampai laa ni kagum tgk bento MiaMija…
Best dikelilingi kawan2 yg satu kepala…. meriah jer rasa hidup :)
Caya la Mia dapat makan satu pinggan spaghetii tu… Mmg sah hantu spaghetti :)

March 23, 2014 at 5:31 AM

Assalam,

Bunda tengah lapar ni..order nasi goreng patayya n ubi kayu rebus satu....

March 23, 2014 at 4:29 PM

bila tu nk bagi dayyan adik?hehe

tekun menilik semua bento mia mija.untunglah macam2 menu mma masak.sedap2 semuanya.hehe..

sakan ye shopping..:)

March 24, 2014 at 12:12 AM

suka tengok gambar-gambar ibu-ibu menyediakan"bento" untuk anak-anak. menarik!

March 24, 2014 at 8:05 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy