Monday, August 11, 2014

kisah raya lieyalatif & co. (part 3 - besdey papa&mama)


haluwwww monday! salam 15 syawal
ari ni jom layan part 3 kisah raye lieyalatif plak....ohoooo! raye tahun ni dpt sambut besdei kami lakikbinik..... besdey aku 2 ogos, besdei en laki plak 5 ogos, mia plak bulan islam 1 syawal....so nampak tak penjimatan disitu hahaahah beli kek sebijik mari le kite sambut together2....alang2 family johor kat sini kiteorg plan buat bbq n potong2 kek....meh dengar aku citer sambil layan gambor2...baru syiok...



*
*
*
*
*
*
*
*
V


en laki pi pacak khemah saje nak bagi budak2 ni main.... tapi syok gak sebab kebetulan belakang rumah tu redup....mmg plan nak buat bbq kat belakang umah pun.....khemah ni usia damia nie...lame gile hah...




abis bantal2 aku di angkutnye.....




buat tak banyak pun.... kepak ayam 20 ketul.... paha dlm 10 ketul....udang 15 ekor...sosej due peket.... satey kambing, satey ayam ngan satey daging sikit....sedap satey ni adik aku beli kat banting..die perap ngan madu.....






nampak mcm sikit tapi bile dah bakar eh byk le plak....





rajin laki aku pi alih pelita yg kat tepi umah letak kat belakang umah plak .... kul 6.30 dah start buat bara....awal masak awal leh  makan kan.....





bagi adik2 aku buat keje bakar2 nie....besdey boy ngan besdei girl tau siap nak makan jee yeak heheheeheheh




aku ni satu lee..selalu buat bbq tapi kipas tangan ngan penyepit selalu lupe nak beli lebih....sian dieorg kipas pakai tudung periuk haahahhaahahah





tu le menu yg ado...nasi goreng cili api (adik aku yg nurse tu goreng) ngan minatang2 panggang heheeheheheh





kek plak beli kat SR jek..... peberet sepanjang zaman choc indulgence....name mia tetinggal...hahaha sentap perempuan tembam tuh!




dayyan bukan suke makan ayam2 nie...sosej die sebat berbatang2....




okey, meh budak2 nyanyi kuat2....




gambor besdei girl takde sebab malas nak pi amik tudung haahahaahh so tangan jek aku wakilkan utk diri ini haahahhah






pas makan2 layan budak2 main bunga api sat....




keje budak2 ni berlari keluar masuk khemah jek haaaaa.....






pagi esoknye (ahad) family johor nak balik dah....aku beli je nasi lemak bungkus ngan kuih2....






haa tu maklong aku ..same kan mcm muke mak aku...ye la dah kakak die hahaahahah..dalam kul 9 lebih dieorg semua gerak balik johor.... tunggu le plak cuti raya cina plak kot dieorg dtg lagi....yelaaa abah aku keje lagi.... adik yg nurse tu pun kene tgk cuti die jugak....





ekceli utk besdey tahun ni aku ngan en laki dah plan tak yah le adiah2...tak tau dah nak beli ape.... tapi aku le gatal.... aku dah engkar perjanjian...diam2 aku pi cari adiah ari selasa tu.... pecut jap gi alamanda....gi istudy tu cari eksesori tuk imac laki aku..huh mencatat sejarah beli adiah besdey setengah jam je hahaahahah.. ye laa opis aku ngan alamanda sekangkang kera jek, naik kete pegi balik tak sampai 15minit.....pastu balik opis balut2 siap....





malam tu mase tgh tgk budak2 study, papa dieorg turun nak buat susu dayyan...haa peluang keemasan, cepat2 suh dieorg stenbai menyorok...papa masuk je korang nyanyi lagu besdey....mama rakam aje heheheeh tekujat2 papa ade suprise adiah ekekekeekek



nak tgk ape isi dalam?...



almaklumlaa baru lepas raya, bajet lari so beli kan speaker ajek heheheheeh.... 


cocok sekali imac papa....leh kiteorg tumpang tgk movie online nanti hakhakhak....


hokey...abishh dah kisah raye haku!...eh opis korang dah buat jamuan raya? opis aku jumaat ni...just nice jek aku 'raya' jumaat tu.... arini last aku puase 6...pastu alang2 tu buat ganti terus minggu nie...jumaat tu jamuan raya, aku pun rayaaaaaa...yeay!...






** sabtu tu dpt aku makan kepala lemang...sedap2...tapi mahal tul lemang kat sini kan, sebatang rm12...gulp! kat johor dpt lagi sebatang rm5 atau rm8....





52 celoteh sahabat

Eh Eh..ada yg saya kenal la dlm gambar tu... Officemate sy :D

August 11, 2014 at 9:06 AM

Best betul la rumah lieya ni, siap ada halaman belakang luas pulak tu, memang seronok la buat bbq semua kan..Siap bentang khemah lagi..Terbaik laa, btw happy belated bday untuk lieya dan hubby yea..

August 11, 2014 at 9:06 AM

kak,
slmt pjg umur, semoga dikurniakan kesihatan berpanjangan, dimurahkan rezeki, senyum selalu....

August 11, 2014 at 9:11 AM

amboiiiii meriah giler! :)

August 11, 2014 at 9:14 AM

happy belated bufday beb...moga di murahkan rezeki...best2 semua dapat berkumpul2 kan....

August 11, 2014 at 9:14 AM

wah happening habis la..bestnya belakang rumah lieya ada kawasan lapang macam tue.. siap boleh pacak khemah lagi..amboi pandai jugak yer lieya buat surprise...hehehe btw Happy Birthday to both of you.. May Allah Bless both of you always..=D

August 11, 2014 at 9:24 AM

bestnya rumah luas bole bbq dan belakang umah pun prrmandangan cantik...seronokkan bergeng dgn amak utuk buat surprise kan..:) selamat hari lahir lieya ,
moga diberkati selalu.

August 11, 2014 at 9:48 AM

Wah..meriahnya..dgn bakar2nya..hadiah tu mmg cocoklah dgn imac ur husband....happy belated birthday to all of you..

August 11, 2014 at 9:50 AM

happy belated birthday untuk lieya dan suami.. ngeri bila sebut minatang bakar.. hahaha...

bagus sungguh idea beli speaker tu kan.. untuk kegunaan bersama.. hihi..

kakak ipar saya beli lemang masa nak raya aritu lagi mahal.. rm15 sebatang.. grr.. cekik darah betul..

jeles la tengok laman belakang rumah lieya.. lapang sungguh~~

August 11, 2014 at 9:54 AM

Best woooo main camping2 luar rumah...hahah
Khemah macam tu saya ada..
nak beli set BBQ tu pulak...
Hari tu awak ada beli set buat ABC kan?

ps: Fiza amik order frozen karipap lagi..dah start biz dah...dah puas cuti raya...hihih
nanti Fiza bagitau bila dia drop off Putrajaya / Bangi ya...

August 11, 2014 at 10:07 AM

best3..... mcm sikit bbq tuh dh siap penuh jgk atas meja.... makan ramai2 kadang sikit rasa cam banyak kan... seronok lah bdk2 tuh siap ada khemah bagai....

August 11, 2014 at 10:13 AM

happy belated bday lieya and shah :)

semoga kalian berbahagia hingga ke jannah..in syaaAllah..

wahhhhhhhhh meriahnya bbq..aku suka korang sekeluarga..meriah dgn makanan, meriah dgn anak beranak, meriah dgn kawan2..semua meriah..alhamdulillah..

aku belum raya lagi..harini baru nk masuk 4 hari..alahaiiiii terliur2 aku sampai rasa nk menjilat skrin ni ha tgk sate hhhhaaaaaaaaaa..

August 11, 2014 at 10:15 AM

untung betol yer tetiap tahun combine sambut besday..jimat tu lieya..

bbq makan ramai2 lagi syiok la lieya..sesambil tu dok bergosip..

heheheee sabtu ritu zee pon pi carik lemang..dapat yang bebetul sedap tapi sayang kepala lemang tadek..huhuhuuu..atas tu jadik kering skit tapi takpe la sebab lemangnya lembut..melepas la tingin..pon tak cukup ni..nak repeat lagi minggu ni..hahahahaa..zee dapat murah..sebatang rm8 jek..

August 11, 2014 at 10:18 AM

hepi belated besday to lieya & shah

perghhh ber BBQ lagi, meriah sgt..
simple2 mcm ni la nureen suka
kita pon x penat, hepi lagi kan
ngan adik bradik mak ayah datang

hadiah terbaekk dh tue lieya..
bab hadiah ni bkn stakat budget lari kadang kita pon dh x tau nk kasi apa kan.. hehehe
semua mcm dh ada jekk.. lain la yg brg x mampu milik hihiii

August 11, 2014 at 10:24 AM

Senang dan menjimatkan kalau boleh sambut birthday sama-sama. Lagi ramai lagi bagus. Nak-nak masa musim raya, lagilah best. Akak tunggu bulan depan pulak, birthday si Abang. Kalau Mami datang Malaysia, memang tak merasalah Abang sambut birthday. Kalau Mami takda, okeylah omaknya ni on aje bila kata nak buat jamuan.

Bestkan Lieya bila sesekali dapat berkumpul dengan keluarga dan sambut birthday kita. Yalah, dah tua-tua ni rasa segan pulak kadang-kadang nak sambut birthday dengan family. Kalau budak-budak tu takpalah. Kesian Mia, tersentap naluri dan perasaan bila nama tak terukir atas kek. Melampau makpak si Mia ni, over-over excited sendiri jek :)

August 11, 2014 at 10:28 AM

BESTNYER.. luas kawasan rumah lieya.. mmg bestla nk buat apa2 xtvt pon,..
lama x ber-bbq.. nak buat gak la hujung minggu ni klo jadi.. hehe

happy belated birthday buat lieya n husband.. lya doakan moga terus dipermudahkan sgala urusan hidup d dunia serta akhirat & sentiasa bahagia bersama selamanya..amin

August 11, 2014 at 10:36 AM

Happy Belated Birthday sis!
woweeee meriah nya berbbq bagai....
bestkan sekali sekala buat makan-makan camni kat rumah dgn famili....

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

August 11, 2014 at 10:41 AM

Date dekat-dekat baguslah Lieya boleh celebrate sekali harung
Happy belated birthday buat lieya dan en abe...
Moga terus berbahagia..

August 11, 2014 at 10:49 AM

aku raya 1st day kat KL, so aku beli la lemang kat kl kan lepas semayang raya..
harga is like 8, 12, 13 dan 17 rm. ada 4 size.
I think 13 nye the best la...So aku ambik semua yang 13rm nye..

August 11, 2014 at 11:05 AM

kalau kat johor kan, aku nak carik lemang senang je, everytime aku nak naik bas kat terminal bas Larkin, situ banyak gerai jual lemang..tiap2 hari..

August 11, 2014 at 11:06 AM

happy belated birthday ....bestnya..bbq dan makan ramai²....

August 11, 2014 at 11:14 AM

la... laki kau baya laki aku ke noksss... hehehe

bestnye tarikh lahir korang selang beberapa hari jek

August 11, 2014 at 11:31 AM

Wahh meriahnyaa.. sambut besday siap ada bbq lagi.. Suka tengok kawasan rumah lieya ada kawasan lapang gini.. cantik laa.. untung dpt rumah.. yg ada kawasan lapang boleh buat macam2 aktiviti..

Seronok laa abg yer..dpt hadiah dari bini tersayang.. tekezut dia yer.. :)

August 11, 2014 at 11:47 AM

seronok nye lahai boleh berkhemah tepi umah yer.. :)

August 11, 2014 at 11:56 AM

Oh...hepy belated besday buat lieya n asben n mia...:)

Kan..! Lpas raya x sah klau tak ber bbq...best kan...!

August 11, 2014 at 12:37 PM

Selamat Hari Raya buat lieyalatif dan family juga happy belated birthday..
Menu semua best2.. nak pulak bila ramai berkumpul.. seronok tengok..
Tahun ni FIL request nak lemang.. jadi anak2 beliaulah bekerja keras membuatnya.. hehehe..

August 11, 2014 at 1:41 PM

appy belated bzday kak...best kan klu family dtg umah..huhu igt ada bedio surprise tu ^__^ bru nk tgok

August 11, 2014 at 2:12 PM

Salam Aidilfitri.. dan Salam Ulangtahun belated buat Lieya n husband... saya dok Putrajaya... tapi dok kuarters je, lieya beli rumah area presint brape.. nnt leh raya umah lieya..heheh..untung kawasan luas yg selesa utk berbabeque kan... Me jarang shoping Alamanda..so, jarang le jumpe @ selisih dgn kawan2 hehehe..dok umah je.. selalu husband je gi shoping...hihi...

August 11, 2014 at 2:20 PM

Happy belated birthday utk lieya n semua...birthday dekat2 senang kan...celebrate sekali jer...

Bestla tepi rumah letak rumput carpet...kita pon lam planning nk letak...senang nk berbbq ke apa...

Btw..cantik speaker tu!!

August 11, 2014 at 3:01 PM

Salam Lieyaaaa..
Selamat Hari Raya Lieyaaa.
Salam Kosong-kosong yer Lieya~

bestlah sambut besday time raya.
ramai plak tuh ahli keluarga.. konfim meriah kan~

banyak jugak hewan2 yg jadik korban bbq tuh.
memang syok lah bakar ramai2 kan~ kanak2 rebina lagiiii lah syok.
main reramai. bila lapar bleh makan. kikikiki.

sweet sangat Lieya n anak2 nih.
pandai buat surprise. mesti suami lieya tersenyum2 dapat surprise nih kan!
Zura yang baca pon tersengeh2 depan PC nih.. hehehehe.

August 11, 2014 at 3:07 PM

Tu yg seronok ada rumah luas tau lieya..
Syiok sbb blh bt aktiviti camni tau..
Best!!
Sakan btul family lieya berbbq

August 11, 2014 at 3:48 PM

meriah! bila dah berkumpul reramai camni, bbq je sonang kan hehe... klu papazakwan, takyah kipas tangan, dia lagi sanggup pi hala kipas letrik tu ke tmpt bbq hehehe...lenguh tangan katanya

August 11, 2014 at 4:27 PM

Mmg best kalau ada kawasan besar belakang rumahkan Lieya....boleh le sakan berbbq, berkhemah bagai kat belakang tu.
Tambah tolak berapa ketul sorang dpt makan kepak ayam tu Lieya...pergh makan pulak ngan nasi cili padi mmg mabeles!
Hepy Bezday utk hubby, lieya dan mia moga 3 beranak ni dilimpahi rahmat Allah sepanjang hidup....
Hehe...kalau nak tumpang sekali, tu hadiah ngelat namanya....

August 11, 2014 at 4:31 PM

Meriahnya. Sedapnya kek tu. Happy belated birthday to you lieya & hubby.

August 11, 2014 at 5:27 PM

Rasanya tak terlewat sangat bunda ucapkan Hepy Besday untuk kedua mummy n daddy berdua ni...

Untung jugak tarikh besday dalam bulan yang sama kan...jimat sikit...
Salam lebaran yang masih berbaki dari bunda...

August 12, 2014 at 7:01 AM

untung le tarikh bday dekat-dekat leh celebrete sekali harung...kikiki

August 12, 2014 at 9:24 AM

meriah meriah...smbut besday bersama keluarga paling seronok..

p/s:okler tu lemang RM12. aku beli haritu RM15 sebatang..terkedu tau tp dah berhenti tanya takkan nk masuk kete balik..teruslah beli gak sebatang....pastu rndg die pun mahal dan tak sedap...geram. sib baik lemang tu sedap.

August 12, 2014 at 9:43 AM

Best nyer bler reramai org dtg umah kan..
nieyl insya'Allah next week akan ada tetamu dr Kampung En.husband..nak mai umah..
kate nyer tak pernah sampai..hehe~
Jamuan raya kat opis...ari khamis nie PUSPANITA Raya..
Ari Selasa depan Jamuan Raya Bahagia :)

August 12, 2014 at 10:09 AM

Syoknya sambutan double birthday papa n mama mia ni.. happy belated birthday to u all k.. ramai2 adik beradik datang memeriahkan majlis tu yabg bahagian paling seronok kan. Kena timing tu.. boleh ada orang lain tolong sediakan semua, birthday boy n girl boleh pantau je..

Semoga kebahagian korang ni berkekalan ya..

August 12, 2014 at 10:30 AM

Memasak memg penat tp seronok
bila tgk orang makan masakan kita
terliur di buatnya hah..
nasib baik pose..
ena x sempat kot nak pose 6 tu
sbb yg wajib pun baru dapat 5 hari
5 hr lg nak kejar.. adeii
harap dapat sekali la yg 6 tu kan.. *_*

Seronok la family besar lieya & co
Meriah sungguh!

August 12, 2014 at 10:55 AM

Raya paling best dapat berkumpul kan..syok akak tengok rmh lieya boleh bbq mcm tu. Murah gak lemang rm 12..kat masjid tanah paling murah rm12. rm 15 pun ada ikut besar lemang.

August 12, 2014 at 11:23 AM

bestnya buat bbq macam ni.. nak nak pulak semua ahli keluarga terlibat, lagi tambah meriah kan :)

August 12, 2014 at 12:26 PM

kt slyg byk org jual lemang.. harga ikut sz.. paling mahal rm15/16

August 12, 2014 at 2:05 PM

aku suka kawasan dan keluasan rumah ko Lieya. bleh bbq, berkhemah, guling2, geleng2 hahaha..
lagi meriah kalau sedara mara datang.. selesa je orang nak menjelajah hehehe..
tu lah nampak mcm sikit je masa sebelum bakar.. bila dah bakar tgk menitik-nitik airliyur aku hehehe

Aku tengok haritu yg surprise papa miamijadayyan punya tanjat kat IG ko.. hehehe nasib tak bersilat laki ko kat depan pintu.. hehehe

August 12, 2014 at 3:27 PM

luas nye belakang rumah best gile ....
mcm2 boleh buat tu ...

August 12, 2014 at 4:41 PM

Happy Belated besday Lieya....sooryyyyyyy lambat sgt wish...sbb ke BZ an...hehee

August 13, 2014 at 2:03 PM

happy belated birthday lieya, en suami dan mia =)
moga panjang umur dan sentiasa dalam rahmat ALLAH SWT =)

chocolate indulgence memang terbaik!
macam bukan birthday kalau tak makan..hehe
menu BBQ tu terbaik la
rasa lapo pula, lagi nampak drumstick tu
meleleh ayer liur =)

August 13, 2014 at 4:46 PM

happy belated bestday.. meriah bila bbq ada adik beradik dtg kan.. sambil borak.. sambil bakar.. sambil makan hahahaha ... lps tu tak sedar dah habis..

senang sambut bestday sekali mcm ni, mcm kami anniversary dgn bestday ank selang beberapa hari salu pun sambut sama².

August 14, 2014 at 8:35 AM

happy birthday lieya & hb. tarikh dekat2 senang sambut sekali.
ramai yg suka lemang tang situ sebab lebih rasa lemak2 & sedaplah senang kata.

August 14, 2014 at 11:49 AM

Wahhh sedapnya ber BBQ..
Sedap tu :D

Happy belated besday kak dengan asben..
Senang celebrate sekali date besday dekat2

August 15, 2014 at 10:14 AM

macam best jer camping kat luar rumah kan.....

August 17, 2014 at 4:19 PM

senangkan buat sekali jer..seronokler tu dapat surprisekan suami yerk...
bab bbqtu memang best tapi akakni memang malasler nak buat semuatu..
kalau golongan lelaki ramai yang sudi bolehler...

August 21, 2014 at 12:11 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy