Thursday, August 28, 2014

thursday ~ random photos


hai..selamat hari kamis...cam biase laa takde nyee entry lain melainkan entry random photos kalo masuk blog lieyalatif di ari kamis heheheeheh....moh layan pic yg ade....


*
*
*
*
*
*
*
V


  • kejadian ni berlaku mase ari jamuan raya Bahagian aku sebab aku pakai baju raya heheheeh...singgah pi alamanda jap waktu lunch...kebetulan bedak compact aku dah abis.... try2 kat MAC...ehhh mcm feeling2 jelita jek  lepas test, terus beli seketul hehehehe


  • bento miamija ~ utk pagi bihun goreng ...utk lunch nasi putih + daging masak kicap + ayam kurma + buah oren...kudap2 rehat kafa plak biskut2.... budak2 ni tiap arini senin je aku tak bento kan dieorg..bagi can guna duit...kang lupe lak skill guna duit....


 
  • mia ari tu dpt no 1 sekolah pagi n petang mintak adiah basikal.... beriye mintak basikal tapi die bukan pandai pun kayuh basikal roda 2 nieh.... aku paksa die berlatih kalo tak buat rugi jek beli...akhirnye sehari suntuk dok belajar imbang badan n mengayuh mia dah terra...lebam2 kaki kene tempat pengayuh hahahahhah.... mija je takut2 lagi, alahai budak sorang tu lembik sikit ikut aku hahahaahah ....



  •  rutin  malam jumaat....alang2 baca yassin tu buat air yassin sekali...


 
  •  cer cari mane satu anak teruna aku heheeheh...pic ni mase sambutan hari raya kat taska dayyan..



  • last kunjungan syawal namenye ni...en papa buat gathering geng2 opis lame die dulu....meriah rumah budak2 belari main....mak ngan pak budak bakar bbq....menu simple jek mee goreng, nasi goreng tomyam, koktail, kek ngan buah sikit...



  •  Alhamdulillah berkat ajar dayyan sikit2 die dah kenal nombor 1-20... ABC pun die dah kenal ...so skrang masuk fasa ajar menulis plak..... seronok kalo jadi housewife leh sepenuh mase ajar anak...aku ni kene curi2 mase sebab mlm jek laa pun ade dgn die... kang mlm tu laa die nak layan ipad die so kene laa pandai pujuk suh menulis dulu sikit..... nak behenti keje jadi housewife mmg tidak le aku.... dah sedap berkerjaya dan pegang duit sendiri kan....
 


 


  •  rajin org dlm umah aku....gigih bercucuk tanam...bersihkan laman sekangkang kera nieh.... nak tau mak die buat ape?
 

  •  mak die ni haaaaa...elok main beskal haahahahahah....bulan raye koo keje asik makan jek...lapisan perut dah mcm kuih lapis...gigih mengayuh petang2 bagi keluar peloh kononnye huhuhuhuhu

 dah  abis dahhhh.. selamat berjimba la korang weekend ni yeak...cuti panjang kan sampai senin....yuhuuuuuuuuuu!!




**salam kemerdekaan yg ke 57tahun utk Malaysia....salam kemenangan umat islam untuk penduduk Ghaza....



52 celoteh sahabat

Morning kak..wah!rembat jugak MAC seketui yea..ok la tuh klu serasi ngan kulit muka..:) nieyl pakai MAC time kawen aritu je..haha~ Rajinnyer la..suami sape la tuh yea... 3 kali tengok gambar jamuan raya taska..nak cari dayyan..tak jumpe..rupe nyer tu diaaa dok depan skali tuhhh..hihi~ Alhamdulillah..akak didik anak dgn baik..nieyl suke cara akk..:)

August 28, 2014 at 9:09 AM

Bagus betul bercucuk tanam semua yea...Ibunya pun ok gak tu, kita pun perut dah berlapis ni geram betul tapi asik makan je lupa diri..

August 28, 2014 at 9:16 AM

Asal tangan ko buat gitu lieya.. tinggi tabik..???

August 28, 2014 at 9:28 AM

Best tu....

August 28, 2014 at 9:31 AM

Best rumah ada laman besar, boleh berbasikal... kurus lieya, nak diet lagi ke tu? Dlm gambar tu nampak kecil je...

Seronoknya tgk bebudak 3 orang tu mgaji sama2.. alhamdulillah, jenis anak yg mendengar kata semuanya... moga2 sampai besar nanti pun boleh macam ni..

August 28, 2014 at 9:33 AM

Dayyan tu berhelmet bagai kenapa sayang?
Takut tanah terbang ke rambut yg cantik itu ke?
Kalau kakak pandai kayuh basikal kakak pun nak buat macam Lieya:)

August 28, 2014 at 9:36 AM

wah rajin bercucuk tanam ayah & anak2 ye...mmg suka tgk bento lieya buat utk ank2

August 28, 2014 at 9:37 AM

Meriahnya bento miamija.. mampukah lya nk wak camtu nanti.. huhuhu

Dayyan y wak tangan peace tu kan.. cute.. hehehe

Xtvy mlm jumaqt tu sgt bgus... baca yasin bersama anak2.

August 28, 2014 at 9:39 AM

pandai dayyan menulis ye..mau dia..bagus lieya..pandai anak ko bila dah masuk sekolah nnt..keep up a good work lieya!

seronok tgk family lieya penuh dgn aktiviti..ada je secara berjemaah..alhamdulillah..

mudah2an Allah murahkn rezeki dan dirahmati dunia akhirat :)

August 28, 2014 at 9:45 AM

semangatt berbasikal.. gaya apa tu lieya? hahaha

dayyan comelll...

August 28, 2014 at 9:46 AM

Tanah sekankang kera kat umh ni pun da semak samun..ntah bila la nak becucuk tanam balik pun x tau...

August 28, 2014 at 9:53 AM

cantik lieya pakai shawl...pakai pulak dengan dengan bedak MAC..lagi la cantik :)
berbasikal aktiviti yang bagus....nak mengurangkan lemak² degil...(padahal diri sendiri juga degil..makan banyak xingat..hehhee..bukan kata kat lieya..tapi diri akak sendiri ..huhuhuh)

August 28, 2014 at 9:58 AM

dlu aku pun pki MAC skang ingat nak tukar tak mo US dah hehe..
try Japan brand pun not bad..Kanebo, Kate or shiseido :)

August 28, 2014 at 10:04 AM

aku setiap kali bukak blog..memang tak sabar nak baca blog ko tau..aku suke la ko terapkan nilai amalan rohani untuk anak2 ko..bila ko start buat camni ngan anak2 ko..sejak dari kecik ke...baguih la...aku tabik spring ngan ko..ko baru betoi aku gelarkan supermama..bukan macam opismate aku...tahu org gelarkan diri supermama...wahh..bukan main, hari2 status kat FB boleh buat 5,6,7 keje dalam masa setengah jam...malas aku layan...tp klo ko yee...waa tabik spring kat lu ni..hahahhahah...tapi dayyan bercucuk tanam, tak menahan helmet pink...aku nak minta en asbeen aku berguru ngan lakik ko la..hahahha...ni pon fav lakik aku jugak ni bercucuk tanam...hahahhahahhaha

August 28, 2014 at 10:05 AM

dayyan pakai helmet kakak dia ler tu bercucuk tanam...hehe
kelakarlah dak dayyan ni
bagus ler usia gitu dah kenal abjab dan huruf,
tu pasal si mia pun peksa dapat no 1.
tahniah mia ye, keep it up tau
ha lah lieya, awat tangan tu gitu

August 28, 2014 at 10:15 AM

MMg selalu tunggu N3 khamis ko ni sis...ko pandai betul managekan masa ko yer..akk respek abis dgn ko ni la....setiap waktu ko terisi dgn perkara yg tak sia2 beb...ada jer ko .. en suami ko dan anak2 semua ada jer aktiviti sihat walafiat yg dilakukan...mcm ko ni jd sumber rujukan akk pulak ..padahal akk ko ni dah tua bangka dari ko...

August 28, 2014 at 10:16 AM

suke btl tgk ank2 brkumpul ramai2 cmtuh ... meriah sgt ...

August 28, 2014 at 10:21 AM

suker aku tgk kau rajin masak noks...

kalu aku jiran kau, kompem hari2 aku betenggek kat umh kau. hahahaha

August 28, 2014 at 10:25 AM

menu sedap2...

nak gak join kayuh basikal...

August 28, 2014 at 10:33 AM

hihi chayok2 kak moga lapisan perut tu dpt dinyah kan ;)
pic dayyan tu dia dok depan skali mcm payah naw jari dia nk wat peace hihihi ;p

August 28, 2014 at 10:38 AM

yeahhh .. mia dah pandai kayuh tanpa roda ... anak sy pun baru pandai ... nak beli basikal jgklah nak layan dia kayuh tgh semangat ni... mcm leya buat tu....

anak² memang kt kena terapkan nilai dr rumahkan.. moga dia org terbiasa dgn pendedahan kerohanian, suami pun kenalah bimbing jgk.. sejuk tgk anak² leyea baca yassin... dan bercucuk tanam sesama.. kemahin si dayyan siap pakai helmet...

salam hari merdeka...

August 28, 2014 at 10:55 AM

nmpk je dayyan yg pakai kurta ijau tu kann...hihihi kiut!
kite pon rindu nk nek beskal...tgu baby besau sikit kite hangkut sekali
amboii lawo2 pinggan mangkuk tu...drooling :P

August 28, 2014 at 10:55 AM

Senangnya nak psiko kakak sorang ni. Cakap ajelah muka cantik, terus dibelinya hah. Rasa cam nak jual produk kecantikan kat Lieya lah. At least dapat gak satu client. Kihkihkih....

Alah, mana boleh tak kenal Dayyan. Rasa tak lengkap pulak Dayyan bergambar pakai baju raya tanpa otomen di sebelah. Takda songkok itu biasa :)

Ni kiranya hari Isnin off memasak di pagi harilah ya. Dah anak-anak nak belajar mengenal duit katanya. Anak akak bawa je duit RM4 gi sekolah. Dari hari Isnin sampai Jumaat, duit tak gerak. Senang hati mak tak payah top up. Yalah, dah makanan kat sekolah tak halal, nak watpa bawa duit. Saja je nak bagi feeling happy ada wallet dan ada duit dalam wallet :D

Amboi mem, main order 'tukang kebun' dari atas basikal aje. Itu eksyen je ke memang betul pandai kayuh? Jangan setakat dok atas basikal sebab nak posing je tau :D

August 28, 2014 at 10:56 AM

last pic tu, sape yg snap lieya?
dh mcm superwomen hahhaa

sronok bercucuk tanam... best la kwsn umah lieya
umah nureen klau wat g2, x brani sbb ada paya kat blkg..
kadang org mai mesin rumput pon jumpe ular huhuuuu

bagus perkembangan dayyan... :)

August 28, 2014 at 10:59 AM

ko mmg mudah di pujuk raya dek pejual2 kt alamanda tuh leha oi hahahha...

bento tuh mmg lengkap, tak sbr nk bento kan utk aiyan muahahah

bgs jgk kan bt air yassin sndiri udah baca yassin beramai2 tuh kan

dayyan comfirm la yg depan sekali tuh kan ngn baju raya nyer tuh

aiyan bt masa nih boleh sbt je tp pelat2 1 smpai 10 tulis lum lg... takpe kite usaha lg mengajar ek

syok lah ko berbasikal keliling umah... selim melim lah pasni

August 28, 2014 at 11:02 AM

pandai dah dayyan tulis, bella tak lagi la, tak layan pun buku tu dia jenis berat nak pegang pensil bagai ni

August 28, 2014 at 11:03 AM

Lieya dh kurusla..takpyh nk exercise sgt..haha..tu statemnt org jeles sbb xrajin nk exercise..hahaha

August 28, 2014 at 11:35 AM

semangat maknya naik beskal...jgn sehari dua dahla..hahaha...

August 28, 2014 at 11:50 AM

hee.....knape tak suh org tu mekup kan sikit..hhee..bagi hot...
papa nyer..sempoi...sambil menanam bunge..sambil pantau anak dara nyer...biase lah lieya...jatuh klu baru nak belajar nek beskal ni..mcm kite dedulukan....
dayyan...tuuu haa.depan sekali..heheee
kan..bebudak la ni bz dgn tab.pad.ipnone dan mcm mcm lah... kna pujuk sikit lah baru nak menulis
sue pun kadang de gak..terpikir nak ngajor je bebudak ni sendiri...tapi pekandaya...huhuuuu
kite jadi cikgu dimalam hari je lah..tu pun 1jam jer.huhuuu (9pm-10pm)

August 28, 2014 at 12:08 PM

Lieya akak tengok cam dah kurus sangatler pulak..
sejuk jer tengok baca yassin ramai2 nikan...
akak kat rumahtu bacalah sorang2 ...
kena paksalah gamaknyer...
ramai orang datang bertandang yerk...
memang rumah tu tetamu sukakan...

August 28, 2014 at 12:09 PM

Salam Lieyaaaa~

Amboiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiioihhhhhhhh*cukupfanjangx?
kemain gojes baju raya!
merelip2 tuh!
memang vonggeh lah kat majlis hari raya tuh kan!
hehehehe.. cantek~

My Anis pon baru pandai kayuh basikal.
skrg dia slow2 bawah basikal time nak gi mengaji.
tapi papa dia folo kat belakanglah.
papa dia handle Anak dia lagi sorang kayuh basikal roda 4. hahaha
kemain rajin suami lieya membunga tu ha~ untunglah bini dieeee.

sejukkkk memandang anak2 Lieya baca yasin tuh.
xtvt keluarga yang bagus nih lieya..

comel dayyan bergambar dengan kawan2 dia.
memula x pasan gak mana satu dia.. telek lama2 baru cam.
hahahaha.

banyak jugak juadah yang lieya masak untuk tetamu.
zura pon teringin gak sebenarnye nak masak2 pastu ajak kawan2 dtg rumah.
tapi x de kekuatan lagi nak masak byk2.. huhuhu.

Rajin anak teruna buat homework yer.
tekun hah menulis.

okehhh.. zura gelak besar tgk dayyan pakai helmet pink tuh!
hahahahahahaha.. nak cucuk tanam pon kena pakai helmet ke yang~
chomel shangat dierrrr!
hahahahahaha

Lieyaa.. zura pon kayuh basikal gak.. tapi basikal x bergerak.. duk statik kat situuuu jer~ hahahaha

August 28, 2014 at 12:25 PM

- yeayyy menu bento kembali lagi! :)
- senang je nak cari dayyan, cari yg paling cute :)
- menu sedap2 utk tetamu :)
- lama dah kitorg tak buat bbq huhu!

August 28, 2014 at 12:46 PM

Rumah ada halaman best kan boleh bercucuk tanam boleh bersantai-santaian bagai.

Lieya bab Bento akak tabiklah, akak tak segigih macam tu nak siapkan bekal anak2 bagai. Tapi semua itu akan jadi kenangan termanis buat anak2 dan suatu hari bila depa ada anak2 mesti anak2 akan dapat layanan macam tu jugak.

August 28, 2014 at 1:49 PM

banyak cerita dalam satu entry..nanti boleh la buat rujukan nak bento kan baby bila dah besar...ngeee

August 28, 2014 at 3:44 PM

as usual fabulous and wonderful activities... respect giler korang

August 28, 2014 at 4:08 PM

Lieya... alahai..kite baru komen, sori.. tak sempat la nak komen awal2.. tapi mmg sronok aktiviti bersama keluarga, perlu di kekalkan.. cam keluarga wardina, sentiasa bersama keluarga dengan Al-Quran, didikan awal anak2 perlu tu kan lieya moga anak2 soleh soleha.. Amiin......................

August 28, 2014 at 4:52 PM

tgok gmbr2 Lieya rasa warna2 sungguh..
bab2 masak sungguh rasa lambat lagi nak sampai thap ni..
tgok dan jeleng jelah..

August 28, 2014 at 5:01 PM

hahahaha..wehhhh..maknya, gi tolong bercucuk tanam tu....jgn ngelat main basikal :P

awat helmet dayyan color pink? hahhahaha

August 28, 2014 at 5:49 PM

Amboi sempat lagi yer.. bermekap..hehehe
Sedap2 tengok bento Lieya utk anak²
Rajinya hubby lieya bercucuk tanam.. cantik bunga2 tu
Comei dayyan duk depan tuh.. :)

August 28, 2014 at 5:50 PM

Rajinnya bercucuk tanam

August 28, 2014 at 9:40 PM

Eleh taunya...... mmg nak beli bedak Mackan hehe .......Berapa RM yeh Lieya....OKje beli bedak biasa biasa je udah...hehe Tapi bedak mahei ni hasilnya pun cantik sebenarnyakan.....Dayyan yg depan sekali tukan pakai baju hijo.....mcmlah auntie tak dapat cam budak cute tu...
Ni sudah bagus laki mmg sayang betul ngan bini dia....kasi happy happy enjoy naik basikal haha
Alahai berlapislah sangat mcm kuih lapis ...cantik jer okje nengoknya..... Okje ni yelah bukan mcm kuih lapis lagi dah ni....huhu

August 29, 2014 at 10:02 AM

Lieya bedak MAC memang best!!! farah dah 6 tahun setia dengan bedak MAC nie..hehehe
patut la berseri2 masa jamuan raya hari tue..rupanya orang tolong bedakkan dia..=D

August 29, 2014 at 10:48 AM

Lieya, akak lagiilah parah. Tak boleh jalan, tapi mkn mcm biasa. Berganda2 naik la. Senang juga bila buat party bbq ni kan Lieya. Meriah pun meriah

August 29, 2014 at 12:37 PM

lieya control ler tu senyum..hahahaa..dah alang2 dier tolong makeup kan, demand la skit..mekap ala2 retis pon jadi la..
hidangan syawal tu naik selera betol tengoknya..banyak tu masak..salute arr..sempat jer kan nak masak banyak2..
best dapat men basikal..sambil tu bakar lemak2 tepu skali..kot nak kurus tu makan masa skit lieya..kena men hari2 baru boleh..kahkahkah..

August 29, 2014 at 1:13 PM

syioknyer bercucuk tanam lieya..... sekangkang kera pon ok per janji rajin kan...

August 29, 2014 at 2:14 PM

sales girl MAC tu tengok baju ko cantik dik Leha.. tu pasal dia pengaruh ko beli.. ekekekek
baju raya ko tu cantik babe.. aku suka.. combination kaler pun sangat memikat bijik mata tu yang melihat hehehe.
sampai harini Kak Jah kagum dengan ketabahan Dik Leha membento.. Kak Jah cuba untuk menginspirasikan cara tu.. InshaAllah mulai selasa depan nak bangun pagi nak buat bento pelbagai cara Dik Leha hehehe
Cepat betul si Mia dapat beroda dua dgn beskal baru dia.. Si Khairine punya beskal kat rumah sampai naik berabok dah.. tayar pun dah pancit sbb tak main.. plus tak teri beroada dua lagi.. Derrrr :D
Alhamdulillah.. rajin budak2 tu ikut baca yassin malam jumaat.. sejok perut Dik Leha mengandung :))
Dari jauh makcik Jah dah nampak Dayyan dalam gambar tu.. yg pakai kurta hijo persis kaler baju raya mama dia ler yg dok depan tu hehehe..
BBQ?? bestnya.. len kali nak berbbq ke nak masak sedap2 ke jangan lupa jemput aku skali yer.. InshaAllah aku boleh bedal semua makanan2 tu hehehe
Wpun garden sekakang kera, tapi kalau diusahakan tanam pokok durian pun mau tumbuh aku rasa kat situ.. hahaha.. chayokkkk LieyaLatif.. berbeskal kau petang2.. jgn sekerat jalan sajo sudehh ekekeke..

August 30, 2014 at 11:09 AM

Comel bekas mknn strawberi tu...hihihi

August 30, 2014 at 11:43 PM

Tahniah mia...teruskan kecemerlangan........seronok jugak berbasikal tu..akak rasa kalu berbasikal dh xde imbangan badan sbb dh lama sgt xkayuh basikal.....

September 2, 2014 at 11:34 AM

salam lieya..
nak tanya la psl bento anak2 tu..
lieya bangun seawal kul brp utk masak 2,3 jenis lauk tu?
sgt inspired utk sy sbb next year anak2 sy dh b'skola pg & ptg..
so nak jugak buatkan dorg bento cmtu..

September 2, 2014 at 6:07 PM

menu menarik... makeup cantik... rumah pun cantik... :)

September 2, 2014 at 8:21 PM

salam beb...aku suka lah tgk kau..cantik bergaya, rajin memasak, rumah pun cantik..untung cik abang kau tau...tabik spring..hehehe...

September 2, 2014 at 11:37 PM

salute dgn lieya..ni betul2 supermom..
mcm sue ni belum boleh lagi nak jadi cam lieya..
tang nak bahagikan masa ajar anak2 tu yg ade susah skit sbb ada baby tecik ni kan, mmg payah skit nak ajar kakak n abam..
soon insyaAllah..

September 3, 2014 at 11:08 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy