Wednesday, September 3, 2014

cuti merdeka yg x kemane pun....



hamboi2..kemain masing2 update citer cuti merdeka masing2...ade yg balik kg, ade yg pi jengjalan.... tapi aku yakin yg balik kg mmg ramai... aku je jadi 'jaga' kat putrajaya ni hahaahahah....dok umah...ade pun jalan2 sekitar sini ajek.... sebab dayyan kene sakit mate merah menyala tu..... sambil2 tu aku plan nak rehat2 jek kat umah...harap maklum pic byk sebab malas nak buat berentry2 hehehehe...

*
*
*
*
*
*
V


sabtu (30hb) tu bangun2 tgk mate dayyan merah bengkak...halamak ini budak kene sakit mate plak....tapi syukur gak die kene hari sabtu so sempat le nak recovery cuti 3 hari tu.... kalo tak kene laa aku stenbai cuti hohoho....bawak pi klinik maria amik ubat...




upah menan sikit.... mane leh adik je dpt...kakak2 pun dpt same lah...tu yg berbungkus tu dieorg punye...


belikan dayyan water doodle nie...serius best wey bende nie...kalo nak latih anak menulis beli laa bendealah nieh... sebab die tulis guna water marker pen...takyah padam2 .... akan hilang sendiri pastu yg paling penting takde laa nangis2 ko bile tgk sofa ke dinding ke kene conteng...ade audio/muzik gak tuk belajar ABC, spelling ngan mcm2 lagi la....heheheeheh..sila dptkan di toyrus berdekatan anda.....rm59 sajer....ecewah!!
 


jimat pun jimat sebab isi air jek dah boleh guna ....



utk kakak2 beli sofea the first...mane aci beli kan adik jek...mule laa majuk kang ...hihihi...ikutkan budak2 ni takmintak pun bende ni tapi aku yg geram tgk bile masuk toyrus tuh....dulu mase kecik2 mampu beli barbie jek, tu pun satu jek mak aku belikan...usung laa satu tu... so bile dah ade anak2 ni aku excited kumpulkan koleksi utk anak2....



ptg sabtu tu mcm biase laa rutin biase bawak miamija kelas swimming dieorg....korang swim laa ngan cikgu, aku ngan en laki ngan dayyan elok melantak roti canai kat food court presint 16 tu heheheeh...



damia dah masuk level belajar freestyle.....



pas abis kelas swimming, tukar baju dieorg bising lapo n nak makan kfc.... nak gi kfc alamanda asalnye tapi pikir2 balik mesti penoh org...jom le pi equine jek... kebetulan dah lame gile tak makan kfc...rase mcm sedapp noo plak makan ari tu haahahahah



pas kenyang makan kfc tgk2 pasar borong bukak...ape lagi jom singgah jap beli barang basah.... penoh plak kedai bukak walau dah lewat petang...bab beli ikan ayam mmg tugas laki aku sebab die je pandai tawar..dari rm18 leh jadi rm12...kalo aku? ape penjual tu sebut, tu le aku bayar kalo kene tipu pun mmg kena laa tipu hahahaah



ni plak citer ahadnye (31hb)... tak kemane jugak...dok umah bertukang heheheeheh... tgk peralatan tukang en laki...bersusun toolbox hah....



lepas pindah2 umah ari tu, frame2 semua tak bergantung lagi.... so ari  ni kasi gantung laaaa.... aku ade tempah 4 kanvas gambar family ngan tulisan kufi.... tak sabar nak tgu siap...



bergegar2 umah jiran sebab keje kiteorg dok menggrill je hahaahahah...maap le jiran...



pasang grundtal cermin tu kat semua bilik ayor.... baru2 ni pi ikea beli pokok2 ngan pasu2 nak letak dlm toilet kononnyer...



aktiviti bertukang diteruskan lagi dgn projek gantung kanvas plak.... murah jek ni rm15 jek hehehehe pasang kat toilet ngan dapur...



dah siapppp... ni dlm bilik ayor tetamu...




ni kat celah dapur...




ni pun kat celah dapur....



nie plak kat bilik air miamija...



cuti 3 hari tu mmg tak masak pun aku...makan luar jek hehheeh...betul2 cuti dapur aku tau hahaahaha... ni tgh sapedek kat cibiuk bangi... rindu nak minum jus jeruk ngan nasi timbel ayam bakar mmg kesini le aku....sedap mantop!


isnin pun tak kemane gak...lepak umah gak...keluar time cari makan jek....haaa amecam happening tak cuti2 merdeka aku heheheeheh.... aktiviti melengko gaya ular sawa gitu heheheheeh...hokey2 nak pi bace citer korang plak ...sure meriah kan...




** hutang nak up pic photoshoot.... hokey2 nak rajinkan diri resize gambar sat...



40 celoteh sahabat

Ai best juga cuti duk menghias rumah sendiri.. bab nak pasang benda2 ni suami saya memang lama sungguh. Kalau beli sesuatu, suruh dia gantung, ai kena tunggula. Ni pun ada beli kufi frame..entah bila dia nak mula panjat.. dayyan dah ok ke tu? Harapnya dah ya..

September 3, 2014 at 9:04 AM

Sama la lieya jue tak g mana.. malas giler nak keluar.. aduihh payah betui kalo dia mai penyakit malas ni..hehhehe

September 3, 2014 at 9:05 AM

banyak tuh aktiviti dibuat.... nsb lah dayyan sakit mata tak teruk kan... kalu tak sian jgk dia...
lawo deco2 gambar kt blik ayo tuh... mmg rasa nk duk lama je dlm tuh hehehe...

September 3, 2014 at 9:09 AM

duk rumah je pun tapi luang masa dengan family tetap seronok and happy..:)

September 3, 2014 at 9:12 AM

zee pon tak keman gak lieya..tapi keluar gak bawak budak jenjalan..sian dorang boring..
bab2 tawar menawar kat pasar tuh, memang sama jer kita..tak pernah lagi kot pi tawar harga lauk pauk..selalu ape yang dia letak yang tu la zee ikut..huhuhuuu..nampaknya memang lama dah kena tipu..
teror dah tu mia swimming... mija plak camaner??
mata si dayyan dah oke belom?? nasib baik la anak2 zee tak kena lagi..kang kena sorang memang berjangkit la kat yang lain..risau gak ni..

September 3, 2014 at 9:18 AM

cuti merdeka akak blik kg mkn kenduri kawin je lieya... 2 hari makan kenduri.... dapt makan buah dokong ngan cempedak...

September 3, 2014 at 9:20 AM

ko ngan aku mmg geng...aku pon tak kemana sangat pon..mmg kat umah jugak..hahhahha...bab membeli barang basah..ko lakik ko mmg geng ngan lakik aku..ahahhah..pon terrer bab2 tawar menawar, terrer bab pilih barang basah..klo aku pilih ada je tak kena...hahhahahh.....

September 3, 2014 at 9:27 AM

terbaik lah cuti2 akak...ida pun duk umah je...maklumlah menikmati saki baki cuti 3 bulan...semlm baru masuk ofis.rasa mcm nk cuti lg setahun,..hahaa

September 3, 2014 at 9:29 AM

first of all..nieyl nak ckp thanks akak sbb x putus bg nasihat kan nieyl slama nie..
oh ye..arini baru perasan la gambar header dah bertukar...dlu dayyan kecik je..skrg nak becar dah...hihi~
wah~suke ar tgk umah akk..bler nak ajak nieyl p umah nie...dah dekat dah tuh..hihi~
geram je tgk dlm gambar..nak tgk depan2... nieyl pun byk idea nak buat kat umah tuh..
cume $$$ je blm nak cukup..haha~ :P

September 3, 2014 at 9:37 AM

kami pulak, sabtu ahad stay kat rumah je sbb incik abg bz dgn show utk wedding. petang ahad baru balik melaka, dah lama x jenguk mak abah. isnin bawa anak mandi manda kt bayou lagoon. mlm tu balik shah alam semula...

September 3, 2014 at 9:42 AM

Kami cuti duduk rumah je..uhukss

September 3, 2014 at 9:54 AM

bestnyer cuti dapat lepak kat rumah..sempat lagik mengemas yea..
saya x rehat pun sbb terlibat dgn perbarisan..kikiki..
anyway rumah lieya cantik sangat....dah le pandai masak

September 3, 2014 at 9:55 AM

kesian dayyan..harap2 dah makin baik..rakyat yg lain dlm umah tu tak berjangkit ke lieya?

nampak terer sgt dah miamija swimming..bagus la depa :)

cantiknyaaaaaaaaa deco2 umah ko lieya..serius!!tu baru aku tgk dlm toilet, belum area lain..laki ko mcm laki aku suka keje2 mengrill, menggantung semuanya..tools box mmg benda wajib ada kt umah tu hhhiiii

serius beb seronok tgk aktiviti korang anak beranak :)

September 3, 2014 at 9:57 AM

Kesian Dayyan. Masa cuti pulak sakit mata..

Samalah kakak asal cuti aje cuti masak. Tapi sebab anak-anak dgn abang cuti Jumaat, Sabtu dan Ahad jadi tiga harini kami makan luar. Hari isnin kakak dah kena masak (N3 kakak hari ini). Anak & abang dah kerja hari Isnin. Susahlah Lieya cuti tak sama..

September 3, 2014 at 10:03 AM

okler tu...ade gak aktivitinye... kami balik kg je...aktivit kat kg ngulang kedai Rm2..haha

September 3, 2014 at 10:14 AM

wah..cantiknya bilik ayor...entah bila dpt peluang jd tetamu ntah..haha...aku pun x pi mana cuti aritu..dok umah aje,.

September 3, 2014 at 10:19 AM

siannya dayyan sakit mata -_-'' huhuhu kadang2 best gak kan cuti2 lepak umah ngn family rsa rehat jugak kan...cuti merdeka jln rya nk blk kg pon bleh jem ;p

September 3, 2014 at 10:23 AM

alaaa xtvt camni pun dah best dah ni
janji bersama insan2 tersayang kan :)
doodle tu zakwan pun ada
tp sampai turn nayli, pen dia rosak plak dah.. nak carikan 1 utk nayli la nnt hehe..

September 3, 2014 at 10:36 AM

Wehh syokkkk aaaa cuti2 lepak rumahhh rehat2 sambil deco deco rumah weyyy. Aku pun tak sabor nak mendeko rumahhh ni haiiii lambat sungguh nak siap hukhuk!

Kelas swimming on jugak ek cuti panjang. Sama la Danish pun kelas taekwondo on gak hari merdeka tu huhu. Dah advance tu dah masuk freestyle dahhh

Aku pun tak habis2 ngan cari barang rumah..letih pun iyer. rumah pulak tak habis2 reno haishhh. Bufday dania siap kena standby kerja lagi sadis betul haha.

September 3, 2014 at 10:50 AM

hahhaah..ular sawa la sangat ;p
ai pun kat rumah je..layan anak,kemas umah mana patut :)

September 3, 2014 at 11:02 AM

Salam Lieyaa..
sama lah ngan zura.. tak kemana pon.
sebabnye adik Zura ade datang rumah weken haitu. plus suami zura keje hari isnin.
memang melepak kat rumah jer.. pastu main masak ngan adik zura.. hehehe

Menarik nampak menan Dayyan.
pen dia tuh memang menan yang terbaik.
x de lah risau conteng dinding yer.. hehehe.

Zura memang suka tengok kalo Lieya tempek n3 pasal deko2 umah Lieya.
pandai Lieya ngan suami mendeko.. nampak cantek sgt~
minat plak tgk para cermin tuh.
tengin nak beli jugak.. hehehe

September 3, 2014 at 11:14 AM

rajin bertukang rupanya suami lieya..bagus2..

eh, lieya beli kat mana water doodle tu? mcm menarik jer..

September 3, 2014 at 11:15 AM

kebetulan kena time cuti..lega sikit...kalau hari keje ..konfem kena ambil cuti..
kdg best juga cuti panjang lepak² kat rumah...

September 3, 2014 at 12:02 PM

Itulah yang best tu kan. Akak nie sebab rumah mak pak memasing semua dekat2, maka hari cuti kejap2 gi menempel kat rumah orang. Rumah sendiri tak terbela, hahahahha.

September 3, 2014 at 12:09 PM

musim sakit mata kot skang nie...kt penang pun berlambak kene...mintak dijauhkan lah dari family sbb ada anak kecik nie lain skit kan...kesian kt budak nnti...hehhehe

September 3, 2014 at 12:15 PM

Alamak baru teringat ada dua frame di rumah terbiar tak bergantung. Ish, camna boleh terlupa. Nampak no gaya pemalas tuan rumah tu terserlah tau. Duduk rumah pun best juga Lieya. Macam-macam boleh buat. Melingkar macam ular sawa pun nikmat gak kan... bukan selalu dapat buat free style gitu. Eh, basikal dah terbiar tepi rumah ke? Takda cerita pun kayuh basikal cuti panjang ni. Hahaha!

Akak hari pertama cuti ajak HD gi PD.Gagal. Hari kedua cuti ajak HD gi PD. Gagal. Hari ketiga ajak HD pi PD, pun gagal tanpa berfikir pun HD ni tau. So, akak pergi bawa anak-anak ke tempat lain. Kebetulan Abang sambut birthday Sept 2. Of course, Mommynya sambung cuti. Hari ni baru naik kerja :)

September 3, 2014 at 12:27 PM

rasa nk beli magic pen tu kat Luth juga.
Luth sekarang dah start suka menconteng..
alamak sini dekat2 xde plk toys ur..
nak google lah cari..

September 3, 2014 at 12:38 PM

eyhh..
header baruuuuuuuuu..
mana pic photoshoot raya lieya?? hehehe

sian dayyan... bgkak mata dia
dulu pnh beli water doodle utk asya

September 3, 2014 at 1:46 PM

lya pon x kemana ct merdeka..
duk rumah..sbb mama lya sakit

September 3, 2014 at 1:46 PM

rajin betul suami bertukang...
saya dulu rajin, la ni dah malas...
tgk gambar2 suami awak bertukang, rasa nak aktif balik bertukang.,..hahaha

ps: hari tu kat FB ada mentioned " layanan hampeh kat klinik masa check dayyan sakit mata"....cerita la sikit..nak tau ( mode kepoh sudah mariiii..hahahaha)

September 3, 2014 at 2:21 PM

Salam. Hee sungguh rajin suami bertukang.

September 3, 2014 at 3:55 PM

bestnye Lieya... suke tgk umah u.. umah sendiri kan, leh hias sesuka hati ikut mane yg menarik...
hurm... i tunggu umah PPA1M siap, tatau bile tawon, hahahah!

September 3, 2014 at 5:28 PM

teringin jugak nak letak pokok dalam bilik air, tapi kena beli la dulu tempat letak a.k.a rak cermin dia kan...

September 3, 2014 at 6:02 PM

Sama la...cuti dok umh je...tp kita kena masak2 pulak...hehe...x kemana pun...malas yg amat nk kuar!

September 3, 2014 at 6:29 PM

bilik air ada jam??
okeh good idea.
sebab selalunya bila mandi campur berangan mandinya 10 minit, berangannya setengah jam.
boleh consider letak jam dlm shower pasni.

September 4, 2014 at 12:12 AM

duk rumah pun best jugak..boleh santai santai kan...

September 4, 2014 at 12:22 PM

Bunda cuti merdeka kat kampong....perabiskan sisa biskut raya rumah adik2....
Jalan2 makan2 ikut adik2 bawa...ronda2 lake garden...berkelah kat situ...
Seronok ...

September 4, 2014 at 6:07 PM

Best...best.....best....kalau okje mmg puas tu membelek rumah.....pasang tu pasang ni....kasi cantik....pas tu cuti masak, lapar keluar makan....ohhhh mmg best tu...
Alahaiiii cantiknya rumah awak Lieya....jeles okje....suka tau rumah cenggitu....

Lama tak pergi Pasar Borong tu....dulu dulu rajin gak.....

September 4, 2014 at 8:21 PM

amboi
cantik dah umah tu
tambah cantik letak semua2 tu
senang ada laki pandai bertukang
buat sendiri suda!

September 5, 2014 at 1:37 PM

lama x singgah sini .. bizi bizi huhu.. entry pun autopublish jooo .. tu dia.. deko² camni lg best mujo suami pasrah drill² ni kikikiki ... blhlah sy cedok idea kat dapur pun ada frame

October 3, 2014 at 3:27 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy