Thursday, September 4, 2014

thursday ~ random photos



Assalamualaikum..


salam kamis semua....meh bace citer ahkak ari nie..biasak laa kamis kan, ahkak bagi entry random photos gituuuwww heheheh....

*
*
*
*
*
*
*
V

  • kaum mak2 yg kaki bento mesti suke kalo masuk daiso....rambang mate wey tgk barang2 kat sini...sini le port aku cari barang2 bento budak2...dulu rajin gak hias2 bekal..skrang dah kureng sbb budak2 ni pun dah besar kan asalkan ade bekal dieorg dah hepi....dah lame tak pegi daiso ni, kene pegi lagi ni sbb tali ikat bekal dieorg dah longgar....




  • anak dare lieyalatif bersiap nak pi sekolah....sebok nak berlip balm...ekceli ni gambar mase bulan puasa aritu..bising bibir kering so aku belikan lip balm seketul....


  • bento kasih sayang kate kooooo! hahahaah utk pagi makaroni goreng + telur rebus.... utk lunch nasi putih + ayam masak kicap + buah limau.....



  • anak bujang intan payung tgh sarapan koko crunch....sampai skrang aku tak paham motip kenapa ultraman tu kene bertonggok depan die tgk die bekpes ....huhuhuhu

  •  nasi kerabu tumis kat kafe opis aku....sedap gilos! lambat sikit cepat abis.....


  • bento lagik..hihihi.... utk pagi pasta spiral goreng bayam.... utk lunch plak nasi putih + sambal kering kentang ngan ikan bilis + sup ikan merah...ade gak buah jambu sikit..... ade reader tanye pukul brape aku bangun masak semua nie...aku bangun kul 5pg....aku masak kejap jek sbb bahan2 semua mmg dah siap, stok bawang2 kisar mmg siap2 aku buat seminggu punye... pagi2 tu tinggal tenggek periuk atas api pastu ketang ketung lebur bahan...kul 6 dah siap masak semua....takleh lambat2 kang aku lambat aku nak bersiap mandi makeup semua hahaahahah




  • gile lame majelisss...arini baru nak up gambar heheheeh...anak buah belah laki aku bertunang...biase laa aku mmg laju2 jek bab2 sponsor kek... sebab aku suke tempah kek lawo2 nieh.... order ngan kak lea....'ribbon roses cake deco' ....sweet kan...


  •  ni bukan kes penderaan di tgh malam ye tapi aku mogok tak mo gi keje sebab keter berkeladak so terpaksa  en laki ngan anak2 bergabung tenaga sental keter hahaahhahah.... si kecik tu sebok same pastu sikit2 tanye aku "mama nengok ni, kilat tak dayyan wash' ahahahahaah

al tammatttt....hepi reading uolss!~


*keek dayyan ngamuk2*








55 celoteh sahabat

Melampau tau Lieya ni dera suami dan anak-anak cuci kereta dia.
Dayyan tu bukan apa suka dpt main buih dan main air sebenarnya:)

September 4, 2014 at 9:13 AM

ok la tu lakik ko nak gak basuhkan untuk ko..tu kalo aku yg minta camtu...mmg tak la..hahahaha...dayyan nak otomen setia ngan dia..dia makan, otomen pon makan..hahahha

September 4, 2014 at 9:19 AM

TELAN AILIYO TGK DAYYAN MAKAN NGAN OTOMEN.. OTOMEN TU PENAMBAH SELERA TUU

September 4, 2014 at 9:23 AM

tang ultroman bertenggek tu buat jue senyum simpul.. sama kes dgn anak bujang jue jugak.. nak kena ada cik teddy la. spiderman la.. abis semua toys dia susun depan meja makan..

September 4, 2014 at 9:24 AM

suka tgk bento miamija......mcm berselera jerk...heheheh

September 4, 2014 at 9:35 AM

aku tak blh msk daiso.... kang bende ntah hapa2 nk beli, udahla kang sedar2 rm40 kene bayo... hahahha

pefum mia sama brand ngn aku heheheh... sama bau lah kite

sama lah kan bdk2... aiyan pun gitu lieya, siap suap otomen mkn ngn minum sekali... nyuampah kadang

ko mmg hover tau suh laki ngn anak2 bsh kete mlm2 bute... baik suh cuci kt carwash je

September 4, 2014 at 9:47 AM

amboiii siap mogok tu tak tahan..ni bukan kes dera lieya tapi buli..hahahahahaa..
kahkahkah dayyan oiii dayyan..obses benar ngan otomen..tak lalu kot lieya nak makan kalo otomen takde tu yang kena bertenggek teman kat situ jadi boduguard dier..huhuuu

September 4, 2014 at 9:48 AM

Memang betul Lieya. Kalau masuk Daiso tu rasa macam tak boleh nak keluar. Banyaknyaaaaa barang nak beli. Banyaknya nak tengok. So, banyaklah nak kena tapis. Nanti kaki dah elok, akak nak gi Daiso gak la... Jeles...jeles....

Psst : Pasta bayam tu, awak blend bayam, goreng dengan pasta tu ke?

September 4, 2014 at 9:48 AM

bento tu mcm biasa mmg menyelerakan tp tang nasi kerabu tu buat perut ku berkeroncong pulek...hadoi...

Boleh eh xnk gi keje sbb kete kotor.. Keteku lagi kotor tp kulenjan jugak..hahaha

September 4, 2014 at 9:49 AM

memang best masuk daiso ni lieya... semua nak belinya.... comel2 belaka....

September 4, 2014 at 9:59 AM

dayyan n atomen xleh dipisahkan...
nape daiso kuantan x byk pon alat2 bento camni..
insyallah next year kna gigih n rajin cam lieya ni.. tgk lieya buat bento..teruja.. tp xtau la mjadi ke tak ..

September 4, 2014 at 10:11 AM

hihi~bler g mane2 kan..klu terjumpe atomen mesti teringat kat dayyan..wah!sampai cmtu tau...(pembaca setia)
ckp pasal kete nie kak..same ler kita...berkeladak dah kete nieyl tuh..lelagi warna putih..mmg nampak aje la kotor nyer..dah sebulan x cuci tuh..haha~minggu ni baru plan nak p anta kedai..cuci luar..bersih dalam..huhu~ nampak sgt la pemalas kan nak cuci sendiri..huhu~ dayyan klu rajin lagi meh la dtg umah aunt...ade kete nak cuci nie..hihih~ just kidding :)

September 4, 2014 at 10:16 AM

bila la nk rajin mcm lieya wat bento tu hehe....wah rmi2 cuti kete..bdk2 suka la main air

September 4, 2014 at 10:18 AM

ooooooooo baru ku tau nk mencari brg bento ke daiso..aku kalo ke sana mencari benda lain..tak penah terpikir nk mencari brg bento kkkiiii

rajin nau laki dan anak2 ko mencuci kete..aku pun mmg laki aku je anto car wash..aku tau bawak je hhhaaaaaaa

cantiknya decoration kek tu..mmg napak profesional sgt kawan ko tu..aku pun suka tgk kek2 yg cantik :)..mkn tak suka, buat suka :)

dayyan mengamuk tak berbunyi pun, kalo awatif siap meraung2!!ooooiiii geram!

September 4, 2014 at 10:28 AM

masuk daiso memang syokk..:) kalau saya, memang hantar carwash la kak..rumah tak ada tanah..hehe

September 4, 2014 at 10:39 AM

lieya rajin tau..rin pun tak larat rasanya nak masak2 beria utk anak2 camtuh..hahahaha
bangun kul5 pg pun setelkan kain baju jela..gosok baju pun waktu tuh..ngeee...

September 4, 2014 at 10:39 AM

Aku pun suka pergi daiso hujung2 nanto aku aku beli sarung basuh baju je hahaha..
bila masuk daiso tu terus kabur bijik mata aku tak tau nak pilih apa.. pastu terus keluar..
Yer lah Mia.. masa puasa haritu bibir Khairine pun kering.. tp makcik tak belikan lip balm pun macam mama awak belikan utk awak :)

Bento2 tu aku memang selut dgn ko Dik Leha.. bangun pukul 5 pagi pukul 6 pagi dah siap masak.. mmg lah bahan semua dah siap.. tapi nk mengelolakan pepagi tu lauk atas dapur tu aku rasa aku sempat boleh tido dulu kot hahaha.. dasar emak pemalas sgt aku ni kan.. Betul ko cakap tu. bila budak2 dah besar baya2 anak kita tak payah nak bento sangat diorang tak heran pun dengan hiasan2 bento yang ala2 ada gambar cartoon tu.. hahahaha..

Mr. Atomen tu.. dah itu je kawan dia lieya.. ko biarkan je lah dia dgn kawan dia tu.. karang dia mintak adik lelaki sorang ko jugak yang pitam nanti.. hahahhaa.

Nasi kerabu tumis?? biasa dgr & pernah makan nasi kerabu je.. yang tumis tu mst lain sgt rasanya tu.. kalau dekat boleh kirim kat ko babe.. tak apa.. aku tak mengandung.. so ko jgn risau yer kalau aku kempunan heheh.

Comel kek tu babe.. bulan depan besday aku boleh lah ko sponsor cake laju2 utk aku yer.. muahahhaa..
Alahaiiii sweet nya anak beranak basuh kereta.. kalau laki aku dengan anak2 aku memang tidak lah nak berganding tenaga basuh kereta aku.. kereta bapak diorang pun diorang tak terbasuh, ini kan pulak kereta mak diorang..hahaha.. hantar kedai ajo lah gamaknya. :D

September 4, 2014 at 11:05 AM

zakwannayli skool nnt mmg wajib masuk daiso ni kot hehe...teringin nak berbento jugak :)
dayyam comey! tak lekang ngan otomen ek :)

September 4, 2014 at 11:39 AM

daiso ohw daiso..memang seronok klu dpt menjelajah kat situ..mak mak kalah kan anak anak ....leka dok belek kan
hehheheeeee

September 4, 2014 at 12:19 PM

Feveret akak tuh nasi kerabu..
Amboi..seronok laa..anak2 dan en lucky tolong basuhkan keta..yer.. :)

September 4, 2014 at 12:25 PM

Alhamdulillah...
Suka baca dan lihat foto-foto tu...
Kek yang cantik tuw....Alahai so flowerish...
Dan, foto yang semua basuh kereta tu...bagus...bagus...
Nak bagi idea kat husband...ajak anak-anak tolong macam tu...
Anyway, TQ for sharing friend...Semoga keluarga berbahagia sehingga ke Jannah..:-)

September 4, 2014 at 12:57 PM

nasi kerabu cam bestjer nampaknyer... kaler menarik...
oh bento... akak ni kalau bagi bekalpun selalunyer diarang belanja gak..
mungkinkalau berbento lebih menawan kalbu kot..
oooo dayyan memangler suka main buih sabun...
dah tukar gambar kat atastukan... gambar raya yang baru....

September 4, 2014 at 12:57 PM

aku kalu masuk daiso, sehari suntuk pun mampu. hahahaha

September 4, 2014 at 1:10 PM

salam lieya..
terjawab dh persoalan sy psl awk bangun kul brp buat bento anak2, hehe..
anyway nice reading ur blog..
keep it up..

September 4, 2014 at 1:25 PM

mnarik tertarik la tgk bento anak2 mu itu lieya..
OMG!! nasi kerabu
Ena sejak duk kat KKR ni susahnya nak jumpa nasi kerabu
terliur hah!! sbb ena memg suka nasi kerabu..
hehe... dayyan oh dayyan..

September 4, 2014 at 1:40 PM

kau mmg ibu mithali nok...terbaek di abad ini!!

September 4, 2014 at 2:08 PM

masuk daiso mmng beputar bijik mato *__* hehehe...
cantik la kek tu mcm syg plak nak mkn
uit...hahha kna kerah basuh kete mama dia ;)

September 4, 2014 at 2:18 PM

Betul lieya..jika masuk kedai daiso...nak beli satu je..lepas tu penuh bakul..sebab dah set..murah je...rm5...kemudian alih²....jadi rm50...huhuhu

bagus tu lieya...anak dara dh jaga kecantikan...dah nak pakai lip balm....hehehhehe

dayyan dan otomen mmg xdapat dipisahkan.....makan kena sama².....

berjemaah cuci kereta....sekali sekala....hehehhe

September 4, 2014 at 2:50 PM

Akak kalau bangun pukul 4 pagi ke, 5 pagi ke, 6 pagi ke, memang tak sempat masak. Hahaha.... Bukan tak sempat tapi malas nak tiup kayu api kasi nyala dapur! (Yalah, yalah,percaya ajelah apa yang akak cakap) Akak memang confused tengok Lieya bangun pagi masak segala jenis menu ni. Ni bukan setakat budak-budaknya bento ajekan, bapaknya punya makan tengahari termasuk sekali ke apa ni? Ish, tak faham napalah Lieya ni terlebih rajin tau....

Nasib baik anak akak tak banyak cerita. Bukan akak tak nak jadi ibu mithali tapi dah anak kata sememehlah baju Mommy kalau nak makan heavy meal masa recess. Aha, nampak tak bukan salah akak yang malas sebenarnya :)

Kelakarlah Dayyan! Sama je dengan si Luqmann ni. Susun kereta banyak-banyak bila terbarai terus merenguk. Nak terjun tiruk atas karpet lepas tu sibuk jeling kat akak sambil beritahu dia dah pengsan!

September 4, 2014 at 3:00 PM

amboi Dayyan dapat aircraft carrier punye la besar!! haha...

September 4, 2014 at 3:02 PM

jelesnyaaaaaa! makanan tu suma nampak sangat chomei & sedap. ni kalau dapat kat saya, sah2 saya tak bagi kat orang lain ^_^

September 4, 2014 at 4:00 PM

aloh, comel dah ank dara dia ..
jga bibir plk tu

September 4, 2014 at 4:19 PM

dayyan dayyan! sambil mkn pun blh ko kadap otomen yeaaa kemain lg kahkahkah

September 4, 2014 at 4:25 PM

Malam2 cuci kereta tapi budak2 suka la dapat main ayaq!

September 4, 2014 at 5:45 PM

Okje suka gak gi Daiso tu walau tak berbento....Entah apa yg best agaknya, tapi sukalah belek barang satu satu.....kan....
Tak ngantuk ke Lieya bangun pagi pagi? Lieya tido pukui berapa yek agaknya...

Alahai....rajinnya depa basuh keta.....kalau laki okje tu mmg tak kuasa dia sanggup lagi hantar org basuh

September 4, 2014 at 8:26 PM

tu la... mmg kena bgn awai
camno la nureen sok yerr
lieya g opis x ngantok ker??

utk anak2 membesar ngan cemerlang, kita kena berkorban kan
moga nureen pon mampu setanding lieya

September 5, 2014 at 9:18 AM

assalamualaikum lieya..saya silent reader je selama ni...cuma kali ni saya nak mintak lieya buat satu entri khas berkenaan pengurusan masa lieya sebagai ibu dan wanita bekerjaya..sebab saya nampak semuanya terurus..rumah, anak2, memasak dengan bento dan sebgainya..mungkin lieya boleh kongsikan jadual memasak dan mengemas utk seminggu sebagai panduan readers...bila lieya free blhlah tulis entry ni ye. tq :)

September 5, 2014 at 10:30 AM

wah sweet sesangat ;)
nanti nak pi terjah daiso jugak nak cari bekas bento

September 5, 2014 at 10:40 AM

oh..selalu dgr kawan2 citer pasal daiso, kite ni mane la penah gi kedai name daiso tu, tringin gak nak pi tgk ape2 yg best2 dlm tu.. plg dekat daiso kat puchong ek... nk request en suami bwk anak2 bini gi IOI la...

September 5, 2014 at 10:52 AM

tetap suka bento ko
amboi ko
laki ngan anak basuh keta
ko snap pic aje ye!

mau kena sekel ko nih

September 5, 2014 at 1:36 PM

Salam Lieyaa..

alatan bento memang murah kat Daiso kan!
dulu teringin gak nak kumpul2 alatan bento nih, bila Anis x minat nak bawa bekal makanan berat2 ke sekolah.. makanye.. maknye pon x de hati sgt dh nak kumpul alat2 bento nih. hehehe

Amboiiiiii Mia.. kalah untie tau~
untie kalo bersiap pergi keje ikut dan jer.. kalo sempat sapu lah lips gloss.. kalo x sempat.
xde lah sapu.. hahahaha.

hahahahha.. Dayyan.. otomen jadik bodyguard yer~
kemain tercegat jer depan bos dia makan. hahahahaha

Lieyaa.. kat pasar malam seksyen 19, shah alam nih kan..
ade 1 gerai jual nasi kerabu yang sedap.
suami zura setiap minggu akan beli nasi kerabu dia tanpa jemu.
tapi mmg betol2 sedap.

Bento anak2 Lieya x pernah mengecewakan.. sonok lah dorang dapat mak yang rajin masak.
macam2 masakan plak tuh. kalo Zuraaa.. entah ler.. hahahahaha

cantek kek yang Lieya tempah tuh.. nampak cam bunga betol jer kan~
untung lah siapa yang mendapat sponser kek dari Lieya tu. hehehe

amboiiii.. ini namanye kerahan tenaga nih.
hahahahaha.. kemain semangat masing2 menyental. omaknye menyenep gambar jer. bukan nak tolong sental skali.. hahaahha.

September 5, 2014 at 2:31 PM

saje je la tu dayyan nak buat ottomen dia jeles x dapat makan... hihi

September 5, 2014 at 2:51 PM

Alahai dayyan...lama x jemguk dah besar budak comel tu

September 5, 2014 at 9:23 PM

Lama tak singgah sini..akak kalau pegi Daiso pun macam orang hilang akal Lieya..sekarang ada 1 lagi kedai ala2 daiso nama Kaison itu pun akak suka pegi.Rajin Dayyan basuh kereta mama ye

September 6, 2014 at 10:58 AM

seronok anak2 mak nya rajin sangat buatkan bento tuk derang.. :)

September 6, 2014 at 8:18 PM

Tang nasi kerabu tu yg xdpt ditahan....adeh....sedapnya.
Cantiknya kek tu.

September 7, 2014 at 12:06 PM

Kemain bergincu yer pi sekolah..farah dulu pn mcm tue..pakai lip balm pi sekolah..kekonon nak nmpk sweet gitu..hahaha..
Jelossssss ar tengok lieya berbento utk anak2..nanti kalau Emir dah start school nak rajin mcm lieya jugak la..hehehe

September 7, 2014 at 9:42 PM

suker buat gak bento tapi lately ni agak malas gituh, coz banyak sangat keje yang nak di buat kan... kemain anak dara berlipstik ek.... hehehheh

September 8, 2014 at 1:16 PM

amboi... bergincu... bekalan pun sedap2... :)

September 8, 2014 at 2:10 PM

sodap betul bokal
kty pun bangun kol 5 masak utk lunch merangkap bfast

September 8, 2014 at 4:11 PM

Ko mmg mak yg rajin beb..tak pernah culas bawakan makanan berkhasiat tuk anak2...malu muka ni nak sorok kat mana pun tak tau....

September 9, 2014 at 10:42 AM

Sedapnya nasi kerabu tu. DAh lama tak pekena nasi kerabu sedap kat pasar malam seksyen 7 bangi ni. Asyik ramai orang jer.

AMboi dayyan. Breakfast bertemankan ultraman yerp.

September 9, 2014 at 4:14 PM

agaknya sama motif dengan Naim yang kalau makan nak ada robot atau kereta kat depan mata dia. kalau tak dia tak nak makan..ni budak lelaki punya minat agaknya, kita redho jelah ya lieya..

sedapnya nasi kerabu tu.. teringat pula masa makan nasi kerabu yang kawan bawa, ooo sedapnya..

saya ni nak kena ke daiso beli bekas yang baru dan menarik ke baru rajin nak berbento? hihi

September 14, 2014 at 10:25 PM

Nanti nak belajar berbento dengan akak la ;) hehe

September 15, 2014 at 10:01 AM

thn dpn kena gigih buat bento no sbb minyak dah naik rege .. amir kenalah bwk bekal dah darjah 1, tkt x reti membeli lg ...

October 3, 2014 at 3:32 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy