Thursday, September 18, 2014

jalan2 Fun Rabbit Land, Bukit Broga


Salam khamis semua!

sonok kengkorang bawak anak2 jalan cuti sekolah yeak.... aku bawak budak2 ni jalan dekat2 ajek.... bawak pi tgk movie 'ribbit'... makan2.... men beskal.... haa tu jek laa aktiviti cuti sekolah budak2 nie hehehe...nak buat camno apak nye takleh cuti lame2 almaklum laa baru masuk keje lepas abis belajar ari tu kan.....tapi arini nak share kisah aku bawak budak2 ni main2 ngan rabbit kat 'rabbit fun land' kat bukit broga tuh.....ekceli sekolah dieorg ade buat lawatan gi rabbit fun land ni mase upsr ari tu, tapi aku tak bagi pergi so kene laa bawak dieorg sendiri hehehhe...jom layan citer aku...


*
*
*
*
*
*
V


tuan blog! tak kenal aku pancung! hahaha



kiteorg gi bekpes kat warung bunian ...lame gile tak lepak sini.... adoi sejak keluar jjcm sentiasa ramai org kat sini....lunch kat sini sedap..sape tak penah try tu gi le try....search kat blog aku ni 'warung bunian' keluar lee berderet2 citer die...



pekena nasi lemak bungkus....ala2 mcm nasi pataya die buat.... order 3 nasi lemak bungkus ngan 2 keping roti kosong....



mia makan nasi lemak licin...si mija jek laa aku tolong abiskan....roti canai plak share2....



abg sadoo i tolong perabihkan roti canai hahahaha...bising die order tamak sampai 2 keping hahahaahah



hokey mama jom dayyan bawak gi broga!!



dalam pukul 10.30pg kiteorg sampai...kebetulan mase sampai ni org baru turun dari bukit broga..sesak jugak le kat depan tuh.... ade plak ambulans, bomba ngan polis, rupenye ade kes org jatuh kat bukit broga....




tempat die biase2 jek..so far okey laa dgn fee masuk rm5.... yg penting dpt rase feeding minatang2 yg ade tuh....semua minatang jinak2....  jgn le korang expect tempat ni ala2 mcm zoo negara plak...dah fee masuk pun rm5 jek senah oiiii heheheh...tapi so far okey laa sebab budak2 ni leh tgk dekat2 minatang yg ade...



laki aku tgh mengukur kuurr kurrrr burung merpati tu hahaahhah....kompem2 burung merpati tu pun malas nak layan hahahaahaha



kambing2 ni plak, pantang nampak org semua hulur kepala.... berebut2 nak makan ....aku beli 3 bungkus carrot potong2....



budak2 ni penakot mcm aku gak haahahah...tapi aku dulik ape, aku paksa gak suap kambing2 tu.... aku takpe, jadi mandor jekkk...tak dpt bayangkan kalo kambing2 ni geget tangan aku yg mulus ni kahkahkah



nampak tak..kerje aku snap gambo dieorg jek dari jauh hahaahahah



pastu masuk dlm kawasan arnab..gemok2nye lahaiii sekor2....eksen plak tu hulur carrot tak mo makan.... tak mcm kambing2 tadi pelahap kemain.... 
 


tapi mereka2 ini jinak... gosok leee camne pun senyap jek.....



yg ni paling comel sebab ade bulu lebat kat pipi heheeheh....




dayyan gelak tekekek2 sambil cakap "mama nengok ni, rabbit wash hand' ..ntah ape yg kelako sgt die tgk rabbit tu masuk dlm air tu agaknyer...



pose gediks tuan blog...




suap rabbit makan sambil menjejes2 air liur sendiri...mane tak menjejes, die pun sebok nganga mulut hhahaahhahaha



borak pasal arnab ni aku ade citer sadis ..... bapak aku laa mase aku kecik2 dlm darjah 3-4 kot, bawak balik satey...sedap gile makan hah...bercocok2 makan....dah kenyang sendawa baru die cakap tu satey arnab....umanggggaiiiiiii terbayang2 aku hidung arnab ngeyit2 time tuuuuu kahkahkahkah



due ekor kambing ni mmg dieorg lepas...nakal ni suke ikut org lagi2 yg pegang makanan.....dah satu hal nak abiskan carrot kat korang due ekor ajeeee heheehehhe



dayyan mule2 berani laaa...bile kambing2 ni telebih jinak die pun cabut lari kahkahkah....




dayyan takut dgn donkey nie sbb donkey ni dok bising2 bunyik 'hikkk hokkkk hiiiikkk hokkkk' panggil kiteorg...jeles kot sbb tgk kiteorg dok suap kambing jinak tu tadi....okey2 laaa bagi 3 potong carrot baru die senyap...



belakang budak2 tu kandang seladang kot...besar semacam lembunyer....




so far 3 bungkus carrot tu cukup2 laa tuk sedekah kat minatang2 kat sini sbb tempat ni tak le byk sgt minatang yg ade pun....



berebut2 semua hulur mulut nak makan....




kuda padi...




tempat ni ladang ternakan arnab terbesar kat malaysia.... ade kot jual daging arnab...aku tak beli pun sebab tak makan pun kan....



anak2 lembu yg jinak2...




cuaca plak mendung je ari aku pergi tu....syok le tak panas bahang.... tempat die mcm korang tgk dlm gambar ni laaa....ala2 suasana kat kampung2...



angsa ni pun seb baik berkurung, kalo dilepas mauu semua kene kejar...jinak sgt...



monyet ade laa dlm 3 ekor.... yg aku nampak kat sini ade arnab, seladang, kuda berjenis2, kambing berjenis, kancil, rusa, burung2...




kambing berjanggut panjang.... 



saje aku simpan pic ni dlm henset...agak2 kalo budak2 ni malas nak gosok gigi aku tunjuk jek gambar kuda ni hahahahhah...bekerak2 gigi hah...



ade jugak jambatan gantung comel nieh..



dayyan dgn konpiden join kakak2 main sekali...




hujung2 die melalak sebab gayattttt....alahaiii jantan manje aku sorang nie...naik jambatan gantung camni pun cuak hahaahahahahaah....




bile aku paksa naik lagi die bantai meraung kat situ kahkahkah....



tapi dlm diam sebenarnye die excited tgk org main....



cube gak lagi naik tapi nak papa dok belakang die....heheheeh



aku? naik gak...sajek layan getis...


pastu kiteorg lepak lagi kat area rabbit ni sbb dayyan suke kejar rabbit...



tu ajek laa kisah di rabbit fun land yg sempoi... 



*keek di rabbit fun land*






50 celoteh sahabat

best gak tmpt ni..zakwannayli sure seronok. tp maknya dorg ni mcm aunty lieya gak, penakut binatang haha!

September 18, 2014 at 9:15 AM

ko percaya tak senah, aku baca sampai abis, khusyuk sampai satu word pon tak tinggai tau..hahahha...walaupun sederhana XTVT, tu pon dah seronok kan...

September 18, 2014 at 9:15 AM

best dpt g melawat byk binatang jinak2 ni lieya... ko penakut sama la ngan akak ni... pengeli pun ada...hihiii

September 18, 2014 at 9:21 AM

asyik gelak jer aku baca citer ni....

September 18, 2014 at 9:29 AM

wah seronok nyer pi feeding haiwan ;) banyak yer rabbit kat situ ..

September 18, 2014 at 9:40 AM

lain macam plak nama kedai tu warong tu dah ok.. tiba tang "bunian" tu buat segala bulu di dada Kak Jah tegak berdiri okeh! ahahahaha
Apasal harga carrot lagi mahal dari entrance fees?? pelik je kannn

Kira berani lertu budak2 tu.. nak jugak bagi makan carrot kat minatang2 tu..tapi pelik.. apasal si Mija bagi kambing makan carrot? hahaha ke Kak Jah yang rabun tersalah nampak ni? hahaha

Tempat ni ala2 mcm yang Kak Jah pergi aritu Ostrich farm kat PD.. kemain mcm2 hado.. siap ada ATV bagai utk budak2.. yg sini Kak Jah tak pernah pergi lagi.. tapi pernah lalu sajo.

September 18, 2014 at 9:50 AM

Kat broga ek lieya..rin beli rumah kat belah2 sanala..nti kalau rajin nak bawak budak2 ni p..sbb aish suka sngt dengan minatang..hehehe..habis semua binatang dia kejo..hahaha

September 18, 2014 at 9:53 AM

seronok baca kisah kali ni..santai²....dengan cuaca pun redup elok....suasana kampung...yang penting adalah pengisian untuk aktiviti anak² cuti sekolah...dekat² je...janji anak² happy

September 18, 2014 at 9:58 AM

sonoknyaaaaa.ala tuan belog xkenal.mmg nk kena lahhh kan!

September 18, 2014 at 10:05 AM

Dekat je dengan rumah ni, so nanti boleh pergi sebab anak-anak pun suka binatang.

September 18, 2014 at 10:06 AM

not bad jugak tmpt ni..bolehlah utk bagi budak2 seronok...

September 18, 2014 at 10:06 AM

Singgah pagi...
Ala..kira ok ape tuh kak...walaupun dekat kan...yg penting quality time tu ngan anak2 ngan suami...
nieyl tgk anak2 akak happy je melawat kekandang tu smua...xtahan tuh tgk dayyan nak bawak mama g broga..hihihi~

September 18, 2014 at 10:10 AM

nampak menarik fun rabbit land nie...boleh ler bawa anak-anak kak lynn nanti gi sini...

lieya, akak teringin nak gie makan kat warung bunian tu...nasi lemak bungkus dia nampak sedap la...

September 18, 2014 at 10:16 AM

Ko ni kan..Ingat gigi kambing tu mcm gigi jaws ker....hehehe...sian dayyan ko sakat suh naik jambatan gantung tu lagi..tp tgk muka dia senyum2 bila nmpak ayah dgn kakak2 dia naik.....tak menyakat tak sah ko yer...

September 18, 2014 at 10:22 AM

seronok nengok gelagat anak teruna tu. tersenyum sorang depan pc ni. hehehehe

September 18, 2014 at 10:26 AM

lebih kurang sama macam farm in the city
tapi rasa lagi menarik kot farm it the city dekat taman equine, seri kembangan
masuk agak mahal, tapi worth it tau sebab bebudak pun boleh bagi makan dekat haiwan comel
nanti bebudak di bagi sijil, tu yang sonok
ke terjah blog saya kalau nak tahu keseronokkan dia =)

September 18, 2014 at 10:29 AM

ok la ni lieya ada gak aktiviti..banyak jugak minatangnyer tu..
dayyan berani tapi takut..heheee..nape tak naik bukit broga sekali??hhahaa, baru adventure skit..

warung bunian entah biler la nak sampai..nak gak try lunch sekali kat situ..

September 18, 2014 at 10:38 AM

seronoknya kak lieya, nanti nak ajak hubby laa, bawa raisya main2 ngan binatang =D

September 18, 2014 at 10:57 AM

banyaknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa menatang..aku rasa kalo anak2 aku gi sini tentu diaorg suka!

paling sukaaaaaaaaaaaaa rabbit!!! wehhhhhhhhhh comei sgt aihhhh..jinak pulak tu..dulu2 berangan jugak kalo dpt bela rabbit tp mmg laki aku confirm tak bg punya..hhhuuuuuuu

eh bagusla gi sini dpt menjana minda anak2 ko jugak kan :)

September 18, 2014 at 11:02 AM

jom naik broga sekali...best gak yerk gi fun rabbit nikan.. untuk bagi anak2 merasakan... lagipun dah besar nnt mampuih tak naknyerkan... akak nak gi sana tapi jauh...
yang penting akak memang sangat ler sedih tak dapt lagi warung buniantu... wa.. wa.. wa...

September 18, 2014 at 11:05 AM

Jgnlah nak samakan Dayyan dgn kakak-kakak. Tunggulah dia besar mahu kakak-kakak jalan belakang tapi Dayyan yg lead setiap pergerakan. Kalau kakak pun gayat nak jalan kat jambatan tu Lieya. Bergoyang-goyang kan:)

September 18, 2014 at 11:13 AM

Ehhh okey sangat la tue lieya.. bayar Rm5 jer tapi macam2 ada kat sini.. kira berbaloi la jugak.. nampak mcm best jer..farah dok ingat Bukit Broga nie tempat orang climbing jer.. rupanya ada rabbit land yer..happy tgk bebudak tue dok layan binatang2.. hehehe

September 18, 2014 at 11:17 AM

Lieyaa.....seronoknya! Tapi tu la, anak akak dah besar. Dah la seketol jer. Sure dia rasa x macho nak gi sini. Adoii...bila nak dapat cucu ni? Hahahahahaha.

September 18, 2014 at 11:29 AM

Lieya salute dengan awak tau rajin puasa sunat......Okje ni entah bila nak puasanya huaaaaaaa...
Amboi bukan main yer..mentang mentang le tuan empunya blog, gambar dia bukan main lagi awal awal dah tempek hehe.....
Gila kuasa mcm mak jugak tu nampaknya hehe
Ada dengar jugak pasal warung Bunian tu ..diaorang kata sedap..... tp tak pernahlah pulak try...sedap sungguh ke Lieya?
Nanti kena try jugaklah....mcm sedap jer Mia Mija makan nasi lemak bungkus tu...

Nak gi bagi makan rabbit dah tak yah nak gi Bukit Tinggi yek...pergi je kat Semenyih tu ha.......dekat pun dekat. Tapi kalau anak beranak Okje ni mmg dah tak sesuai rasanya nak gi situ hehe...

September 18, 2014 at 12:14 PM

Eleh, sendiri takut binatang ada hati nak main pancung-pancung orang! Bawa parang kang... Huahaha.... Eh, retis macam Lieya siapa tak kenal. Jumpa kat mana pun memang confirm tau Lieyalatif :)

Alahai comelnya Dayyan monyok muka bila gayat ek. Rambut tu yang paling tak menahan....

Kuda tu pun comel jek akak tengok pesen jambulnya....tapi part angsa tu akak memang surrender. Sebelum angsa sempat buka mulut akak dah pecut 100m menjauhi kawasan. Mahu kang tergolek ketakutan!

September 18, 2014 at 12:16 PM

Very nice pics, especially the nasik lemak bungkus.. yummys

September 18, 2014 at 12:20 PM

rabbit yg gemok2 tu, buat satey pun sodapppp.,..hahahaha

dah dekat dgn area rumah MIL saya taman rabbit ni..tapi tak pernah jengok pun...hahaha...baca entry ni, teringin nak bawak anak2 ke sini :)

September 18, 2014 at 12:43 PM

Salam Lieyaaa~
Amboiiii.. gojes sangat tuan blog~
makin gojes laaaaa~

Nasi lemak bungkus. pertama kali tengok.
mesti sedap kan! sebab nampak Mia kemain selera lagi mukanye.. hahaha

Sonoknyeeee tengok Rabbit!!!
boleh dukung x rabbit kat situ Lieya??
rasa cam nak gomoi2 jer. cam kucing kan~
ke Lieya takut gak kucing??

macam2 binatang jugak kt situ ye Lieya.
kira berbaloi2 lah bayar tiket masuk.. rm5 je pon kan~
boleh lah bagi anak2 pengalaman pegang binatang2 tuh.
bukan boleh dapat kalo x pergi tempat2 camnih kan~

Sian Dayyan.. kena buli yer sayang~
Dayyan gayat gamaknye kan. mesti jambatan tuh bergoyang2 bila jalan.
hahahahaha.. comel sangat Dayyan~




September 18, 2014 at 1:56 PM

Kalau gi Bandung on the way nak gi Takuban banyakkk prg dok jual kelinci nikan...depa makan oiii...boleh siap sembelih. Akak? No...no...no... teringat daging kucing weh!

September 18, 2014 at 2:12 PM

cantik suasana tempat tu...mcm perkampungan

September 18, 2014 at 3:07 PM

wahbest nye pi g mkn kt binatang2...

lg syok bile x bape panas cuaca .. kalau x , jenuh le kne pakai topi

September 18, 2014 at 3:08 PM

Amboiii cun giler puan blog ni!!

September 18, 2014 at 3:19 PM

femes kan kedai makan tu tpi tak penah smpi lgi...eh, ok la RM 5 pon bnyk gak haiwan2 kira murahlah....

September 18, 2014 at 3:22 PM

wahhh menarik tatau pulak ade park cam ni kat sana ... tp byk haiwan kampung bgs la budak bandar yg tak kenai ngan jarang tgk haiwan kampung cam ni kan

September 18, 2014 at 4:29 PM

Menarik gak laa tempat nie..utk bawa anak2 cuti2 skolah gini..Byk gak laa binatang yg boleh diberi makan..

Menarik laa.. nasil lemak bungkus ngan telor tuh.. cam sedap jek..

September 18, 2014 at 4:47 PM

seronok jugak tempat ni lieya... budak2 mmg suka dgn rabbit.. masa gi pesta flora dulu pun masuk gak kat tempat rabbit tu.. tp alahai.. rabbitnya tak byk sgt pon...

September 18, 2014 at 5:19 PM

Seronoklah budak2 tu...apa lagi cuti sekolah ni...enjoy lah dorang kan..

Lieya..contact no.sambal hitam tu ada kat comment entry bunda macam Lieya tanya ritu...

September 18, 2014 at 5:38 PM

Ni pun mcm cuti sambil belajar..mengenal haiwan..hehe...

September 18, 2014 at 10:17 PM

Lieya, pas ni gi Petting Zoo Equine plak, lagi best kot..hehehe... tapi mmg geram kan tgk rabbits gemok2, bersih2 je... selesa la... kalo gi Zoo, mmg confirm, bau 'najis' haiwan sajeee...huhuhu... kite tahan dgn tak tahan je la...kan...tapi2 lame2 sebati, hhahaha...

September 19, 2014 at 9:58 AM

Thanks for the info lieya. Baru tau. Bley lah ajak hubby weekend nih. Tapi memang lawak ah gambar kuda tu ☺☺

September 19, 2014 at 10:16 AM

Budak-budak kat rumah ni pun cuti sekolah tak kemana Lieya.Ezhan tak habis peksa lagi.Pengorbanan untuk 2014 ni hah.hihihi Seronok tengok budak-budak tu main dengan haiwan-haiwan yang ada.Akak mampu tengok je ler sebab akak memang penggeli..nak-nak pulak kat rumah ni ada pengikut sorang lagi cik Mia.Hahaha memang takkan ada la akak sampai tempat tu

September 19, 2014 at 11:51 AM

seriously budak2 kan memang paling enjoy kalau kita bawak gi petting zoo macam ni.. boleh touch and interact dengan binatang2. Kena pulak time nko pergi tak panas kannn.. memang enjoy la budak2 mau tak nak balik tuuuuu.

tak tau lak aku area2 broga ada tempat macam ni. boleh masuk dlm list utk di terjah.. bila tu tak tau laa kekekekek.

aku tak gi mana lagi lieya cuti sekolah ni... serabut ngan rumah huk huk hukkkk

anyway hati2 balik kampung no. aku kalo nko citer nak balik kampung sure teringat coconut shake klebang ngan nasi lemak herba mak nko kikikikiki

September 19, 2014 at 4:09 PM

kemain seronok 3 beradik tu...pengalaman baru yg syok.

September 20, 2014 at 6:32 PM

Kemain hepi ler 3 beradik tuh kan..ni kalau bawak kakak dania ni memang dia suka ni....hehehehe

September 21, 2014 at 4:57 PM

haha..mujur knl.klo x kna pncung dh ni..
xtau lak ada tempat ni kat broga hill tu..
menarik.. seronoklah diaorg ..esspecially dayyan..
lya pon sama.. x bercuti kemana-mana..just bwk tmpt dekat2 je..
ok la..atleast dpt luangkan masa bersama

September 22, 2014 at 7:51 AM

Kena masukkan dalam senarailah juga ni.. bukit broga ya.. kali pertama dengar pasal tempat ni. Hihi..jangan gelak tau.. nampak menarik dan yang penting ada binatang kampung kat situ. Sian budak2 kalau kambing lembu pun tak tahi bezakan.. kena plan ni bila pulak kami nak ke sana..

September 22, 2014 at 9:09 AM

dengan RM5 byk gak menatang dia wei
dpt feed menatang bebudak tu syok la
eh bleh la masuk dlm list jenjalan
muahhahahaha

September 22, 2014 at 3:10 PM

thanks babe... ngah carik tempat macam ni tuk qaleef.. tak mo gi zoo sebab boring.. qaleef memang sangat lah suka tempat ni.. baru plan nak gi seri kembangan animal farm tu.. tapi mahal ya hampun.. sorang 30 hengget.. binatang nya ruper tu jer pon.. hahahaha[mak kedekut] nanti aty nak wassap tanya exactly tempat ni kat mana.. :)

September 23, 2014 at 10:30 PM

murahnya .. cam berbaloi jgk ni kalau dtg... budak² seronok

October 3, 2014 at 3:46 PM

Habis semua haiwan bagi makan carrot..uhuhu. :-)

May 10, 2016 at 12:10 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy