Thursday, September 11, 2014

thursday ~ random photos


heluw! heluw! hepi kamis dayyyyy... selasa depan cuti hari malaysia, mesti ramai yg amik cuti ari isnin kan, dpt laa 4 hari cuti...syok woooo!! aku tak amik pun cuti sebab takde nak kemane pun...baki cuti aku tahun ni wat mase ni ade lagi 28 hari...haaa nampak tak betapa ahkak jimat cuti haahahahaha.... misi nak penoh kan GCR cepat2 kononnyer....sape yg direct cuti 4 hari tu selamat bercuti yeak, ahkak dok diam2 jadi 'jaga' kat putrajaya heheeheeh...meh layan entry random photos ahkak meh.....

*
*
*
*
*
*
*
*
V


  • gambar fresh ni ..kejadian pagi tadi...tgh masak2 tup2 gas abis....alaaaa tak sukenyeeee gas abis pagi2....tegendala keje dapur aku pagi2.... seb baik ikan siakap sempat goreng.... teringat periuk nasi aku tu ala2 leh buat multicooker jugak.... masak le dlm tuh....phew! siap menu utk anak2 aku ayam goreng kunyit letak buncis ngan siakap masak sos ....cume mia nak roti telur jek tak sempat nak buat...mcm leceh jek nak buat roti telur dlm periuk nih....




  • tak sah le kan entry random photos aku takde pic bento budak2 nieh....penyeri entry gamaknye sbb ramai berminat dgn bento budak2 nieh..... menu utk pagi kuew tiow goreng kicap + biskut bear ...utk lunch  nasi putih + kari ikan bawal letak terung + buah limau kecik....




  • ni gambar mase teman budak2 ni kat swimming class....kiteorg tegelak tgk aksi mia snap gambar sebenarnye tu yg en laki ngan si mija gelak besar tuh....



  • buah tangan dari jiran sebelah umah aku...nasi mandy ayam yg sumpah sedap gile nak mamp!! adoi jiran sebelah umah aku ni mmg terra gile masak....nanti2 aku up gambar die bagi murtabak plak....tu lagi gile sedappppp!



  • bento miamija .... utk pagi mee goreng .... utk lunch nasi putih + petola goreng udang + sup ayam...kudap2 sekolah kafa kuih penderam....



  • kejadian jumaat lepas.... ikutkan sorang je bos nak belanje nasi lemak bungkus...tapi masing2 amik inisiatif bawak sorang sikit mknn...bile kumpul penoh meja...so jadi laa potluck bekpes di hari jumaat yg mulia hahahahaha...


  • hikhikhik mcm comel jek pic nie...asalnye pic ni aku snap sebab nak wasap kat papa dieorg yg outstation 3 hari kat pahang nun....aku wat nasi goreng bayam je tuk dinner....apaknye takde malas aku nak buat nasi ngan lauk2 nieh....





  • my peberet! serius yg ni sedap giler, kepingan2 pisang die tu serius sedap.... aku stenbai due stok satu kat opis buat kunyah2 satu lagi kat umah...mlm mmg ni dinner aku... bukan le nak kurus ke ape tapi lebih pada nak ajar perut mkn ringan2 jek malam2....

hepi weekend uolss!! (sah2 esok malas nak update blog hahaahahahah)


*keek dayyan nyanyi*





49 celoteh sahabat

best kan potluck..
kami pun rajin kat opis ni wat potluck
syok makan ramai2 dgn mcm2 makanan

September 11, 2014 at 9:08 AM

Ibu contoh sungguh la Lieya ni. Bila la akk nk amik iktibar dr awak

September 11, 2014 at 9:12 AM

stiap kali lieya up gmbr bento..mmg suka tgk ...bertuah ler ank2 dpt masakan ibunya...mcm2 menu

September 11, 2014 at 9:16 AM

mmg sedap fitnese tuu..

September 11, 2014 at 9:19 AM

Ya Allah..
terus terbuntang biji mata ena yang ngatuks pepagi ni
ngadap bento anak2 mu itu lieya
Pic pot luck tu pun sama
simple tp meriah kan
Malam pun masak ye lieya bagusnya
Kita masak utk dinner je pun dah terlepek
dasar badan mengada2 kan

Kita pun x cuti isnin ni sbb cuti dah ciput
Tp rabu terpaksa cuti sbb pengasuh anak amik cuti
28 hr? syoknya masuk GCR
clap clap clap utk lieya..

September 11, 2014 at 9:23 AM

sumpah!!!!sedap dan menarik sgt bento2 miamija ok :)..salute ko lieya :)

aku skang memalam budak2 nk mkn nasi berlauk bagai..tak tau maknya pemalas tp gagahkn jugak la sbb anak2 nk mkn hhheeee..dah anak mkn nasi, aku pun terjebak tak kan nk tgk aje hhhaaaaaaaaaa

sudahnya menangis krn diri dah gemok hhhuuuu..bagus lieya ko tabah hadapi ujian makan memalam hhhiiiii



September 11, 2014 at 9:31 AM

hah gas habis tengah2 pagi buta mmg stress dibuatnya.. nasib baik ada alternatif lain untuk masak.. kalau tidak halfcook and halfway bento lah budak2 tu hehehe..
Klakor muka mija gelak kemain besau lagi.. ehh dik leha.. putih melepaknya kulit ko.. pakai fair & lovely kah?? hahaha semestinya tidak lah kannn :D
Aku tunggu lah kalau ko nak buat nasi mandy..boleh aku nyebok tumpang makan kat rumah ko skali yer :p

September 11, 2014 at 9:32 AM

suka tengok si bujang time tgh baca doa tu...

September 11, 2014 at 9:41 AM

ko nih asal banyak no letak psl makanan... nsb udah kenyang tau hehehe...

bestnyer lah mkn ringan2 je time mlm hari, nk try jgk lah ajar perut aku mkn cornflake je hehehe...

September 11, 2014 at 9:42 AM

Lieya rajin la..
Bgla aura rajin tu kt rin..
Hehehe

September 11, 2014 at 9:45 AM

kebetulan kat poli akak wat majlis konvo sabtu ahad dan isnin... x dibenarkan bercuti la kami...huhuu... kena kerja weekend lagi pulak tu.... so lupakan nak bercuti ok...:(

best miamijadayyan dpt mama rajin dan pandai masak....

baik jugak kita malam2 jangan makan makanan berat2 sangat.... baik tuk kesihatan dan bole jaga berat badan jugak...

September 11, 2014 at 9:59 AM

Cantik je bento anak2 tu...anak knyang...senang nak fokus brlajar kan..

Sama la...cuti ni..tak tau nak kemana...seminggu je pun...nak2 pula sekarang cuaca petang asik hujan....ishhh...lagi la tak tau nak g mna....

September 11, 2014 at 9:59 AM

apa nak komen ni lieya?? cam tak tau dah ape nak komen..sumer pon mabeles..part bento tu memang..dah jadi sumer inspirasi kat mak2 lain..at least ada la menu baru nak buat..
nasi mandy ayan tuh nampak pon sedap..dan kat plak sedap giler menjejes la ailio pepagi ni..
part abis gas tu kalo zee dah give up...hahahaaa..dasar tak penyabor gitu ler..

pepon selamat bercuti..memula nak gak cuti senin pastu pikir ngan ramainya orang cuti takyah la terus kensel..jeles nih cuti lieya banyak... i punya ciput jerk tapi ada hati lagi tu nak cuti..

September 11, 2014 at 10:21 AM

betul tuh kak..nieyl pun ade lah 1 2x kena..time sedap2 syok2 masak kat dapur tuh siap bernyanyi lagi..
skali gas abis...menjerit gak la 2 saat..stress!hihi~ tu yg skrg nie kat umah simpan 1 tong gas lagi.. dah la en.husband bukan nyer ada selalu kat rumah tuh...nieyl mmg x kan angkat nyer la benda berat2 nie (sbb nak jaga rahim).. amboi...meriah sunggu la bento2 anak2 akak nie...untung dpat omak mcnie...rajin masak pagi2..:)

September 11, 2014 at 10:22 AM

akak kalau dinner macam ko makan tu lieya comfirm melepek...hahahaha...tekak mesti cari yg heavy juga...

September 11, 2014 at 10:33 AM

ramai yg masuk blog lieya setiap khamis khusus sbb nak tgk bento miamija hehe.. penambah semangat kata org :)
ehhh dayyan dah potong rambut ek? comellll!

September 11, 2014 at 10:44 AM

banyaknya cuti lieya....jelesssnya...akak ada 9 hari je lagi..simpan dengan sejimatnya...
tgk bento tu lieya...kalau lapo...boleh jadi terapi...rasa kenyang dengan pic...hehehheheh

September 11, 2014 at 10:51 AM

mula2 aku ingat jiran ko beli bungkus lebih kasi korang sebungkus dua, rupanya dia masak? wahhhhh untung la korang..hahaha
suggest2 la kat jiran ko suruh try itu ini hehee

September 11, 2014 at 10:57 AM

sameler kite. xamik cuti pon... jadi jaga jugak kat sini..hehe

adus lieya dah kurus masih mau kurus lagi...stresss aiiii..

September 11, 2014 at 11:05 AM

Ko mmg msk super dupper pntas beb. Untung anak ko. Aq smpt msk utk lunch jer n kdg2 fr bfast. Ssh lk psl najlaa bngun awl..:)

September 11, 2014 at 11:24 AM

lapar tgk semua menu bento yg lieya masak
kty ni lama dh tak berportluck, sbb keroje sorg2

September 11, 2014 at 11:43 AM

Wow menarik betul tgk bento utk anak2 lieya.. kenyang pewut 2 beradik tuh yer.. Rajin maknya masak2 pepagi.. :)

September 11, 2014 at 11:50 AM

fitness tue sedap eh?....nak beli ah....tgh diet elok makan benda nie kan?

September 11, 2014 at 11:55 AM

suka singgah dan lepak sini ;)

September 11, 2014 at 12:03 PM

memang sah rajin tahap gaban

September 11, 2014 at 12:05 PM

Salam Hari Khamis Lieyaaa..
Zura pon x de plan nak ke mana pon.. jadiknye x de lah amik cuti. :)

Masak dalam periukkk!!
teringat zaman study dulu.. duk hostel.. masak lam periuk nasik gak!
tapi masak nasi goreng jerlah mampu.. hahahaha.
Lieya nih memang mak yang hebat! gas takde..pakai periuk letrik..ape susah! hahaha

betol tu Lieya.. bento Lieya memang sgt2 membantu mama lain termasuk zura lah.
boleh curik2 idea Lieya utk bekal Anis. tapi selalunye tiru menu simple2 jer lah.. Anis tuh mana mau makan makanan berat2.. kalo setakat roti telur ke.. sosej gulung ke.. makan lah dia.

Sweet sangat gambar tepi kolam tuh. kadang2 bila kita teman anak2 camtu pon boleh dpt masa berkualiti dgn famili kan. asalkan kita mahu jer.

Amboiiiii meriahkan makanan bekfes.. dah gaya makan lunch dah hah!
kemain meriah korang kat opis kan.. Zura nih asik2 makan sorang2 jer.. sadis sgt! hahaha

kiutnye gambar 3 badik baca doa.
Lieya.. comel lah pinggan Dayyan tuh.
mana beli yer?? Ikea ke???
berkenan pulak tengok. hehehehe

Zura pon masih dalam proses sekolahkan perut.
cuba kawal untuk tidak makan berat waktu malam. dan cuba amik makanan dlm kuantiti yg kecik setiap hidangan.. kemain susah nak sekolahkan perut sendirik nih kan! stress mak. hahahahaha

September 11, 2014 at 12:06 PM

Bila dah jadi mak-mak ni Lieya memang kena ada periuk serba boleh at least kalau gas habis dan tak kuat angkat nak tukar tong gas yg berat boleh guna periuk ini (tak payah susah nak tunggu abang kan).

September 11, 2014 at 12:13 PM

rajin sungguh leya membento..thumbs up =)

September 11, 2014 at 12:14 PM

lieya kalau tak post pasal makanan mmg tak sah kan...mcm sedap jer nasi mandy tu..haha..

September 11, 2014 at 12:35 PM

N3 Khamis Bento ko yg mmg akk tunggu setiap khamis....masak dalam periuk pun berjaya jugak ko ni yer....salute abis kat ko ni dik nonnn oiii...

September 11, 2014 at 12:35 PM

akak salute ngan lieya laaa....akak yang anak lima ni pun tak serajin ko dik oiii....i'm your silent reader sblum ni...first time hantar komen...jemput la ke blog akak..baru nak berjinak2...tapi tak da gmbr2 mcm blog lieya...akak pun kerja putrajaya gak dik oiii...slmt berkenalan...

September 11, 2014 at 12:48 PM

mmg penyeri tau crita bento miamija nih
buat pembakar semnagat mommies2 yg sedia dok membento & yg bakal membento thn dpn hihiii...

gas klau kat umah mmg buat spare 1 tong
sng kan nk tukar bila abes

mmm fitness bleg try nih
utk kuruskan bdn pas bersalin sok :)

September 11, 2014 at 1:26 PM

Kalau muncul je dengan bento budak-budak, dah hari Khamis. Selalu pun gitu :) Akak pun peminat bento budak-budak ni. Bila tengok je teruja nak masak untuk anak-anak tapi terujanya tu sekejap je. Keluar je dari blog ni, dah balik jadi macam biasa. Takdanya teruja bagai :D

Si Dayyan tu kalau makan, tak bersepah ke atas meja, bawah meja, kaki kerusi dan seangkatan dengannya? Kalau anak akak memang akak rela suapkan bila tak larat nak berkemas. Kalau akak meroyan rajin, akak biarkan ajelah dia bagi makan lantai...

September 11, 2014 at 1:49 PM

Ohhhh betullah mmg potong stim betul kalau tgh masak gas habis, nasib peyok nasi ada....
Tengok bento awak tu aje OKje pun dah kenyang Lieya.... Kalau okje pun tak mau beli kat kantin kalau dapat bento gitu hari hari....

Teringinlah nak makan ringan ringan memalam mcm lieya tu....kasi soping sekotak ptg nilah hehe

September 11, 2014 at 2:34 PM

suka la tgok menu2 bento akk buat tu menarik..
alololo comey nya dayyan nyanyi...

September 11, 2014 at 2:43 PM

rajinnye ko lieya ...
setiap ke wat bekal kat anak2 ...
mmg comey dah teretib je depa wei kat meja mkn ...

September 11, 2014 at 3:55 PM

salam. setiap hari ke anak2 bawak bento gi sekolah? gigihnye masak..... kul bape bangun tu..

September 11, 2014 at 5:19 PM

saya peminat bento dan video keek Dayyan...
Dapat mak yg rajin, boleh lah Mia demand, kan?
Mcm anak2 pun berbekal jugak ke sekolah, katanyan makanan kat kantin tak kena dgn selera... Cuma maknya yg tak berapa rajin.... bawak roti aje lah hari2.... Lagipun mereka malu nak makan nasi kat sekolah... orang pandang pelik jer katanya... Jadi kawan2 makan roti, mereka pun nak bawak bekal roti :)

September 11, 2014 at 5:48 PM

ha... best harini punya entri.. seronok tengok gambar makanan dan makanan lagi dan lagi..
akak idakler boleh makan gitujer lieya tak terima dek tekak(fitnesetu).. kalau dua haritu ok lagi..
masuk hari ketiga cam dah tak best hari keempat sah dah tak boleh masuk... isyh ...
kalau akak boleh jer terima makanan gitu tentu kuruih....

September 12, 2014 at 9:26 AM

camtu la beb, gambar bento wajib ada
aku suka
wei aku pun jiran sebelah masak sedap2
ni aku rasa dah ada 5 pinggan dia kat umah aku lom pulang tu
malu weiiiii
ni apa la aku nak masak nak pulang pinggan dia kihkihkih

tang gas tu
aku kan beli satu tong extra kat umah
kalau abis senang

September 12, 2014 at 10:12 AM

peminat bento mia mija stg komen ni.hehe..bagus juga ada periuk serbaguna,berguna bila keadaan terdesak..sweet sgt picca tiga beradik angkat tgn berdoa..sedap ke nasi goreng bayam tu lieya?tak pernah pulak buat..pic last tu bagus la sambil ajar perut makan benda ringan2 kira bonus la dpt diet..patut la lieya slim..:)

September 12, 2014 at 2:11 PM

disebabkan saya dah ada pengalaman keracunan makanan selama 3 hari, saya memang berniat nak jadi rajin berbento macam mak dayyan ni. tengoklah nanti, rajin berterusan ke rajin sementara je nanti. nanti nak ambil menu lieya ya.. seronok mia mija sebab ada mama rajin, unti ni sebab insaf baru jadi rajin..

nasi goreng bayam tu apa resepinya> macam menarik je lieya, nanti sila tuliskan resepi sekali ya,, baru boleh orang kat sini pelbagaikan menu bento ke sekolah nanti.. hihi..

oo, periuk serba guna betul tu, sempat digunakan nak masak bento anak2, bagusnya lieya ni, kalau saya agaknya bagi duit je, guna alasan gas abis.. hihi, kena berubah ni, makanan kantin tak sihat dn mungkin tak selamat cara penyediaannya..

September 14, 2014 at 10:19 PM

Serius suka tengok akak berbento..
Nampak sangat menyelerakan..
Yg paling dipuji, akak memang rajin masak pagi2 :D

September 15, 2014 at 9:58 AM

Sedapnya lauk pauk tu lieya mau terliur kite...hihi

September 15, 2014 at 12:05 PM

hehe...kes naya kalau gas habis ni
saya pun ada multicooker tu, tapi tak penah keluar dari kotak
malas sungguh rasanya nak guna...hehe
memang tak sah tak ada entry bento lieya wei
kemaruk dah dengan kerajinan ko...hehe

September 15, 2014 at 12:51 PM

eh sama plak periuk kite ek... senang masak dalam tuh kan

September 17, 2014 at 9:00 AM

HIHIHI HARI KHAMIS SUKA TGK BENTO BUDAK².. DPT JUGAK IDEA NAK MASAK .. PETOLA AIR DGN UDANG CAM SEDAPP JE TU .. LAMA X BUAT...

September 17, 2014 at 12:28 PM

lieya... kat dapur tu ade tak tempat salur gas? kalo ade leh pakai bil, ala bil baru 6 ke 8 ringgit je, cume kos pemasangan je dkat RM100, skrg ni kami takde masalah gas habis, hehehe... baru 2 bulan juga pakai gas malaysia... mesti bangun awal masak2 kan utk anak2 n suami... yg pastinye sedap n jimat duit belanja.. anak2 mesti dah belajar menabung sejak kecil, best tgk gambar ur family lieya, senyum2 je saya nengoknye.. lieya u re supermom la....

September 17, 2014 at 12:50 PM

Tu dia...gambar makanan sesaja. Buat perut lapar jadinya ☺☺

September 19, 2014 at 10:31 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy