Tuesday, April 14, 2015

soping pra raya kekdahnyer!


salam selasa semua..... dah sarap ke? arini aku buat kan pasta goreng jek tuk budak2 nieh..... penin ari2 pikior nak masak ape bekpes nieh...dayyan suke bihun...so rotate bihun, mee, kuew tiow, mee sanggul, mee megi, pasta jek laaa...rencah bahan semua lebih kurang ajek kakaakakakak...

*
*
*
*
*
*
V

arini nak citer pasal kejadian rabu lepas....aku ngan kawan aku amik cuti gi jalan2 kl cari kain baju raya...selalu tiap2 tahun soping ngan laki aku ...kali ni gi ngan kawan aku...syok gak kuar naik lrt...tak harung jem...siap sampai leh lepak depan kedai2 kat jalan tar tu tgu org bukak kedai kakaakakakakaak.....memandagkan cuti rabu lepas so leh la kuar rumah lambat tgk  bujang kesayangan aku ni sarapan...selalunye aku pukul 7 dah keluar anta kakak2....dayyan pun tak bangun lagi....kemain laju bedal aku masak mee goreng kicap boh telur byk2....




kul 9 bertolak..salin due train kul 9.30 sampai dah jalan tar kakaakakakakak.... kalo sorang2 mampos aku sesat ngan blur tak tau beli tiket trainnyer...mujur gi ngan kawan aku yg terra selok belok naik train nieh..... mmg bodoh2 alang jek aku ngekor die hahahaahah....misi mencari kain raya dulu.... kene bijak berbelanja la dlm dunia ke'gst'an skrang...mcm aku ni, beli kain bulan nie, pastu anta tempah...bulan depan leh amik...pastu bulan lagi satu beli kasut2 raya ngan baju kasual raya plak...pastu bulan lagi satu beli barang2 raya utk mak bapak aku ngan mertua termasuk le kuih2 raye bagai tu kan....takleh beli sekelepuk...terase woooo duit mengalir....



teman kawan aku gak gi butik bawal ekslusif kat jalan tar tuh..... alamak mate ni jahat lak tergoda same hahaahahahah.....tapi takde laa beli yg mahal2 tuh...tak mampu dek non..... beli hak murah2 jooo....yg tengah tu kak liza..owner die...kagum aku dari tolak kereta sorong jual tudung sampai dah ade wisma sendiri ....suke lepak IG die sebab tgk die masak sedap2....
 


cik puan rasyiqah mak yong dedek hahaahahah
lame kiteorg lepak butik ni sebab nak pilih berpinau2 bijik mate ..semua pun lawo2....




dlm kul 1 pi lunch kat restoren insaf...pekena nasi beriani ayam goreng ngan mango lassi yg sedap nak mamp tuuuu!!...surppp....
 


perut dah kenyang sambung jalan area wisma mara teman kawan aku soping dress raye die plak....mujur jumpe yg bekenan di hati...aku jenis tak kisah, ko test le 40lai dress sekali pun asalkan butik ade ekon hahaahah dok lame2 pun takpe ....panas weiii skrang cuaca...dah puas cari dress ngan blause....patah balik ke area panggung tamil tu.... tapau kebab jalan tar yg pemes amos sepanjang zaman tuh....org kate dah nak dekat 30tahun rupenye kebab nie...nape aku baru tau skrang hahaahahahah



kalo weekend panjang q sampai ke hujung jalan....ehh weekdays pun same.... seb baik kawan aku call order dulu.... aku tapau 5 bungkus (1 pita 4 roti)...kawan aku pun same 5 bungkus gak..... harga plak kebab biasa = RM 3.50.....kebab pita = RM 4.00...
utk phone call order "faiz kebab jln TAR 010-367 1763" ...



kat sini jual kebab daging ajek...ko mintak ayam nanti abang ni tampooo ko kang hahahaahah
tgk die buat mcm biase2 jek...tapi bile dah rase baru laa aku tau sedapnyeeeee....agaknye sos die ngan daun ketumbar tu buat rase die lain....takde ye mayonis2  dlm kebab nie...die letak sos homemade die mmg super lazat sahaja....
 

 *sempat mengvideo kat sini hahahahah*
video


ni yg jenis roti .... laki aku telan 2 bijik selamba jek.... mmg kene makan due ketul baru puas.... mule2 mcm tak caya tapi percaya laa dengan aku2 telan due ketul hahaahahah
 
siap tapau kebab...marilah balik ke pangkal jalan...dlm kul 3 lebih sampai erl putrajaya.....tangan aku lenguh angkat kain byk... kalo tau beli kain meter last sepatutnye mase nak balik so takde laa aku berangkut kehulu kehilir ....kain 16 meter ko bygkan..berat tu...belum masuk kain pasang yg lain...hhohohoho.... memandangkan aktiviti ni menarik, so aien, fyda, iqa, yatt sila standby tahun depan kite jadikan acara tahunan ye ---> "outing soping pra raya"....tahun ni pergi berdua jek sebab yg lain cuti bersalin n terlibat dgn kursus.....ape yg penting ingat pesan ahkak lieyalatif yg satu nie...---> sebelum nak pi tailor buat baju raya make sure puase dah ganti abis yekkk...hahahaha!




** dah lame tak buat baju kurung biase tu...asek buat kurung pesak ngan kurung moden ajek....semalam anta kat kawan opis mintak die jahitkan baju kurung biase salah satu kain yg aku beli....






40 celoteh sahabat

kalo nk wat bj raya yg kena antar tailor mmg kena cr kain cpt..kn tailor tkmo amik...mmg panas cuaca tp okla sbb bole minum ..cher kalo shopping time dh pose ..mmg dahagaaaaaaa lg la kn..hehe

April 14, 2015 at 9:09 AM

alamak..kena singgah pasar malam beli kebab..

April 14, 2015 at 9:10 AM

best g jalan TAR masa orang kerja.

April 14, 2015 at 9:16 AM

aku dah settle soping persiapan raya untuk tahun ni bulan satu aritu,...alhamdulillah settle untuk anak2 ngan laki aku...aku punya mmg tak da raya tahun ni..menghitung hari nak delivery kan....pakai apa yg ado je...tp sedondon...

April 14, 2015 at 9:21 AM

Lega kalau dah siap membeli. Tinggal nak potong dan jahit aje kan Lieya. Nak memotong tu yg bercinta kan.. kalau jahit sekejap aje.. Kakak belum beli apa pun lagi Lieya. Ingat nak beli jugalah. Jahit pelan-pelan siap juga sebelum puasa.

Dayyan dah makin pandai berdikari. Tengok tu makan sendiri pun banyak. Sedaplah mama masak ye:)

April 14, 2015 at 9:26 AM

adoi lieya awatlah suka buat orang terliuq ni..sedapnya kebab..yg bertahan smp 30 tahun ni dpt bykgkanlah kesedapan kebab dia,homemade sauce pula.klu tak takkan org tu bedal smp dua bijik.hahaha..

dayyan suka mee ye..sama macam cik pia!

tu dia soping PRA raya kemain lagi..mmg pa dah zikir pasal baju raya ni semuanya..sepatutnya beli lebih awal sebelum gst kan lieya.jimat sikit.hehe..

April 14, 2015 at 9:36 AM

semangat berkobar2 ko yek supink raya....
aku yg duk keje kl tak penah pun jejak kaki kt jln tar nun wei... mmg jarang sgt lah nk ke sana...

bt terliur je kebab tuh... kene try jgk nih...

April 14, 2015 at 9:49 AM

kat area akak ni ramai dah tak mo amik tempahan baju lg.. akak pun stress tak tau nak tempah kat mana. silap2 beli readymade lagi la.. huhu

tp mmg seronokkan kat jalan tar tu.. mmg boleh sewel sebab kain dia lawo2.. rasa nak borong semua. hehehe

April 14, 2015 at 9:51 AM

wahh sakan nya lieya

April 14, 2015 at 10:06 AM

wahhh.. sakan sopin kain raya lieya....

April 14, 2015 at 10:16 AM

wahhhhhhhhhh siap ada pre shopping raya, pegi dgn kawan senang, nk menghangkut anak3 letih sikit, kalo aku la hhhiiii..

sama mcm aku lieya, beli sikit2, nk beli sekali harung mmg tak mampu menengok duit mengalir..

sehabis baik dah tu berjimat cermat hhhuuuuuuuuu...

apa agaknya tema warna ko ye???hhhiiii

aku pun dah jemu baju moden, kurung, jubah..thn ni try tradisional, harap2 tailor tu buat sprt yg aku gambarkn, kalo tak menangissssssssss hhhiii

April 14, 2015 at 10:28 AM

Singgah pagi akak...
amboi² suka la tuh dpt kuar shopping...hihi..
nieyl hari nie baru la terhengeh² nak mengganti puasa..haha..
insyaÁllah next week abis la ganti...huhu...
Esok pulak cuti..nak g pra shopping raya jugak kak..hihihi

April 14, 2015 at 10:54 AM

kain bju raya sy sudah tak diterima tailor hukhukhuk T__T rsa nye mcm awal lgiiiiii....
eh kebab tu biasa org letak mayo kn hishhhh msti sedap kn dia guna sos homemade

April 14, 2015 at 10:55 AM

As Salam Lieya..
Lama akak CH tak singgah sini, bagus lieya dah buat persediaan raya... akak CH satu apa pun tak buat lagi... Lama sungguh Akak CH tak pergi jalan TAR.. rindu pulak zaman anak dara... jalan TAR tu lah tempat menyoping.. sekarang dok pergi yg dekat ajer kat Jakel SS 7 shah alam ni..

April 14, 2015 at 10:56 AM

Ohh Jalan Tar....
Setiap aku terbayang malam2 nak dekat raya meredah Jalan Tar aku memang trauma...
Sampai tak boleh jalan kau, jem kat situ,,, penuh sesak tak boleh bernafas

April 14, 2015 at 11:15 AM

sonok gak skali skala soping ngan kengkawan.. takde letih nak layan anak2 yg kadang tak kasi kerjasama.. soh dok dendiam 10minit pun payah.. grrr! (zakwannayli la tu huhu!)

April 14, 2015 at 11:16 AM

kite tak soppin pun ... guna kain yg ade kat rumah je aku rajin beli kain pasang tp taak pi anto tempah .... pastu cari yg matching la bj raya laki ai thn2 lps .... done siap utk mama ngan icha .... dan utk fahim je ai beli ... hehehhe jimat kan

April 14, 2015 at 11:35 AM

Seronok kan gi sopping ngan kawan2.. iye laa.. tak de org yg merungut.kan..hehehe..
Waa byk tuh..lenguh tangan yerk ngangkat byk gitu.. kalau ada laki leh laa nolong iye dak..hehehe

April 14, 2015 at 11:41 AM

Lieya ko gi Jekel eh...ahahhaaa...

Akak kain beli untuk buat baju raya tahun lepas pun tukang jahit tak buat lagi, ni yg leceh bila tukang jahit tu adik sendiri sampai masa nak raya dia soh pi beli ready made sebab tak sempat siap.

April 14, 2015 at 11:41 AM

wah dah siap tempeh baju raya lagiiii , kami tema color pon tengah dok fikiaq lagiii tak tahu nak color ape .. pakai colourful ok jugak hahahaa

April 14, 2015 at 11:48 AM

waaa belum shopping baju raya anak ngn en somi...igt nk g jakel mggu lepas...tp bajet dh habis...termasuk tgk bulan depan...juz nak beli kain utk en suami ngn ank2 jer utk baju melayu...

April 14, 2015 at 11:57 AM

Betulla lieya..mmg kna bajet tau.kita ank ramai.ramai anak permpuan pulak tu..huwaaa...mmg btul2 kena pndai plan..huhu

April 14, 2015 at 12:13 PM

Wah bagus betul lieya, kita memang nak ikut cara lieya la penuh sistem...

April 14, 2015 at 12:23 PM

Salam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. shopping & makan2 dua benda yg KA plg suka hehehe

April 14, 2015 at 12:34 PM

Ingatkan kena mengulang pi Jalan TAR sebab kali pertama menjamu mata, sampai terlupa list untuk hari raya :)
Akak tengah pening ni, tahun ni tema warna dah ada tapi memandangkan si bujang sulung tu semakin membina badan, haruslah takda saiz kalau nak beli. Nak tempah, tailor kata, 'Kak, dah tutup tempahan yang havoc-havoc!' Rase macam nak guling kat lantai kedai tailor tu time tu jugak....

Kebab tu akak pernah makanlah tapi takdalah sampai teringat-ingat waktu tidur. Yalah, akak ni kalau namanya kebab, burger dan seangkatan dengannya memang kena khusyuk dan tawadduk masa nak mengasingkan sayur :)

Akak yang duk KL ni kalau pi Jalan TAR makan 5 jam paling cepat inikan pulak orang Putrajaya yang naik LRT lagi yerk... Kalau boleh bermalam, tentu Lieya and the geng dah bawa toto siap-siap naik LRTkan.... Hiks!

April 14, 2015 at 1:01 PM

bagus2 dah siap shopping kain utk raya... so nanti dekat2 nak raya idak ler rasa laju jer duit mengalir kan.. farah dah save no tel kebab tue..mmg ada plan nk gi sana minggu nie.. boleh try.. =D

April 14, 2015 at 4:24 PM

syok ehhh lieya berjalan jadik orang bujang..kulu kilir pon best takde ekor..heheheee..
ni baru perbelanjaan berhemah..memang kena bajet skit2..kalo selonggok terus kuar rasanya parkinson jap..nak lagi skarang nih..
zee pon sama gak kalo ke kl memang buta jalan..tak pernah lagi berjalan ngan member.. sensorang lagi la tak berani..rasanya tourist lagi pandai dari kiter..

April 14, 2015 at 5:05 PM

tahun nie ko buat baju sedondon lagi tak lieya? hihihi

akak pun sama pesen juga macam ko...bulan nie beli kain...bulan depan beli baju kasual...bulan lagi satu beli kasut...jadi tak ler banyak sangat duit kuar sekaligus...

April 14, 2015 at 5:08 PM

kalau shopping memang best hari weekdays..kalau weekend bersesak dengan orang..
rambang mata kalau pergi jalan TAR...hehhehehe

April 14, 2015 at 5:30 PM

awal tu sampainya kak
terpacak sblm kedai dibuka

wah kebab tu baru tahu.nk pi cari la nnti
tak pernah perasan pon spnjg ke sana

saya thn ni pakai j yg pnting nursing friendly..
beli siap dah sng.just carikan baju Rania dgn ayh dia j nnti..

mak aii berat gak tu.blh bygkan
syokkan bila pergi beli awal awal mcm ni.tak gaduh sesak dgn org ramai sgt

pernah beli tudung kat bawal tp x da pon bergambar dgn kak liza sbb xnmpak pulak masa tu.
a’aa saya pon suka nengok ig kak liza..

p/s:akak, tenkiu. harap demam biasa juga. tadi dh pergi cucuk antibiotik sbb nk ambil darah doktor ckp
tunggu tgk sampai hri khamis. kalau msh demam dtg semula..

April 14, 2015 at 6:31 PM

Awalnya shoping raya.tp kalo.nk hanto org jahit bj menang better shopping awal.
saya tunggu gj bln 4 ni baru nak g jln tar.igt nk shopping sikit2 utk raya

April 14, 2015 at 10:17 PM

wah wah wah akak.... dasat menyoping.... bagus bagus..hehe

April 14, 2015 at 11:02 PM

wah lieya dh shopping raya...kebab tu mmg terbaiklah

April 15, 2015 at 6:52 AM

lama dah akak tak jejak jln tar tu... pegi kl kerap jugak... tp setakat jemput/hantar kakak dini kat stesen pekeliling aje... hehe..

April 15, 2015 at 8:58 AM

pesanan yang bawah tu tak hingat hahahaha ok nak ganti puasa jappp bye!!!

April 15, 2015 at 11:42 AM

akak ni pernah jugak cuba nak prepare baju awal2 tapi jwbnya tergedik2 dah melaram baju tu......so kena beli dekat raya...he3x.

April 15, 2015 at 11:46 AM

Time awak cuti dia sekolah ajelah dpt tgk dia bekfes ye Lieya ...selebihnya papa tunggu yeh....
Memang terbaiklah soping dengan kengkawan, boleh melenjan 10 round hihi...kalau dengan pakwe, huh mesti dia malas nak layan ek....
Tap tulah yg tak bestnya, kena usung sendiri barang yg dibeli kalau tak boleh buh sikit sikit dlm kereta....
Okje pernah makan jugak kebab ni,.....tp dah lama sangat rasa sedap dia pun dah lupa weyh....

Tema apa Raya tahun ni?

April 15, 2015 at 12:26 PM

falsya kain pasang kemain byk tp xgie anto2 lagi..konon nak tunggu kurus tp xkurus2 jugak..tuh yg bertahun xanto tuh..

April 15, 2015 at 1:15 PM

Assalam lieya,
iols ni dah bertahun tak beli kain baju ghayer hokeyh
elok bulan posa teruih beli hat siap dah punya he3
psstttttt........alaaaaaaaaaaaaahaaaaaaiii daging kebab itu

April 17, 2015 at 3:25 PM

sesekali outing dgn geng2 mmg best jugak..lg2 geng sekepala kan..

lya pon buat mcm tu..settle satu2 persiapan rya..bkn skaligus...
kain bju raya dh siap beli bulan 2 & dah hantart tailor bulan 3... cukup bulan ni siap...
lps ni proceed utk cari bju raya kasual asya & papa dia je la..

April 21, 2015 at 1:26 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy