Thursday, April 16, 2015

thursday ~ random photos



Assalamualaikum...salam kamis.... 

jom layan pic yg ade utk entry random photos kali nie....

*
*
*
*
*
*
V

  •  bento riangria miamija....utk pagi aku buatkan burger benjo sorang sebelah ngan mee goreng kicap.... utk lunch nasi putih + kembung taucu + kcg panjang goreng....kudap2 sekolah kafa mango kek...leftover kek besdey dayyan sebenarnye heheeheh...

  •  kejadian sabtu 2minggu lepas....pi sarapan kat warung bunian....dah lame tak pekena nasi lemak telur bungkus kononnyer...dayyan makan roti canai....papa buat muke garang baru nak makan betul2 kakaakakak....

  •  lepas sarapan kat warung bunian (pic atas) gi swimming class kakak2 plak....bujang kesayangan tengah nangis sebab kene marah ngan papa hahaahaah.....manje kedaung ni!



  • sape suke lepak selera laman perdana....aku suke! western die not bad...budak2 peberet ciken chop la....aku suke steak..kdg2 lamb chop...gravy die boleh tahan laaa ...harga pun murah2 ajek......

  •  bento riangria lagi....utk pagi roti kapit cheese & jem.... utk lunch nasi putih telur gulung + asam pedas ikan tenggiri ...utk sekolah kafa pandan rollcake....

 saje nak close up...sedap rupenye roti celup telur, kapit ngan cheese letak jem anggur..... video buat ade tepek kat ig.....


  •  selain dari sayur2 aku siap2 potong tuk stok seminggu, daging ayam mcm ni pun aku siap2 kan ...senang nak buat rencah mee goreng ke bihun goreng ke....defrost sebekas cukup le sekali masak.....mia laa rajin potong2 kecik2 daging ayam ni....ayam aku beli sekor biasenyer, part2 yg isi2 ni mane laku kalo dibuat masak so tepakse laa kasi cincang2 gini buat rencah goreng2 heheeheheh


  • sejak2 area rumah aku dah bukak kedai serbaneka 7E....selalu gak le kene paw aiskrim butterfly nieh.....huhuhuh...


  • kalo laki aku suke lauk lemak putih sayur ngan sambal ikan atau ayam....aku plak suke lauk gini...ikan masak singgang, ade budu ulam timun...mujur takde petai..mau korek periuk nasik dibuatnyer hahaahahahahah ..bendi tu sedap rebus cecah budu kan...tapi kat umah aku ni anak2 aku suke gile bende goreng cili gini so takpe laaaa aku goreng jek....sambal tempe kentang bilis garing tu peberet laki aku ....

tu ajek laaa pic yg ado..... assalamualaikum! hepi weekend peeps!



**dah lame tol tak makan sate minang kat pasar malam bangi...dah bertahun kot tak pergi pasar malam bangi tuh......







43 celoteh sahabat

Lieya betullah isi ayam tu kan, memang kita selalu potong kecik samaada buat isi dan rencah atau buat masak yang simple2, tapi kalau potong ayam besar anak2 kita kurang suka makan. Tu yang buat ayam masak halia la, paprik la, semua comel2 je ayamnya..lepas tu aiskrim butterfly pun anak kita suka makan, patah 2 kan? Dan sambal tempe garing tu sama cam suami kita fav dia jugak, ingat nak buat harini..Selalu kalau tak letak tempe dengan kentang, tempe dengan ikan bilis..Tak sangka fav diaorang sama hehe

April 16, 2015 at 9:10 AM

Anak bongsu dan masih belum matang biasalah Lieya. Mestilah manja. Kesian diaaa....
Budak perempuan cepat matang berbanding lelaki. Tengoklah kakak dah tahu nak tolong mama dia.
Tunggulah Dayyan masuk 10-12 tahun dia pun akan alert macam kakak-kakak juga.

April 16, 2015 at 9:11 AM

memang takleh masok blog ni hari kamis nak lagi kalo yang puasa..kurang pahala wei..kahkahkah..menduga betol..

April 16, 2015 at 9:12 AM

wahh....menyelerakan...tergugat iman...akak ko yang anak lima ni pun tak setabah ko lieya nak masak2 gini...biasa balik keja ptg jer la main masak2...pagi mokcik pkl 6 baru bangun...hahhaa...tahniah lieya...!!!

April 16, 2015 at 9:16 AM

rajinnya update.. dah 5 hari tak update blog ni.. haiyaaa

April 16, 2015 at 9:17 AM

ayam part isi mmg sesuai potong kecik2 wat ltk dlm mee goreng ke meehon goreng ke sbb rmi tk suka kn part isi hehe...dtg jenguk bento ank2 lieya

April 16, 2015 at 9:21 AM

Comel jek dayyan. Selalu follow blog aunty, tapi jadi silent reader je. Dapat pun komen kat blog aunty. Yeayyyyy ��

April 16, 2015 at 9:25 AM

pg2dh tgk makanan, telan ailiyour la jwpnyerrr...
lapooooooo hihii

April 16, 2015 at 9:39 AM

tengok lieya bawak bekaltu selalu akak teruja sama.. tapi anak2 akak tiga hari okler lepastu kata tak nak dah bawak bekal... alahai.. tuler susahnyer kalau tak terbiasakan dari darjah satukan..
aiskrim reramatu anak2 akak suka gaktu..

April 16, 2015 at 9:43 AM

telan air liyo tgk menu pindang ko lieya.... feveret akak jugak tu tempe bilis sambal tu....

April 16, 2015 at 9:51 AM

ko mmg rajin lieya.... manja jgk si bujang tuh yek... kui3 ingat aiyan je yg manja terlebih2

rajin lah anak dara ko tuh blh dh suh potong2 ayam yek...

April 16, 2015 at 10:14 AM

Samalah kita lieya. Isi ayam potong siap-siap letak dalam bekas kecik2. kalau nak goreng mee keluarkan 1 bekas je. Hujung minggulah sekalu buat macam tu. Bila suami buka fridge mesti tanya apa benda dlm bekas kecik2 ni.

April 16, 2015 at 10:18 AM

Rajin anak dara tuh menolong potong2.. senangkan kalau nak masak..
Lapor plak nengok makanan kamu siap ngan budu tuh.. adoiyai.. :)

April 16, 2015 at 10:37 AM

gambau makanan yang tak boleh menahan ;) suka jew tgk lieya buat semua teratur jew.. saya time tue lah nakpotong, time tue lah nak buat bagai-bagai kena ambik ilmu nie .

April 16, 2015 at 10:38 AM

Rajin anak2 dara Lieya...
Dayyan bila rambut pendek nampak macam dah besar sangat dah...hensem!

April 16, 2015 at 10:59 AM

serius aku kata...mia mija mmg rajin la demo tolong ko kan....best kalo ada anak rajin menolong ni.....

April 16, 2015 at 11:06 AM

bab bekal miamija yg akak ralit tengok... mesti tengok betul2 apa isi dlm bekal tu... hehehe...

April 16, 2015 at 11:28 AM

majoriti gambar makanan
kahkahkah
jangkit sawan kat blog aku ke?

ice cream butterfly tu kiut miut kan
sedappppppppppppppp
seb bek anak aku jarang terjebak kahkahkah
macam2 alasan aku bagi kalau derang nak pau aiskrim

siannya dayyan kena marah
tetap comel walau nangis
kahkahkah perangai sebijik la ngan aryan
menjeng!

ko baru tau roti kapit cheese tu sedap!
rugi la ko baru tau
kahkahkah

April 16, 2015 at 11:32 AM

piring budu tu yg paling win! haha..

April 16, 2015 at 11:43 AM

sedapnyerr budu tu tak tahan hihii

April 16, 2015 at 11:59 AM

wahhh menariknye .... bento tu kan rasa nk try la buat comey2 utk fahim tp kan fahim tu ... huuuwaaa suka sgt tinggal bekas ngan botol air die ... letih mak ulang dan ulang jgn tinggal ..klu tak balik sekolah nanti naik van mama merajuk tak mo pickup dah ... kah kah

April 16, 2015 at 12:32 PM

pic anak dara potong ayam tu...jelesnyeee, nak anak dara jugakkk :D

April 16, 2015 at 1:57 PM

zakwan klu p skool xmo dia bawal nasi/mi... nak yg berasaskan roti... penin mama asik dok ulang je menu yg sama walau bergilir.. asek ituuuu je riso zakwan boring plak

April 16, 2015 at 2:21 PM

random photos akak setiap hari khamis di blog http://lieyalatif.blogspot.com/
hahahha..dah mcm pengacara pulakkk

xsah kalo xde gambo makanan akak yg sedap2 tuh!

April 16, 2015 at 2:25 PM

Hajat hati nak tunjuk bekal anak bujang tapi malulah weyh kalau Lieya nampak. Sepattern jerk gitu... Hahaha....
Untungnya ada anak dara yang rajin di dapur. Tak lama lagi mamanya bolehlah gantung uniform. Main order je nanti sampailah terus ke bilik tidur dihantarnya makanan.

Akak pun suka sambal goreng kentang tu. Pendekata apa sahaja yang melibatkan kentang memang akak suka. Kalau kena makan menu kentang saja 7 hari seminggu pun akak rela :)

April 16, 2015 at 2:27 PM

samalah sy klu isi ayam pun macam lieya gak.mmg guna untuk rencah ja.takdanya nak buat masak2.tulang kasi campur sama kaki n leher ayam buat sup.hehe..

bujangan sorg,bongsu pulak,mana tak manja kedaung.test bg adik tengok.hahaha..

tuu pandai lieya makan sambal belacan,sy tak pandai..sambal kentang ikan billis tu peberet la.huhu

April 16, 2015 at 3:11 PM

syok betul cuci mata dengan makanan setiap kali masuk sini.. hahaha

April 16, 2015 at 3:21 PM

telan2 aliooo tgok gambo makanan ni huihhh budu tuuuuuu ;p

April 16, 2015 at 3:52 PM

meriahhhnyaa bento budak².....

alololo..menangis pula dayyan...

sedapnyaaa lauk singgang tu lieya....ada pula budu....perghhh...

April 16, 2015 at 5:23 PM

kauuuuuuuuuuuuuu..yg last tu mmg menitik2 air liur aku wehhhhh..pepagi ni bfast belum lg ni hhuuuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

selera kampung ni mmg kena dgn tekak aku..

April 17, 2015 at 9:09 AM

Mengantoknya la mata ini..nampak x ngada² nyer dah cuti 2 ari lemak bertambah..hihihi..
alalalala...dayyan busyuk aunt nie nangis kenapa..kena marah ngan papa yea...
Aiskrim nampak mcm sedap je tuh...ade ke aiskrim yg x sedap??haha..
kak,nieyl ade emel akk..nnt reply yea...

April 17, 2015 at 9:20 AM

haiiii rajinnya tul la mama lieya ni.. suka tgk lieya berbento.. respek..

April 17, 2015 at 9:42 AM

pehhhhh lapar tengok makanan. hikssss :P

April 17, 2015 at 10:44 AM

Assala lieya,
alaaaaaaaaaaaaaaaa ciannya dayyan
ghajin kakak potong ayam

April 17, 2015 at 3:23 PM

teringin nak gi warung bunian tp masih tak kesampaian lg...

April 17, 2015 at 3:45 PM

warung bunian????? xpernah dgr pn.. kt mana tu??? kena pegi ni.
roti kapit cheese tu menarikssssss :-)

April 18, 2015 at 7:42 PM

kuah singgang / kuah pindang..
ni more to orang2 Selatan ye..

April 19, 2015 at 9:05 PM

sedinya muka dayyan kena marah tu...
huhu

lps ni nak buat mcm lieya la... stok utk seminggu..senang..time nk masak just campak2 je & mempercepatkan masa.. ni time nak masak la..bru nk kupas la.. nk siang ikan/ayam la..

April 21, 2015 at 1:24 PM

alah payah nak jumpe sate minang la... nak pi pasar malam pun x de masa dah sekarang ni... arghh lapo tgk bento tuh

April 23, 2015 at 10:36 AM

salam kak..tiap2 hari kak bangun pukul brapa prepare bekal untuk anak..

April 27, 2015 at 3:03 PM

asal entry ramdom je mesti kumpulan gambar masakan.. nanges perut aku tengok.
tapi bagus jg.. bila tengok & baca entry ko ni semangat nak masak aku membara2 nak buat.. pastu balik rumah terus lupa.. :D

April 29, 2015 at 3:21 PM

Lamanya tak makan masak singgang, menu paling simple tapi paling sedpa..
Alahai teringin pulak :D

May 7, 2015 at 9:09 AM

Rajin mia potong ayam..
leh wat menantu ni..hehehee...

May 11, 2015 at 10:26 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy