Monday, June 15, 2015

~kisah weekend kami~




Assalamualaikum...salam senin!!


hari ni mula laa rutin biase...budak2 dah abis cuti sekolah.... tapi aku aci ngelat ni tak buat pun bento budak2 nieh...tinggal 4 hari jek nak puase ni so budak2 ni biar le membeli kat sekolah ....hahahahaha.... lagi pun en laki takde pi kursus so malasnye lahai nak bangun pagi2 tinggal dayyan sorang2 kat katil (alasan baekk punye hahaahahah)....

ok lah lame plak tak update citer2 pasal weekend....kebetulan weekend ari tu rajin aku mengsnap gambor...so mari le layan kisah lieyalatif & co. di hari weekend lepas.... korang bace diam2 baik2 yeak...ahkak lieyalatif ari ni ade kursus outlook ...ptg2 sikit tak pun esok ke ahkak lieyalatif blogwalking korang yeak....hiks!


*
*
*
*
*
*
*
V


pagi sabtu sarapan simple jek aku buat....cekodok bawang ikan bilis ngan french toast....warghhh nikmatnyer sebab dah lame tak buat cekodok ikan bilis .....




tghari plak aku buat sup petola campur suhun.... ayam panggang ngan ikan bilis cili padi campur terung pipit....

 



tu diaaaaaa....bende ni 'jahat' ni sebab buat aku makan nasi bertambah 2 kali oiiii...ikan bilis goreng cili padi campur terung pipit..... pastu aku syiritttt sebab makan cili padi byk sgt kah kah kah...tapi sedap wey...pahit2 terung pipit tu buat sedap campur ngan ikan bilis garing tuh....
 



 sementara aku ngan mia mija masak kat dapur.... papa ngan dayyan kemas stor..... mencari buku2 lame katenyer nak letak kat opis baru die... dayyan tu mengaco lebih tu.....sakit jiwa aku tgk kejap2 die lari di dapur tunjuk kat aku mainan die korek dlm stor tu....die yg buat lagi sepah! Gggggrrrr...



pastu tekak ni tingin nak makan sagu gula melaka....bahan ade dlm esbok tuh...so suruh damia buat..... die tukang kaco sagu .....


*video masak sagu gula melaka*
video


 tak rajin nak masuk dlm bekas kecik2 bentuk...so aku letak dlm bekas gini jek....nak makan cedok le ikut suke byk mane...boh dlm esbok....sejuk nyaman lalu kat tekak hahahahaahah



tapi kali ni tak guna santan...aku pakai susu cair ....weh sedap lagi lah!
 



ni plak kisah ahad 14/06/15 plak...pagi tu hujannn...kalo tak kuat iman dah tarik selimut tdo balik....tapi mcm tak syok le kan...nak ajar anak bgn awal so kite kene mulakan dulu....pagi tu gi sarapan kat warung bunian....biasaklaaa pekene nasi lemak bungkus ....
 


pastu lepas zuhur bawak budak2 tgk wayang .... ikutkan nak merase tgk kat gsc ioi....tapi full house kot...harap hall je byk.....so book gsc alamanda jugak ler....
 



tak sabar nak tgk citer nir...dayyan suke minions nieh....banananananana!
 


sebelum org ramai masuk.... giloooo full house sampai seat depan...tak sakit tengkuk ke duk depan2 oiiiii...aku kalo tgl seat 5 row dari skrin pun aku takkan book dah...inikan plak nak dok depan2...hohohoho
 


kuangasam dayyan...boleh die tdo, aku nak suruh die panik tgk dinosor2 tu gaduh...sudahnye aku ngan mia mija yg panik2 pegang2 tangan jerit2 panik scene2 mengejut2 hahahaahahahah...dasar pompuan sgt kan!
 


ape2pun...harini kembali pada rutin asal...bangun pagi...pergi sekolah ye anak2 hahahaahahah.... miamija tak sabor nak gi sekolah sebab nak bagi kawan2 keychain gi cameron ari tu.....
 

alamak! tak pi pasor lagi topup barang2 nak masak sahur nie....aku senang jek telan serial minum susu...budak2 ni harus bersahur nasi....halal laa mama rotate masak nasi goreng jek ye anak2 akakaakakakakaka.....bye korang!





** kenape laa putrajaya tak cuti first day puase....huk huk huk




36 celoteh sahabat

vavava... ayam tu nampak syedappp.. jemput bilis lama tak makan.. dapur off dah berapa hari tahh.. grrr... lapooo tengok makanan..

June 15, 2015 at 9:25 AM

bilis goreng rangup memang penambah selera kan... nasi panas2 memang tersangat la sedap....

June 15, 2015 at 9:49 AM

Wah....seronoknya weekend dok rumah. Barulah betul rehat kan. Akak pun belum beli stok masak sahur. Kang ada yang sahur kedai mamak kang....

June 15, 2015 at 9:53 AM

ikan bilis goreng ngan cili padi tu mmg maveles.. makan ngan nasi panas sesaje pun bleh tambah 2-3x haha!

June 15, 2015 at 9:58 AM

selera ko sama dgn aku nak2 ikan bilis goreng+cili+bawang+terung pipit tu..kalo letak dlm sambal tumis ikan bilis pun meleTOP jugak wwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa laporrrrrrrr

semua sedap....semua sedap apa yg ko masak apa yg ko makan!!!!!menangis kt bucu katil aku tgk tau hhhaaaaaaaaaaa

aku pun tringin nk bawak anak3 gi tgk minion tp tu la bulan pose baru launching kt wayang kan..mmg tak dpt la nk berjln kalo masuk bulan pose hhuuuuuu..

aku pun blur nk masak apa time bersahur memandangkn anak2 tak nak mkn nasi, ntah apa yg depa nk mkn aku pun tak tau..bg mkn bijirin kang takut tak tahan perut..bila ty masing2 tak tau nk jwb..aduyaiiiiiiiii..

senang miamija, menu NASI..

June 15, 2015 at 9:59 AM

suke2 ko je kan, cuti time 1st pose..hahahha...kalo aku, lagi malas gamaknya..hahahhah.....anak2 cukup suke la cucuq bilis ko lieya uiitt...weekend kalo tak buat, tak sah..lagi2 si izz...kalo cubit..nak yang ada nampak ikan bilis tu....

June 15, 2015 at 10:10 AM

lieya nk resepi ayam tu,.. bilis cili bawang mmg berhantu buat selera bertambah2...neway selamat berpuasa lieya.... pm alamat nk bagi few keychain n buah tangan
u.farahana@gmail.com

June 15, 2015 at 10:12 AM

Ayam panggang tu mengancam, Lieya. Tengok kemerahannya aje dah buat kecur air liur. Awat tak letak resepi siap-siap? Takpa, takpa...nanti boleh buat satu entri resepi. Takdalah macam pekasam blog ni jadinya *_*

Akak pun teringinlah nak tengok Jurassic World tu tapi anak-anak dah pergi dulu dengan sepupu-sepapat. Kami lakibini menganga jerk kat rumah dengar cerita mereka. Takpalah, kita download free ler nanti *_*

Nasib baik semalam sempat top up barang untuk menyambut puasa ni. First day, main masak-masak biasa ajelah. Yang nak makan pun bertiga aje. Masak banyak-banyak, sampai sahur hari kedua nanti tak habis!

June 15, 2015 at 11:11 AM

eh, nureen lagi la x prsan minion baru kerr
nti dwld hahhaa nk g wayang takut eshal la x mo duduk...
mmmm menyelerakan la bilis tu.. :P
selamat menyambut ramadhan :)

June 15, 2015 at 11:11 AM

best ada anak dara boleh buli kat dapor. ngeeeee`

June 15, 2015 at 11:13 AM

sagu gula melaka tu senang nye nk buat ;p bleh try ni

Selamat berpuasa ye ;p

June 15, 2015 at 11:27 AM

ayam panggang akak tu nmpk menyelerakan sungguh....lm x singgah sini...

nk wish selamat menyambut bulan ramadhan ...

June 15, 2015 at 11:33 AM

sedapnyaaa sagu gula melaka tu. lama tak makan hehehe : D weekend baru ni pun gi tengok citer dinasour.

June 15, 2015 at 11:48 AM

kan...teringat kenangan di johor..tiap kali puasa mesti cuti lepak2 kat rumah sbb puasa first day kot.. so penat die lebih sikit..hahaha

June 15, 2015 at 12:11 PM

sedap nyer saguu

June 15, 2015 at 12:24 PM

Assalam Lieya, Me puasa hari ni, bila tgk puding sagu bercita-cita lak nak buat utk berbuka, hehehe... tapi kan Me kalo wat puding sagu, tak pnh lagi gune susu cair..selalu pakai santan..lagi sdap ek, kalo gune susu cair, leh ar try...

June 15, 2015 at 2:10 PM

Pandai dah anak dara lieya menolong didapur ye lieya..untung ada anak perempuannkan

June 15, 2015 at 2:37 PM

seksinya ayam tu lieya.. ni kalo puasa kompem kecur ayaq liur..
ikan bilis goreng gitu makan ngan nasik panas gaul kicap pon boleh bertambah 2,3 pinggan tau..simple but sedap giler.. kalo kat umah zee memang zee sorang jer la yang layan.. yang lain orang kaya makan nak sedap ajer.. kahkahhhkah..
sago gula melaka lawan ngan susu cair memang sedap..urmmm nak balik geledah kabinet gak ler petang ni..rasa cam cukup jer bahan nak buat..

June 15, 2015 at 2:58 PM

engko nih kan lieya selalu sgt tayang masakan yg bt aku nk msk jgk... mencik tau...
bilis bawang tuh mmg bt mkn bertambah2 kan... lauk paling simple yet paling menggoda kui3...

rajin lah ko msk sagu gula melaka tuh.... ni bt aku rasa nk msk jgk nih... tp skrg musim ujan rasa mls lak nk bt dessert2 gitu kui3

aiyan pun suke minions tuh.... kalu tgk kt tv bkn main lah gelak, ntah paham ntah tak jln cite

kl pun tak cuti pose pertama... syok org johor khamis udahla cuti jumaat mmg cuti syok bebeno

June 15, 2015 at 3:11 PM

Rajin anak dara lieya ke dapo..
Memang kena suruh2 la kan..tp besar apa pun xreti..hehehehe
Xsaba sgt nk pose tau lieya...
Rindu ramadhan..huwaaaa

June 15, 2015 at 3:51 PM

Anak-anak Johor semalam dah sekolah Lieya.
Malam tadi dah stop tv semua dah sebab homework dah mula melanda semula.
Dayyan kira ok juga kan... sebab atas dia kakak-kakak tak boleh nak memalas bangun pagi.

June 15, 2015 at 4:13 PM

salam ziarah..sambil2 follow blog ni :)

sedapnya sagu gula Melaka..ayam tu pn menariks..nyum nyum :D

feel free to visit mine;)

June 15, 2015 at 4:25 PM

Sagu gula melaka tu kan...perghhhh..memang syiok la makan kalau bulan puasa, lepas terawih..:P

Banyak kali saya tgk awak cerita nasi lemak warung bunian....hahaha...entah bila la saya dapat rasa ni...lepas Syawal la kot..:P

Saya & wife pun belum beli barang2 keperluan utk berbuka / sahur...hihih

June 15, 2015 at 5:39 PM

McCormick Mixed herbs... errrm bole try nanti hahaha
baca blog ko banyak idea la

June 15, 2015 at 6:07 PM

bermula la rutin sibuk setiap pagi bila dh buka sekolah ni.. hehe

citer jurassic world mmg beshhh la... lps ni tgk minion lak.. 18hb kan baru kluar...

June 16, 2015 at 7:42 AM

ikan bilis dgn terung pipit tu mmg sedap . pokok terung pipit saya sedang berbunga di belakang rumah

June 16, 2015 at 8:59 AM

Nieyl barang² kering dah setel dah kak..
untuk barang basah je x beli lagi...huhu...
tu lah nieyl pun rasa sahur tahun nie nak buat simple² je...
buka pun simple² jugak..adoi...risau baju raya x muat karang..haha..
next time join ar kak tgk wayang sama..hihihi...roger²..

June 16, 2015 at 10:36 AM

sesekali makan cekodok ikan bilis... heaven tu...

June 16, 2015 at 1:56 PM

Assalam lieya,
saaamaaalaaa
iols pun stop dah buat bekai kat hubby untuk minggu ni
nak posa kan3 :P

psstt : wa
uols share la resipi sago tu..iols soka makan tpi tak gheti nak buat he3..susah ka senang ????

June 16, 2015 at 2:55 PM

salam lia lama x sembang2 ha...jom kita beli stock nak sambut pose...nyeh2 bagi resepi terung pipit tu...

June 17, 2015 at 10:14 AM

mintak resepi ayam panggangg.;... selamat berpuasa yer lieya ;)

Melaka cuti esokkk

June 17, 2015 at 10:33 AM

Hahaaa,Cikna pun t'tanya2 nape la Pahang xamik cuti first day puasa. Ikan bilis tu tmbh kicap lg umphh xmkn nasi pun xpe,hahaa...

June 17, 2015 at 2:39 PM

menarik semuanya
yes sagu gula melaka.brg lain dh ada.kena g kedai cri sagu. hihi

selamat berpuasa akak ;)

June 18, 2015 at 3:59 PM

Lieya nk resepi ayam panggang tu bleh...hihihi....apapun suka tgok lieya nyer aktiviti ngan anak2

June 19, 2015 at 10:47 AM

singgah nengok entry baru hihihi
selamat berpuasa ",

June 23, 2015 at 8:05 AM

akakpun selalu guna susu cair.. mudah lagikan.. dan sedap berkrim....
baguihnyer anak2 lieya ramai berebut nak buat menantuni rajin2 belaka..
sedap ayam panggangtu di bulan2 puasani menengoknyer...
warung buniantu kan lieya dari lieya tulis kat blog tak menyampainyer akakni lagi..
ajak suami akak banyak ngat alasannyer jauhler tapi tuler teringinjer akakni...
wayangpun dah lama tak menengoknyer... malas sangat hari sabtu ahad nak kuar sekarangni..

June 24, 2015 at 11:54 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy