Monday, June 29, 2015

berbuka di masjid besi / masjid tuanku mizan zainal abidin, putrajaya


Assalamualaikum semua....


pejam celik pejam celik dah 12 ramadhan kite berpuase...kang tau2 dah nak berlabuh tirai ramadhan kan....syawal plak ..... seronok tgk masing2 update menu2 berbuka....mcm2 masak hah.... aku plak masak time sahur jek....berbuka kiteorg ke masjid....tapi time aku ABC kiteorg berbuka kat umah....terus terang cakap berbuka kat masjid lagi seronok dari berbuka kat umah...yg penting aku balik keje tak tekocoh2 masak ...penat wo walopun kul 5 setengah aku dah kat umah hohohoho.....jom arini aku share gambar2 yg aku sempat dan teringat nak snap mase berbuka kat masjid.....


*
*
*
*
*
*
*
V

ramai tanye aku camne konsep berbuka kat masjid nieh....meh2 aku cite ape yg aku tau berdasarkan pengalaman aku yeak..... kiteorg suke gi masjid tuanku mizan atau masjid besi sebab parking senang....dekat ngan param kalo2 laa teringin nak murtabak ke roti john ke hehehehe....

kat masjid besi ni ade diberi pilihan nak duduk atas meja atau duduk bawah mase berbuka....ade jugak family2 yg bawak tikar sendiri, berbuka konsep piknik gitu....tepi2 masjid besi ni kan air....aku yg tua2 ni mmg pilih meja jek laa, nak dok bawah lama2 kang krem n semut2 kaki hahaahaha ... nampak tak kat belakang dayyan tu ade tikar/saprah ....haaa sape nak berbuka duduk bawak leh cop tempat kat situ.....



meja2 bulat bawah khemah ni khas tuk warga kaki cepat semut2 mcm aku hahaahahah....




selalunya berbuka dieorg bagi kuih sejenis, kurma, air manis ngan air zamzam2....lepas berbuka, gi solat magrib berjemaah....lepas tu q untuk amik makanan berat plak...biase nye nasi ngan 2-3 jenis lauk, buah dan air.....lepas tu siap sedia isyak berjemaah  dan terawih plak.... lepas tu ade moreh sikit...nanti pic2 kat bawah aku tunjuk menu2 yg sempat aku snap....ade family yg bawak bekal berbuka kat sini jugak...mcm aku mmg harapkan makan free ajek laa kat masjid hahaahahahah...weekend baru gi param layan tekak mia mija .....



sehari sejenis kuih jek waktu berbuka.... alhamdulillah...cukup la nie...byk2 kang tak abis membazir plak.....



setiap weekend ade program serambi ustaz.... dpt le ilmu2 agama dari ustaz selebiriti jemputan....ari tu ustaz zahazan...yg dlm pic ni ustaz haslin aka ustaz bollywood....kemain syiok dengar die menyanyi sambil berceramah....




ni situasi getir buat kakak2 hahaahahah diminit2 terakhir nak azan kene hadap adik makan...kuangasam dayyan!



 
nie menu hari ke 2 kot.... nasi hujan panas, daging masak hitam, dalca sayur, papadom, acar..... buah ngan air rebina....so far makanan semua berase laa pada tekak aku.....tak menarik pinggan aku...pinggan org diet, amik nasi pun ciput hahaahahah



ni menu ntah ari ke berapa ...lupe dah.... mcm biase nasi yilek....mkn lauk ajek....


yg tak puase pun same naik berselera makan hah hahaahahahah


 mase ni plak tak silap aku menu sambal ikan, ayam masak kicap, sayur campur



ok abis gambar2 makanan hahaahaha...meh layan pic2 dlm masjid... masjid besi ni tak rase sgt ekon die...so pandai2 le cari port dekat2 kipas ye kawan2.......so sebelum saf penuh kene laa cop awal2 heheeheheh....aku biase cop kat tingkat 3 sebab mia mija nak solat kat atas....




budak2 ni kalo letih aku suh rehat jek kat tepi ...tapi so far alhamdulillah lah masih larat nak terawih...



haaa yg ni imam dayyan....makmum plak otomen2 hahaahahaahah.... dayyan dah besar ni boleh laa kiteorg gi terawih kat masjid....berani ko tak behave... mak ko jengil bijik matooo kang hahahaah



biasenye kiteorg buat 8 jek sebab budak2 nak sekolah esok...takut plak dieorg letih kan....lepas abis 8 rakaat, pi intai2 menu moreh plak..... mcm biase laa yg tak puase over mensyekik hahahaahahah



moreh bubur pulut hitam.. dgn kopi O


 yg ni bihun sup....ari tu ade bubur cha cha...ade menu mee goreng....alhamdulillah.....


 ok tu aje pic yg ade yg aku boleh share ngan korang2 semua.....seronok berbuka ramai2 di masjid nieh...meh le korang mengimarahkan masjid.....



* phewwww...legaaaaa aircond dah ade balik....3 hari wooooo bersauna kat opis... bilik aku takde tingkap....ye laa bilik bos jek laa ade tingkap, bilik PA mane ade kan....berkuap wooooo.....



49 celoteh sahabat

best kan? mmg nampak betui meriahnya makan ramai2. kita anak kecik ni kat rumah je la.. kalau die reti behave takpe.. ini kat rumah pon pantang tgk kite solat mesti nak memanjat badan. sabo je le

June 29, 2015 at 9:18 AM

alhamdulillah...seronok pulak baca entry nie..

June 29, 2015 at 9:24 AM

yang comel otomen dayyan.. ngeee

June 29, 2015 at 9:32 AM

Tgk pic2 ni kat ig saya terfikir nk g masjid besi gak ler..kot2 terjumpa lieya dan co.. tapi cepat2 insaf.. betulkan niat, jadi kami ke shah alam jelah.. huhu..

June 29, 2015 at 9:34 AM

ko buat aku rindu nak berbuka kat masjid sama2 ngan mak aku...tapi sekarang mmg tak la boleh...si syawal aku boleh terima dek akal lagi..penah sekali aku bawak izz last year..ya allah tuhan je tahu azabnya..mak aku ada situ pon tak boleh handle die tau...mmm..sudahnya idok la pegi...mmg seronok G berbuka kat masjid..mmg save abis2 duit poket ni tau..makan free je...tp tu la anak2 kan...lagi2 si izz..aku pon tak tau macam mana nak handle...ko bikin la buat aku gelak besar kat opis ni, gamba dayyan ngan otomen sbg makmum..hahahha...gamba yg win..hahahhaha....inshallah kalo dapat, tahun depan nak G la...anak kecik baby, boleh terime dek akal lagi, solat, kasi susu seround, tido..dah...nak beso ni je...

June 29, 2015 at 9:55 AM

bestnya dpt berbuka puasa sekali tarawih kat masjid... rilek jer kan lieya...

June 29, 2015 at 10:02 AM

serius memang nampak best sngt tgk lieya n co bebruka kat masjid.teringin nk alami sndiri...
tapi takde plak kat sini...

June 29, 2015 at 10:04 AM

seronoknya buka dimasjid..teringin nak macam ni..mkn apa yg ada tak membazir..pastu boleh jimat tu tak payah dah fikir menu buka n nak sibuk2 masak..tp tulah ank masih kecik..dengan: n suami punya komitmen keja..tak keja takde duit..

tu la lieya ada dengar yg putrajaya semua air cond tak function..azablah ye ujian dibulan pose.hehe

June 29, 2015 at 10:34 AM

akak memang x dapat ler nak berbuka kat masjid nie...sebab nak berangkut anak anak syurgaku tu...insyaallah ada rezeki n peluang teringin juga nak berbuka dan berterawih kat masjid...

June 29, 2015 at 11:01 AM

teringin jugak nak buka kat masjid besi tu kak...
tapi nieyl balik kena masak jugak untuk MIL..sbb die sorang kat rumah kan....
so,stakat ini belum lagi berkesempatan nak berbuka di masjid..niat tu ada...:)
Alhamdulillah..setakat ini masih lagi full puasa okey..hihihi...:P

June 29, 2015 at 11:08 AM

bestnya berbuka kat masjid

June 29, 2015 at 11:13 AM

lieya, nak tanya.. masa lepas solat.maghrib tu, tak sesak ke org sume berator p amik makanan? pastu sempat ke nak solat isyak plak?
teringin sesangat nak solat jemaah kat masjid camni... tp tu la, kakak nayli dah beso, baby plak baru kuar hehehe

June 29, 2015 at 11:18 AM

hope pas ni dpt la terawih kat masjid besi, tu pun kalo Aurel dah besar... brape tahun lagi nak same umur cam Dayyan, dah pandai solat, n tak nakal sgt, kalo jenis mau dok setempat takpe.. tadi gi bwk Aurel check up, klini Persint 18 takde aircond... mandi peluh la kita dlm tu..mujur Aurel tak meragam, lega mama....

June 29, 2015 at 11:26 AM

Beruntung tempat Lieya ada semua ini. Kalau tempat kakak ada macam ini kakak pun nak. Senang sekali harung terus pergi dah tak payah fikir nak kemas dapur. Lepas terawih dah boleh concentrate dgn anak-anak.

Dayyan makan jauh-jauh sayang sebelum berbuka. Kesian kakak-kakak:)

June 29, 2015 at 11:27 AM

Memang seronok kan buka kat masjid, nanti nak tunggulah anak kecik ni besar boleh buka kat masjid..

June 29, 2015 at 11:30 AM

sonok kan kak berbuka kat masjid, x yah bersilat kat dapur...macam sy ni, ada ank kecik, memang x leh la nak berbuka kat masjid. balik keje je mesti bersilat kat dapur ...

June 29, 2015 at 11:52 AM

seronok jugak ek buka kat masjid tp i cannot. dak kecik sorg tu mana reti dok diam.. hehe

June 29, 2015 at 12:08 PM

memang best lar berbuka kat masjid ;) kalau lah diberi peluang memang nak joint juga tp rayyan masih kecik lalgiii lum 3 tahun , ade dia bantai melalak time maknyer nak terawihh huhuhuhuhuhh

June 29, 2015 at 12:13 PM

Hikhikhik lawak je tgk makmum dayyan tu.. waaa, masjid besi. Teringin nak pergi situ. Hewhew

June 29, 2015 at 12:29 PM

SERIUS LIEYAAAAAAAAAAAAAAAAAA..seronoknyaaaaaaaaaaaaaaa aku tgk :)

makanan pun npk sedap sgt, kena gak ngan tekak aku..ni kalo dekat mmg aku pun tetiap hari mau bukak kt masjid..sbb duduk dekat dgn makbapak dan mertua so kena la sama2 berbuka dgn org tua :)

jimat ko lieya dr memasak bulan pose ni..

alahaiiiiiiiiiiiiii tersengih2 aku baca entry ko kali ni..seronoknya!!!!

aku jarang tarawikh kt masjid, kalo pegi pun dgn laki, anak3 tinggal rumah, keje sek kemain melambak..lgpun balik lewat pukul 11 lebih sbb terus dengar tazkirah..

June 29, 2015 at 12:32 PM

mmg sronok tgk lieya & co berbuka d masjid
nureen x merasa la.. nk tarawih pon x dpt...
skali bf si kecik skali nureen kebabaoommm hahhaa
bagus mia mija, terawih smpi abis :)

June 29, 2015 at 12:34 PM

ooo syok jgak ye buka kt masjid jimat pon jimat ;p
uihhh mcm sma jek ekon kt opis kta pon saunaaaa T_T

June 29, 2015 at 12:51 PM

Menarik la konsep berbuka kat sini. Sesuatu yang unik ngan environment dia dan mesjid yang luas dan modern ni. Otromen jadi makmum ye? renggang sangat tu.. haha.

June 29, 2015 at 12:51 PM

Teringin sangat, tapi tak dapat kelullusan. Bila buka sekarangni pun...mmg dahx perlu banyak2 makanan kan Lieya

June 29, 2015 at 1:26 PM

seronok nyer lieya berbuka kt masjid pun, meriah tanpa gangguan dpt berjemaah ngn tenang tanpa pkr nk msk2 bagai kan

menu pun boleh tahan sedap, siap ada ustaz jemputan tu yg seronok lg tuh...

bgs betul si dayyan tuh, blh baik je duk masjid lama2... kalu aiyan tak tau lah jd apa... mau dia dh duk kt imam nun kt depan kot

June 29, 2015 at 1:59 PM

bestnyaa..so far akak pernah berbuka kat Masjid Hasanah je..nk cuba la pegi Masjid Besi weekend nti :)

June 29, 2015 at 4:15 PM

Cayalah Dayyan..Mudah-mudahan bila Akiko da besar sikit nanti dpt la berjemaah mcm ni kat masjid

June 29, 2015 at 4:42 PM

meriah ye berbuka kt masjid camni..tk pernh merasa

June 29, 2015 at 5:43 PM

meriah je berbuka di masjid ya...kat kg pun dah takde mcm ni

June 29, 2015 at 9:49 PM

seronoknya bawak anak2 berbuka kat masjid... Makanan pun boleh tahan.. telan ailio jugak tgk gambar2 tu masa tengah puasa ni... dah la lagi lima jam nak berbuka.... hahhaha

Alahai imam dayyan... siap ada makmun lagi... bagus bagus.. praktis make perfect...

June 29, 2015 at 11:36 PM

wahhh...seronoknya suasana berbuka puasa kat masjid lieya..akak tgk pun...teringin nak pegi..tapi duduk puchong...dah balik..xde nak pusing putrajaya dah...

Hahahahaha..makmum Dayyan tu ...

June 30, 2015 at 10:26 AM

ya allah..seronok nya merasa berbuka kat mesjid hari2.. seronok nya rasa perasaan tu....

aty tak merasa nak berpuasa lagi..sobsob..sedih snagat... harap dapat lah merasa bukak pose kat mesjid tahun ni.. insyaa Allah...

June 30, 2015 at 12:10 PM

wahhhhhhhhhhhhh..
memg meriah
Kita belum penah merasa lagi buka kat masjid or surau\kena try juga nanti ni..
boleh eratkan ukhuwah kan

June 30, 2015 at 1:08 PM

wah best buka kat masjid
aku ajak gak pakwe tu
dia tak nak lak
hehehehehe
so aku berperang ajelah kat dapur
hehehehehhe

alhamdulillah anak2 behave ye lieya
wah makmum otomen
tak bley blah la ko dayyan
hahahhaa

June 30, 2015 at 1:30 PM

sonoknya lieya, saya penah beberapa kali
tapi sejak kawin tak pergi dah
belum berkesempatan

sonokkan sebab reramai makan
semua kita share, rasa semua sama aje time tu =)

June 30, 2015 at 3:10 PM

Alahamdullillah seronok gak yer berbuka dan berterawih kat masjid besi.. Makanan yg dihidangkan pun sedap²

June 30, 2015 at 3:10 PM

Salam ramadhan kak :)

June 30, 2015 at 7:01 PM

Meriah jugak ter kar sana.. Menu pun menarik.. Ptt la lieya selalu ke sana.. Kt sini tak la semeriah la sana.. :)

July 1, 2015 at 1:00 AM

Best nya dapat berbuka kat masjid. Kita tak berpeluang lagi :-(

Sian tgk kakak hadap adik tengah makan tu,,,hehehe...Tapi menarik jugak juadah berbuka kat masjid yerp.

July 1, 2015 at 3:31 PM

bestnya dpt brbuka kt msjid n terawih..dh sarat ni xlrat dh nk kemasjid

July 1, 2015 at 11:25 PM

alhamdulillah..
bestnyer hari2 bbuka kt masjid...
klo bpluang... nk sgt mcm ni..lps tu trs leh solat...
kt pon xde letih memasak n nk fikir menu berbuka... y kdg2 mgkin mbazir jugak kan..

July 1, 2015 at 11:37 PM

bestnya lieya.. agaknya konsep ni masjid besar2 kot..masjid negeri ke mungkin ada.. masjid dekat dengan rumah kami ni simple je menu berbukanya.. moreh pun macam takde dah.. kena tunggu bebudak ni besar la.. tapi tentera saya ramai.. ni lagi nak bertambah satu lagi.. kecik2 ni tak larat nak kejar kalau lari.. nak jegil mata pun kang terkeluo bijik mata.. kena jegil banyak kali.. hahaha..

July 2, 2015 at 11:18 AM

hahaha Dayyan2...solat2 jugak...otoman tak tinggal yer... babab kang haaa...hehe

July 2, 2015 at 12:19 PM

nmpk sedap la menu2 nye lieya...menyelerakan

July 3, 2015 at 8:06 AM

nmpk sedap la menu2 nye lieya...menyelerakan

July 3, 2015 at 8:06 AM

ooh lieya alangkah bestnyer tak yah kocoh2 nak memasakkan.. memang boleh baca quran bagai untuk tunggu berbuka.. ehm kalaulah akak boleh gitu syioknyer.. apapun tahniah kerana mengimarahkan suasana ramadan dikalangan anak2.. tentu diaorang ingat sampai tua.. macam akak ingat suasana ramadan dulu2 di kampung.. dnegan morehnyer, dengan terawihnyer.. oh kalau boleh diputar waktu ...

July 7, 2015 at 9:09 AM

meriahnye akak buka posa kt masjid tu. nmpak gaya kena p juga lah try. gmbar dayyan n makmum otomen tu dlm fb ada jga gmbar mcm tu.. dayyan juga kah itu.. hehehe

July 7, 2015 at 1:17 PM

Kalau tukang masak kata masakan kat Masjid Besi ni sedap, maka sedaplah tu. Seronok pulak tengok Lieya sekeluarga dapat ke Masjid Besi sepanjang bulan Ramadhan kali ni. Akak ni masih syak wasangka lagi nak bawa si kecil tu ke masjid. Dia tak lasak depan orang tapi dok nak duduk depan mata kita aje kerjanya...

July 9, 2015 at 2:02 PM

memang seronok kan berbuka di masjid. setakat ni saya ada pengalaman buka di masjid KLCC je. tu pun sebab tunggu suami kena OT -_- nak balik amek public transport memang buka dalam bus lah jawabnya.nak suruh ayah amek takmau menyusahkan orang. so buka kat masjid. dapat jemaah sekali. suasana yang sangat lain. makanan simple tapi okay lah. makan kurma + bubur lambuk je pun dah kenyang

April 18, 2016 at 4:19 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy