Wednesday, June 3, 2015

cuti2 Cameron Highlands 2015 ~ Big Red Strawberry Farm




Assalamualaikum semuaaaa!!!...sikit lagi jek blog aku ni jadi pekasam kahkahkah...cukup sebulan peram leh jadi pekasam enak makan ngan nasi panas2 dah kakakaakakak..... takde citer nak borak la wei...balik2 up citer same org menyampah plak kang hahaha.....

yeay!! sekarang cuti sekolah!!... awal2 aku dah bawak budak2 ni gi bercuti...ye laa nak gi cameron highlands takleh gi time cuti sekolah, kematu bontot keter bersusun atas tu...so aku gi awal sehari dari cuti sekolah sebenar..... mujur gak gi awal sehari, jalan smooth jek....bile nak balik tgk org yg baru dtg kesian sbb kene harung jem nak naik cameron....so mari le kakak adik layan citer cuti2 lieyalatif ke cameron highlands..... 

*
*
*
*
*
V

ekceli dah lame aku tak naik cameron highlands nieh...ade lebih 5 tahun kot...pastu memandangkan dayyan suke gile makan strawberry tu gigih kami menjejak balik cameron nieh....kiteorg bertolak jumaat pagi 29 mei 2015...



aku biase laa gi jalan mane2 pun tetap ade list jjcm....agenda mencekik harus diutamakan kakaakakaak...tapi kat cameron takde laa tempat mencekik yg best pun, byk tempat2 menarik tuk di lawat jek...so aku list kan mane yg pemes2 jek....



kul 10 keluar highway, kul 2 lebih sampai dah cameron highlands.... alhamdulillah, perjalanan mmg cantik...keter tak byk...sampai2 jek terus check in hotel....kiteorg pilih stay kat Nova Highlands Resort & Residence ... sebab tgk kat tenet hotel ni lawo n baru ekekeekekeke..lagi satu hotel nova ni dekat dengan kea farm (tempat org beli sayur2, jagung2 ngan goreng2 tu)...dekat jugak ngan pasar malam brinchang....



room 416



so far puas hati...bilik nice...



cute kan...



hall pun luas...



mmg kiteorg prefer pilih studio room gini ...almaklum laa anak ramai...leh request extra bed ke, bawak toto siap2 ke...bentang kat hall pastu osom sape kene tdo kat hall kakakaakakak



aishh tak makan saman dayyan nie...mak ko nak snap2 ni laa ko nak enterprem...



tu pintu masuk tadi...



ade mini kitchen .... senang malam2 rebus meggi dlm microwave kakaakakakak



lepas check in, kiteorg jamak siap2 pastu terus kuar gi the big red strawberry farm...dekat jek ngan hotel kiteorg....



   The Big Red Strawberry Farm - Dikatakan antara tempat tanaman strawberri terbesar dan paling selesa di Cameron Highlands, pusat The Big Red Strawberry Farm di Brinchang ini adalah tempat anda melihat tanaman strawberri sambil merasai beraneka hidangan berasaskan buah berkenaan. Waktu Operasi Setiap hari : 8:30pg – 6:00ptg Harga TiketPercuma

 




kakak2 yg masih bertenaga tuk posing...dayyan dah malas nak layan kakaakakak



die ni sorang jek sanggup turun layankan aku suh posing kat salad2 kakaakakaka




aucak!



terus pi cafe die order ape yg patut... kalo tgk menu semua nak order...tapi mujur sedar diri...tu pun last2 tekulat2 nak abiskan waffle kakaakakakak



duduk 3 hari kat sini, kentut pun baru strawberry kakakaakak.... pagi petang siang mlm makan strawberry ajek...



rupe jek buruk..rase umph!!



dari sebelum betolak aku bising nak makan scone.... lepas ngidam akhirnyer ekekekeke



order mcm sikit, last2 tetap paksa memaksa masing2 tolong abiskan kakaakak



geram tgk sayur2 kat sini...


dikelilingi kaktus...



kaktus ni cantik..kalerpul!



posing2...mama nak snap gambo nie...



lame gak kiteorg lepak sini... nak petik strawberi pun boleh tapi kiteorg plan nak petik kat Lavender Cameron esok.... so beli kaktus ngan makan2 jek kat sini....




pastu kiteorg gerak balik hotel...singgah sat kat kea farm.... jalan2 nak beli goreng2 ngan keychain ...
pada aku kalo dah gi kea farm nie tak gi pasar malam brinchang pun takpe sebat kat sini mcm2 dah ade...



dah jom balik..


beli strawberry 4 kotak rm20... ok le kot harga tu sebab rata2 kedai jual 3 kotak rm 20...



amik ko sendawa2 strawberry dibuatnyer...



dayyan laa makan paling byk....



seronok tgk 3 beradik ni makan..
video



oh my!! peberet nieh...kat cameron jek leh jumpe...kimchi goreng... tapi dah rm 3 sebekas...mahal tol skrang....



kat bawah hotel ni ade old town white coffee dengan teh tarik place.... plan nak dinner kat bawah..masing2 malas nak turun...semua nak megi ..stok megi mmg ade jek kalo jalan2 dok hotel nie...so moh le kite santap megi, cuaca sejuk2....bile dah kenyang layu jek mata ni nak mentidooo ekekekeek


malam tu mia sorang2 tdo kat hall kakakaakak.... kejut2 suh masuk bilik tak sedor2....nak angkat malas sebab berat dah mcm berat org tua kakakaakak... okey..sambung plak part 2 nanti kami ke Lavender Cameron ngan Bharat Tea Plantation....yibbaaaa!!





** tak lame lagi bulan puasa nak tiba...azam tahun ni nak terawih di masjid... sebelum ni terawih kat rumah ajek sebab dayyan kecik lagi...ni dayyan dah 4 tahun dah boleh dah tu bawak...in sha Allah...



40 celoteh sahabat

Singgah pagi....
Rindu gler ngan akk...dah lama x update...
ooohh...patut lah tak pegi family dah hari ahad...
g cameron upernyer...nieyl mlm td baru rasa rindu kat cameron...:)

June 3, 2015 at 9:16 AM

cuti sek..pegi mana2 pn pack..nasibaik pegi awl sehari..bila la nk smp cameron bw tisya sbb asal ckp kt hubby jom ke cameron die mcm tk berminat..adoihai....last pegi cameron tk silap 2004 sebelum kawin

June 3, 2015 at 9:17 AM

*family day :P

June 3, 2015 at 9:20 AM

hah.. seawal2 cuti skolah dah pegi bercuti.. ini satu peranangan yang bagus dik leha..
kak jah planning nak gi last week b4 bukak sekolah.. harap tak jammed & tak crowded.
Seronok tengok miamijadayyan bergumbira kat sana ye.. makan stoberi mcm makan nasik je gaya korang.. hehehe.. ini mesti sebulan sendawa rasa stoberi ajo..

June 3, 2015 at 9:25 AM

lieya mana pic lieya.. anak2 jer bnyak nii... mcm nak repeat balik jer cameron ni..

June 3, 2015 at 9:25 AM

Kita pegi pun last 2012, time naik ok lagi..Time balik sesak kat highway..Lain kali nak pergi lagi la pastu nak pergi big red strawberry ni la..Cam menarik je kan

June 3, 2015 at 9:25 AM

bestnya lieya.. geram tengok stoberi tue.. merah n gemok2.. murah pulak tue.. =D

June 3, 2015 at 9:26 AM

Assalam..~ lagi blogger ke Cameron Highland, bebetol gugat iman la tgk gambar stoberi cicah coklat tu... sabar je laaa.. tunggu Baby Aurel dah pandai jalan la baru syok jenjalan...huhuhuhu...

June 3, 2015 at 9:36 AM

Assalam..~ lagi blogger ke Cameron Highland, bebetol gugat iman la tgk gambar stoberi cicah coklat tu... sabar je laaa.. tunggu Baby Aurel dah pandai jalan la baru syok jenjalan...huhuhuhu...

June 3, 2015 at 9:36 AM

baguih ni azam nak terawih kat masjid ni..aku ada gak azam gitooo...tp ko sedia maklum la anak aku si izz tu..adoi tak terkawal...bila la boleh duduk diam kalo solat...cukup sekali aku bawak...kena tunggu beso jgak la ni....aku last G cameron ni 2012..lama gak x jejak kaki ni

June 3, 2015 at 10:08 AM

dah start bercuti sakan ;) patut sunyiii
dah lama tak pi Cameron sejak bekerluarga tak dan nak jejak kaki kat sana... dulu pon pi Fraser Hill jew bawa budak-budak nie itu sebab ade konvo kat UPSI heheheeeeh ... baru lepas bawak depa tengok hidupan laut kat Oceanarium kat Melaka ;)

June 3, 2015 at 10:27 AM

best2... cuti2 mcm ni gi tempat sejuk gitu... yg paling best dapt mkn stoberi cicah coklat....

tgk lieya pegi mcm teringin nak jejak CH pulak...haha

June 3, 2015 at 10:42 AM

geram tgk strawbery tu lieya...

June 3, 2015 at 10:44 AM

bagus plan lieya pergi sebelum cuti Sekolah. temp at camni waktu cut I memang ramai gila bersesak dengan manusia..lagi nak hadap jam..best hotel dekat dengan farm..dekat dengan pasar Malam..dasyat la lieya menyoping ye

June 3, 2015 at 10:53 AM

Wahhh bestnyaa jalan jalan Cameron. Lama dah tak ke ana :D

June 3, 2015 at 11:16 AM

CH yg best tu tanaman dia Lieya. Kakak suka tengok sayuran & bunga-bunga dia memang tak sama dgn yg selalu di pasaraya. Dayyan puaslah makan strawberry ye:)

June 3, 2015 at 11:28 AM

aku pun ada berniat nk ke CH thn ni tp tak tau lah dpt ke tak agaknyer kui3... jeles lah wei nengok ko jln2 situ...
awal2 cuti sekolah tak jem ke wei?

engko punya bilik hotel tu mmg best....
dh pg CH mmg keejenyer mencekik stoberi je lah kan... almaklum murah

June 3, 2015 at 11:36 AM

assalamualaikum lieya
wahh...lamanya saya tak menyinggah sini
maaf ye, ada aje kekangangan

syok nampaknya bercuti di cameron
saya lama juga tak pergi sana, entah bila dapat pergi lagi
awat tak share infor hotel, kot boleh usha lain kali kalau berniat nak p =)

June 3, 2015 at 12:04 PM

suka tengok dayyan cicah coklat tu.. tak menjejes dan tak comot pun dia makan.. lg best tengok dia angkat tangan tunjuk good tu. heheh comel tau

June 3, 2015 at 12:13 PM

rin last gi cameron tahun 2009..huwaaa....lama dah tak panjat cameron..rindu nak pegi tmpt cuaca sejuk...

June 3, 2015 at 12:13 PM

ailiyo ku menceceh lagi kali ke2..

June 3, 2015 at 12:29 PM

tunggu la abes pantang nnt.. akan dijejaki jugak ch ni.. tak kira, tak kira! hahahaha!

June 3, 2015 at 1:14 PM

tgk lieya up kat ig, mmg x sabo arr tgu n3nyerrr....
mmmm nice sgt2 hotel tu
anak dh besar nk jln2 mcm ni sng ckit kan..
kami pon kena tgu si kecik tu besau ckit la
kentot pon bau strawberry yerr hahaaa.....

June 3, 2015 at 2:21 PM

Akak pun lama dah tak naik Cameron Highland. Berapa kali dah HD ajak tapi tak tahulah kenapa tak terlawa-lawa lagi hati ni nak pergi sana...

Nampak dari gambar macam best. Akak pun kalau jalan sekangkang kera dan bermalam, siap itinerary bagai, Lieya. Cuma nak ikut dengan tidak jerk. Kah3x...

Tak sabar tunggu sambungan. Jangan bulan depan baru sambung lepas pekasam menjadi sudahlah....

June 3, 2015 at 2:39 PM

awalnya anak dara ngan teruna cuti sekolah.. ponteng yerk..
xpe la exam pon dah abis..

cameron best tu best tapi takleh duk lelama nanti jadik boring.. bagi zee ler..huhuuu..
yang pasti syiok sebab dapat balun stoberi bebanyak..
suke ler si dayyan tuh..
kimchi tu dah berapa kali zee rasa nak cuba.. tapi nak beli kena tanya somi dulu..takot kang tak abis dier bebel..hahaha..sudahnya sampai sekarang tak merasa sebab tak di approve..kahkahhh.. telan ailio jer la..

June 3, 2015 at 3:25 PM

wah besnyaa strawberyy dgn coklat tu.. ni terasa nak pergi cameron ni.

June 3, 2015 at 11:28 PM

menarik la posting ni... mesti pening 24jam strawberry haha...
tapi kan ko kalau aku gi Hero, aku nengok strawberry cameron ngan strawberry Korea kan?
korea nye lagi nampak cantik la.... so beli yang korea nye..
tapi kan kalau cam cherry tomatoes gitu kan, hah support Cameron nye.

June 4, 2015 at 5:01 AM

syokkk nye mkn stoberi camron ;p ye la klu gu cuti sekolah mmng hazab la jln jem >_<

June 4, 2015 at 12:23 PM

seronoknya ke CH kan, makan taklah best mana tapi seronok entah sebab apa. banyak kali pergi pun kalau diajak nak juga pergi lagi. naim lehla geng anak2 Lieya ni, hantu strawberi.. memang pantang nampak strawberi

June 4, 2015 at 12:24 PM

wahhhhhhhhhhhhhhhhh..
kemain happy anak2 lieya tu hah!
hehehe..

kita baru nak naik minggu ni lieya ke CH tu
harap2 jadi la.. kebetulan ada kenduri area pahang,
ada juga adik yg mengajar di CH..
jimat wit penginapan.. hihi

June 4, 2015 at 1:26 PM

As-salam akk.. Lama tak mai sini
April dgn mei bulan yg kelam kelibut bg saya
Alhamdulillah skrg dh OK thanks ye :)

Last year pergi msa tgh pegnen.first time pergi
Baca entry akak mcm nk pergi skrg j.hahahaa boleh
Geram nengok scone dgn eskerim tu haaaa.. adoii

Tunggu next year la pergi.rania pon dah blh diberi mkn apa yg kita makan kan

Kimchi goreng pon peberet cik suami dap kan..

Cepatan sambungnya kak.

June 4, 2015 at 2:19 PM

rindunya nak datang sini lagi lieya...5 thn juga rasanya
sekarang dah senang tak payah naik cameron gi genting je kan...ada gak stoberi..
cicah coklat tuh yang best...
besar dah dayyan 4 tahun...senang nak terawih lieya

June 5, 2015 at 3:01 PM

Assalam lieya,
oohoooiiii
lama gilos iols tak terjah sini sob3
sat2 macam besa la kan3
iols komen tingkek2 noooooo

p/s: baguih tau dayyan soka strawberry, my boboboy buah dia memilih, takat ni mkn epal merah n pisang sajork tau3

June 5, 2015 at 3:19 PM

sama la jugak dgn lya..blog dh nk jd pekasam...
hahaha..

bestnyer ke CH... tmpat impian lya ni.. hrp tcapai jgk nk kesini nanti,.
nampak hotel y lieya duduk ni mmg besar, cantik & selesa...

semua pic cantik2...
suka tgk pic dekat sayur tu..hijau n segar...
pokok kaktus pon cantik..mcm2 peseng ade..

June 5, 2015 at 4:17 PM

ha'a cantik bilik ko duduk tu..kalo aku bawak anak beranak mmg aku cari hotel situ je hhiii..tp aku ni nk naik CH mmg dah malas sgt sbb aku ni tak tahan pening, pastu sure muntah..eeuuwwww..

menengokkn sayur yg segar giler tu geram betul!!!

stoberi tu pun menguji keimanan betul..seronok korang dah berjln2 cuti sek, aku ni tak kemana pun sbb masalah kesihatan maknya..so bapak dan anak3 terpaksa akur duduk di rumah hhhuuuuu

June 5, 2015 at 4:22 PM

Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

June 5, 2015 at 4:32 PM

Cantik hotel Nova tuh.. akak pun cuti2 hari tuh ke CH gak.. :)
Memang jem laa kalau weekend bila kat CH nie.. mmg tak digalakkan..kalau nak pergi CH.. baik pergi weekdays..

June 8, 2015 at 9:38 AM

Cantik hotel Nova tuh.. akak pun cuti2 hari tuh ke CH gak.. :)
Memang jem laa kalau weekend bila kat CH nie.. mmg tak digalakkan..kalau nak pergi CH.. baik pergi weekdays..

June 8, 2015 at 9:39 AM

WAHHH SAKAN NAIK CAMERON KAN... BESTNYA RINDU SUASANA KAT SANA .... KT ORG BESOKK BARU NAK PG BERCUTI HIHIHIHI .. KENA IKUT JADUAL AYAHNYA ... WALAUPUN CUI SEKOLAH, CIKGU TAK CUTI ... MINGGU NI DAH CUTI BARULAH BOLEH BERJALAN.

June 8, 2015 at 3:49 PM

Masa along pi CH ari tu x dan nk peti strawberry sbb dh tinggal sikit...ok2 now dah tau kat mn yg best petik strawberry gemuk2

June 19, 2015 at 11:39 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy