Thursday, June 18, 2015

ramadhan datang lagi...



Assalamualaikum....salam 1 ramadhan..... 


gigih amik2 gambar ni sbb nak adekan jugak entry sempena first ramadhan hahahaahaha...kenangan esok2 bile tua bace blog sendiri kan...... hope kengkawan semua diberi kesihatan yg baik untuk menunaikan ibadah puasa tahun nieh.... haaa kurang2kan mengumpat bulan2 puase nieh.... lagi satu kurang2kan dok teliur bukak blog resepi2 yeak hahaahahaha..salin resepi takpe jgn dok tenung sampai jejes air liyo sudaaaaahhhh ....ekekekekeek

*
*
*
*
*
*
V

semalam kiteorg ke masjid.... dpt isyak ngan terawih berjemaah...bertahun dah terawih kat umah ajek...ni dayyan dah besar dan dah pandai behave tu kiteorg ke masjid.....



hari pertama terawih ramai gak.... alhamdulillah...


sampai agak awal ... kosong lagi waktu nieh.... ish ish tgk muke mia tu...harap2 cukup sebulan puase ni dpt le mengurangkan diameter bentuk muka die hahahaahahaah....


dayyan dok ngan papa...bawak buku, pensil kaler.... dok diam2 jgn kaco org solat....


 moreh mee goreng ngan kopi o panas....



in sha Allah bulan puase kali ni aku malas nak masak time berbuka....balik mandi rehat2 pastu ke masjid...berbuka kat sana ajek.... laki aku pun setuju heheheeheh kalo mama 'cuti' baru le buke kat umah yek anak2....



amboi yg ni pun...tak hagak2.... mauu org sekeliling tgk sambil bermonolog "mak budak ni tak penah goreng mee kot" hahahaahahha....


mujur dayyan behave...aku tak bagi die main ngan budak2 lain....ye laa masjid besi ni kelilingnye air...ade budak2 yg main juntai2 kaki kat air.... awal2 aku sound dayyan jgn berani2 nak gi main air....tapi tu laa kene bawak buku atau toys die laaa....


pagi tadi ...pukul 4 aku dah bangun, tanak nasi...goreng ayam.... laki aku tak mo makan nasi...die kate nak diet...walopun telinga aku dah lali sbb tiap kali puase itu laa azam die, aku tetap menyokong usaha murni die tu hahaahahahha...aku biase laa...tak serial ngan susu, aku telan oat....arini aku sahur oat ....



budak2 ni wajib aku buat kan nasi...sian kan sekolah dari pagi sampai ke petang so kene makan berat....mcm ari ni aku buat nasi + ayam goreng + sosej + kicap....air plak tamar coco ngan glukos blackcurrent (buat penambah energy)... teringat2 miamija first time bersahur/berpuase....kejap jek masa berlalu...dah besar anak2 aku... (amik tisu lap air mata ngan air idong)


siap makan kul 5....bagi can dieorg tdo balik.... senang sahur awal, leh tdo balik pastu....kul 6.30pagi aku kejut mandi subuh nak gi sekolah plak....

camne sahur korang plak....hope takde kisah alarm jam tak bunyi hahaahahahahaah....




**aku start puase harini dengan berat 55kg....hahaahha dah lame diet aku kelaut...tu naik sampai 55kg (mentang2 dah nak puase tu tak diet)....kite tgk abis puase baper berat ahkak lieyalatif yeak!



41 celoteh sahabat

selamat berpuasa buat lieya n family. pagi ni sahur dah kecoh ngan Adli.boleh pulak dia bangun jam 5. Dah tu menangis nak mainnn..nak mainnn. tanya nak main apa. nak main bola kul 5 pagi.

June 18, 2015 at 9:07 AM

Hahaha... meriah kan, kalo anak2 dah besar, semua puasa.. Me anak2 kecik lagi, so sahur tadi berdua, nasib tak terbabas lieya.. mujur la suami sedar, suh bangun, kalo tak selamatttttt.........

Selamat Berpuasa Lieya n da famili... Dayyan tak puasa la tewww..hehehe..takpe tecik lagi..kasi can...hehehe..

June 18, 2015 at 9:10 AM

Singgah pagi...
Alhamdulillah....dapat berterawih tahun ini...
nieyl pun alhamdulillah...dapat terawih di masjid...:)
serius mlm td ramai jugak...:)
selamat berpuasa akk :)

June 18, 2015 at 9:12 AM

alhamdulillah...

anak3 dah besar sgt bole bawak ke masjid..aku pun thn ni baru berani ke masjid bawak awatif, jenis tak diam, ikut kepala dia tu yg berkira2 nk bawak..tp thn ni alhamdulillah senang skit w/pun kdg2 menjeling2 gak aku dgn dia..nasib kakaknya ada..tp kakak pun kena buli..aaaiiissshhhh

eh..lieya..SELAMAT BERPUASA!!!

jimat la ko lieya..thn ni tak memasak, senang banyak dah tu..laki ko pun mau bukak kt masjid ok sgt dah tu..aku ni laki nk berbuka dgn makpak dia..what to do..follow je la..

senang sgt tgk miamija mkn pepagi..anak2 aku susah nk mkn pagi, smua tak lalu..pagi td aku buat nasi goreng, tu pun kemain lambat masuk dlm mulut, alya mkn cornflakes..ujung2 nk muntah..terus aku suruh tido..kang rugi je..aduhaiiii ntah la camna first day harini..kesian pun ada..tp smua tu normal la kan :)

June 18, 2015 at 9:21 AM

best2 dpt berterawih sesama... akak x adonya... lyssa kecik lg nak baw ke masjid... plan awalnya nak pegi terawih la tahun ni... tp bila fikir lyssa x dok diam nnt dlm masjid...so akak lupakan jer niat tu.... hahaa
sahur pagi tadi akak masak ayam kicap... sambal bilis..telur dadar je.... nasib baik semua layan yg simple jer...:)

June 18, 2015 at 9:22 AM

tragis 1st puasa...tak bangun sahur lieya...
hadehhhhh...harap anak2 bertahanla...uhuk

June 18, 2015 at 9:24 AM

salam ramadhan lieya n famili..
kemain lg dayyan makan mi goreng sampai gitu skali ye hehe. xpe, janji makan :)
kami kat umah ni, papa n zakwan je la yg pose...
maknya 'tak sabo' nak ganti pose sebulan nnt, sobss :'(

June 18, 2015 at 9:48 AM

Selamat berpuasa lieya & family. Best nya dapat gi terawih kat masjid. Rindu nak berterawih kat masjid :-(

Pagi ni bagun sahur pukul 4 pagi. Nak tidur balik takut terlajak. Jadinya...berjaga sampai skang. Mat apon dah start ngantuk ni...ppffttt...

June 18, 2015 at 9:49 AM

selamat berpuasa beb... syok lah ko anak beranak bertarawih kt masjid... aku msh tak lps lg aiyan pi masjid... tak berani aku lah... bwk la segala toys segala buku2 ke apa mmg tak nyer dia nk ddk saja.... kang ada kang pak imam di tonggang nyer...

pg td hampir terlambat,.. kul4.50 baru bangun msk kui2... aku wajib msk nasi sbb laki aku mmg jns mkn nasi... aku pun sahur nasi jgk... sbb azam konon berbuka takmo telanb nasi... hrp blh la kurang skit berat tuh konon nyer

June 18, 2015 at 10:07 AM

selamat berpuasa.. hari terkulat2 gak nak makan... hehe.
55kg tu dah kurus tu beb.. cemburu iols.

June 18, 2015 at 10:12 AM

Selamat berpuasa lieyalatif. Anak2 kita sahur roti dan nestum je. Taknak makan nasi. Kita terawih kat rumah je, suami n anak laki kat surau pasal baby kecik tak reti diam.. Tak sabar nak tunggu besar boleh ke masjid.

June 18, 2015 at 10:35 AM

Salam Ramadhan buat lieya sekeluarga..makan oat jer lieya..kalau farah mau kerukkk..kerukk dah kot kat ofis..hehehe.. =D

June 18, 2015 at 10:40 AM

selamat berpuasa buat lieya sekeluarga..
hahaha azam laki yang tak tahan tu..sama jer kita dok dengar ayat sama tetiap tahun..tang perot tetap gak maintain kedepan..
untung la berbuka kat masjid..badan pon tak penat..cam zee ni takgi la..laki keje malam..nak angkut hero tu pon payah kita dok lane pompuan..dorang plak sape nak tengok?
dayyan gud boy sangat, patuh arahan mama tak main air..heheheee

June 18, 2015 at 11:17 AM

berbuka kt masjid ke..baru nk tgk resepi2 lieya masak..anyway salam ramadhan

June 18, 2015 at 11:22 AM

akak bab paling takut bila alarm x berbunyi masa sahur hehehee...harap2 tahun ni oklah..kesian kat anak2 je..

June 18, 2015 at 11:36 AM

sronok dpt tarawih kat masjid
nureen pon dh lama x tarawih, ngan eshal yg masih kecik ni...
berselera drg bersahur.. bagus3...
ahkak lieya 55kg, lebih kurang la kita tp ahkak nmpk lg kurus la dr nureen huhuuu
bila breastfeed ni x leh la nk diet, susu bdn kurang :P

June 18, 2015 at 1:25 PM

Assalam lieya,
he3
semangat uols masak sampai tiga jenis menu berlainan yer
anak2 nasi, apak anak menu omputeh, uols menu diet he3
kalo iols semua hentam nasik kekdahnya

psttt : iols baru ingat nakg timbang berat weekedn ni & catit. Pehtu bila abeh posa nak timbang sekali lagi. Kenkonon nak nengok turun berapa kg la he3 :P

June 18, 2015 at 1:31 PM

Nice photos... Cantik masjid ni...
Selamat menyambut Bulan Ramadhan untuk kau dan sekeluarga...

June 18, 2015 at 2:20 PM

Meriah nampaknya ramadhan liaya sekeluarga. Alhamdulillah

June 18, 2015 at 2:24 PM

kurus lgi tu kak hihihi selamat berpuasa ek..

June 18, 2015 at 2:38 PM

ai takdelah segigih lieya tapi cuba untuk tidak terlajak sahur.. insyaAllah..

June 18, 2015 at 3:52 PM

hi2 lia x yah diet bln pose mesti turun punya...

June 18, 2015 at 3:54 PM

ok nti pnghujung puasa akak kena update berat ye.
sama la saya pon sahur dgn oat kurma je
alhandulillah alarm phone berbunyi kalau alarm rania yg bunyi jawabnya kna msk dapur skali le.hihi

June 18, 2015 at 4:06 PM

saya mintak mak miskol kejut sahur.. hahaha...selamat berpuasa lieya~!

June 18, 2015 at 4:56 PM

Seronok baca kisah first puasa Lieya sekeluarga...
Kami sahur pukul 2, pukul 2.30 dah solat subuh... memang sah2 sambung tidur sebelum kejut anak2 sekolah pukul 8... hehhehe

Syoknya dapat buka puasa kat masjid... Teringat zaman2 belajar dulu.... memang hari2 berbuka kat masjid...baru rasa meriah sikit masa berbuka...

Bagusnya dayyan... Dah pandai dia jaga diri..

June 18, 2015 at 8:10 PM

acik kalau puasa memang tak makan nasi lieya..tapikan tak susut jugak..dah tua2 ni tk mau dia tuurun lieya..tak pe la janji acik sihat kan lieya

June 19, 2015 at 10:12 AM

SELAMAT BERPUASA LIEYA

June 19, 2015 at 10:30 AM

Bestnya la diorang kan..rajin mamanya masak untuk sahur...along harap tunggu weekend je la

June 19, 2015 at 10:40 AM

alhamdulillah..

bagus dayyan behave ye lieya.. clap clap utk dayyan
Kita sahur pun simple2 aje.. tp problem kalau ena x makan nasi dua beradik tu pun x nak makan nasi.. so omaknye tetap la kena makan juga..
camne nak kuwus? hikhik

Rajin lieya & family buka di Masjid ye..

sama2 la kita menambah amalan dan moga terus istiqomah bertarawih berjemaah di Masjid/surau.

June 19, 2015 at 11:48 AM

Semangat Encik Suami Lieya nak berdiet yer...InnshaaAllah,tekad tu..hehe

June 20, 2015 at 1:11 PM

Selamat berpuasa utk lieya sekeluarga. bila ank2 dh besar mcm akak ni rumah mkin suram...sedih bila ingatkan 3 farahs diperantauan.......

June 21, 2015 at 4:43 PM

seronoknya satu famili Boleh bertaraweh .dayyan pun behave dengar kata..kemain mkn mee sedap sangat kot.

bagus buka dimasjid..terus solat jadi mkn pun tak byk..kurangkan permbaziran ke bazar.

June 22, 2015 at 8:18 AM

lupa nk wish selamat berpuasa pada lieya dan suami..juga mia mija..dayyan tak pose kan?tak payah wish.haha

June 22, 2015 at 8:20 AM

hahahaha. setakat ni alarm masih berbunyi :P

June 22, 2015 at 11:45 AM

selamat berpuasa Lieya ;)

June 22, 2015 at 12:45 PM

salam ramadhan lieya and family
moga ramadhan kali ni lebih baik dari tahun2 sebelumnya!

June 23, 2015 at 3:45 PM

Ai lieya..dah beraapa hari puasa ni dah jadi 50kg belum? Haha.. maunya tak ye? Moga berjaya capai target Lieya ya..

Seronok tgk update puasa family Lieya di ig.. seronok korang buka puasa dan terawih kat masjid besi tiap2 malam.. berdisiplin dayyan ni seronokla bawa dia ke masjid..

June 24, 2015 at 5:31 AM

syiiokkkk dengar nak berbuka di masjidjer.. selain dari berjimat dapat juga bermesra2 ngan orang lain.. dapat mengajar anak2 untuk merasai suasana ramadhan macam kita dulu2..
memang masa terawihtu akak pening ngan mak bapak yang bawak anak yang belum besar lagi.. jadinyer ada bunyi nangisler, budak main2ler... buat kita yang nak terawihtu hilang kusyuknyer.. kalau besar dayyantu dah ok ler... tapi kalau berkawan pulak dia bising berlari2.. memang kita mak bapak kena kawal...

June 24, 2015 at 10:48 AM

Salam Ramadhan Lieya...comel je rayyan..bijak dia..jejeje

June 24, 2015 at 10:34 PM

Selamat berpuasa

June 25, 2015 at 10:56 AM

ringan sgt tuh 55kg.... sama brt dgn lya skarang dah ni..tu pon brt 55kg trun lps operate aritu..klo x, berak 60kg++

July 1, 2015 at 11:38 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy