Monday, July 23, 2012

kisah MiaMija puase pertama kalinyer....


salam senin semua...selamat berpuase...amecam..steady x puase ari ke 3 heheheeheh....aku okey jek alhamdulillah...walaupun  pengambilan nasi masih mengekalkan 3 sudu sehari stamina tetap ade...alhamdulillah....berkat kurma ngan niat puase tuh......eh aku yg dah tua2 ni kalo tak steady puase mmg nak makan penampo ajek.....wakakaakak....ni meh nak cite kisah anak dare aku berpuase.....tahun ni  pes time laaa dieorg aku suruh puase penoh secara pakse manje2 wakakakaakak....no hap day..hap day he he he....dah 7 tahun pun mmg patut di ajar puase....alah sabtu ahad kan tak sekolah so boleh laa soh puase penuh.....tapi kalo ari sekolah aku bagi laa hap day...kesihan kan penat......jom layan pic yg aku snap mase first day dieorg puase...kenangan bermakne ni untuk aku ngan anak2....


*
*
*
*
*
*
*
*
V

kul 4.30 pagi kejut dieorg....masing2 ingat nak kene mandi gi sekolah heheeheh.... tu haa en papa tgh tolong 'celikkan mate' anak2 dare die.....pi cuci muke sorang2....



si mija mate kelat2..turun tangga pun terhuyung hayang....aku dah bising2 soh jalan betul...takut jatuh...



bace doa mkn pun mate kelat2 lagi nak bukak eeekekekekkekeek




dasat drama swasta anak dare aku hahaahaha...siap lentok2...dieorg tekejut kene mkn nasi pagi2 buta....siap tanye " dah tengahari ke mama ni mkn nasi2 ni" he he he.....



tgk le tu dah tenggelam ke dasar meja hah.....ha ha ha ha....lauk simple jek ari pertama sahur tu....singgang tenggiri, ayam goreng ngan telor dadar.....sahur mmg aku tak masak pedas2 takut perut meragam.....aku mkn buah2 jek.....



gatai tul tukang amik gambar nie....manjang snap nampakkan buah cherry ngan anggur hahaahah....korang tak yah teliur tau...dosa nanti!!..eh tp gile manis cherry nie...sedap ngkooo!!



tgh syok2 dok suruh mia mija mkn jangan termenung....ee'eh si gedek2 dah melalak lak kat atas...."alamak raksasa gordon dah bangun laaaa" .....mia suke2 jek panggil adik raksasa gordon hahaahhhaahah



lepas makan nasi, bagi lak susu sebotol....



minit2 pertama steady lagi due badek nie...kene leka kan dieorg dgn main game laaaa....


main menan, layan ipad, layan lappy...tgk tv...so dieorg lupe laa lapar n dahaga tuh




syomel tak? ihiks...



mase ni dah lepas tghari dah....dlm pukul 4-5 petang gitu....masing2 dah merengek nak air....aku ckp laaa....sayanggg sebab tinggal lagi 2 jam jek.....mule laa wat drama swasta melepek2 ni heheheheh



ajak dieorg masak lak.....so leka laa lagi dlm 2 jam gitu....





kaum lelaki pi buat aktiviti kaum lelaki ...jgn kaco kaum pompuan nak masak2 yeak....



siap masak....soh mandi...pukul 7 dah tercongok kat meja makan wakakakakak.....setengah jam lagi tu nak kene tunggu.... tekulat2 muke tenung nasik heheeheheh



 nie la menu ari pertama kiteorg....semue homemade tau....ye laa cuti2 jek la ni pun aku masak...ari keje kompem2 tapau huhuhu..bergantung pada kesempatan masa, kalo sempat aku masak ler....ari sabtu ari tu aku masak asam pedas daging, ikan masak kicap, sayur campur ngan bubur cha cha duyan....nyummm!!




muke hepi dpt makan!!
well done miamija!! dpt dah sehari heheeheh.....hepi tgk dieorg mkn....dieorg pun hepi berbuka ..siap tambah nasi 2 kali lagi...bile aku tanye, esok nak puase lagi tak...masing2 jawab nak puase lagi heheeheh....seronok la tu puase....



yg paling berselera si mia laaa...bertambah2 hah mkn...


yang tak tahan tu....yg puase hepi dpt makan...yg tak puase pun hepi gak dpt makan heheeheh...sape lagi kalo bukan si gedek2 nie heheehehh..cakap pasal gedek2 ni die ni skrang tak layan dah bubur ke nasi lembik...arini ni gi taska aku bekalkan nasi goreng planta.....senang gak keje aku lepas nie...ape bekpes kakak tu le bekal die heheeheheh


tu jek laa kisah mia mija berpuase tuk pertama kalinye....dah dpt due hari.....arini sahur bangun, tapi tak tau le larat ke tidak tuk dpt sehari, xpe2, x larat kang aku bagi mkn waktu lunch kang.....yg fenin tuh, puase baru dpt 2 hari, reward dah tuntut mcm2 wakakakakaka!!






**arini insyaallah berbuka kari ayam, sayur campur ngan telo dadar.....pagi tadi sempat masak kari ayam..so balik kang tinggal goreng sayur ngan telor dadar jek la .....





49 celoteh sahabat

bravo mia n mija.. dapat puasa penuh.. gelak aku tgk rambut mia masa sahur.. hahaha.. macam kena karen je.. hahah.. auntie gurau je..

July 23, 2012 at 9:13 AM

tahniah utk mia ngn mija..dapat dah pose penuh 2 ari..insyallah..hari ni pun mesti boleh punyerr..

July 23, 2012 at 9:18 AM

alhamdulillah...akhirnya dah berjaya puasa dah dua beradik ni...sama ngan dania..cuma dia dah start puasa since umur 6 tahn..now dah nak amsuk 8 tahun maka ianya sesuatu yang dah ok buat dania...tahniah mia and mija...

July 23, 2012 at 9:20 AM

mia paling ketara muka br bgn tido.. dgn rambut camtu...
sempat ko snap2 pix.. aku ni ko.. dh le tukang prepare sahur bagai...
pastu call shahnun soh turun. (call ok.. malas nk pekik2) so shahnun le yg pi kejut hardy...

eh betul ko, lepas sahur WAJIB kena bg susu sebotol, effect dia sgt le beza. coz masa 1std ay posa, aku x bg hardy minum susu time sahur. tu yg posa sampao zohor je tu. the next day, bibik bg susu time sahur, cerdas sampai ptg.

so far time sahur, dobot x pernah jaga.. coz dia sedappp je tido tertungging dlm bilik.

keep it up gals.... u can do it!!

July 23, 2012 at 9:30 AM

Alhamdulillah.
tahniah mia mija..
oklah ni permulaan yg bagus.happy makcikyati tgk ;) dan tak sabar nak latih kakal pulak puasa nnt hehe..

July 23, 2012 at 9:34 AM

wah!tahniah mia mija...puasa penuh...bgs2...selamat berpuasa..:)

July 23, 2012 at 9:39 AM

tahniah mia mija..acik kecik2 dulu pun sebiji cam mia mija..bab melepek tu mmg class...mmg wajib ado kalu kul 4 keatas..hehehe...
suri mmg non ada feeling pe..
smlm relak je ajak aku minum juice oren dia..
hehehe...

ko pun aku ucapkan tahniah..sbb gile kentang makan nasi 3 sudu...dah tu lak masak awal..aku tak pk apa2 pun..yg pk rasa nak beli je hari ni...hehehe

July 23, 2012 at 9:40 AM

lawak la muka mia mija 1st day pose...macam2 ragam nya...

July 23, 2012 at 9:46 AM

alhamdulillah berjaya jugak budak dua beradik ni berpuasa...mesti dh demand macam2 kan...^^

July 23, 2012 at 9:47 AM

hahaha tergelak jer tengok pe'el dorang bangun tidor tu....

clap clap clap.... syabas kat both of them...
kalo dok rumah senang skit kita nak monitor tak bagi letih & biar dorang leka kan...

takpe slowly slowly lelama ok lah tu nanti....
apa2 pun dayyan tetapppp maintain hero chomei :D

July 23, 2012 at 9:48 AM

hehehh biasalah tu kan bdk2 kite dulu2 pun camtu gk... ni sekolah camne la agaknyer kan, msti pnt dia lain mcm...

tp mmg muke bahagia tul time buke tu... heheeh betapa bestnyer dpt mkn... gedek2 tiap kali sahor pun join gk ek, aiyan time sahor membuta... senang aku

July 23, 2012 at 9:51 AM

ahahahahahha.. kelako mia .. sampai terlentok kepala .. hahahha.. apa apa pun.. tahniaaaahhh mia mija.. dapat puasa penuh dengan jayanyaaa...


pssstttt sedapp gilosssss nampak cherry yang merah menyala tu.. menjejes air.....eeeeehhh air liur laa hahhaha

July 23, 2012 at 9:52 AM

Bagusnya miamija dpt pose penuh wlaupun baru 2hari...akak, teruskan usaha mu.hihihiii
Dayyan pun nk sahur jgk ke....alahai...smpai tghri xmkn tu klu Dayyan nk sahur.....

July 23, 2012 at 9:53 AM

haha... mcm2 feel anak2 nak bgn sahurkan... lucu lak tgk mia yang senget tido kt meja mkn tu...kihkih...
sama gak anak akak si Adam tu... walaupun dh darkah 3 masih nak bgn sahur liat lg... siap kena kejut 2 3 kali... hehe

July 23, 2012 at 9:56 AM

ehehehe..

mcm tu la kan.. bagus la lieya siap amik gambar ikut step..

ari pertama kejut si kakak t[ dak irfan pulak yg bangun dulu.. siap duduk meja makan dulu nak makan sahur.. ekekke.. tp tak pose pun.. yerla baru 4 tahun kan..

dak anis dah ada pengalaman tahun lepas.. jd tahun ni nampak kuat sikit la.. cuma dak irfan la asyik suakan air je kan si kakak.. nasib baik la sempat jerit! ahahahah..

July 23, 2012 at 10:01 AM

tak menahan tgk muka si mia time b'sahur kkkkeee...kelakor la nak oiiii..

takpe kena ajor sikit2 lama2 ok la kan..hadi pun dulu camtu..naik menyampah dah nk layan hhheee...

alhamdulillah tahun ni ok plak :)

wehhhhh sedapnya menu ko..w/pun simple janji selera anak2 ngan bapaknya :)

July 23, 2012 at 10:11 AM

alhamdulillah mereka berjaya !
muahhaha tergelak besar akk tgk pic mija lentuk tuu aduhh ciannn
ekekekke
anak2 akk tahun ke 3 dah merekan berpuasa ..alhamdulilllahhh
macam2 drama ada haaa .. memang lucu , bukan mudah nak bagi mereka leka sampai ke magrib kan lieya .. cabaran utk kita gak kan ;))

dik rajin ko buat bubur caca deyan .. aduhhh terliur akk nie ;)

July 23, 2012 at 10:13 AM

alhamdulliah kecil2 dah blh puasa penuh
meriah sgt tgk telatah ur kids
eh umah x der pagar???
kat putrajaya ker???

July 23, 2012 at 10:20 AM

bagusla miamija... hehehe...semoga dapat puasa penuh.. nanti seronok tau!

July 23, 2012 at 10:20 AM

alhamdulillah..melentur buluh biarlah dari rebungnya kan..hehe..kecian plak tgok si miamija bgun sahur tu..terkulat2 muka..haha dayyan jgak ler yg stedy..hehe

July 23, 2012 at 10:34 AM

good girl lah mia mija..puasa lagi ye..:)

July 23, 2012 at 10:59 AM

seronoknya mia dan mija dah puasa penuh.. mesti dapat "upah" kalau dapat puasa penuh nanti. rajin lieya masak macam2 walaupun hari minggu

July 23, 2012 at 11:13 AM

Kuat jugak tu puasa... MQ dulu pun start pose penuh umur 9 tahun... Bagus lieya ajar awal2...

July 23, 2012 at 11:16 AM

Well done mia mija..meriahnya lauk ko lieya, tu yg semangat anak2 nk puasa. Kena pandai pancing minat budak2 ni

July 23, 2012 at 11:39 AM

gud girl...kuat dugaan..heheh

July 23, 2012 at 11:39 AM

good job mia mija
dh dpt 2hr pose
tang nk bgn sahur tu je agak payah
dan tgh2 tu cabaran gak
drama swasta panggung sabtu semua kuar
hehehe

July 23, 2012 at 12:10 PM

auw...
gud job ler mia mija
batrice tak lepas lagi...
pukul 11 dah ngendeng nak susu 1st day tu
tapi kemain semangat bangun sahur...siap loncat terus ko dari katil...
hari ke2..dia puasa nasi jer...susu tetapppp
ha ha ha

tak tahu ler hari nie..coz' kat sekolah bila time posa mmg takkan makan punya..just pembantu tadika akan tapaukan makanan. Takut ada yg puasa....tp kira ok gark ler...

kelakar nengok gigih miamija bangun sahur
siap terlentuk kat kerusi tu....tinggal masa nak jatuh jer tu...
tp gigih gark..ok ler tu

July 23, 2012 at 12:11 PM

alha,dulillah..
gud girl miamija..
kite ni taktau la cemane zakwan ni nnt..
ank laki ni cm payah sket disuruh2, huhu!
harapnye salah la tanggapan ni...

dayyan tetap comel! :)

July 23, 2012 at 12:55 PM

Good girl laa Mia Mija dpt pose penuh..

Kelakar laa gelaran rasaksa gordan cian dayyan.. :)

Sgt la sedapnyaa tgk ceri tuh..ingatkan anggur aje yg ada.. :)

July 23, 2012 at 1:43 PM

Tahniah kepada dua beranik yang comels tu.. saya memang gelak tak hengat tengok karenah dia orang bersahur tuh...

July 23, 2012 at 1:46 PM

dapat gak bertahan dua hari ye.. harap mia mija hari ni boleh bertahan lagi..

July 23, 2012 at 1:50 PM

wah gigih miamija berpuasa yerk.. hehe x per, ajar dari kecik moga senang bila dah besar nanti kan... jangan lupa bagi dorang reward yerk lieya.. haha

July 23, 2012 at 2:01 PM

hahaha..terlentok kat meja makan + mata kelat! exclusive gambar tu, bila diaorang dah besar nanti, mesti tergelak besar punya tgk gambar sendiri masa kecik! :)

July 23, 2012 at 2:24 PM

cayalah utk anak2 ko! hebat oo doakan annur pun bleh puasa penuh ye :)... eee geram betul aku ngan buah cherry ko tu..kejam tau tayang2 pic buah tu

July 23, 2012 at 3:11 PM

hehehehehe anak kita sebaya, anak aku masa 6 tahun, dia ponteng 2 hari je pose, tahun ni darjah satu kan....setakat smalam pose penuh...ni first day school tak tau la, melepek ke tak balik school nanti hehehehhehehe

July 23, 2012 at 3:20 PM

miamija siap tolong masak ye...kalau si irfan time puasa tak leh ajak tolong masak..kang bertambah merengek lapar pulak dia

July 23, 2012 at 4:05 PM

kisah yang sangat bagus kawan..
selamat menjalankan ibadah puasa, semoga amalan ibadah kita diterima di sisi Allah swt...

salam ramadlon

follow 212
pleas follow back, ...
ditunggu
terima kasih

July 23, 2012 at 6:31 PM

TAHNIAH mia n mija..anak2 pompuan xsukar utk dilatih brpuasa lieya..mrk lebih kuat..
Along brpuasa seawal 4thn n masa umo 5thn dh penuh 1 bln..adik2 lain masa umo 5-6thn dh penuh..farouk thn 2 baru genap 1 bln...hu.hu.hu...

July 23, 2012 at 6:41 PM

Alhamdulillah,tahniah buat 2 beradik ni.Erfan pun hari ni dah masuk hari ke3.Alhamdulillah balik sekolah tadi akak terus mandikan dia,dia golek2 atas katil layan ipad,pukul 4 rengek2 manja nak susu tapi bila mummy dia tak layan akhirnya tertido bujang kecik tu.Part reward tu sama la Lieya,pengsan akak..belum seminggu lagi ni list utk reward puasa 2-3 hari dah panjang berjela :p

July 23, 2012 at 6:42 PM

Tahniah kat miamija...larat diorng berpuasa ek. Respek betul akak..Selamat berpuasa utk lieya jugak...

July 23, 2012 at 7:00 PM

tersenyum lya btk gelagat miamija msa bersahur tu... apa2 pon..bgus sgt dia org ni krn bjaya gak puasa penuh..kiranya kuat gak mental dia org bertahan kan...

July 23, 2012 at 9:31 PM

mimi dari last year dah boleh puasa penuh sis..tahun ni pun so far alhamdulillah..nak suruh si fifi yg 5 tahun tu je susah sket..aku suap dia nasi sesuap masa sahur..terus dia bangun jalan masuk bilik sambung tidur..aduhai..hahaha..

July 23, 2012 at 10:20 PM

tahniah mia mija..dh dpt posa 2 hari.. hri ni camne..dpt fullday x. kalo half day pon xpe, yg penting ada niat utk blajar puasa kannn.. gud girl

July 23, 2012 at 11:35 PM

memang kenangan manistu nanti.. maalumler gambar baik punya...
moga diaorang dapat puasa dengan tahap kemampuan diaorangkan...

July 24, 2012 at 10:13 AM

macam2 la anak2 ni kan.

July 24, 2012 at 10:31 AM

mia n mija ni bagus...pandai tahan lapar n dahaga..uwais sampai tengahari pun dah kira ok asyik merengek jer perutnyer nak pecah la..tekak keringla last2 setengahari jer dia mampu hihi...saya dah 2 hari makan tempoyak patin...tengok lauk2 lia masak semua cedap...tapi tak terliur lagik hihik... kononkan padahal...

July 24, 2012 at 10:44 AM

re: alhamdulillah lieya.. nanti mesti dia seronok lagi nak puasa tahun depan...hehehe

July 24, 2012 at 11:37 AM

bagus miamija.. x pe belajar slowkan.. insyaAllah tahun depan dh boleh puasa penuh.. :)

July 25, 2012 at 3:59 PM

rajin betul lieya masak2...bagus2...kak azue masak wekend jerk ler...senang...huhuhu

July 26, 2012 at 11:51 AM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy