Monday, July 30, 2012

main masak2 sabtu dan ahad....


assalamualaikum semua!! mintak ijin...mintak ijin ari ni nak tayang gambo makanan sesajeeee he he he...halah! bagi le can....aku sabtu ahad jek masuk dapur masak so bagi le can lebih sikit aku perasan masterchef ekekekekekek....jom le aku citer sambil tgk gambar....mukadimah ari ni pendek je heheehehehheheh



*
*
*
*
*
*
*
*
V


sabtu tu berkobar2 semangat nak buat roti jala ....sbb nak pulang pinggan akak sebelah umah....pastu nak cube acuan roti jala yg baru aku beli nie heheehehe....senang...tak berkecah2 dah mcm pakai acuan yg gayung kuning tuh....tapi tu laa tekstur roti jala tu tak senipis pakai yg acuan gayung tu....tapi yg bestnye roti jala kite jadi cantik sebab leh buat berkaler2 ekekeekekekek...eh korang mesti dah ade kan acuan ni, aku jek baru nak beli heheeheh..tapi sebelum korang bertanye mane nak beli, meh aku jawab siap2...leh beli kat daiso (kedai barang jepun tuh kalo ade laa), kat kedai alat2 bakery kat bangi tu ataupun lagi senang korang klik2 mouse korang tau2 barang dah sampai jek...beli online kat Reen Khan Shariff (korang search kat fb nooo)....





biasak laaa kalo aku masuk dapur yg rajin mengekor aku si mia laaa...ko bagi le keje ape pun semua die leh buat...so kali ni, aku bagi die tugas lipat jala heheheehehe..seb baik pandai n cun gak laa die gulung roti jala tuh...gigih aku snap2 amik gambar ni then mms kat mak aku...eksen2 sikit aku dah pandai buat roti jala heheeheh




nie leee menu berbuka kami sabtu....nasi lemak ayam goreng.....pengsan tgk en laki makan tambah 3 kali...si mia 3 kali ... si mija 2 kali hohoho.....aku?...biase laa tukang masak mkn sikit jek...





tadaaaaa...ni le roti jala aku....gigih ni buat due jenis..satu hijau ngan kuning, lagi satu kuning ngan putih.....hepi sebab dpt jugak pulangkan pinggan jiran....yelaaa masak kadang2 kan....jenuh pikir nak bagi ape balas pinggan jiran.....




berbuka dengan aman dan tenang sbb si gedek2 dah tdo awal....penat le tu siang tu dok bejalan jek kiteorg kikikiki...hamik ko..ngan piyuk2 nasi atas meja wakakaakaka..senang nak tambah main cedok ajek!



ade lagi sebekas roti jala ni dlm peti ais, aku siap2 buat frozen lagi heeheheh.....petang ni nak panaskan laa balik....


haaa nie laa budak yg tambah 2 kali tu...pastu buat2 muke nak muntah bile perut sendat...



mia penoh khusyuk makan....



nie laa kejaan kiteorg tiap2 malam...lepas jek papa siap terawih masing2 stenbai tgu kat keter....upah puase penoh katenye....tiap2 malamlee dok beraiskrim....sampai kdg2 dah tak tau nak beli eskrim ape....ni upah kecik tau...upah besar kalo aku citer pitam sumeorg hahahaahah.....upah besar tu nanti2 le aku penohkan impian dieorg nieh....



tgh dok kemas mangkuk2 kat dapur eh baru pasan...ade lagi pinggan jiran sebelah yg aku jadikan harta sementara wakakakkak...ligat lagi pale otak nak balas ape.....sabtu dah bagi roti jala...so ahadnye aku buat burger malaysia sbb sambal tumis ade lagi balance.....so dpt le bagi akak sebelah umah 6 biji beger malaysia ngan daging dendeng sikit.....baru pas masak ni, cepat2 wrap dlm aluminium foil tu so akak tu pun dpt mkn panas2 bile buke nanti....kul 6.30 soh mia anta kat jiran ....



nie laa menu hasil masak2 aku pada ari ahad.....ikan tenggiri goreng, daging dendeng ngan gulai lemak ikan masin + nanas.....kuih lak buat berger malaysia ajerk.....



pes time buat...kecik comey jek aku uli seketol2 tu wakakaakakaka....dah le diameter bulatan pun simpang siur...alah...halal laaa...yg penting hasil air tangan sendiri....kan?..kan?....buat ciput jek..dlm due cawan tepung gandum jek...dpt le dlm 16 bijik....6 bijik bagi jiran, 7 bijik habuan aku laki bini, 3 bijik versi manis tuk miamijadayyan....jadik laaa.....takde membazir pun tak abis.....



tu jek laa kisah aku masak2.....so far takde pembaziran belaku.....lepas ni nak cube buat sagu gula melaka plak...wey, org tak rajin masuk dapur mcm aku ni, nak buat sagu gule melaka pun harus canang satu donia wey wakakaakakakak PANG!!





** semalam pi tailor amik baju, then anta lagi sepasang kain sari, konon2 nak buat kebaye...tup2 leh siap minggu depan...aiseymen, bertambah lagi baju raye nie ekekekekeekek






61 celoteh sahabat

amboi lieya.. bestnyaaa.. sedap2... teruja nak buat juger... heheheh apa pa apun bertuah la kalau jadi jiran ko hari sabtu ahad.. hari lain.. jenuh nunggu balas bekas lauk..wakakakaa

July 30, 2012 at 10:08 AM

cantik betul roti jala tu... hehehe

July 30, 2012 at 10:11 AM

salam lia waaaa rajin nya....lia boleh tolong belikan x tempat roti jala tu aida cari dah lama dah tapi x jumpa boleh lia...

July 30, 2012 at 10:14 AM

cantek sungguh roti jalan kau tu lieya! decoration lak ngalahkan masterchef ;)

July 30, 2012 at 10:14 AM

Masterxhef lieya latif beraksi..
Jelousass semua dah ada acuan roti jala yg cantik tu.. kita still pakai gayung.. harus kena cari gak nie...

Nasi lemakkkkk.. sedappp nyaaa... amboii en.shah.. berpinggan pinggan menambahnya yerk.. tak oe SDII ada.. kikikiki

July 30, 2012 at 10:15 AM

Pergh.....marbeles la kak lieya.....seme nyer menyelerekan.... heheheh

July 30, 2012 at 10:20 AM

ekk ngko..dongkiiii tul tgok roti jala tu..puah dah aq belek2 kedai cari benda alah tu tak jgak jmpa2..ooo kat fesbuk ada ek ok2 nati aq search..

perkk fengsang tgok nasi lemak ayam goreng..eh tak leh jadi nie..kena buat jgak menu nasi lemak nie tp kalu rajin ler wakaka..

bertuah ler saper yg jadi jiran lieya latif & co. nie kan..hehe

July 30, 2012 at 10:24 AM

ni yang rasa macam nak suruh my mom buat roti jala ni..:)

July 30, 2012 at 10:25 AM

cantik roti jala ko lieya... kaler full gitu... senang kan klu guna botol cam tu... akak guna yg bekas kuning tu...comot sket ler... hehe...
ko kasi akak resepi beger malaysia tu... mcm tingin nak buat jer...:)

July 30, 2012 at 10:31 AM

wahh menu semua best2..nilah penangan org jarang masuk dapur..sekali dia pegang kuali kebabommm menu!
cantiknya roti jala lieya.terliur akk menengoknya..

ehemm cer lieya tgk kot-kot pinggan akk ada sesat kt rmh lieya hehe untung2 dpt makan masakan awk :") hee

July 30, 2012 at 10:38 AM

alahai bukan main menarik menu ko hari minggu ni leiya oiiiii...

rajin eh ko m'jala pastu m'burger..memasak lauk pauk lg..salute la smua air tangan sendiri!

eh nnt nk try m'jala jugak, cantik beno menengok jala ko tu ha :)

seronoknya b'jirang dgn ko lieya :)

July 30, 2012 at 10:39 AM

cantiknya roti jala tu,ada kaler.
nnti nk mintak resepi ngan kak lieya lah...

July 30, 2012 at 10:44 AM

cantiknya roti jala tu....mesti sedapkann....

July 30, 2012 at 10:46 AM

pkai acuan gitu senang kan.. x kecah2
tp aku masih suka yg kirai cam dulu gak..hehe..
janji sedap lieya kna lak kuah kari kaw

July 30, 2012 at 10:48 AM

rajin dah kalau gini lieya... bertuah suami dapat isteri rajin ke dapur... tak kisahler simpleker apa ker janji perut suami kenyangkan lieya...
akakpun selalu pusing kepala nak balas pinggan jiran.. maalumler orang jarang memasak.. takkan goreng ayampun nak anto orangkan....

July 30, 2012 at 11:01 AM

wah...chantek betol roti jala akk warna warni..hehe. hari 2 buat jugak roti jala tp yg bese2 2 jer lah n cecar ngn kuah durian :)

July 30, 2012 at 11:06 AM

rajinnyeeeeeeeeeeee lieya masak !!
cantik lak tuu roti jala tuu berjala2 haaa
menarik .. x naik muke budak2 tu makan
ahahah haaaaa dah naik periuk nasi atas meja ekeke .. lebih kurang akk , kadang2 x perasan dahh ;))

July 30, 2012 at 11:10 AM

fuh terliur nengok burger malaysia..lama dah tak makan ..

July 30, 2012 at 11:28 AM

wah... menjala tikar menkuang ko nyah.. shantik gile.. macam sayang nak makan.. hahahha
bagus la mia.. dah boleh harap...

July 30, 2012 at 11:28 AM

kat daiso ada ek??
okehhh nanti mak carikkk..
cantik kaler2 roti jala ko poms....

July 30, 2012 at 11:29 AM

oho, sedapnyer roti jala tu, siap berkaler2 lagik.. rajinnyer la hai lieya menjala di bulan puasa ni yerk...

July 30, 2012 at 11:34 AM

Hai,

Salam B2B.

Cantik betul lah roti jala tu. Kretip!

July 30, 2012 at 11:36 AM

amboi...nmpk semua nyer sedap2 belaka nie...
wah!yg best tu roti jala tuh....comey...cantik...hehehe

July 30, 2012 at 11:36 AM

hamboi kemain ko yek
roti jala kaler2 tu ek pemes tol skang kn....aku x msk wiken lps sbb blk kg kn...syiok wooo...heeeee

July 30, 2012 at 11:47 AM

akak pun dah lama cari acuan tu lieya...
nampak macam senang je keje buat pakai acuan tu kan..

July 30, 2012 at 11:56 AM

Cantiknya roti jala tu.. Suke tgk...

July 30, 2012 at 12:24 PM

uwaaaaa....kejam lieya tau..tayang menu..plng tk tahan tgk roti jala tu..adoii kale tk menahan...hijau kuning..

July 30, 2012 at 1:05 PM

terbaik la lieya..

lieya..

ena bangun sahur tadi tetiba rasa nak makan roti jala.. ngalahkan org ngandung.. haha.. pastu dah plan ptg karang nak balik buat.. tp tak tau la menjadi ke idaknya.. hahahha...

July 30, 2012 at 1:06 PM

wah rajin nyer ko..
aku sabtu masak2 lagi..
ahad beli dah..
kemalasan sbb kain menggunung nak basuh...

aku masa kecik cam mia mija la..
posa penuh sbbnak habuan..
hehhe

July 30, 2012 at 1:09 PM

tuu dierrr x menahan nengok roti jala tu..lawo plak tuu...kat Daiso pun ader ehhh...kena pegi carik nie..masalahnya...nak menjala tu x larat berdiri lama2..hehhehee

July 30, 2012 at 1:13 PM

paling KA suka roti jala tu , color dia terbaik ! hehe

July 30, 2012 at 1:45 PM

lieya, cantik kaler kuih jala tuh....
seronok tengok anak dara bole tolong mama.....

July 30, 2012 at 2:04 PM

wah cantik nya roti jala tu...nk beli gak arr acuan tu..mmg comei...hikhik

July 30, 2012 at 2:13 PM

cantik n kemas je roti jala tu. pndai mia gulung.

wei lieya meh le brjiran ngan aku. aku hanto smbal sardin, ko hntar lauk spesel yeh..hahaha

July 30, 2012 at 2:34 PM

menarik roti jala tu lieya.. nampak pun dh tau mesti sedapkan.. pose nih belum mkn roti jala lagi..

July 30, 2012 at 3:02 PM

huwaaaaaa!! stressnya aku masuk blog ko hari ni....huwaaaaaaaa!!

July 30, 2012 at 3:43 PM

memang nampak menarik roti jala yg lieya buat. akak tak suka cicah ngan kuah kari. akak suka cicah ngan sambal tumis ikan bilis

July 30, 2012 at 3:50 PM

Cantik laa kalerful betul roti jala tuh. Sedap2nyaa tgk makan ko lieya weei.. :)

July 30, 2012 at 4:05 PM

ermm sedap...lawa lak tu roti jalanyer....tetiba bersemangat nak wat roti jala cenggini gak...tiru boleh...hik

July 30, 2012 at 4:38 PM

burger sambal tu favourite aku wei

July 30, 2012 at 4:56 PM

Rajin nye nko masak liaaaaa! Aku hujung minggu je baru rajinn.. hari kerja mmg pakat beli kat param jek uhuhuhuh

terbaik acuan roti jala baru ni.. ni yg semangat aku nak menerai gak nihhhhh

July 30, 2012 at 5:18 PM

roti jala lieya sgt2 special la..cantik sgt2.. n nmpk sedap...

July 30, 2012 at 5:32 PM

amboi, sedap2nye menu berbuka..
beger malaysia tu feveret kite tu
tapi tak reti buat sednrik
membeli jek la kekdahnye, haha

nak kene gogel resipi gak la..
nk try buat =p

July 30, 2012 at 5:36 PM

dap...sedap.best dpt berjiran dgn ko lieya..anak dara pun rajin tolongSe

July 30, 2012 at 6:40 PM

kalau ila tak sampai ati nk mkn sbb cantik sgt kiki

July 30, 2012 at 9:37 PM

cantik roti jala kau..kemain lagi plating..kalah masterchef oiii..hahaha....

July 30, 2012 at 11:10 PM

cantiknya warna roti jala lieya.....thanks krn brkongsi idea...nnti nk cuba buat jugalh camtu...cantik tertarik ke debommmm!!!!

July 31, 2012 at 5:33 AM

Lieya, saya lagiiii kurang masak, sabtu jer masak 1 menu (mee rebus), ahad lak berbuka kat luar. Sebeno nyer saya x reti masak, yg masak tu pun tengok resepi. dah x cekap masak jadik malas, beli lah sonang!!!

July 31, 2012 at 8:36 AM

roti jala tue sangat kreatif la..

July 31, 2012 at 11:04 AM

seronokkkknya akak pandai masak memasak...:)
air tgn isteri dan mama memang sedap...:D

July 31, 2012 at 11:39 AM

dek kerana roti jala lieya ni lah mak buyung gigih buat esoknya plak huhuhuuu...gmbr dah siap2 ambik tp x publish2 pun lagik... :) buat kaler hijau kuning jugak w'pun I warga johor..huhuhuuuuu....

damya ada request jugak nak makan nasi lemak tp lia masih blm sempat buatkan...masuk minggu ke 2 puasa ni makin dah x rajin nak masak2 lah lieya...asyik makan luar jer ni haaa... aduh lah...

lia x terror buat burger m'sia nih..selalu sgt buat x jadik (dalamnya kdg2 x masak) tp kuih ni lah yg paling lia suka..aritu ada beli kat param tp sambalnya masam..x baik kan jual kuih camtu... :(((

July 31, 2012 at 12:34 PM

Cantik pulak tengok kuih jala lieya kaler kaler gitu...sure sedap yek !

July 31, 2012 at 3:11 PM

menggiurkan sungguh roti jala ko beb,
dh la kaler len dr yg asli,
mmg tertarik la.. =)
n tak ketinggalan.. tabik spring suke masak2 bagai..
aku???.. tunjuk2 je kat PARAM..
hahahah

July 31, 2012 at 3:38 PM

Kak lieya gi upah baju ye
Patutlah mally mimpi yg kita berdua gi jumpa tailor utk upah baju....
Kebetulan nie....
hehehe

July 31, 2012 at 4:23 PM

meriah btl warna roti jala tu kak oi...

July 31, 2012 at 4:40 PM

bestnye roti jala tu..kalau duk berjiran ngan lieya kan best...hihi

July 31, 2012 at 9:50 PM

Salam ramadhan lieya..

Wahh.. Meriah tul makanan atas Meja.. Rajin lieya mask. Acuan roti jala tu pon sama zana beli kat pn Reen.. Mmg senang buatkan. Tak renyah dapur.

August 1, 2012 at 4:18 AM

eh eh rajin akak ehh memasak..semua nampak menarikk...

August 1, 2012 at 4:51 AM

rajin lieya ni main masak2..kagum2..seumur hidup baru jumpa acuan roti jala pesen tu...kalau ada acuan tu mesti org terkesima tengok roti jala kat bkt gambir ni...

tetiba pikir nk jd jiran lieya...haha,boleh main masak sesama...haha..(tk malu kan..)

August 1, 2012 at 8:41 AM

Akak pun ada acuan roti jala daiso tu.Senangkan,kemas je nampak hasilnya.Paling best xde la tepung melecet2 kat atas dapurkan..

August 1, 2012 at 11:07 PM

Menarik sungguh kuih jala zam zam alakazam ..itu .tergoda ..:)

September 10, 2012 at 8:02 PM

Post a Comment

jangan malu jangan segan...silalah sila komen...anda akan saya jejaki....

 

Copyright © ~♥~ kembara chynta kami ~♥~. Designed by Whitey Mommy